Koněv, Zmejevskij a jiní Zverevové

23. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Před 80 lety, 23. srpna 1939, proběhl v Moskvě podpis paktu Molotov-Ribbentrop. Dvě totalitní diktatury si v něm rozdělily Evropu na vlastní sféry vlivu - a dále se dohodly, že SSSR pomůže Třetí říši obejít britskou námořní blokádu dodávkami potravin a strategických surovin.


Česko-ruskými vztahy nyní otřásá kauza sejmutí "desky Osvobození" z budovy Staroměstské radnice v Praze. Artefakt míří do muzea, protože text na něm vyvedený připisuje výlučnou zásluhu za osvobození Prahy v květnu 1945 sovětskému maršálu Koněvovi.

Zamlčuje tedy, že ještě před příjezdem Sovětů se pražští povstalci s nemalou pomocí dezertovaných příslušníků původně proněmecké Ruské osvobozenecké armády ("vlasovců") prakticky osvobodili sami.

A také si nijak neláme hlavu faktem, že maršál Koněv vždy řídil operace způsobem, při němž se o životy vojáků ani dost málo nestaral - takže když už, bylo by mnohem vhodnější výslovně zmínit právě prosté sovětské vojáky, kteří položili životy za velmocenské ambice svých pánů, místo snaživého administrátora kanónenfutru na zvířecí farmě.

Ovšemže ruský velvyslanec Zmejevskij má na věc dočista jiný názor - postavený na známém principu, podle nějž země, kterou jednou dobyla ruská vojska, zůstává na věčné časy podřízena Moskvě. Podle Zmejevského "Takové jednání zároveň s rýsující se tendencí poslední dobou glorifikovat spolupachatele nacistů, vlasovce, a relativizovat roli Rudé armády, jež přišla na pomoc Pražskému povstání, uráží památku těch, kteří bojovali proti nacistům" ZDE.

Vlasovce, kteří - když jim nic jiného nezbývalo - se nakonec postavili proti nacistům, tedy prý na rozdíl od Koněva z hlediska historických zásluh diskvalifikuje, že předtím, než k tomu došlo, byli Hitlerovými spojenci. A to říká představitel následnického subjektu státu, který byl mezi 23. srpnem 1939 a 21. červnem 1941, tzn. během přibližně třetiny 2. světové války, klíčovým spojencem Velkoněmecké říše. Prohlašuje to představitel státu, který si po válce bezostyšně ponechal všechny územní zisky, k nimž se dostal výhradně z titulu Hitlerova spojence.

Tak legrační argumentaci svět věru hóódně dlouho neslyšel...

Ostatně když stalinský řezník Koněv přihnal do Prahy své k smrti utahané vojáky, o nějaké její osvobození, jehož by se mohly týkat případné zásluhy, mu rozhodně nešlo.

0
Vytisknout
11948

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019