Británie: Johnson varuje před obrovskou vlnou omikronu, proočkuje třetí dávkou všechny občany nad 18 do konce prosince

12. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Británie zaznamenala první úmrtí na omikron:

Premiér Boris Johnson v mimořádném projevu k národu v neděli ve 20 hodin varoval občany, že země vstupuje do nouzového stavu, protože se blíží obrovská vlna nákazy omikronem. Oznámil, že zavádí krizová opatření, v jejichž rámci bude nabídnuta posilovací třetí dávka vakcíny do konce prosince 2021 všem britským občanům nad 18 let. Bude nutno proočkovat více než milion lidí denně. Očkování budou provádět zdravotnictví a armáda. Je to nutné protože očkování dvěma dávkami a promořenost nákazou jsou proti omikronu neučínné, neboť má omikron jinou genetickou strukturu než předchozí varianty. Třetí, posilovací dávka, však ale účinná je.

V sobotu 11. prosince prosince zaznamenala Česká republika 9080 denních nákaz.   Hospitalizováno je 5766 osob.  Celkem zemřelo v ČR 34 451 lidí,  dalších 74. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 1967 na 100 000, 871 na 100 000 za poslední týden.  ZDE   

V Británii byla zvýšena pohotovost kvůli covidu z úrovně 3 na úroveň 4, druhou nejhorší. V úrovni 3 byla od května 2021 do nynějška. Příchod omikronu vyvolává nové a rychle se zvyšující riziko veřejnosti a zdravotnictví. "Z prvních důkazů vyplývá, že omikron se šíří daleko rychleji než delta a ochrana vakcín před symptomatickým onemocněním je snížena." ZDE 

- Počet registrovaných  nákaz omikronem se v Británii za jediný den téměř zdvojnásobil, z 633 včera na 1239 dnes:




- Počet nákaz v Rusku v neděli překročil 10 milionů. Za posledních 24 hodin bylo registrováno 29 929 nových nákaz. Je to nejnižší denní počet od 13. října.  Celkový počet registrovaných nákaz v Rusku je 10 016 896. Počet denních úmrtí je 1132, je to nejnižší denní počet mrtvých od konce října.

- Británie čelí "nevyhnutelné" velké vlně nákaz, způsobené omikronem, řekla v neděli v televizi dr. Susan Hopkinsová, hlavní lékařská poradkyně pro Britský úřad zdravotní bezpečnosti. Bude zapotřebí nových karanténních opatření. Osoby nakažené omikronem jsou už v Británii hospitalizovány a Hopkinsová očekává, že jejich počet poroste. Zatím na omikron nikdo nezemřel, avšak k hospitalizacím dochází asi čtrnáct dní po nákaze a k úmrtím asi tři týdny po nákaze.

- Šéf britských labouristů Keir Starmer konstatoval v neděli, že Boris Johnson zřejmě porušil zákon tím, že loni v prosinci, kdy byl zaveden lockdown a byly zakázány vánoční večírky, uspořádal v Downing Street vánoční kvíz. Jeden ministr Johnsonovy vlády hájil, že kvíz se uskutečnil "virtuálně", přes počítač. Ovšem účastnily se ho v Downing Street skupiny zaměstnanců, shromážděných kolem počítačů. V Británii sílí tlak na odstranění Johnsona z premiérské funkce. Během loňského prosince, kdy byl zaveden v Londýně přísný lockdown a byly zakázány vánoční večírky, uspořádali Johnsonovi ministři navzdory lockdownu četné mejdany. Britská veřejnost i média zuří, že si z nich Johnson a jeho vláda dělali legraci:

Paul Brand, editor komerční televize ITV pro Británii: Dnes před dvěma lety zvítězil Boris Johnson drtivou většinou ve všeobecných volbách. Dnes ráno hovoří Konzervativní strana o tom, že je třeba ho odstranit z funkce premiéra. Pozoruhodné, jak rychle se události vyvinuly.



3
Vytisknout
9694

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2021