Průběžné zpravodajství:

Trump: Bude muset holt zemřít víc lidí

7. 5. 2020

čas čtení 6 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  7.5. bylo v ČR registrováno 7974 nakažených, v nemocnici bylo 295 osob a 262 osob zemřelo.    

- V Británii zemřel na zápal plic v souvislosti s koronavirem zpěvák Ty, slavná hiphopová hvězda. Bylo mu 47 let.  ZDE 

- Koronavirus nalezen ve spermatu mužů. Informovali o tom čínští lékaři, nalezli koronavirus ve spermatu šesti mužů v kohortě 38 mužů nakažených koronavirem a léčených v nemocnici. Vyvolává to možnost nebezpečí sexuálního šíření koronaviru. ZDE 

- Počet mrtvých na koronavirus v USA dosáhl 75 447. V Británii 30 689, v Itálii 29 958 a ve Španělsku 26 070.

- Rusko je nyní pátou nejnakaženější zemí světa. Moskva zaznamenala více než polovinu z 177 160 nákaz registrovaných v Rusku.

-- V USA zemřelo 73 243 osob, 1 222 000 případů je oficiálně registrováno jako nakažených. Trump se zapřísáhl, že navzdory pandemii zcela zruší Obamův zákon umožňující Američanům přístup ke zdravotnictví. ZDE    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo šíří lživé informace o původu kononaviru a útočí nesmyslně na Čínu.  ZDE    Americké regiony, kde žije větší počet černochů, zaznamenaly téměř 60 procent úmrtí na koronavirus.  ZDE  Hispánci a černoši jsou v důsledku pandemie v USA vyhazování z práce dvakrát tak častěji než běloši. ZDE 

- Donald Trump se znovu vyjádřil, že Spojené státy budou holt muset přijmout skutečnost, že zemřou další lidé, protože začne otevírat ekonomiku. "Musíme být bojovníci," řekl ve Fox News na otázku, zda Američané mají očekávat další úmrtí po otevření ekonomiky. "Nemůžeme ponechat svou zemi uzamčenou léta." Trump dodal: "Doufejme, že se to nestane, ale je velmi pravděpodobné, že se to stane."  - V úterý Trump řekl: "Budou někteří lidé postiženi? Ano. Budou někteří lidé těžce postiženi? Ano. Ale musíme svou zemi odemknout a musíme ji odemknout brzo." - Bílý dům je v chaosu poté, co Trump oznámil, že jeho tým expertů pro boj proti koronaviru bude rozpuštěn, za méně než 24 hodin si to rozmyslel a tým bude pracovat dále. V USA zatím zemřelo více než 70 000 lidí a každý den je registrováno dalších 30 000 nakažených.

- Počet mrtvých na koronavirus v Evropě překročil 150 000. Většina lidí zemřela v Británii, v Itálii, ve Španělsku a ve Francii.

- Britský státní statistický úřad zjistil, že černoši umírají na koronavirus čtyřikrát častěji než běloši, lidé z Bangladéše a z Pákistánu 3,5 krát častěji  a Indové 2,5 krát častěji.

- Primátor Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že počet nákaz v Moskvě je asi 300 000. To je třikrát více, než je oficiálně registrovaný počet 92 676. Celkový počet registrovaných nákaz v Rusku byl ve čtvrtek 177 160.

- OSN varuje, že koronavirová pandemie může vyvolat sérii hladomorů a žádá o dary ve výši 4,7 miliard dolarů. OSN poskytuje finanční pomoc a lékařské materiálu umožňující testování a léčbu nemocných, stejně jako stanice pro mytí rukou, více než 50 zranitelným zemím

- V Rusku vypadl už třetí nakaženýzdravotník v nemocnici z okna. Alexander Šulepov byl testován pozitivně na koronavirus, ale jeho zaměstnavatel ho dál nutil pracovat v nemocnici, řekl Šulepov na videu. 1. května záhadně vypadl v nemocnici z okna. Má prasklou lebku, dvě další ruské zdravotnice, které  v posledních čtrnácti dnech "vypadly z okna", zemřely. Ruští zdravotníci kritizují děsivé poměry v nemocnicích, především nedostatek ochranných prostředků. Mnozí lékaři ze zdravotnictví odcházejí, protože se bojí, že zemřou.  Zdravotníci v Rusku tvoří přibližně 7 procent z počtu mrtvých, kteří na koronavirus zemřeli. Ruská lékařská komunita na sociálních sítích stále otevřeněji kritizuje špatné pracovní podmínky a neexistenci mimořádných platů přislíbených Putinem. ZDE 

- Už napočtvrté v pěti dnech zaznamenala Chile denní nárůst více než 1000 případů nákazy.

- Islandu se podařilo téměř úplně eliminovat virus. 97 procent nakažených pacientů se uzdravilo a minulý týden tam byly registrovány jen dva nové případy.

- Z genetické studie vzorku více než 7500 nakažených osob vyplývá, že se koronavirus rozšířil rychle po světě někdy od října do prosince roku 2019. Vědci z ústavu genetiky na University College v Londýně identifikovali téměř 200 mutací viru SARS-CoV-2, z čehož vyplývá, že se přizpůsoboval během šíření lidským hostitelům.  Největší genetická rozrůzněnost koronaviru byla zjištěna v nejpostiženějších zemích.

 

- Koronavirus ohrožuje budoucnost eurozóny, varoval Brusel, pokud nebude hospodářské oživení jejích 19 členů dostatečně rovnoměrné.

- Světová zdravotnická organizace varuje, že bude nutno znovu uzamknout země, pokud uvolňování nebude opatrně řízeno.

- Švědsko zaznamenalo téměř 3000 úmrtí na koronavirus, je to "strašlivě velký počet", řekl švédský státní epidemiolog Anders Tegnell. Podle jeho doporučení Švédsko na rozdíl od ostatních skandinávských zemí, kde se koronavirus nerozšířil, zemi neuzamklo, jen žádalo občany, aby dodržovali dvoumetrový odstup. Celkem je ve Švédsku registrováno 23 918 nákaz a 2941 úmrtí.

- Írán varuje před dalším růstem počtu nákaz, celkem je jich tam více než 100 000.

- Celosvětově bylo nakaženo více než 90 000 zdravotníků.

- Francie je nucena zlikvidovat 10 milionů litrů nevypitého piva, které kazí. Většinou jsou to specializovaná, nepasterizovaná piva.

- Brazílie zaznamenala největší denní nárůst počtu mrtvých, navzdory lživému tvrzení prezidenta Bolsonara, že krize je už za kulminací. V úterý v brazílii zemřelo 633 osob, celkem téměř 8000.

- Pandemie je katastrofou pro miliony nejchudších obyvatel v Indii.

- Ve středu zemřelo na COVID-19 v Itálii 369 osob, je to nárůst vůči předchozími dni, kdy jich zemřelo "jen" 236. Stoupl také počet nových infekcí o 1444, kdežto v úterý to bylo 1075 nových infekcí. Celkem v Itálii zemřelo 29 684 lidí. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
10308

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2020