Jestliže váš soused chce zapálit činžovní dům, je to i váš problém

27. 8. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut



Brazilský prezident Jair Bolsonaro zůstává vzdorný. Nátlak od Emmanuela Macrona, jehož konflikt s Bolsonarem je nyní na osobní úrovni poté, co brazilský "caudillo" urazil francouzskou první dámu (Bolsonaro sdílel fotografii z Facebooku, srovnávající jeho manželku Michelle, která je o dvacet let mladší než on, s Macronovou manželkou, která je daleko starší), tohoto ultrapravicového jihoamerického předáka nepřiměl k ústupkům. 

 

Tento týden v pondělí Bolsonaro znovu zdůraznil, že na požárech v Amazonii není nic nenormálního, a vyslal směrem k Evropě další urážky, zatímco oslavuje podporu, kterou mu poskytují Donald Trump, Benjamin Netanyahu a Boris Johnson. Bolsonaro se také vyjádřil, že jeho podmínkou pro přijetí pomoci, je, aby se Macron oficiálně omluvil za to, že ho nazval lhářem.

Západ se sebelikviduje iracionální, uměle vyvolávanou hrůzou z migrantů

27. 8. 2019

čas čtení 9 minut

Deník Guardian v rubrice The Long Read publikoval rozsáhlou ukázku z nesmírně závažné knihy This Land is Our Land od Suketuho Mehty. Kniha vyšla v britském nakladatatelství Jonathan Cape a je k dispozici ke koupi ZDE: guardianbookshop.co.uk   Měla by URČITĚ vyjít česky.

Západ je likvidován. Nikoliv migranty, ale strachem z migrantů. V celé řadě zemí se znovu vynořili duchové fašistů a zasedají v parlamentě v Německu, v Rakousku, v Itálii. Úspěšně přesvědčili své občanstvo, že největší hrozbou jejich národům není vládní tyranie, nerovnost či globální oteplování, ale - imigrace. A vlna imigrantů musí být zastavena omezením občanských svobod všech. Všude je nutno instalovat monitorovací kamery. Cestovní pasy musíte předkládat pro každou maličkost, jako je nákup mobilního telefonu.

Rozhovor Britských listů 234. Petr Pithart: Normalizace. Byla to éra bezčasí

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles)

Při příležitostí třicátého výročí pádu komunismu přinášíme tři exkluzivní rozhovory s Petrem Pithartem, prvním postkomunistickým premiérem České republiky. V tomto třetím rozhovoru s Janem Čulíkem mluví Petr Pithart o drastickém dopadu normalizace, která začala celostátními prověrkami, v nichž se všichni občané museli obrovským způsobem ponížit. Toto trauma, děsivý úprk do soukromí a k sobeckému individualismu, který trvale ovlivnil české povahy a české charaktery, česká společnost nezpracovala dodneška, přestože dodnes je normalizace určující charakteristikou i dnešní české společnosti. "Atomizace společnosti je to nejhorší, co se mohlo stát. Ztratili jsme důvěru vůči sobě navzájem."  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. srpna 2019.

On the occasion of the thirty years' anniversary of the fall of communism, we broadcast three exclusive interviews with Petr Pithart, the first Prime Minister of the post-communist Czech Republic and a close collaborator of Czechoslovak President Václav Havel. In this, third, interview, Petr Pithart talks about the drastic impact of the so called "normalisation period" - the two post-invasion decades from 1969 to 1989. At the beginning of this period, all adult citizens of Czechoslovakia were subjected to political interviews during which they were forced to approve of the invasion and renounce all their previous liberal or democratic statements, otherwise they lost their jobs. These interviews were extremely humiliating. The Czechoslovaks retreated into the privacy of their families and homes and started distrusting their fellow citizens. The deep trauma of normalisation has not been exorcised to this very day and it still deeply influences life in contemporary Czech Republic, argues Pithart. The interview is being broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 23rd August, 2019.




K tomu:




See also:




Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

If your neighbor wants to set the house on fire, it is your problem as well

27. 8. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Brazil cannot destroy the Amazon just because it is in its territory

Brazilian President Jair Bolsonaro continues to be defiant. The pressure coming from Emmanuel Macron, whose fight with Bolsonaro is now on a personal level, after the Brazilian "caudillo" offended the French First Lady (he shared a Facebook photo comparing his wife Michelle, who is 20 years younger, with Macron's, who is much older), has not subdued the South American extreme right-wing leader.


This Monday, Bolsonaro reinforced his denials that there is anything abnormal in the fires happening in the Amazon and to offer a few more insults against Europe, while celebrating his support from Donald Trump, Benjamin Netanyahu and Boris Johnson. The Brazilian president also said that the condition to accept Europe's offer of help is for Macron to officially apologize for having called Bolsonaro a liar.

Konečně známka spolupráce odpůrců divokého brexitu?

27. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Na úterní schůzce s představiteli ostatních britských opozičních stran podpořil šéf britských labouristů Jeremy Corbyn plány britských opozičních stran odložit hlasování o nedůvěře Borisu Johnsonovi a dát prioritu snahám poslanců zabránit divokému brexitu pomocí legislativních opatření.

Bolsonaro odmítl "koloniálních" 20 milionů dolarů od skupiny G7 na hašení požárů v Amazonii

27. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Bolsonaro mírně pozměnil svůj postoj. 20 milionů dolarů na hašení požáru přijme, pokud se mu Macron veřejně omluví, že ho nazval lhářem.

"Nemáme nic proti skupině G7 - naopak. Máme něco proti jednomu prezidentu ze skupiny G7," konstatoval Bolsonaro. Dodal, že je povzbuzen tweetem Donalda Trumpa, že Bolsonaro "pracuje velmi usilovně ohledně amazonských požárů a ve všech ohledech dělá pro lid Brazílie vynikající práci". Bolsonaro reagoval na Twitteru: "Děkuji vám, pane prezidente Trumpe. Bojujeme proti požárům s velkými úspěchy. Kampaň fake news konstruovaná proti naší suverenitě nebude fungovat."

* * *
V úterý Bolsonaro a jeho stoupenci obvinili Macrona, že zasahuje do vnitřních záležitostí Brazílie. Bolsonaro trval na tom, že přijme finanční pomoc od skupiny G7 jen, pokud se Macron omluví za své "urážky".

Generál Augusto Heleno, Bolsonarův jestřábí šéf pro bezpečnost, zaútočil na "zoufalý Macronův kolonialistický přístup". "Devadesát procent bývalých francouzských kolonií je v zoufalém stavu. Kam se vydali, zanechali za sebou zkázu, chaos a zoufalství. Nikomu by neměli radit. Je to absurdní."  ZDE https://www.theguardian.com/world/2019/aug/27/jair-bolsonaro-demands-emmanuel-macron-withdraw-insults-over-fires

Vysoký činitel brazilské vlády vzkázal Emmanuelu Macronovi, ať se "stará o svůj domov a o své kolonie". Brazílie odmítla nabídku 20 milionů dolarů na hašení požárů v Amazonii.

"Možná jsou tyto zdroje relevantnější pro zalesnění Evropy," řekl Onyx Lorenzoni, šéf štábu prezidenta Jaira Bolsonara.  "Macron nedokáže ani zabránit předpověditelnému požáru v kostele, který je součástí světového dědictví", řekl Lorenzoni v souvislosti s dubnovým požárem v pařížské katedrále Notre Dame. "Čím chce poučovat naši zemi? Brazílie je demokratický, svobodný národ, který nikdy neměl imperialistické a koloniální metody, které jsou zjevně cílem Emmanuela Macrona."

Jak efektivně jednat proti ruské hrozbě. Je toho ale ČR vůbec schopna?

27. 8. 2019 / Marek Beneš

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Karla Dolejšího "Na rohu ulice vrah o morálce káže"

S tím popisem Ruska od Vás nemám problém, toto je popsáno přesně. Ano je to revizionistická mocnost a opravdu nejsme pro ně partnery a testují si nás. Potud to sdělujete naprosto přesně.

S čím ale nemohu souhlasit, je že podsouváte, že tady mudruji o tom, jak máme být dospělí, a tím poslechneme ruský diktát a upadneme do pasti. 

Já nepsal, že máme poslechnout ruský diktát, já pod slovem "dospělí" míním, že konáme protiopatření proti Rusku, klidně, rozumně a efektivně se znalostí věci.

Tento postup neznamená upadnutí do ruské pasti. Do pasti se můžeme dostat naopak opačným způsovem. Tím, že formálně a rétoricky se budeme  proti nim angažovat, ale fakticky nic pro svoji obranu neuděláme, a tím způsobíme , že ruskému tlaku snadněji podlehneme.

Pro mne obrana proti Rusku znamená:

Labouristé: Suspendování Dolní sněmovny by bylo "nesmírně vážným zneužitím moci"

27. 8. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: "Jediná žena," poznamenala jedna komentátorka.


Boris Johnson by spáchal "nesmírně vážné zneužití moci a útok na ústavní zásady Velké Británie", kdyby suspendoval parlament ve snaze prosadit divoký brexit, praví se v právní analýze, kterou získala Labouristická strana.

Stínová generální prokurátorka Shami Chakrabarti připravila pro Jeremyho Corbyna šestistránkový dokument, v němž argumentuje, že Johnsonův pokus suspendovat parlament by byl okamžitě řešen britskými soudy.

Takové Johnsonovo rozhodnutí by bylo podrobeno soudní revizi a soudy by "pravděpodobně schválily provizorní soudní příkaz, umožňující oběma komorám parlamentu dále zasedat a dále vykonávat svou primární a suverénní ústavní roli v této současné chvíli celostátní krize".

Uteče Melanie do Kanady?

27. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Fotografie Melanie Trumpové na summitu G7 v Biarritzu, jak vítá kanadského premiéra Justina Trudeaua, zaujaly tisíce lidí na sociálních sítích.

Melanie je připravena riskovat všechno, píše Loni Love:


Zdá se, že Melania uvažuje o emigraci do Kanady:


I ruská propagandistická televize RT se přidala:

"Každý by si měl najít někoho, kdo se na něj dívá tak, jak se Melania Trumpová dívá na Justina Trudeaua":


Deník Guardian poznamenává, že se takto Melania Trumpová dívala na Justina Trudeaua už před dvěma lety ZDE

Další trapná lež Borise Johnsona

26. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Na právě skončivším summitu skupiny G7 se nevolený britský premiér bez mandátu Boris Johnson snažil prezentovat britské veřejnosti jako přesvědčivý a agresivní zastánce "britských národních zájmů". Jak psal britský pravicový tisk, Johnson "varoval" (ha, ha) Donalda Trumpa, že pro obchodní dohodu mezi USA a Británii, uzavřenou po brexitu, bude muset Amerika udělat ústupky. (Jako by Donald Trump někdy někoho vůbec poslouchal; po brexitu bude Británie oslabená, zůstane napospas obchodní a politické agresivitě USA.)

Trump navrhl, aby se útočilo v Atlantiku proti hurikánům jadernými zbraněmi

26. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Trump se ptal několikrát, proč americká armáda nebombarduje hurikány


Donald Trump prý opakovaně požaduje, aby americká armáda bombardovala  v Atlantiku hurikány, než zasáhnou americké území.

Podle amerického zpravodajského serveru Axios říkal Trump během jednání o hrozbě hurikánů s vysokými činiteli pro bezpečnost amerického státu: "Chápu, chápu. Proč proti nim nepoužijeme jaderných zbraní? Ty hurikány vznikají u pobřeží Afriky, jak se přesunují přes Atlantik, měli bychom bombardovat centrum hurikánu a tím se rozhodí. Proč to neděláme?"

Reakce jednoho přítomného činitele byla: "My se tím budeme zabývat."

V článku: "Bombardovat hurikány jadernými zbraněmi: Překvapující historie opravdu špatného nápadu"    vysvětluje National Geographic, že to opravdu není dobrý nápad. Jednak by bylo území USA postiženo radiací z jaderných explozí, jednak je energie hurikánů tak obrovská, že by jedna jaderná bomba nestačila. Mezinárodní smlouvy zakazují užívání jaderných zbraní v atmosféře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

EU odmítne jakékoliv vyjednávání s Británii o obchodní dohodě, pokud Británie nezaplatí své dluhy

26. 8. 2019

čas čtení 2 minuty






Na summitu v Biarritzu se vyjádřil Boris Johnson, že je "jednoduchou skutečností", že Británie nesplatí většinu svých dluhů Evropské unii ve výši 39 miliard liber, pokud odejde z EU bez dohody.

Brusel v pondělí varoval, že budoucí rozhovory Británie s EU by byly zablokovány, dokud Británie nezaplatí své druhy.

30470

Hospodaření OSBL za červenec 2019

1. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

V červenci 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 85 598,97 Kč, výdaje byly 106 131,50 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, situace se trochu zlepšila, avšak trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


30489

Tisková zpráva Rebelie proti vyhynutí - Extinction Rebellion

Tichý protest při zasedání uhelné komise: Jednejte hned, snižujte emise neprodleně, vzkazují občané i studenti

26. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

V pondělí od 10:00 proběhl protest před budovou Úřadu vlády ČR. Přibližně stovka občanů zde upozornila na první zasedání Uhelné komise a její význam pro řešení globální klimatické krize. Za situace, kdy směřujeme ke katastrofickým hodnotám globálního oteplení, chtějí občané klidným protestem vyjádřit nedůvěru v to, že Uhelná komise dokáže navrhnout včasné řešení transformace naší energetiky. Složení komise budí obavy, že spíše než zájmy celé společnosti bude hájit zájmy uhelného byznysu (1). V komisi není zastoupen sektor obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor, nejsou zde obce ohrožené těžbou a spalováním uhlí a z celkového počtu 19 míst byly ekologickým organizacím vyhrazena pouze dvě místa (2). 

Greta Thunberg: Přistaneme v úterý

26. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Greta Thunberg: Silný vítr nás žene na západ. Přistaneme zřejmě na Manhattanu v New Yorku někdy v úterý odpoledne nebo večer.


Británie si "lehce poradí" s divokým brexitem, lhal Boris Johnson v Biarritzu

26. 8. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: Johnson rozkládá v Biarritzu

Šéfové EU "ponesou vinu za svou umíněnost a Británie neuhradí celý svůj dluh 39 miliard liber"



Aktualizace: Johnson, jako Trump lže i v maličkostech. V Biarritzu "prosazoval" export anglických pies firmy Melton Mowbray do USA a tvrdil, že se prodávají i na Islandu a v Thajsku. Výrobci potvrdili v rozhlase BBC v pondělí ráno, že je to nesmysl:

Anglické slovo "porkies" znamená nejen "něco vepřového", jako pie, ale i "lži":

)



Británie si "lehce poradí" s odchodem z EU bez dohody, vinu za nějž ponesou šéfové EU za svou "umíněnost", tvrdil Boris Johnson na summitu skupiny G7 ve Francii, aniž by však komukoliv sdělil cokoliv o svých plánech na řešení problému brexitu.

"Myslím, že tím projdeme lehce, tohle, tohle, naše země je vynikající,  vynikající, naše Británie, lehce si poradíme s odchodem z EU bez dohody," tvrdil Johnson v Biarritzu.

"Pokud budeme donuceni tvrdohlavostí svých evropských přátel odejít 31. října bez dohody, záležitosti půjdou opravdu hladce," lhal Johnson.

Sky News: Proč Boris Johnson neodpoví, jak bude řešit brexit? Protože prostě neví. Nemá to pod kontrolou.




Více než 900 000 uprchlíků čeká v Evropě často za děsných okolností na vyřízení své žádosti o azyl

26. 8. 2019

čas čtení 3 minuty



Informoval o tom evropský statistický úřad.

Ženy, muži a děti bez doprovodu rodičů žijí dlouhá léta v nejistotě. Počet žádostí o mezinárodní ochranu těchto uprchlíků v zemích Evropské unie se za poslední dva roky, kdy na Evropském kontinentě uvízlo 1,1 milionu migrantů, se skoro vůbec nesnížil.

"Žít ve vakuu je v současnosti normou pro ty osoby, které hledají ochranu před válkou a pronásledováním," konstatoval Karl Kopp z organizace Pro Asyl, největší německé prouprchlické organizace. "Žít ve vakuu znamená žít v zoufalých řeckých táborech, anebo být chycen a vyháněn ze zemí na hranicích. Znamená to žít v zoufalé snaze nalézt ochranu a lidskou důstojnost."

Observer: Opilci turisté si podmanili Prahu

25. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Občasný pražský reportér britského týdeníku Observer Robert Tait dnes publikoval rozsáhlý článek o ekologických a sociálních škodách, které Praze způsobuje stále se zvyšující invaze turistů, upozorňuje Jan Čulík. Píše v něm o úsilí starosty Prahy 1 Čižinského zaprvé přesvědčit turisty, aby zašli taky mimo Prahu 1 (jak tam bydlím, netuším, proč chodí jen Karlovou ulicí a po Karlově mostě, zdá se, že přijedou na dva dny do Prahy a pak tráví svůj čas neustálým chozením mezi Karlovým mostem, Karlovou ulicí a Staroměstským náměstím). Tait kvituje, že konečně, po letech komunální úřady v Praze 1 požadují, aby zahraniční opilci v noci neřvali a aby restaurace nevyhrávaly celou noc hlučnou hudbu. Bohužel jde i o další věci: Restaurace  Bodeguita v Kaprově ulici prodává turistům doutníky, takže nelze v horku otevřít okno, protože máte okamžitě v celém bytě zakouřeno.

Rozsáhlý článek Roberta Taita o tom, jak miliony turistů likvidují Prahu, je ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Bývalý britský ministr financí zuřivě vyžaduje omluvu od Johnsona za lži jeho vlády

25. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Philip Hammond, ministr financí ve vládě Theresy Mayové, napsal zuřivý dopis Borisi Johnsonovi (poskytl ho médiím), v němž Johnsona důrazně žádá o omluvu za lež, že dokumentace o chaosu brexitu "Operation Yellowhammer", zveřejněná minulý týden v týdeníku Sunday Times, byla "stará" a že ji prozradili "bývalí ministři, snažící se blokovat brexit".

Hammond v dopise zdůrazňuje, že dokumentace Operation Yellowhammer je datována v srpnu 2019, tedy v době po rezignaci vlády Theresy Mayové. Tento dokument tedy ministři její vlády neměli k dispozici, protože za její vlády ještě neexistoval,  a nemohli ho tedy prozradit médiím.

Hammond žádá Johnsona o veřejnou omluvu všem ministrům vlády Theresy Mayové.

(Skotská premiérka Nicola Sturgeonová k tomu v neděli poznamenává: Tohle je opravdu neuvěřitelné. A neměla by londýnská vláda zveřejnit své přípravy pro brexit?)




Na rohu ulice vrah o morálce káže...

25. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Současné Rusko spolu s Čínou nebo Íránem z hlediska teorie mezinárodních vztahů patří mezi tzv. revizionistické mocnosti. To znamená, že v principu neuznává platná pravidla mezinárodního řádu. Rusko si ale dokonce i ve srovnání s Čínou počíná ještě "revizionističtěji", poněvadž se typicky odmítá nechat vázat pravidly mezinárodních organizací, do kterých bylo normálně přijato za člena. Připomíná to postup, při němž vstoupíte do klubu - a obratem mu vnucujete vámi vymyšlená pravidla, místo abyste dodržovali zvyky, které jsou pro všechny ostatní samozřejmostí. Takovýto mezinárodní ekvivalent osobního asociálního chování se u Ruské federace objevuje stejně ve Světové obchodní organizaci, jako třeba v Radě Evropy. Když Moskva nezodpovědným testem jaderného zařízení způsobí vážnou havárii s mezinárodním dopadem, prostě odpojí od mezinárodní sítě monitorující stanice sledující radiaci, "protože do toho nikomu nic není". V bezpečnostní oblasti je příkladem ruského přístupu mnohaleté porušování Smlouvy o střelách středního a kratšího doletu z roku 1987 (INF Treaty) vývojem, výrobou, testováním a rozmisťováním zbraní touto smlouvou zakázaných.

Podstatné věci

25. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta


Už Donald Trump zešílel?

25. 8. 2019

čas čtení 4 minuty


Tento týden americký prezident blábolil o tom, že chce koupit Grónsko, a pokusil se šílenými výroky na Twitteru "zakázat" americkým firmám obchodovat s Čínou. Vede to v USA k vážnému uvažování, zda už úplně zešílel


Donald Trump se tento týden urazil, když dánská vláda odmítla jeho návrh, že si koupí Grónsko, jako "absurdní". Reagoval, že odpověď dánské premiérky byla "zlovolná". Byla to velmi podivná reakce, ale jen jedna z mnohých v sérii Trumpových šílených výroků z posledních dní, které vedou americké komentátory k tomu, že vyjadřují skutečné znepokojení, že se ten člověk už zbláznil.

Čtvrtina britských voličů začala shromažďovat železné zásoby kvůli brexitu

25. 8. 2019

čas čtení 2 minuty



25 procent britských voličů si nyní pro případ brexitu vytváří železné zásoby potravin, toaletního zboží a léků, zjistil průzkum veřejného mínění organizace Opinium provedený pro týdeník Observer. Mění také své cestovní plány a odkládají větší nákupy.

Minulý týden byl prozrazen britský vládní dokument tzv. operace Yellowhammer, podle něhož má sama britská vláda obavy, že vznikne ekonomický chaos a nedostatek potravin a léků.

57 procent z těchto lidí si kupuje zásoby potravin v plechovkách, 45 procent zásoby léků, 38 procent zásoby toaletního zboží a 30 procent zásoby záchodpapíru.

Pravicový puč v Británii pokračuje: Johnson chce suspendovat parlament

24. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Tajný plán Borise Johnsona zablokovat odklad brexitu zřejmě rozzuří evropské politiky účastnící se summitu G7


Boris Johnson písemně požádal probrexitového konzervativního generálního prokurátora Geoffreyho Coxe, zda může vyřadit britskou Dolní sněmovnu od 9. září na pět týdnů z provozu.

(Přestože Británie v současnosti trpí v důsledku blížícího se brexitu a neřešených problémů, které to vyvolává, hlubokou krizí, Dolní sněmovna je až do 3. září na letních prázdninách. Více než 100 poslanců požádalo písemně Borise Johnsona, aby v důsledku této krize parlament svolal i během prázdnin, ten to odmítl.)

30487

Můžete být "udavač" v demokracii?

24. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Již téměř plných deset let bojuji s motorkáři v našem lese... nejlepší metoda, která se mi velmi osvědčila, je vyfotit ty lidi zezadu, kde mají na motorce SPZ. Jakmile máte fotku s SPZ a je identifikovatelné z té fotky, kde se to v lese stalo, tak policie si majitele té motorky (u auta je to ještě snadnější) povolá a řeší to, formou přestupkových řízení a pokut.

Po několika letech takové aktivity jsem náš les téměř vymýtil od motorových vozidel, která v něm nemají co dělat (něco jiného jsou ti, kdo mají oficiální povolení). Je to mnoho příběhů... zažil jsem různé reakce motoristů, od ponížených přes naštvanost.

Ale převažoval na jejich straně strach.

Před rokem či dvěma jsem hned pod námi v lese měl hovor s člověkem, který jel na motorce a vedle něho běžel pes.

Je to místní člověk, jsem si téměř jistý, že vím, o koho jde.

Argumentoval mi, že jsem bonzák, že to není demokracie, že jel na motorce potichu atd. Stále jsem mu tvrdil, že to je prostě nezákonné a že spolupracovat s policií je v demokratickém státě normální.

Zmlkl až na můj argument, že ve Švýcarsku by ho udali policii okamžitě, protože tak tam fungují občané v demokracii. A švýcarská policie by s ním zatočila.

Dnes jsem ho potkal znovu, viděl jsem mu do tváře... tentokrát přibral ještě syna, hledali houby tím, že jeli pomalu na motorce v lese, kde je vjezd zakázán několika zákony České republiky. SPZ si tentokrát na motorce zadělal, aby ji nebylo možno přečíst.

It is time to impose an embargo on Brazil

24. 8. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
 

The lungs of our planet are on fire. If the Amazon suffers, the world suffers. The Amazon is essential to all beings on Earth, so it should not have its fate decided by eventual predatory governments, as the one currently in charge in Brazil. 

Last week, the largest city of Brazil, São Paulo, became totally dark at 3 pm. This caused quite a furor, with lots of evangelical Christians running to their churches, believing the Apocalypse had arrived. The darkness was being caused by an immense wall of smoke that came from the fires in the Amazon. According to the European Union’s Copernicus Climate Change Service, the fires have led to a clear spike in carbon monoxide emissions as well as planet-warming carbon dioxide emissions, posing a threat to human health and aggravating global warming.

Je načase uvalit na Brazílii mezinárodní embargo

24. 8. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

Plíce naší planety hoří. Jestliže trpí amazonský prales, trpí svět. Amazonie má životní důležitost pro všechny lidi na světě, takže by o jejím osudu neměly rozhodovat predátorské vlády, jako je ta, která dnes ovládá Brazílii

Minulý týden vznikla v největším brazilském městě São Paulo v patnáct hodin odpoledne naprostá tma. Vyvolalo to docela pozdvižení: mnoho evangelikálských křesťanů se rozběhlo do svých kostelů. Usoudili, že začíná apokalypsa. Tmu způsobila obrovská zeď kouře, která pochází z požárů v Amazonii. Podle služby Copernicus Evropské unie, která sleduje globální oteplování, požáry vedly k jasnému nárůstu emisí kysličníku uhelnatého i kysličníku uhličitého, způsobujícího globální oteplování. Došlo k ohrožení lidského zdraví.

Rozsáhlé požáry amazonského pralesa jsou nyní nejdůležitější globální zprávou. V ČR nic

24. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zpravodajství ČRo Plus v sobotu ve 13 hodin se zabývalo vesměs jen blbostmi. Ani slovo o problému vypalování deštného pralesa v Amazonii, které drasticky ovlivní i zhoršování podnebí v České republice.

Hodinový pořad Newshour v BBC World Service věnoval požárům v Amazonii prvních dvacet minut. Světové tiskové agentury řeší  Amazonii na prvním místě. Nevadí těm, kdo jste na pospas českým médiím, že jste úplně mimo?




Ruská propagandistická televize omylem zaměnila Japonsko za Nový Zéland

24. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

RT, ruská vládní propagandistická televize vysílající v angličtině, se omluvila, že na mapě ve studiu ve vysílání 15. srpna označila Nový Zéland jako "Japonsko" a Papuu Novou Guineu jako "Jižní Koreu". Bylo to ve zprávě amerického studia této stanice o nových raketových základnách v "Japonsku, Jižní Koreji a Austrálii.

Je to další z četných zeměpisných chyb, týkajících se Nového Zélandu. Ten bývá tak často vynecháván z map, že se novozélandská premiérka Jacinda Arden v roce 2O18 v této věci účastnila ironického protestu.

Na Novém Zélandě žije 4,7 milionů lidí a organizace Tourism New Zealand založila celou reklamní kampaň na vynechávání Nového Zélandu na mapách: "Velké světové spiknutí: Nový Zéland mizí ze světových map".

Podorbnosti v angličtině ZDE
 

Hnusné smlouvy s Hitlerem dělali mnozí

23. 8. 2019 / Marek Beneš

čas čtení 3 minuty

 
Ranní dávka emocí Karla Dolejšího. Já se na to vždy tak těším. Já jsem ubohý ostravský hornický synek a jak se na BL píše: Naše zničené ovzduší produkuje duševní choroby. Takže já jako takto postižený mám právo zlobit.

Jelikož jsem i poloviční Polák tak si to mohu dovolit.  Jestlipak víte, drazí, co se stalo 26.1.1934? Polsko podepsalo pakt o neútočení s Hitlerem. A ministr Beck snil o polsko-maďarské hranici, což se mu v řijnu 1938 splnilo. A slyšel někdo o tom tady někdy? Když to řeknu kamarádům v Polsku, tak významně mlči. Taky se paktovali.

Francie a Irsko se stavějí proti obchodní dohodě s jihoamerickými zeměmi kvůli vypalování amazonského pralesa

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Vypalování amazonského pralesa se má stát hlavním tématem víkendového jednání skupiny G7

Za posledních 48 hodin vzniklo v amazonském pralese 2500 nových požárů. Od minulého čtvrtka to bylo nejméně 9500 požárů. Je to nárůst požárů o 83 procent od roku 2018. Amazonský prales je plícemi světa.

Emmanuel Macron: Náš dům hoří. Doslova. Amazonský deštný prales - plíce, které produkují 20 procent kyslíku na naší planetě - hoří. Je to mezinárodní krize. Členové summitu G7, jednejme o této krizi v následujících dvou dnech na prvním místě!








Francie a Irsko konstatovaly, že se postaví proti dohodě EU s jihoamerickými zeměmi, pokud Brazílie nezahájí akce proti vypalování amazonského pralesa.

V předvečer zahájení jednání skupiny G7 v Biarritzu uvedl Elysejský palác, že brazilský prezident Jair Bolsonaru mu na setkání G20 v Osace v červnu lhal, když mu tvrdil, že podporuje boj proti globálnímu oteplování, a proto bude Francie blokovat podepsání obchodní dohody Mercosur.


Zemřel David Koch, jeden z dvou amerických bratrů miliardářů, kteří svými penězi posunuli USA k extremní pravici

23. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

David Koch, jeden z dvou miliardářů bratrů Kochových, miliardářů zbohatlých z energetiky, a financující posun USA směrem k ultrapravicovým názorům, právě zemřel ve věku 79 let. Zemřel na rakovinu prostaty, která mu byla diagnostikována před 27 lety, avšak usmrtila ho teprve teď.

Bratři Kochové, David a Charles, patřili k nejbohatším lidem na této planetě, každý vlastnili až 50 miliard dolarů. Vytvořili a financovali síť aktivistů na místní i celostátní úrovní, kteří tlačí Republikánskou stranu k ultrapravici. Prosazovali také ultrapravicové soudce do amerického Nejvyššího soudu.

David Koch podpořil v roce 2010 vznikl ultrapravicové Tea Party a ostře bojoval proti úsilí Baracka Obamy zavést v USA zdravotnictví pro všechny. Systematicky se snažil ochromovat vládní regulaci a blokovat pokusy zavádět opatření proti globálnímu oteplování.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Podle Pleslovy žumpy IDnes "jsou uprchlíci už nevraživí". Skutečnost?

23. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

V rámci své systematické kampaně vyvolávání nenávisti vůči cizincům a uprchlíkům napsala Pleslova žumpa IDnes před několika dny, že uprchlíci na záchranných lodích, jimž Salvini a maltská vláda odmítla povolit přistání, "jsou už nevraživí". Jaká je skutečnost?

Na záchranné lodi Ocean Viking je už čtrnáct dní 356 uprchlíků a lodi docházejí potraviny. "Náš lékařský tým je stále silněji znepokojen rychlým zhoršováním duševního stavu lidí na palubě,"  varují Lékaři bez hranic, vlastníci této lodi, píše Deutsche Welle.

Jaroslave Plesle, není vám stydno?


30486

Lékaři bez hranic: Chudáci vylovení ve Středozemním moři mohou nakonec přistát na Maltě

23. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Naloďování na loď Ocean Viking při druhé záchranné operaci 10. srpna. Foto Hannah Wallace Bowman, Lékaři bez hranic

Tisková zpráva

Lékaři bez hranic cítí úlevu, že plavidlu s 356 zranitelnými muži, ženami a dětmi na palubě bylo nyní nabídnuto bezpečné místo k vylodění – a to na Maltě. Stalo se tak po čtrnácti dnech, které musela loď strávit na moři. Některé země EU se nyní zachovaly humánně, zároveň je nutné zdůraznit, že Ocean Viking na moři uvázl kvůli průtahům. Je zapotřebí, aby evropské vlády urgentně vytvořily mechanismus pro vyloďování lidí, kteří jsou zachráněni na moři.

 


Jak tomu vlastně bylo se střílením během invaze Varšavského paktu dne 21. srpna 1968

23. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s výročím srpnové invaze Varšavského paktu do Československa v roce 1968 se vynořila na sociálních sítích ideologická diskuse. Iracionální stoupenci dnešní Putinovy ruské vlády,, kterých je z nepochopitelných důvodů v ČR stále více, invazi hájí, tzv. stoupenci "Západu" tvrdí, že to byl masakr. Jako obvykle, fakta se v této ideologické přestřelce zcela ztratila.

Během prvních dnů invaze zahynulo v Československu 137h!#&ttps://twitter.com/ajplus/status/1164879764257157121?s=20 lidí. Většina těchto úmrtí byla důsledkem nešťastných okolností nebo náhod, důsledkem situace, kdy pošlete do nepřátelských měst, jejichž obyvatelstvo proti vám demonstruje, ozbrojenou armádu a dáte jí instrukce, že místní obyvatelstvo vás bude vítat. Sovětská armáda měla příkaz do lidí v Československu nestřílet! Nedošlo k masakrům desetitisíců jako v Budapešti v roce 1956. Sovětské velvyslanectví v Praze totiž Moskvu během Pražského jara chybně informovalo, že liberalizace je jen spiknutím hrstky intelektuálů a že "dělnická třída", normální lidi, budou invazi vítat. Cituji k tomu ze svého článku z roku 2008:

K samotné invazi je nutno říci toto: Rusové zřejmě měli rozkaz nestřílet. Poukazuje na to pozoruhodným způsobem americký autor Fred Eidlin v knize The Logic of Normalisation (East European Monographs, Boulder, Columbia University Press, 1980, ISBN 0-914710-68-0). Argumentuje, že ruská vojska byla po příchodu do Československa zaskočena; že politické vedení Sovětského svazu bylo špatně informováno; domnívalo se, že v Československu zuří skutečně jen oněch pár desítek tisíc "kontrarevolucionářů" a že obyvatelstvo bude sovětské okupanty vítat. Dokazuje to zajímavě celou řadou vlastně zmatených sovětských reakcí v prvních dnech okupace.

Ve víru vášní tohle všechno zapadlo. Ale připomeňme si svědectví lidí, kteří byli přitom: na Václavském náměstí v Praze se čeští mladíci snažili ruským tankům krumpáčem prokopnout benzínovou nádrž a podpálit ji. Ruští vojáci je odháněli pažbami svých zbraní! Proč po nich nestříleli? Proč neměla ruská invaze v Československu desetitisíce mrtvých obětí, tak jako americká invaze v Panamě? Zdá se, že několik stovek Čechoslováků, kteří tou dobou zahynuli, byli obětí různých nehod, nebo selhání nervů ze strany ruských vojáků, či občasného iracionálního chování ruského mladíka na tanku, který vyděšeně nevěděl, co dělá (například ten, který střelbou ze samopalu zničil fasádu pražského Národního muzea).

Celý tento archivní článek ZDE

Americká Demokratická strana podporuje pronásledovaný maďarský klub

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Maďarské komunitní centrum Auróra podpořili počátkem týdne svým dopisem tři zástupci americké Demokratické strany. Budova je místem, kde se setkává řada maďarských občanských sdružení, a je také sídlem mnoha na vládě nezávislých občanských sdružení. Místní úřady v budapešťské čtvrti Jozsefváros v posledních dvou letech již několikrát Auróru uzavřely.

Guardian: Odpůrci Andreje Babiše nalézají úlevu v populární české "únikové hře"

23. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Česká republika je obětí represivní diktatury. Drobné finanční přestupky se trestají trestem smrti. Památníky pádu komunismu r. 1989 byly zlikvidovány. Všemocný vůdce českého státu zlikvidoval kritické deníky, eliminoval své politické a podnikatelské soupeře a dokonce přesunul i ústředí centrální banky do své vlastní rezidence. Jeho chování je tak extremní, že i Kim Jon-un, komunistický diktátor v KLDR, je tím překvapován.

Toto je scénář, který je kontextem k únikové hře, odehrávající se v roce 2023, vzniklé  v odporu k Andreji Babišovi skutečnému dnešnímu českému premiéru a  miliardářskému oligarchovi, píše v deníku Guardian Robert Tait.

Hra vyzývá účastníky, aby nalezli důkazy proti politikovi jménem Bureš (estébácký kód pro udavače Andreje Babiše). 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Kunderův kufr a shoda okolností

23. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut


Karen von Kunes, Milan Kundera’s Fiction: A Critical Approach to Existential Betrayals.
Lexington Books, 224 pp., hardback $90.00 (£60.00) 978-1-4985-1080-6, eBook 978-1-4985-1081-3 $85.50(£60.00)

 
 
V říjnu 2008 vznikl mezinárodní skandál. Reportéři pražského týdeníku Respekt zveřejnili stručný dokument z rané stalinské éry, vzniklý nedlouho po únoru 1948, z něhož zdánlivě vyplývalo, že světoznámý spisovatel Milan Kundera se dopustil udání československé tajné policii StB.

Stručná policejní zpráva, kterou nalezli dva novináři z časopisu Respekt, konstatovala, že tehdy dvacetiletý student FAMU a studentský správce univerzitní koleje Milan Kundera kontaktoval 14. března 1950 místní policejní stanici a informoval policisty, že na koleji v pokoji studentky Ivy Militké nechala neznámá osoba svůj kufr. Ve všeobecně paranoidní atmosféře a strachu ze západních špionů se policie vydala na kolej ten kufr zkontrolovat a studentka Militká je informovala, že kufr je vlastnictvím Miroslava Dvořáčka, mladého muže, který z komunistického Československa emigroval a nyní se vrátil do Prahy jako americký agent. Dvořáček byl zatčen a strávil dvacet let v komunistickém pracovním táboře.

Rusko se pokouší ospravedlnit pakt Molotov-Ribbentrop

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a charge d’affaires německého velvyslanectví v Moskvě společně otevřeli výstavu věnovanou 2. světové válce. Lavrov při té příležitosti prohlásil, že je nesprávné považovat Rusko spolu s Německem za agresory - a že jde pouze o omluvu zemí, které se pokoušely uzavírat s nacistickým Německem vlastní dohody.

Graf pro dnešní den: je zadlužování země velkým problémem?

23. 8. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

"Intuitivně" vnímáme, že pokud jsme zadlužení a k zadlužení si rok co rok přibíráme ještě další dluh, namísto abychom spláceli (v podstatě tak vytloukáme klín klínem, dluh dluhem, dluh se nesplácí, ale řeší se novým dluhem, který je větší než předchozí), je to přece strašně špatná věc, která nás vede, ano, do pekel.

Jenomže věc je složitější. Dluh je vlastně jen hausnumero, pokud je oddělen od výkonu ekonomiky, proto se také dominantně vyjadřuje jako procento HDP, ne v absolutní částce. Díky růstu ekonomiky (HDP) České republiky tak i růst dluhu (rozpočtový schodek), pokud je malý, způsobuje pokles té zásadní hodnoty, dluhu jako procenta HDP. Není tedy lží říci, že ČR jako dlužník se tedy vlastně uzdravuje.

Německo-americké vztahy se rozpadají

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Nikdy od vzniku poválečného Německa nebyly vztahy mezi Berlínem a Spojenými státy tak křehké jako dnes. Existuje virtuální rádiový klid mezi Angelou Merkelovou a Donaldem Trumpem - a americký velvyslanec Richard Grenell dělá víc pro zhoršení situace než pro zprostředkování dialogu, píšou Matthias Gebauer, Christiane Hoffmannová, René Pfister a Gerald Traufetter.

Koněv, Zmejevskij a jiní Zverevové

23. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před 80 lety, 23. srpna 1939, proběhl v Moskvě podpis paktu Molotov-Ribbentrop. Dvě totalitní diktatury si v něm rozdělily Evropu na vlastní sféry vlivu - a dále se dohodly, že SSSR pomůže Třetí říši obejít britskou námořní blokádu dodávkami potravin a strategických surovin.

Děti ze středovýchodní Evropy jsou v britských školách obětí xenofobní šikany

22. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Od referenda o brexitu jsou školáci ze střední a východní Evropy v britských školách terčem intenzivního rasismu a xenofobie. Učitelé nejsou schopni je hájit a někteří učitelé se na rasistických a xenofobních útocích sami podílejí, vyplývá z výzkumu.

Studie z University of Strathclyde zjistila, že 77 procent dotazovaných žáků svědčilo o tom, že byli terčem rasismu, xenofobie či zastrašování, i když jsou tyto útoky často kamuflovány jako "škádlení". 49 procent žáků svědčí o tom, že útoky jsou od referenda o brexitu v roce 2016 častější.

Vysoký činitel polské vlády odstoupil kvůli šikanování soudců

22. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Łukasz Piebiak



 Łukasz Piebiak, náměstek polského ministra spravedlnosti odstoupil a jeden vysoký činitel na ministerstvu byl propuštěn, poté, co vyšlo najevo, že ministerstvo řídí kampaň šikanovní, zastrašování a vydírání, zaměřenou proti soudcům, kteří se protiví úsilí polské vlády zotročit polské soudnictví.

Požáry v Amazonii: Rekordní rozsah vypalování brazilského pralesa

22. 8. 2019

čas čtení 2 minuty




Aktualizace: Brazilský prezident Jair Bolsonaro obvinil ekologické organizace, že ony zapalují požáry v amazonském pralese. Neuvedl však žádné důkazy. Rychlé šíření požárů v několika amazonských státech tento měsíc následovalo po zprávách, že brazilští farmáři získali odvahu k odstraňování amazonského pralesa pro své dobytčí a obilné farmy, protože brazilská vláda chce v amazonské oblasti stimulovat ekonomickou aktivitu. ZDE 



David Lammy:  Amazonský deštný prales - to jsou plíce světa. Existují tam asi tři miliony botanických a zvířecích druhů a žije v něm milion domorodců. Úmyslně zahajovat požáry, to je zločin proti lidstvu.

World Wide Fund:
Proč se lidé nerozčilují nad požáry amazonského pralesa stejně intenzivně jako nad požárem katedrály Notre Dame?



Deštné pralesy v brazilské Amazonii letos čelí rekordnímu počtu požárů, ukázaly nové údaje vesmírné agentury.

Británie: Není to země pro občany z EU

22. 8. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 24 minut


Pokud jste pravidelným čtenářem Britských listů, asi jste si povšimli, že za poslední rok vychází můj týdenní seriál o Polsku docela nepravidelně. Chci dnes svědčit o tom, co se stalo v mém životě a jak jsem se zamotal do absurdit britského zdravotnického a sociálního systému

Začátek


27. června 2019 na mě fyzicky zaútočil jeden můj spolupracovník v zaměstnání (kromě toho, že píšu a překládám, jezdím také na část úvazku jako řidič pro malou skotskou kamionovou firmu). Ten člověk se choval agresivně už předtím a několikrát jsem si na to stěžoval vedení podniku, ovšem oni to vždycky bagatelizovali s tím, že "je to jen velkohubý idiot", a doporučovali mi, abych ho ignoroval. Problém však byl, že zatímco se tento člověk choval agresivně ke všem, ke mně se choval mimořádně agresivně, protože jsem Polák. A když viděl, že moje stížnosti vedení podniku nevedly nikam, ještě více ho to povzbudilo a začal používat otevřeně rasistického jazyka a začal mi otevřeně vyhrožovat. Řekl jsem firmě, že jestliže nic proti tomu nepodniknou, vezmu ten případ dál.

Británie "chce získat alianci Five Eyes pro rivala evropského systému Galileo"

22. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2018 Evropská komise potvrdila, že Británie po brexitu bude zřejmě vyloučena z některých aspektů projektu Galileo, zejména ve vztahu ke kódovanému navigačnímu systému PRS využívanému vládou autorizovanými subjekty. Dojde k tomu přesto, že Londýn investoval více jak miliardu liber do evropského systému globální satelitní navigace.

Zeman & Zeman, aneb K logice visegrádského populismu

22. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má jasno: Úsilí ministryně spravedlnosti dosazené z iniciativy Miloše Zemana je zaměřeno na personální čistky "neposluchů" v justici ZDE. Česko se tak hrdě řadí pod prapor visegrádské odrůdy politického populismu, která se vyznačuje extrémní nesnášenlivostí vůči nezávislé justici.

O kapitalismu a inovacích

22. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jak asi víte, jsem skalním příznivcem kapitalismu, tedy tržního hospodářství. Ten musí být nějak regulován, aby vůbec byla možná zdravá konkurence, která na rozdíl od vlády mafie vede k inovacím. Jedna z mých nejoblíbenějších pasáží z A. von Hayeka je tato (z knihy Právo, zákonodárství a svoboda):

"Narcistní hlupák". Trump zrušil cestu do Dánska, "protože mu Dánsko nechce prodat Grónsko"

21. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



(Bývalý Bushův speechwriter  David Frum řekl v rozhlase BBC, že se zřejmě Trump také obává, že daleko populárnější bude v Dánsku Obamova návštěva, který se tam chystal cestovat v podstatě v tutéž dobu: 



Dánská premiérka uvedla, že je překvapena a zklamána, že Trump zrušil svou cestu do Dánska údajně proto, že mu Dánsko nechce prodat Grónsko.

Na tiskové konferenci ve středu odpoledne Mette Frederiksenová potvrdila, že Grónsko není na prodej. Předtím se vyjádřila, že návrh Donalda Trumpa, že koupí Grónsko, je absurdní.


Politikové z celého dánského politického spektra Trumpa odsoudili. "Je už mnoho dobrých důvodů se domnívat, že ten člověk je hlupák, a teď nám poskytl další dobrý důvod," řekla v médiích Eva Flyvholm, předsedkyně pro zahraniční politiku v dánské rudozelené koalici.

Grónsko je obrovský ostrov na hranicích Arktického oceánu, který je z 85 procent pokryt ledem. Do roku 1953 to byla dánská kolonie. V roce 1979 získalo Grónsko status autonomního území, ale ostrov silně závisí na dánských dotacích. Má 55 000 obyvatel, z nichž většina podporuje plnou nezávislost na Dánsku.

Mnoho lidí v Dánsku si původně myslelo, že Trumpův návrh, že koupí Grónsko, je vtip - Trump to však myslel vážně.

USA mají v Grónsku leteckou základnu a radarovou stanici a Dánsko je ochotno jednat se Spojenými státy o rozšíření této spolupráce.



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Černošice potvrdily, že je Babiš ve střetu zájmů

21. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

K tomu:  Rozhovor Britských listů 215. Není možné, aby Babiš financoval Agrofert z veřejných peněz  

USA: Nejméně tři děti migrantů zemřely v detenčních centrech na chřipku, když úřady odmítají poskytnout vakcínu

21. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Přibývá trestních oznámení ve věci přistěhovalců, kteří tvrdí, že jsou v amerických detenčních centrech sexuálně zneužíváni. Mezitím nejméně tři děti zemřely na chřipku, avšak úřady celní a pohraniční ochrany (US Customs and Border Protection, CBP) tvrdí, že neplánují vakcinaci zadržených rodin, informuje Clark Mindock.

Itinerář dopadů klimatických změn na světový oceán

21. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Kdy uvidíme které dopady změny klimatu na světový oceán? Nová studie zjistila, že některé změny jsou již patrné, zatímco jiné se projeví teprve během století. Některé dopady - jako růst teploty vody - již probíhají, zatímco u jiných se očekává určité zpoždění.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21731