Rozhlasová moderátorka: Osahávali mě během živého vysílání

6. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Kontroverze ohledně Jimmyho Savilea, televizní celebrity společnosti BBC, kterého obvinila celá řada žen, že je znásilnil, když byly nezletilými dívkami, se rozšiřuje na celý někdejší étos v rozhlasové a televizní společnosti BBC.

Bývalá moderátorka rockové stanice BBC Radio 1 Liz Kershaw svědčila o tom, že ji při vysílání v rozhlasovém studiu v osmdesátých letech běžně osahával jiný moderátor. Kershawová charakterizovala atmosféru v rozhlasové stanici jako "zastrašující", a uvedla, že když se pokusila si stěžovat, byla obviněna, že je lesbička.

Společnost BBC uvedla, že je šokována obviněními, že by se nějaký zaměstnanec BBC mohl takto chovat.

Mluvčí BBC uvedl: "Jsou to obvinění, která musejí být vyšetřena policií. Doporučujeme všem, kdo mají takovéto informace, aby kontaktovali policii."

Kershawová, která nyní pracuje ve stanici Radio 6 Music, uvedla, že když začala r. 1987 pracovat pro BBC Radio 1 jako moderátorka, byl to rok, kdy Jimmu Savile ze stanice odešel do důchodu, o skutečnosti, že znásilňuje mladé dívky, "věděli všichni".

"Ve stanici Radio 1 si všichni dělali legraci ze Savileho a mladých dívek." Podle Kershawové to bylo typické pro atmosféru mezi pracovníky této rozhlasové stanice v tu dobu.

"Když jsem začala pracoval pro BBC Radio 1, octla jsem se uprostřed kultury, jakou jsem nikdy předtím nezažila. Bylo to jako kdybych se octla v šatně nějakého ragbyového klubu a pro mladou ženu to bylo děsivé.

Jeden moderátor mě pravidelně osahával. Seděla jsem ve studiu, se sluchátky na uších, zády ke dveřím studia, vysílala jsem živě k národu, neslyšlela jsem nic než to, co bylo ve sluchátkách, a najednou zjišťuju, že mi někdo pod svetr strká ruce a osahává mi prsa. Nemohla jsem nic říct, protože jsem vysílala živě. Když jsem si šla stěžovat, nevěřili mi a řekli mi: Tobě se to nelíbí, ty jsi lesbička?"

V pátek se vyjádřil generální ředitel BBC George Entwistle, že je šokován všemi těmito odhaleními, ale tvrdil, že neexistují důkazy, že by vedení BBC informace o zneužívání žen celebritami BBC potlačovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10794

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2012