Francie a Irsko se stavějí proti obchodní dohodě s jihoamerickými zeměmi kvůli vypalování amazonského pralesa

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Vypalování amazonského pralesa se má stát hlavním tématem víkendového jednání skupiny G7

Za posledních 48 hodin vzniklo v amazonském pralese 2500 nových požárů. Od minulého čtvrtka to bylo nejméně 9500 požárů. Je to nárůst požárů o 83 procent od roku 2018. Amazonský prales je plícemi světa.

Emmanuel Macron: Náš dům hoří. Doslova. Amazonský deštný prales - plíce, které produkují 20 procent kyslíku na naší planetě - hoří. Je to mezinárodní krize. Členové summitu G7, jednejme o této krizi v následujících dvou dnech na prvním místě!








Francie a Irsko konstatovaly, že se postaví proti dohodě EU s jihoamerickými zeměmi, pokud Brazílie nezahájí akce proti vypalování amazonského pralesa.

V předvečer zahájení jednání skupiny G7 v Biarritzu uvedl Elysejský palác, že brazilský prezident Jair Bolsonaru mu na setkání G20 v Osace v červnu lhal, když mu tvrdil, že podporuje boj proti globálnímu oteplování, a proto bude Francie blokovat podepsání obchodní dohody Mercosur.


 
Obchodní dohoda Mercosur (Jižní společný trh) mezi EU a čtyřmi latinskoamerickými zeměmi - Brazílií, Argentinou, Paraguayí a Uruguayí, byla v červnu po dvaceti letech jednání podepsána, ale dosud nebyla ratifikována.

V pátek uvedl irský ministerský předseda Leo Varadakar, že irská vláda se postaví proti ratifikaci Mercosuru.

"Irsko v žádném případě nebude hlasovat pro dohodu EU-Mercosur, pokud Brazílie nebude plnit své ekologické povinnosti," konstatoval Varadakar.

Irsko bude potřebovat další členy EU k blokaci této dohody, avšak jeho postoj je zřejmě nejefektivnějším způsobem, jak vyvinout mezinárodní nátlak na Bolsonara, který zrušil ochranu amazonského pralesa a domorodců žijících v amazonské oblasti.

Macron vyhlásil amazonské požáry za mezinárodní krizi a dodal, že otázka bude hlavním tématem o tomto víkendu na jednání skupiny G7 ve francouzském letovisku Biarritz. Bolsonara bude ale zřejmě hájit Donald Trump.

Německo zastavilo své finanční dary pro amazonský fond brazilské vlády. Varadakar charakterizoval jako "orwellovské" Bolsonarovo tvrzení, že za požáry amazonského pralesa nesou odpovědnost ekologické organizace.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6872

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019