Britské všeobecné volby budou 4. července 2024

22. 5. 2024

čas čtení 1 minuta

Premiér krachující konzervativní vlády Rishi Sunak oznámil, že se britské všeobecné volby budou konat ve čtvrtek 4. července 2024. Labouristé zaznamenávají trvale v průzkumech veřejného mínění volební podporu o dvacet procentních bodů vyšší než vládoucí konzervativci.


O datu konání všeobecných voleb rozhoduje vládnoucí premiér, může si vybrat datum, které považuje za nejvýhodnější, volby se ovšem musejí konat každých pět let. 

Nadcházející všeobecné volby se budou konat s některými změněnými volebními okrsky, což bude výhodné pro konzervativce. Konzervativci také zavedli dosud neexistující povinnost pro voliče prokázat se ve volební místnosti průkazem totožnosti, což v Británii dosud nikdy neexistovalo a nebyly žádné volební podvody. Považuje se to za pokus konzervativců omezit přístup k volbám chudým a mladým lidem. V Británii neexistují občanské průkazy a kdo nemá cestovní pas, prokazuje svou osobní totožnost obtížně. Pozoruhodně smějí jako průkaz totožnosti předložit ve volební místnosti důchodci svůj průkaz na důchodeckou slevu ve veřejné dopravě, nikoliv však studenti studentský průkaz na slevu. Důchodci hlasují pro konzervativce, studenti pro labouristy. 

1
Vytisknout
1532

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024