George Carlin: Proč už nikdy nepůjdu k volbám

5. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Americký komik George Carlin (1937-2008) vysvětluje, proč přestal chodit k volbám a považuje to za faktickou legitimizaci toho, nač si lidé po volbách stěžují.

Pozn. JČ: George Carlin ve svém skeči argumentuje, že ten, kdo nevolí, nikoho nezvolil, a proto není zodpovědný za spoušť, která vznikla zvolením politiků, Je v tom ovšem zásadní neporozumění. Jak se opakovaně snaží vysvětlit matematik Uwe Ladwig, NELZE NEVOLIT - svou neúčastí politiky volíte totiž taky. Tím, že se rozhodnete k volbám nejít, anebo roztrhat svůj volební lístek, hlasujete pro ty strany, které byste volili nejnepravděpodobněji. Takže i nevolič má zodpovědnost za marasmus, který volbami vznikl.

Pozn. KD: "Nelze nevolit" je klasický konzervativní kolovrátek všech, kdo tvrdí, že si prostě musíte mezi politiky vybrat, i když si nikoho z nich vybrat nechcete. Proti tomu ale stojí argument, že se tím podporuje a legitimizuje systém, který nefunguje - ať už totiž přináší jakkoliv otřesné výsledky, vždy se může ohánět podporou voličů. Ti ale - podle lidí, kteří argumentují jako Uwe Ladwig - nemohou nevolit... Potom by ovšem volby byly něco jako smrt - tu taky chce opravdu málokdo, ale nakonec se nemůže neúčastnit. Každý tam jednou musí, do té urny. Volby jsou tedy - podle Uweho Ladwiga - legitimní jako smrt. - Například v izraelské politice je celkem běžné vyzývat k odevzdání neplatného lístku a tím nepomoci straně, pro kterou by volič nikdy nehlasoval, ani straně, pro kterou by možná někdy hlasoval, kdyby ovšem nebyla tak zkorumpovaná mocí - ZDE.

Pozn. JČ: Potíž je, že to tak prostě je. Kdo nevolí, dává své hlasy těm stranám, které vůbec nechce. Mohou tohoto faktu zneužívat politikové, nemusí se nám to líbit, jenže je to prostě princip matematiky. Tak to prosím vezměte v úvahu. Jistě je možné proti matematice třeba uspořádat demonstraci...

Pozn. KD: Potíž je, že jinak než volební stávkou - masivní neúčastí ve volbách, a tedy zpochybněním jejich legitimity - si dnes voliči žádné skutečné změny v politice nevynutí.

0
Vytisknout
8978

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012