Lékaři bez hranic: Chudáci vylovení ve Středozemním moři mohou nakonec přistát na Maltě

23. 8. 2019

čas čtení 3 minuty
Naloďování na loď Ocean Viking při druhé záchranné operaci 10. srpna. Foto Hannah Wallace Bowman, Lékaři bez hranic

Tisková zpráva

Lékaři bez hranic cítí úlevu, že plavidlu s 356 zranitelnými muži, ženami a dětmi na palubě bylo nyní nabídnuto bezpečné místo k vylodění – a to na Maltě. Stalo se tak po čtrnácti dnech, které musela loď strávit na moři. Některé země EU se nyní zachovaly humánně, zároveň je nutné zdůraznit, že Ocean Viking na moři uvázl kvůli průtahům. Je zapotřebí, aby evropské vlády urgentně vytvořily mechanismus pro vyloďování lidí, kteří jsou zachráněni na moři.

 


 

„Ulevilo se nám, že dlouhé trápení 356 lidí, které máme na palubě, se konečně nachýlilo ke konci,“ uvedl Jay Berger, projektový koordinátor Lékařů bez hranic na lodi Ocean Viking. Zároveň upozornil, že na palubě plavidla Ocean Viking jsou lidé, kteří uprchli z často zoufalých podmínek ve svých domovech a poté trpěli v Libyi.

„Léčili jsme lidi s válečnými zraněními, kteří uvázli na frontové linii v Tripolisu. Viděli jsme jizvy těch, kteří přežili letecké útoky na detenční zařízení Tajoura. Mluvili jsme s lidmi, kteří přežili potopení lodí a zadržování. Vyslechli jsme příběhy plné brutálního bití, zabíjení elektrickým proudem, mučení mimo jiné roztaveným plastem, sexuálního násilí - ani děti nebyly ušetřeny této hrůzy. Evropské země se musí upřímně podívat na to, jakou roli hrají v zadržování lidí v těchto situacích,“ podotýká Berger.

Poté, co se Itálie rozhodla loni v červnu zavřít své přístavy pro humanitární lodě, volali Lékaři bez hranic po humánní reakci. Přesto se organizace nyní ocitla ve stejné pozici jako loni – plavidlo, které provozují společně s organizací SOS Mediterranee, uvázlo na moři se stovkami zranitelných lidí na palubě.

„Je načase, aby evropští lídři uznali tuto humanitární katastrofu tím, čím je, a konečně přišli s humánními řešeními - začátkem je vytvoření mechanismu, který umožní rychlé vyloďování,“ upozorňuje Jay Berger.

Po vylodění lidí zachráněných na moři Ocean Viking doplní palivo, zásoby a obmění posádku. „Pokud se budou lidé topit a utíkat z Libye, budeme mít nadále povinnost zachraňovat lidi na moři,“ podotkl Berger.

Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee podnikli na lodi Ocean Viking letošní první záchrannou operaci 9. srpna. Během čtyř dní a čtyř záchranných operací pomohli ve Středozemním moři 356 mužům, ženám a dětem, z nichž nejmladšímu je pouhý rok.

Navzdory snaze kontaktovat Libyjské záchranné koordinační centrum (Libyan Joint Rescue Coordination Centre - JRCC), se dostalo posádce Ocean Viking odpovědi až dlouho po záchraně. Tato odpověď byla, aby loď odvezla zachráněné lidi zpět do Libye. Ta není pro lidi na útěku bezpečnou zemí, jejich vylodění v libyjských přístavech je proto v rozporu s mezinárodním právem.

Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee proto požádali, aby se koordinace ujaly další nejbližší námořní úřady - čili na Maltě a v Itálii. A požádali je, aby podpořily nalezení bezpečného místa k vylodění.

Zatímco čtrnáct dní čekali na přidělení bezpečného místa pro vylodění, objevily se zprávy o tom, že ve Středozemním moři umírali lidé. Na moři totiž uvázla i loď Open Arms a žádná další evropská plavidla zaměřená na pátrací a záchranné operace v oblasti nejsou.

 

0
Vytisknout
6378

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019