O významu vysokorychlostních vlaků pro budoucnost ekonomiky v 21. století

25. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Základem dynamických ekonomik v 21. století budou obří aglomerace lidí, píše ekonom Will Hutton. V nové éře inteligentních strojů budou všechny mechanické, rutinní činnosti - od činnosti na výrobních linkách až po právní procesy potřebné pro koupi a prodej domů a bytů - prováděny roboty.

Katalyzátorem hospodářské činnosti namísto toho budou nesčetné interakce lidí, komunikujících navzájem tváří v tvář - od školství až po lékařství - půjde o činnosti, které jsou kreativní, a tak je nemůže provádět robot. Budou je provádět lidé, žijící v obrovských, silně propojených městských oblastech, které podporují takovouto interaktivitu.

Tento vývoj je už dnes jasný - viz Tokio a záliv kolem Tokia, záliv kolem San Franciska, oblast širšího Londýna, definovaná okružní dálnicí M25, orbitální kruhy kolem Pekingu.

Ve věku kapitalismu robotiky se ještě více zvýrazní ekonomické výhody takovýchto aglomerací. V postatě, čím více se ekonomika bude aglomerovat, tím rychleji se bude rozvíjet, zejména pokud ji budou podporovat strategicky cílené státní zásahy a investice.

Bude nesmírně klíčové, aby lidé mohli cestovat rychle, levně a ve velkých počtech. To je jedním z důvodů obrovského rozkvětu železniční dopravy a zejména vysokorychlostní železniční dopravy. Jedním z železných pravidel lidského chování totiž je, že jsme ochotni investovat jen určité množství času do dojíždění do práce - nesmí to být více než hodina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7178

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019