Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti sbírá biometrická data tisíců uprchlíků, kteří nikdy nevstoupí do USA

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Většina uprchlíků, kteří žádají o azyl, nikdy nevstoupí na území Spojených států, ale dohoda v rámci OSN umožňuje ministerstvu vnitřní bezpečnosti a jeho partnerům, aby vytvářelo biometrické profily těchto lidí, informuje Jack Corrigan.


Před měsícem ministerstvo začalo sbírat biometrické informace o každém uprchlíkovi, který žádá o možnost usídlení v USA, a uchovává data i v případech, kdy tito lidé nikdy nevstoupí do země.

Každoročně vysoký komisař OSN pro uprchlíky posílá profily desítky tisíc uprchlíků federálním agenturám, které informaci využívají k rozhodnutí, zda tato osoba smí vstoupit do země. Profily obsahují biografickou informaci jako jméno, datum narození a zemi původu - a v poslední době zahrnují i biometrická data.

V lednu UNHCR uzavřela dohodu s americkou občanskou a přistěhovaleckou službou o sdílení otisků prstů, snímků oční rohovky, fotografií obličeje a dalších biometrických dat uprchlíků, které předává kvůli žádosti o přesídlení do USA. Agentura tvrdí, že dohoda pomůže úředníkům lépe identifikovat a prověřit potenciální uprchlíky. Nicméně program také znamená past pro jedny z nejzranitelnějších lidí na světě v podobě federální sítě sdílení biometrických dat, která se v posledních měsících stala předmětem zvýšené pozornosti.

Jednotlivci mohou vypadnout z procesu přesídlení z řady důvodů, ale americký úřad "může v těchto případech dál držet biometrická data jednotlivců, s nimiž se nemusí setkat," uvádí úřady. Podle údajů UNHCR pouze necelá čtvrtina z 85 000 lidí, jejichž data byla v roce 2018 předána do USA, získala povolení ke vstupu. Ostatní případy byly buď zamítnuty, nebo uzavřeny bez uvedení konkrétních důvodů. Ale podle nového programu můžou americké úřady přesto držet biometrické profily těchto osob.

A přístup k nim nemá jen ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Úřad sdílí databázi s řadou agentur pověřených národněbezpečnostními nebo protiteroristickými úkoly, a ty se k nim mohou dostat i na základě "pomluvy" ohledně zájmové osoby.

"Centralizovaná databáze biometrických údajů náležejících uprchlíkům, bez patřičných kontrol, může opravdu vést ke sledování těchto uprchlíků i potenciálně koercivním formám posuzování," říká Amos Toh z organizace Human Rights Watch. "Myslím, že je třeba větší jasnosti ohledně... toho, jak jsou tato data sdílena a využívána."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5583

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019