Rozhovor Britských listů 282. Proč nemá Česko pro postkoronavirovou éru žádnou strategii?

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Bohumil Kartous srovnávají v tomto Rozhovoru Britských listů postoj je koronavirové pandemii v ČR a v Británii. V Británii zemřely na koronavirus desetitisíce občanů. Země je ohromena a vede to k vážným úvahám o tom, že celý systém správy státu je špatný, neoliberalismus selhal a v budoucnosti se politikové i občané budou muset chovat jinak. K podobnému šoku v ČR nedošlo, takže se takto většinou neuvažuje a Andrej Babiš má svou volební podporu zajištěnu, takže pro postižené občany nemusí dělat nic. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Počet mrtvých v Británii přesáhl 40 000

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Podle oficiálních údajů přesáhl počet mrtvých na COVID-19 v Británii 40 000. Na koronavirus zemřelo téměř 10 000 obyvatel pečovatelských domovů.

Britský oficiální vládní statistický úřad Office for National Statistics oznámil v úterý, že v Anglii a ve Walesu do 9. května bylo registrováno 35 044 úmrtí na COVID-19. S novějšími údaji ze Skotska a ze Severního Irska a z údaji londýnské vlády o úmrtích za poslední dny je zjevné, že oficiální počet mrtvých v Británii je nyní 40 011.

Tato čísla potvrzují, že Británie je nejpostiženější zemí v Evropě. Itálie zaznamenala 30 739 úmrtí, Španělsko 26 604 a Německo 7 661 úmrtí.

Poprvé od začátku pandemie však nyní počet úmrtíé klesá.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Jak otevřít ekonomiku s využitím slabé stránky koronaviru

12. 5. 2020

čas čtení 2 minuty



Lidé by měli pracovat ve čtrnáctidenních cyklech. Čtyři dny a pak deset dnů doma, argumentují v deníku New York Times izraelští profesoři počítačové a systémové biologie Uri Alon, Ron Milo a ekonom  Eran Yashiv.

Mělo by se tak využívat slabosti koronaviru - totiž jeho latentního období, tří dnů, které to v průměru trvá mezi okamžikem, kdy je člověk nakažen, a dobou, odkdy může nakazit druhé.

Lidé by měli pracovat v dvoutýdenních cyklech, čtyři dny by měli být v práci a pak v době, kdy už je pravděpodobnost, že by mohli být nakaženi, by měli trávit 10 dní doma v karanténě.

Rozhovor Britských listů 281. Koronavirus: Pomoc podnikatelskému sektoru je příliš pomalá

10. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta





O ekonomických dopadech koronavirové pandemie hovoří Bohumil Kartous s rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 10. května 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Putin bude otevírat Rusko, navzdory drastickému nárůstu nákaz

12. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Památník za  ruské zdravotníky, zemřelé na koronavirus v Petrohradě

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  11.5. bylo v ČR registrováno  8176 nakažených, v nemocnici bylo 233 osob a 282 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

V Petrohradě uhořelo pět koronavirových pacientů v nemocnici

- V nemocnici sv. Jiřího v Petrohradě při požáru zemřelo pět pacientů a 150 muselo být evakuováno. Byl to už druhý požár v ruské nemocnici za několik posledních dní. Nedávno došlo k požáru také v jedné moskevské nemocnici. Požár v petrohradské nemocnici způsobil přehřátý ventilátor. Ruské tiskové kanceláře píší, že ventilátory používané v ruských nemocnicích jsou vyráběny v Rusku. Rusko má více než 220 000 koronavirových nákaz a v růstu počtu nákaz je na druhém místě za Spojenými státy. ZDE 

- Proč na koronavirus umírá více mužů než žen? Muži mají vyšší míru klíčového enzymu, kterého koronavirus využívá k tomu, aby nakazil buňky. Enzym ACE2 (enzym konvertující angiotensin) se vyskytuje v srdci, v ledvinách a v dalších orgánech. Hraje roli v tom, jak se koronavirus dostává do plic.

- Počet oficiálně registrovaných globálních úmrtí dosáhl 285 445 osob. Oficiálně je registrováno nejméně 4 168 427 nákaz. Tyto údaje jsou zřejmě daleko nižší, než jsou skutečné počty.

- Zaměstnancům Bílého domu bylo nařízeno, aby nosili roušky.

- Trump byl obviněn z rasismu na své tiskové konferenci. Řekl reportérce čínského původu, ať se jde ptát do Číny.

- Německo informuje o nárůstu nových nákaz poté, co uvolnilo uzamčení země. Angela Merkelová krátce, ale důrazně žádala Němce, aby udržovali odstup a nosili roušky. V Německu bylo do pondělí odpoledne zaznamenánoé 172 658 infekcí a 7681 lidí zemřelo.

4543

Čeští senioři nesportují. Nad 55 let se pravidelně hýbe jen každý pátý

12. 5. 2020

čas čtení 7 minut

 tisková zpráva

PRAHA, 12. KVĚTNA 2020 – Téměř každého člověka čeká během života atak bolesti v zádech. U lidí nad 50 let jde o nejčastější důvod návštěvy fyzioterapeuta. Za problémy stojí převážně pohybová pasivita pacienta, ale také dědičnost.

V roce 2018 bylo v českých zdravotnických zařízeních k léčbě nově přijato přes 1,5 milionu Čechů s onemocněním svalové a kosterní soustavy. Lidé starší 50 let tvoří odhadem 30 procent klientely soukromých klinik a až 80 procent pacientů v ordinacích fyzioterapie plně hrazených pojišťovnou. „Specifické problémy starších pacientů lze rozdělit do tří skupin. Lidé po padesátce obvykle přicházejí s vertebrogenními obtížemi v krční a bederní oblasti, z nichž plynou někdy až nesnesitelné bolesti zad a hlavy. Dále s věkem přibývá pacientů s bolestmi kloubů, zejména na artrotickém podkladě. Na to navazuje třetí velká skupina starších pacientů, kteří využívají pooperační fyzioterapii páteře nebo kloubní náhrady,“ vyjmenovala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Slavný britský televizní moderátor: Nevykládejte mi tady, že útočím na Borise Johnsona

12. 5. 2020

čas čtení 5 minut

 

Piers Morgan, moderátor ranního vysílání britské celostátní komerční televize ITV, někdejší stoupenec brexitu, Donalda Trumpa a Borise Johnsona se v posledních týdnech obrátil a ve svém vysílání se stal neuvěřitelně ostrým kritikem neuvěřitelně blbého a neefektivního způsobu, jak mafiánská a neschopná vláda Borise Johnsona "řeší" koronavirovou krizi - asi tak, jako když pejsek a kočička v Čapkově pohádce vařili dort. Piers Morgan se tak neočekávaně stal hrdinou národa.

Problémem londýndské vlády v současnosti je to, že v důsledku brexitu podvodník a lhář Boris Johnson vyhodil z Konzervativní strany všechny slušné a schopné politiky a do svého kabinetu - aby mu nikdo nemohl konkurovat - najmenoval neuvěřitelně hloupé ideology a podlézavce. Pak ovšem, nečekaně, vznikla koronavirová krize a tito darebáci jsou v důsledku svého nezájmu a hlouposti přímo odpovědni za smrt snad padesáti tisíc nevinných lidí. Piers Morgan na to důrazně poukazuje.

Nejnověji v pondělí ráno v tomto "rozhovoru" s fundamentalistickým brexitérem, čelným konzervativním poslancem Andrewem Bridgenem. Potíž je, že tihle lidé jsou opravdu nesmírně hloupí a octli se v situaci, kdy jejich pitomost doslova stojí životy. Níže uvádíme překlad Morganova vystoupení od minuty 3'30 na tomto videu. Předtím Bridgen cosi nesouvisle blekotá o nejasných a zmatených "nových" opatřeních Borise Johnsona pro další etapu uzamčení země: (JČ)



Piers Morgan: Mohu jet navštívit své dva syny, které jsem neviděl deset týdnů? Smím je jet navštívit dnes a udržovat dvoumetrový odstup? Ano, nebo ne?

Andrew Bridgen: Co se týče mne, já nemluvím za vládu, pokud budete dodržovat při všem, co děláte, sociální distancování -

Trump reagoval na otázku novinářky hysterickým záchvatem a zrušil tiskovou konferenci

12. 5. 2020

čas čtení 1 minuta





Korespondentka televize CBS v Bílém domě Weijia Jiang se Trumpa zeptala, proč pořád tak zdůrazňuje, že USA jsou při testování občanů nejlepší, jde o to skutečně, když stále umírá tolik lidí. Trump reagoval: "Možná je to otázka, kterou byste měla položit Číně. Mě se neptejte, ptejte se Číny, OK?"

WHO a TDR – podobností a rozdíly

12. 5. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 11 minut



Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda Výboru pro zaměstnanost a sociální věci a člen Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu, publikuje 6. května 2020 na Neviditelném psovi článek: „WHO bojuje o život“. V úvodu zmiňuje. „ Opakovaně jsem upozorňoval na některá pochybení Světové zdravotnické organizace (WHO), která vedla minimálně zčásti k rozšíření současné pandemie covid-19. Řada lidí na to reagovala dosti překvapeně s tím, že nikdy o organizaci nebo o jejích problémech neslyšela“. Pan poslanec Zdechovský o WHO ví, ale ne všechno. Proto jsou některé jeho závěry, zejména o financování WHO, neúplné. Pro ty co o WHO nikdy neslyšeli, ale i pro ty co něco slyšeli, několik upřesnění.

Ještě k hned neviděným předstupňům 2. světové války?

12. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

(Ale též nečekané přemostění k její dohře)

 

Kupodivu cesta ke 2. světové válce byla nastoupena dnes běžně neznámými lidmi a ne zrovna v okamžitě proslulém „koutě“ tohoto světa. Už 5. ledna 1919 byla v Mnichově založena Německá dělnická strana („DAP“). V září 1919 na jednu z jejích schůzí zavítal zrovna tehdy taky zcela neznámý Adolf Hitler. Bylo to v jedné pivnici. Do roka a do dne po svém založení (24. února 1920) byla ta strana na naléhavý Hitlerův podnět přejmenovaná na „NSDAP“ (tj. česky na „Národně-socialistickou německou dělnickou stranu“). Už 29. července 1920 stál Hitler v čele té malé strany a krátce nato založil v ní Tělovýchovný a sportovní odbor, z něhož se mělo docela rychle – 5. října 1921 – navíc vylíhnout „SA“ (tj. „Úderné – či Útočné – oddělení“). (Pozdější „Ochranný oddíl“, v obávané pak zkratce „SS“, vznikl 4. dubna 1925; jako původně jenom osobní Hitlerova stráž.)

29548

Přece matika všech se dotýká!

12. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

 


Pozornost zaměřená na matematiku jako kdyby roztínala svět na dvojí: ten jakoby přírodovědný a onen jakoby humanitní. Jinak řečeno: Svět může být něčím „exaktní“. A něčím odlišným je jaksi „vyprávěcí“. (Nenapsal jsem „ukecaný“!)

Trumpova demoliční četa proti světu i vlastní zemi

11. 5. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Trumpův Bílý dům po zdlouhavých jednáních zablokoval rezoluci Rady bezpečnosti OSN volající po globálním příměří – jako by snad dobře živení američtí zbrojaři neměli co jíst. Ale žerty stranou: Washington sabotáží této rezoluce, jakož i stažením amerických financí ze Světové zdravotnické organizace (WHO) uprostřed zuřící pandemie odsoudil neznámý počet lidí k jisté smrti. Je zcela zjevné, že právo veta v Radě bezpečnosti OSN je obsoletním mocenským nástrojem, který by měl být neprodleně zrušen. 

Jak nám v našem konání spásná víra zakotví?

11. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 15 minut

Na počátku jakékoliv tematicky nějak cílené debaty, pokud nejde o zcela novou problematiku bez výchozích orientačních údajů (leč někdy i tam), míváme skoro vždycky už nějak z vlastní minulosti vzešlou „automatickou“ vstřícnost, nějaké „předpojatosti“, či dokonce „vzrušeně“ negativní vztah, které společně naznačují naše jaksi „předzjednané“ výchozí zřetele, jež přinejmenším angažovaně vymezí náš osobní postoj ke zrovna  danému oboru úvahy.

Arbeit macht Frei - Bolsonaro použil v oficiálním komuniké nacistické heslo

11. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Tiskový úřad brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vydal v neděli manifest ohledně akcí jeho vlády proti pandemii COVIDU-19. V dokumentu s titulem "Boj proti viru" se praví:

"Část tisku trvá na tom, aby se obrátil zády vůči faktům, vůči Brazíli, a aby jednal proti Brazilcům. Avšak tato vláda, jak rozhodl náš Šéf, bude dál pracovat pro záchranu životů, ale zároveň bude zachovávat zaměstnanost a důstojnost Brazilců." Pak následovala konečná věta "O trabalho liberta", což je výraz v portugalštině, který se používá jen málokdy, vlastně jen tehdy, když se překládá heslo nacistických koncentračních táborů "Práce osvobozuje".

Datová šaráda pokračuje

10. 5. 2020 / Daniel Münich

čas čtení 1 minuta

 
Uběhlo dalších 10 dní od mého vyhazovu panem Prymulou, což novinářům, vládě, krizovému štábu, členům Parlamentu i širší veřejnost připomnělo absurdní absenci podrobných analýz dosavadního vývoje a nedostupnost anonymizovaných dat pro výzkumy o dnes již 300 000 realizovaných PCR testech od února. Z dostupných dat si člověk může zatím dělat jen dílčí obecné vhledy jako já na tom dole.

Ale ve vzduchu stále visí spousta dalších otázek, na jejichž zodpovězení primitivní dostupná data z webu odpověď nikdy nedají. Například:

😷 Jak se nákaza vyvíjela u jednotlivých profesí, třeba učitelů, prodavačů, zdravotníků, sociálních pracovníků?
😷 Jak se nákaza vyvíjela u demografických skupin (mladí vzdělaní, starší méně vzdělaní, pracující vs. nepracující?

Neplivej do studny...

11. 5. 2020 / František Hezoučký

čas čtení 2 minuty


Pro občany Ruské federace, ale i další národy, které kdysi v rámci Rudé armády vybojovali vítězství proti nacistickému Německu, ještě dlouho zůstane Velká vlastenecká válka nejemotivnější vzpomínkou, a Den vítězství největším, zcela výjimečným svátkem v roce. Jiné národy to sotva pochopí. Náš národ by to ale pochopit měl. Nacisté nám, stejně jako ostatním Slovanům, židům a dalším „méněcenným“ národům chystali stejný osud: vyhlazení nebo zotročení,

Rozhovor Britských listů 277. Koronavirus: Chcete být chudí, nebo mrtví?

29. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




S podnikatelem Markem Benešem hovoří Jan Čulík o nynější situaci koronavirové pandemie v České republice. Povede současná ekonomická strategie české vlády k drastické restrukturalizaci české ekonomiky tak, že většina podniků skončí v rukou hrstky domácích a zahraničních oligarchů? A proč to tak skončí a proč proti tomu nikdo nic nedělá? Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Profesor Lord Peter Hennessy: Vznikne z dnešní koronavirové krize nový, lepší svět tak, jak vznikl v Británii po druhé světové válce?

8. 5. 2020

čas čtení 10 minut

V pátek v podvečer mě ohromilo toto vystoupení historika profesora Lorda Petera Hennessyho k 75. výročí ukončení druhé světové války. Vysílalo se  v podvečerním publicistickém pořadu rozhlasu BBC, píše Jan Čulík.

Profesor Lord Peter Hennessy: Moje starší sestry  tam byly 8. května 1945, můj otec, moje teta Molly a moje matka myslím taky. Takže pro mě je to součástí rodinného folklóru. Já jsem se narodil až v roce 1947, a vždycky mě trochu mrzelo, že jsem s nimi nesdílel ten neuvěřitelný, dojemný den, protože to musel být jeden z těch dnů, abych použil věty Edwarda Thomase, do jehož jádra byste se chtěli opravdu plně zakousnout. A nestačí mi to. Všechna ta výročí, která jsme už zažili, protože já jsem teď už dost starý, pokaždé znovu se čerstvě zpřítomní význam toho dne. Ta radost, to rozpoutání radosti, i když dál ještě pokračovala ta válka v Japonsku. Která ještě všechno zastiňovala. Je opravdu pozoruhodné, že po pěti a tři čtvrtě letech, během nichž zahynulo 60 000 britských civilistů, 380 000 britských vojáků zahynulo, obrovská cena krve, tohle byl okamžik úlevy a uvolnění. Natolik, i když ještě ne plně, kvůli tomu Dálnému východu.

Moderátor: Jedna naše posluchačka, pamětnice, hovořila zcela jasně o touze nově vybudovat národ. A to prosvítá mnoha pamětmi. Konec války se očekával a lidi už předtím po určitou dobu uvažovali o tom, co by se po válce mělo změnit.

Hennessy: Absolutně. To je ta Beveridgova zpráva z listopadu, z prosince 1942. Definovala cestu k rekonstrukci země a k míru. Lepší Británie. Slavná zpráva, v níž hovořil o pěti obrech bránících obnově, napsal je velkými písmeny  Ignorance, Lenost, Bída, Nemoce, Nedostatek. Byl to plán, který my dnes pro situaci po COVIDU-19 nemáme. Doufám, že ho vytvoříme. Plán pro lepší svět, který může, měl by být, a musí být realizovatelný. Myslím, že z trosek druhé světové války, když se lidé navraceli z bojišť a z oceánů, i  z domácí fronty, se zrodil nový duch. Nová politika.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 278. Jak v Čechách potvoříme myšlenky Komenského

30. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti třistapadesátého výročí úmrtí pedagoga Jana Ámose Komenského, Evropana, hovoří Bohumil Kartous a teologem a historikem Richardem Vlasákem o Komenského vzdělávacím a filozofickém odkazu, aktuálním zrovna v nynější koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus se začíná přizpůsobovat lidskému organismu

11. 5. 2020

čas čtení 13 minut

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10.5. bylo v ČR registrováno  8106 nakažených, v nemocnici bylo 239 osob a 279 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

- - V Británii nejvíce umírají na COVID-19 špatně placení zaměstnanci. Vyplývá to z analýzy britského vládního statistického úřadu. Mezi lidmi ve věku, kdy se chodí do zaměstnání, jsou více ohroženi muži než ženy: na COVID-19 umírá 9,9 mužů a 4,2 žen na 100 000 osob. Největší úmrtnost mají bezpečnostní strážci (45,7 úmrtí na 100 000 osob), taxíkáři a řidiči (36,4 úmrtí na 100 000 osob), řidiči autobusů (26,4), kuchaři (35,9) a prodavači (19,8). Z pracovníků pečovatelských domovů umírá 23,4 mužů na 100 000 osob a 9,6 žen. Počet úmrtí zdravotníků a lékařů není vyšší než průměr v obyvatelstvu.

- Přestože je koronavirus zatím relativně stabilní, výzkumníci v London School of Hygiene and Tropical Medicine upozorňují, že koronavirus se proměňuje a dvě genetické změny pozměnily bílkovinu v "tykadlech", jimiž se virus dostává do lidských buněk. Na rozdíl od nákazy SARS má koronavirus daleko efektivnější bílkovinu v těchto tykadlech, takže je daleko nakažlivější. Vědci se obávají, že by se mohla stát ještě efektivnější, ale hlavním problémem je, že vakcíny, které jsou připravovány, cílí na neutralizaci bilkoviny v těchto tykadlech. Pokud dojde ke změně této bílkoviny, vyvíjené vakcíny by byly neúčinné. ZDE  

- Čína se obává nové vlny infekcí. Vzniklo nové centrum infekce v čínském městě nedaleko ruské hranice.

- Americký viceprezident Mike Pence se sebeizoluje.

- Donald Trump nese vinu za smrt tisíců Američanů, protože zneužívá koronavirové pandemie k posílení své volební podpory a k naplnění kapes velkého byznysu, řekl Noam Chomsky. Trump seškrtal vládní financování pro zdravotnictví a výzkum infekčních chorob - ve prospěch bohatých korporací. Neplní své povinnosti a přesunuje odpovědnost za testování na guvernéry jednotlivých států. "Je to strategie zabíjení množství lidí a zlepšení jeho volebních vyhlídek." ZDE 

- Boris Johnson pronesl v neděli v televizi chaotický projev, v němž se pokusil o první nesmělé kroky k uvolnění uzamčení země. Projev byl okamžitě všeobecně odsouzen jako konfliktní, zmatený a mlhavý. Postoj a projev Borise Johnsona především odsoudili premiéři Skotska, Walesu a Severního Irska, kteří nebyli konzultováni a s jeho zmatenými opatřeními důrazně nesouhlasí. Varují, že zmatek, vyvolávaný Johnsonem, povede k dalším úmrtím. ZDE  

- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová varovala, že Johnson musí ve svém projevu zdůraznit, že jeho uvolňování karantény platí jen pro Anglii. Totéž zdůraznil velšský premiér - velští politikové se obávají množství anglických turistů z Londýna, kteří přivezou množství infekce na velšský venkov. Samozřejmě to Johnson ve svém projevu nezdůraznil:
- Britské odbory varovaly Borise Johnsona, že jeho nařízení, aby lidé, kteří nemohou pracovat z domova, začali od pondělka jezdit do práce, je "receptem na chaos", protože vláda nijak nezajistila, jak by se zaměstnanci měli bezpečně dostat do práce a jak by tam mohli v bezpečí pracovat.

- Jihoafrická republika zaznamenala 10 000 případů nákazy. 194 osob zemřelo.

- Francie v neděli zaznamenala 70 úmrtí na koronavirus, nejnižší počet mrtvých od 17. března, kdy byla Francie uzamčena.
- Celkový počet registrovaných globálních infekcí přesáhl 4 miliony. Přesné číslo je 4 024 973. Počet registrovaných mrtvých je 279 321. USA zaznamenaly největší počet úmrtí, 78 794, Británie 31 662 a Itálie 30 395.

- V Německu došlo k nárůstu infekcí poté, co politikové uvolnili uzamčení země. Míra nákazy podle institutu Roberta Kocha stoupla na 1,1, což znamená opět exponenciální šíření infekce.

- Tři členové koronavirového týmu v Bílém domě odešli do karantény po kontaktu s nakaženou osobou.

- Švédsko se veřejně omluvilo, že neochránilo před smrtí starší lidi.

- Elon Musk, ředitel firmy Tesla, pohrozil, že přesune svou továrnu a své ústředí mimo Kalifornii, pokud nedovolí kalifornské zdravotnické úřady normální výrobní provoz.

- Týdeník Sunday Times varuje, že počet mrtvých v Británii stoupne na 100 000, pokud bude uzamčení země otevřeno příliš rychle. V neděli ve 20 hodin středoevropského času má Boris Johnson oznámit postupné uvolnění všeobecné karantény, ale vědci mají strach před druhou vlnou nákaz.

- Skotská, velšská a severoirská vláda odmítly nové debilní heslo Borise Johnsona "Buďte bdělí!" Nikdo totiž neví, co to znamená. Dosud šířila britská vláda heslo "Nechoďte ven z domova, zachraňte zdravotnictví!" Johnson se hájí, že to prý znamená "zůstávejte pokud možno doma". Reakce nekompetentní londýnské vlády jsou komické, kdyby to nebylo tak vážné.

- Čtyři velké britské odborové svazy požadují, aby nebyli zaměstnanci nuceni vrátit se do práce, pokud nebude zajištěna jejich bezpečnost.

Bílý dům: "Nad nacisty r. 1945 zvítězily Spojené státy a Británie"

10. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Bílý dům: "8. května 1945 Amerika a Velká Británie zvítězily nad nacisty! Duch Ameriky vždycky zvítězí. Nakonec k tomu vždycky dojde."

Shaun Walker, Guardian: Z nového průzkumu veřejného mínění vyplývá, že v Německu, v USA a ve Francii si většina lidí myslí, že nejvíce pro porážku nacistů udělaly Spojené státy. V Británii si lidé myslí, že nejvíce pro porážku nacistů udělala Británie. Méně než čtvrtina lidí v těchto zemích si mysl, že největší roli hrál Sovětský svaz. Skutečné pozoruhodné.

V roce 1941 byl postoj Spojených států o hodně jiný:


Stinné stránky bitvy o Koněva

8. 5. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

 



Ve válečné vřavě slov, narativů a „dějin“, kterému dominuje maršál Stěpan Ivanovič Koněv a nově také jed ricin (který Miloš Zeman označuje za „jakési projímadlo“ ZDE) zcela zaniká doména, ve které korporátní prodloužené ruce Kremlu dlouhodobě dávají České republice za vyučenou.


Nejde jenom o „jedno barbecue“ (ZDE), ale o soustavné vedení ČR do situace, kdy bude prostřednictvím dostavby JE Dukovany vystavena závislosti na Ruské federaci prostřednictvím Rosatomu. Argumentovat, že Rosatom přece neznamená Ruská federace, či přesněji Kreml, je asi ještě divočejší tvrzení než že být jednou z největších firem v oblasti spotřebitelských půjček na čínském trhu nemá nic společného s politikou Komunistické strany Číny.


Heil Bolsonaro! Stoupenci brazilského prezidenta užili během modliteb nacistického pozdravu

9. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Tento pátek před prezidentským palácem podpořil křesťanský fundamentalista Jair Bolsonaro modlitební akci s cílem poděkovat za jeho osvícenou vládu (to není vtip). Během této akce pozvedli Bolsonarovi evangelikálští stoupenci, který těsně předtím uráželi přítomné novináře a vyhrožovali jim, své paže k nacistickému pozdravu.

Den předtím, v jiném vzdorném aktu proti dělení moci v demokracii, Bolsonaro provedl razii do Nejvyššího soudu, bez pozvání. Svůj zásah vysílal na sociálních sítích. Byl doprovázen skupinou podnikatelů a ministrem financí. Postavil se otevřeně proti soudcům tohoto nejvyššího brazilského soudního úřadu a požadoval, aby zrušili své rozhodnutí zablokovat prezidentův dekret, který ukončil karanténu a uzamčení země. Nejvyšší soud rozhodl, že pravomoc o tom rozhodovat mají primátoři a guvernéři jednotlivých států, kteří určují, jaká opatření by měla být v platnosti proti pandemii COVIDU-19.

Dějiny, či spíše jejich režie?

9. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

Jeden úhel pohledu mají vždy ti, kteří jaksi považují za svou povinnost dát jakoby jediný obecný a shrnující komentář o minulém dění, zvláště z většího historického odstupu, když cítí potřebu rozdílné jeho úkazy sklenout do jednoho oblouku; kdy navíc konkrétní děje již dávno jaksi mohly ztratit svou viditelnost či nosnou funkci.

Zcela jinak (a vzájemně odlišně, ne-li protikladně) se dění promítá do pohledu „na věc“ z obou stran všech konfliktů jejich přímým účastníkům; a potom samozřejmě též jejich „dědicům“.

Co se vlastně stalo v Bergamu?

8. 5. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Bergamo je obecně v médiích známo jako jedno z italských městech, které je nejvíce postižené epidemií nemoci covid. Proto je velmi důležité pochopit, co se tam vlastně stalo.

V pondělí 5. května New England Journal of Medicine publikoval korespondenci italských lékařů z nemocnice ASST - Papa Giovanni XXIII v provincii Bergamo (tato provincie má asi jeden milion obyvatel). Píšou, že k 26. dubnu měla provincie Bergamo 11 113 detekovaných případů lidí s nemocí covid a 2 932 zemřelých na tuto nemoc.

 

Franz-Walter Steinmeier: Nesmíme dopustit rozklad Evropy a mezinárodního pořádku

8. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Tehdy jsme byli osvobozeni. Dnes se musíme osvobodit sami. Od pokušení nového nacionalismu. Od fascinace autoritářstvím. Od nedůvěry, izolacionismu a nepřátelství mezi národy. Od nenávisti, od hate speech, od xenofobie, od pohrdání pro demokracii. Protože to je jen staré zlo v novém převleku.

Tohoto 8. května si připomínáme oběti z Hanau, z Halle a z Kasselu. Nejsou uprostřed COVIDU-19 zapomenuti.

"Už nikdy znovu," jsme se zapřísahali po válce. Ale po nás Němce obzvláště to "už nikdy znovu" znamená "už nikdy znovu sami". Tato věta je pravdivější v Evropě než kdekoliv jinde.

Musíme držet Evropu pohromadě. Musíme myslet, cítit a jednat jako Evropané. Pokud neudržíme Evropu pohromadě, také během této pandemie i po ní, pak se ukáže, že jsme nebyli hodni 8. května.

Jestliže selže Evropa, selže také ono "už nikdy znovu".

Mezinárodní společenství se z tohoto "už nikdy znovu" poučilo. Po roce 1945 vytvořilo ze všeho, o čem se poučilo z této katastrofy, nový základ , vybudovalo lidská práva a mezinárodní zákonnost, pravidla, jak udržovat mír a spolupráci.

Naše země, odkud se kdysi šířilo zlo, se během let změnila z hrozby mezinárodnímu pořádku v jeho prosazovatele. A tak teď nesmíme dovoílit, aby se tento mírový pořádek před našima očima  rozložil. Nesmíme dopustit, abychom se odcizili od těch, kdo ho vytvořili.

Chceme více spolupráci po celém světě, ne méně - i při boji proti této pandemii.  


Rozhovor Britských listů 276. Čeští pravičáci jsou líní myslet

24. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



Koronavirová pandemie je komunistické spiknutí, jehož cílem je ovládnout svět a zničit lidskou práci a lidskou svobodu. To je obsahem oficiálního prohlášení, které tento týden vydal brazilský ministr zahraničí Ernesto Araújo a které rozšířil brazilský prezident Jair Bolsonaro. Ten vyzývá občany, aby nedodržovali uzamčení země, aby normálně chodili do práce a po ulicích a proti karanténním opatřením se vzbouřili. Je revoluce populistických ultrapravičáků jako Bolsonaro, Trump, Orbán, Duterte či Klaus důsledkem lenosti ultrapravice a jejích stoupenců na sociálních sítích myslet? A bude nutno, nemáme-li zničit svou existenci, v budoucnu změnit pojetí demokracie? O tom mluví Jan Čulík s brazilským novinářem a sociologem Fabianem Golgem v tomto Rozhovoru Britských listů. Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 280. Povede ožebračení lidí v ČR v důsledku koronaviru k likvidaci demokracie?

8. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Už v současnosti je v České republice finančně ohroženo 300 000 lidí. (Pan Buchtík do toho zjevně nezapočítává onen přibližně milion v exekuci.) V ČR bylo na přelomu roku 2019-2020 v zaměstnaneckém poměru 5,3 milionu lidí. Z nich nyní  27 procent vyjádřilo pravděpodobnost, že 20 procent bude postiženo výpadkem ekonomiky v důsledku koronaviru. 650 000 lidí v ČR má malé úspory. O těchto a dalších sociologických a demografických skutečnostech hovoří Bohumil Kartous s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Kdy to opravdu bylo?

8. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

 


Mám na mysli „Den vítězství“. Původně, když skončila 2. světová válka pro Evropu, pak po ní to měřme nejdříve z československého a teď tři desetiletí z českého pohledu. A ještě historicky původněji také z plzeňského pohledu. Starší generace má v hlavě spíše jen dvě data; 8. a 9. května 1945. V tom našem pouze českém prostoru bychom ale měli rozlišovat celkem čtyři finální data, od 6. po 9. květen 1945. (Přitom ovšem nebereme teď v úvahu, že na Dálném východě válka ještě pokračovala! Jako kdyby od Evropy daleko a jakoby na „odlišném hřišti“.)

Jak se tam dostali?

7. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

 

To je tedy „řeč“! A „informace jak bejk“, že? Za prvé KDO? Viďte? Potom KAM? No a ovšem teprve pak: JAK? A jako kdyby bylo úplně vedlejší: KDYPAK?!

Začnu přibližně: zhruba před 60 000 lety (i když ani o tom řeč původně zatím vůbec nebyla). Jde tentokráte o střední dobu kamennou. (Mám teď raději napsat „mezolit“?) Rovněž se jedná o tehdejšího našeho předka, který už měl nějakou dobu za sebou od časů, kdy – jak se můžeme v nejedné moudré knize dočíst – se vydal na cestu do světa zrovna teď toho zrovna zmíněného předka ještě vzdálenější předek z Afriky.

29548

Matika — její čas teď (konečně?) dotiká?

8. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 


Mnozí maturanti o tom vědí své. Zvláště ti, kteří museli nejdřív nemálo toho zvládnout právě z matematiky, pokud měli aspirace na studium na některé vysoké škole. A samozřejmě všichni ti, kteří na té cestě střední školou měli z matematiky „mindráky“ od samého počátku studia. Není nutné asi moc zvažovat výhody toho, že student(ka) má mít napříště právo mezi dvěma hodně odlišnými zaměřeními školských předmětů si ten osobně příhodnější zvolit.

Na návrh vlády Poslanecká sněmovna 6. května zrušila statut matematiky jako povinného maturitního předmětu. Asi minimálně tři čtvrtiny až čtyři pětiny českého studentstva si zajisté upřímně oddychlo.

Sbohem, vaše promořenosti!

7. 5. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká tzv. studie promořenosti postavená na samovýběru testovaných, která ještě navíc měřila chybný parametr ZDE, odhalila ve vzorku 27 000 osob jen 107 lidí s protilátkami, kteří prodělali chorobu COVID-19. Metodologicky chybná studie ovšem nyní představuje hlavní podklad pro rozhodování vlády o dalších protipandemických opatřeních. A znamená tedy, že s vyhlídkami na nějaké "promořování" populace to nevypadá vůbec dobře.

Průběžné zpravodajství:

Trump: Bude muset holt zemřít víc lidí

7. 5. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  7.5. bylo v ČR registrováno 7974 nakažených, v nemocnici bylo 295 osob a 262 osob zemřelo.    

- V Británii zemřel na zápal plic v souvislosti s koronavirem zpěvák Ty, slavná hiphopová hvězda. Bylo mu 47 let.  ZDE 

- Koronavirus nalezen ve spermatu mužů. Informovali o tom čínští lékaři, nalezli koronavirus ve spermatu šesti mužů v kohortě 38 mužů nakažených koronavirem a léčených v nemocnici. Vyvolává to možnost nebezpečí sexuálního šíření koronaviru. ZDE 

- Počet mrtvých na koronavirus v USA dosáhl 75 447. V Británii 30 689, v Itálii 29 958 a ve Španělsku 26 070.

- Rusko je nyní pátou nejnakaženější zemí světa. Moskva zaznamenala více než polovinu z 177 160 nákaz registrovaných v Rusku.

-- V USA zemřelo 73 243 osob, 1 222 000 případů je oficiálně registrováno jako nakažených. Trump se zapřísáhl, že navzdory pandemii zcela zruší Obamův zákon umožňující Američanům přístup ke zdravotnictví. ZDE    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo šíří lživé informace o původu kononaviru a útočí nesmyslně na Čínu.  ZDE    Americké regiony, kde žije větší počet černochů, zaznamenaly téměř 60 procent úmrtí na koronavirus.  ZDE  Hispánci a černoši jsou v důsledku pandemie v USA vyhazování z práce dvakrát tak častěji než běloši. ZDE 

- Donald Trump se znovu vyjádřil, že Spojené státy budou holt muset přijmout skutečnost, že zemřou další lidé, protože začne otevírat ekonomiku. "Musíme být bojovníci," řekl ve Fox News na otázku, zda Američané mají očekávat další úmrtí po otevření ekonomiky. "Nemůžeme ponechat svou zemi uzamčenou léta." Trump dodal: "Doufejme, že se to nestane, ale je velmi pravděpodobné, že se to stane."  - V úterý Trump řekl: "Budou někteří lidé postiženi? Ano. Budou někteří lidé těžce postiženi? Ano. Ale musíme svou zemi odemknout a musíme ji odemknout brzo." - Bílý dům je v chaosu poté, co Trump oznámil, že jeho tým expertů pro boj proti koronaviru bude rozpuštěn, za méně než 24 hodin si to rozmyslel a tým bude pracovat dále. V USA zatím zemřelo více než 70 000 lidí a každý den je registrováno dalších 30 000 nakažených.

- Počet mrtvých na koronavirus v Evropě překročil 150 000. Většina lidí zemřela v Británii, v Itálii, ve Španělsku a ve Francii.

- Britský státní statistický úřad zjistil, že černoši umírají na koronavirus čtyřikrát častěji než běloši, lidé z Bangladéše a z Pákistánu 3,5 krát častěji  a Indové 2,5 krát častěji.

- Primátor Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že počet nákaz v Moskvě je asi 300 000. To je třikrát více, než je oficiálně registrovaný počet 92 676. Celkový počet registrovaných nákaz v Rusku byl ve čtvrtek 177 160.

- OSN varuje, že koronavirová pandemie může vyvolat sérii hladomorů a žádá o dary ve výši 4,7 miliard dolarů. OSN poskytuje finanční pomoc a lékařské materiálu umožňující testování a léčbu nemocných, stejně jako stanice pro mytí rukou, více než 50 zranitelným zemím

- V Rusku vypadl už třetí nakaženýzdravotník v nemocnici z okna. Alexander Šulepov byl testován pozitivně na koronavirus, ale jeho zaměstnavatel ho dál nutil pracovat v nemocnici, řekl Šulepov na videu. 1. května záhadně vypadl v nemocnici z okna. Má prasklou lebku, dvě další ruské zdravotnice, které  v posledních čtrnácti dnech "vypadly z okna", zemřely. Ruští zdravotníci kritizují děsivé poměry v nemocnicích, především nedostatek ochranných prostředků. Mnozí lékaři ze zdravotnictví odcházejí, protože se bojí, že zemřou.  Zdravotníci v Rusku tvoří přibližně 7 procent z počtu mrtvých, kteří na koronavirus zemřeli. Ruská lékařská komunita na sociálních sítích stále otevřeněji kritizuje špatné pracovní podmínky a neexistenci mimořádných platů přislíbených Putinem. ZDE 

- Už napočtvrté v pěti dnech zaznamenala Chile denní nárůst více než 1000 případů nákazy.

- Islandu se podařilo téměř úplně eliminovat virus. 97 procent nakažených pacientů se uzdravilo a minulý týden tam byly registrovány jen dva nové případy.

- Z genetické studie vzorku více než 7500 nakažených osob vyplývá, že se koronavirus rozšířil rychle po světě někdy od října do prosince roku 2019. Vědci z ústavu genetiky na University College v Londýně identifikovali téměř 200 mutací viru SARS-CoV-2, z čehož vyplývá, že se přizpůsoboval během šíření lidským hostitelům.  Největší genetická rozrůzněnost koronaviru byla zjištěna v nejpostiženějších zemích.

Rosatom korumpuje české novináře

Zakázka na zvýšení jaderných energetických kapacit v ČR má zvýšit vliv Ruska v ČR

7. 5. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


Ruská státní agentura Rosatom chce “poděkovat” za spolupráci “vybraným” novinářům prostřednictvím grilování na Císařské louce v Praze. Níže uvedenou pozvánku obdržely redakce českých médií. V pozadí koronavirové paniky totiž česká vláda schválila sérii smluv o dostavbě nových bloků jaderné elektrárny Dukovany a z některých indicií vyplývá, že právě ruská státní agentura by mohla zakázku získat.

30003

Donald Trump se chlubí „fantastickým jobem“: Reportérka varuje, že pandemie může trvat nejméně 36 měsíců

7. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Interní americké vládní dokumenty poukazují na skutečnost, že Covidu-19 může k 1. červnu každý den podlehnout 3000 Američanů – zhruba tolik lidí zemřelo při teroristických útocích z 11. září. Infekce v USA si k 6. květnu vyžádala více než 74 000 životů, zatímco je evidováno více než 1,2 milionu potvrzených případů.

Krizový koronavirový tým vedený viceprezidentem Mikem Pencem měl být rozpuštěn do konce května, nicméně prezident Donald Trump to záhy popřel. Covid-19 si podle odhadů výzkumného ústavu Institute of Health Metrics and Assessment při Washingtonské univerzitě do začátku srpna vyžádá nejméně 135 000 lidských životů.

Nositelka Pulitzerovy ceny reportérka Laurie Garrett uvádí, že 7,5 miliardy lidí potřebuje vakcínu, aby mohla být pandemie potlačena. Tyto snahy ale vyžadují mezinárodní spolupráci, přičemž vláda USA se tohoto globálního úsilí neúčastní. Podle Garrett pandemie potrvá nejméně 36 měsíců. Má jít o sporadický výskyt ohnisek infekce, která se jednou objeví na jižní polokouli a jindy zase na severní polokouli. Tato varianta však počítá s tím, že budeme mít štěstí s výrobou vakcíny. 

Celý článek v angličtině ZDE

Zachrání lidstvo protilátky z lamy?

7. 5. 2020

čas čtení 3 minuty



Protilátky z Winter, čtyři roky staré lamy, dokázaly v laboratorních experimentech neutralizovat koronavirus a další infekce, píší New York Times. Winter je lama, o níž belgičtí vědci zjistili, že její protilátky dokáží zabránit infekcím SARS i  MERS. Nyní zjistili, že dokáže zabránit i infekci nového koronaviru COVID-19. V úterý vydali výsledky svých testů v časopisu Cell. 

Vědci dlouho používají lamy pro výzkum protilátek. Za posledních deset let je používali při výzkumu protilátek proti HIV a chřipce a nalezli pro oba viry slibné terapie.

Lidské organizmy produkují jen jeden druh protilátek, který se skládá z dvou řetězců bílkovin - těžké a lehké - které dohromady tvoří tvar písmene Y. Těžké bílkoviny pokrývají celé to Y, lehké bílkoviny jen jeho paže. Lamy však produkují dva typy protilátek. Jedna protilátka je podobná složením i velikostí lidským protilátkám. Druhá je daleko menší, má velikost jen asi čtvrtiny lidských protilátek. Protilátky z lamy také vytvářejí písmeno Y, ale jeho paže jsou daleko kratší, protože lamy nemají žádné řetězce lehkých bílkovin.

Koronavirus: EU čelí „recesi historických rozměrů“

7. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Představitelé Evropské unie předpověděli, že EU kvůli pandemii zažije „nejhlubší hospodářskou recesi“ své historie. Jestliže se členské státy nedohodnou na společných řešeních týkajících se post-pandemického oživení, mohlo by to ohrozit  celý evropský projekt.

„Je zcela zjevné, že Evropská unie vstoupila do nejhlubší ekonomické recese v celé své historii. Hospodářská aktivita v EU přes noc klesla prakticky o jednu třetinu,“ uvedl evropský komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni. Vlády přijaly přísná omezení týkající se pohybu obyvatelstva a další opatření společenského odstupu, aby nákazu potlačily. Tyto kroky výrazně omezily obchodní a hospodářskou činnost.

28606

Když sdělení obsahuje lživý i pravdivý výrok

7. 5. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Věta Stát žádnou škodu nezpůsobil, podnikatelé musí mít vatu na přežití, říká Benešová obsahuje dva výroky, z nichž jeden je zcela lživý, ale druhý je pravdivý

1) "Stát nezpůsobil žádnou škodu". Stát samozřejmě škodu způsobil. Pokud jsem zákona dbalý podnikatel, nic neporušuju, všechno dělám řádně, platím daně jak mám a přijde stát a ZAKÁŽE mně podnikat, tak mně způsobí škodu. A k zákazu podnikání desítkám tisíc podnikatelů - ne k jeho omezení, regulaci, ale ke skutečnému zákazu ze strany státu přitom došlo. To je faktická stránka a pak je tu trochu odlišná a oddělená stránka právní: zda, pokud stát škody nenahradí dobrovolně, by uspěly žaloby na náhradu škody vůči státu. O tomto jsem s právníky hovořil a shoda je, že by tyto žaloby měly uspět, byť vám toto žádný právník nezaručí (rozhoduje soud, nikoli váš advokát).

Boj s větrnými mlýny

7. 5. 2020 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty

Je to tu dlouhé roky a dnes zvláště to přináší mnohá protivenství. Blátivá iluze, že názory jsou si rovny, hloupost a voluntarismus jsou na roveň poctivé intelektuální práci a podloženým informacím.

Hlupáci pak chodí a říkají „je to JEN tvůj názor, já mám lepší“, to je tvoje pravda, já mám svoji, je to tak, jak já cítím, zcela bez ohledu na realitu, chtění hraje prim. Co chci, to tak je, když se mi něco nelíbí a nechci, popřu to. Žijeme ve věku popření, zvykli jsme si ignorovat úplně všechny zásadní problémy dneška v bláhové iluzi, že když budeme žít přítomným okamžikem a sobecky se starat jen o své bezprostřední zájmy, ty dlouhodobé vyřeší někdo jiný, resp. důsledky jejich neřešení si vyžerou jiní, jindy, zítra pozítří. Já mám právo si užívat, jinak řečeno konzumovat zisky, ztráty přenášet na druhé.

Glosa

Pojďme se vymanit ze světa falešných dualit

7. 5. 2020 / Miroslav Charvát

čas čtení 1 minuta

Přiznejme si upřímně, že karanténa je sice nepříjemná, ale že nám na hlavy nepadají každou noc bomby, nemáme ani z desetiny takovej hlad a místo oken nemáme díry do baráku, jako to měli třeba naši prarodiče v mnohých městech za 2. světové války po několik let, nebo statisíce či miliony lidí ještě dnes v různých částech světa i polovinu života.

Tak pojďme využít toho, že mnohá patra Maslowovy pyramidy jsou de facto pořád saturovaná a buďme kreativní.

Adaptujme se. I když ne za cenu toho, že ustoupíme zbytečně tam, kde to není nutné. A že si nebudeme hlídat svá práva - i právo na svobodu. Musíme jen najít jiné formy. Prostě se pojďme vymanit ze světa falešných dualit a pohybů ode zdi ke zdi a hledat nová řešení.

Myslím, že i když se vakcína najde a svět se vrátí "do starých" kolejí, což by bylo to nejlepší, nic tou adaptací neztratíme. Naopak získáme. I kdyby to měl být jen pocit, něco v podvědomí, že si můžeme být jistí tím, že jsme to ustáli a že si můžeme být sami sebou jistější.

 

Jak koronavirus promění vztah mezi státem a trhem? Pohled na ropu, potraviny a finance.

Černá smrt zahubila feudalismus. Co provede Covid-19 s kapitalismem?

7. 5. 2020

čas čtení 5 minut

Koronavirová krize vyvolala celosvětovou ekonomickou zástavu srdce. Prvním náznakem byl prudký pokles akciového trhu, ke kterému došlo na konci února. Poté, co Spojené státy zahájily karanténní opatření, se trh práce zhroutil a stovky milionů lidí se rázem ocitly bez zaměstnání. Některé věci najednou nebyly k dostání - roušky, ventilátory, toaletní papír.

Státy po celém světě nyní utrácejí biliony dolarů, aby podpořily svou ekonomiku: na záchranu bank, podniků a na pomoc nezaměstnaným. Jednotlivé země zahájily kontrolu vývozu klíčových komodit. Stejně jako za války vlády instruují výrobce, aby produkovali životně důležité zboží a aby naplnili neočekávanou poptávku. 

Jedná se však o nouzový režim. Tržní fundamentalisté se těší na den, kdy budou zrušena karanténní opatření a lidé se vrátí do práce; kdy trh s akciemi bude zase ve formě a kdy se neviditelná ruka trhu opět vrátí na scénu, píše John Feffer.

 

Nová studie varuje, že více než tři miliardy lidí by za 50 let mohly žít v téměř neobyvatelných podmínkách

7. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Podle nové studie by za pět dekád více než tři miliardy – de facto jedna třetina světové populace – mohly žít v téměř neobyvatelných klimatických podmínkách. Vědci na Washingtonské univerzitě, Nankingské univerzitě v Číně a na univerzitě Wageningen v Nizozemsku zkoumali historickou podstatu podmínek, ve kterých lidé žili bez zásadních problémů – tj. od období před 6000 lety až po současnost. 

Studie ukazuje, že za toto období převážná většina světové populace žila v oblastech s průměrnou roční teplotou mezi 10 a 15,6 stupně Celsia.

Vědci tlačí na světové vlády, aby přijaly opatření k udržení oteplování země pod 1,5 stupněm Celsia v porovnání s průměrnou teplotou doby před průmyslovou revolucí, a to drastickým snížením emisí. Mnozí se však obávají, že dosažení tohoto cíle není reálné.  

Trumpův Bílý dům sabotuje globální tažení proti pandemii vyvoláváním umělých konfliktů

7. 5. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa, který nese odpovědnost za smrt desítek tisíců Američanů, se logicky snaží odvést pozornost od šokujícího průšvihu na domácí půdě. Světová zdravotnická organizace (WHO) a imigranti jsou příliš malé sousto, takže Washington oprášil velký kalibr, jímž je jako tradičně Čína. Přitom sám Trump, jenž horečně chrlí mračna lží – exponenciálně rostoucích jako nové případy Covidu-19 v horkých zónách USA, dříve Peking opakovaně chválil za to, jak epidemii efektivně zvládá. Jenže Čína není jedinou zemí, na niž se snáší zuřivý hněv Trumpova Bílého domu.   

Hospodaření OSBL za duben 2020

6. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 220,43 Kč, příjem z reklamy byl  3000 Kč,  výdaje byly 61 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Trump a "Žij a nech umírat"

6. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Není snad lepší metafora tohoto prezidentského úřadu než to, že Donald Trump nemá během návštěvy v továrně na výrobou roušek na sobě masku a na scéně hraje píseň "Žij a nech umírat"!


Osvobození Plzně r. 1945

6. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

V roce 1945 Plzeň osvobodila 16. ozbrojená divize americké armády a 17. belgický střelecký prapor. Můj tchán má tuto pamětní brožuru, která vyšla krátce poté, píše Kieran Williams.


Začínají Týdny mediálního vzdělávání

6. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Začínají Týdny mediálního vzdělávání (největší akce na podporu mediální gramotnosti na školách):  


Virus vyslaný jako puma?

6. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

 

Ne, nejde tu o přirovnání k té šelmě, co se od loňského podzimu stále má někde potulovat po severních Čechách! (A že by přesto šlo o nastražené nebezpečí pro tamní obyvatele v lese, když tu ještě nebyla ta epidemie?) Ale jako kdyby ten poslední typ koronaviru, „covid-19“, byl údajně vyroben v nějaké laboratoři a podstrčen ekonomicko-politické konkurenci jako nálož ke kritické zkoušce, zda a jak se s tím vyrovná… (Zde lze ovšem dodat libovolné významné státy do té šalebné hry jako údajného pachatele. Nebudeme pošetile spekulovat.)

Rovněž tu nebudeme dalekosáhle uvažovat o tom, že v té celosvětové soutěži o popularitu vždy se něco může najít, co by mohlo státu nebo politikovi (či političce) ublížit; morálně, politicky, a pak taky ekonomicky. A vymyslí se nějaký blud jako propagandistický tah.

Cvičit, běhat, anebo aspoň denně chodit ven (i když „jsou tu léta“?)…

6. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut


(Nebo taky chytit se prostředků „alternativní medicíny“??)

Miloš Dokulil


Teď v tom čase koronavirové epidemie, která zatím neskončila, měli jsme problém kromě jiného s tím, že nebylo radno moc se pohybovat někde „venku“, kde bylo automaticky riziko nákazy. Někteří mladší ještě snad předtím mohli chodit do tělocvičen a mnozí reprezentanti té nejstarší kategorie chodili potom aspoň na procházky. (Přitom ti nejstarší jsou na tom vždy nejrizikověji, protože vždy něco už jim tělesně – ale i možná „myšlenkově“ – nefunguje tak, jako to bylo v mládí. A ti nejmladší kupodivu nejméně byli virem napadáni. A z těch mezi postiženými věkově uprostřed mnozí ani naplno nevykázali symptomy nákazy, jak by se mělo očekávat. Ti zdraví z kterékoliv kategorie si mohli klást otázku, zda už „venčit psa“ je pro jeho majitele výzva osudu. A jaká je pohoda posedět si v křesílku, to mi ani neříkejte!)

Zajímavě zakomplexovaná reakce z Olomouce

6. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Středoevropský reportér deníku Guardian Shaun Walker napsal článek, v němž upozornil, že Západ s arogancí sobě vlastní ignoruje velký úspěch středovýchodní Evropy v boji proti koronaviru. Dostalo se mu pozoruhodné reakce z Olomouce, kterou zveřejnil na svém Twitteru. Bohužel právě ta reakce dokazuje, že ten člověk Východňár je (JČ):

Shaun Walker: Co jsem dostal ve své dnešní poště na téma "Nejsme sakra ve východní Evropě!"
(V článku jsem nenapsal, že ČR je ve východní Evropě, ani jsem nic nepsal o rouškách ani o komunismu, no tak dobře...)

Skandální článek plný lží a předsudků

Chci vám připomenout, že sovětský blok se rozložil před třiceti lety! Přijeďte se, do mého krásného města Olomouc, do starobylé barokní perly, a řekněte mi, že jsem Východoevropan, a já vás nakopám do prdele! Co to blábolíte? Máme snad nejlepší zdravotnictví na světě (například, máme více ventilátorů než Itálie, která má 60 milionů obyvatel)! Česká republika není žádná prdel světa jako Británie či Irsko! Plná blbého, líného a nevzdělaného póvlu! Žejo! Jestliže mě urážíte, zde je moje odpověď: My nemáme nic společného s Bulharskem, jako Švédsko nemá nic společného s Portugalskem!

A to, že nosíme roušky, nemá nic společného s komunismem (ve skutečnosti jsou mladí lidé daleko odpovědnější než staří lidé), ale je to důsledkem vysoké míry vzdělání a národní jednoty. Můžete poučovat Afriku, ale i v Africe oni vědí moc dobře, co je to ten takzvaný Západ, smradlavá, rozkládající se mrtvola! (Podpis), Olomouc, Česká republika (jestli vůbec víte, kde to je).

Truchlení v Americe: Trump zuří nad kritickým videem, které vyrobil manžel jeho poradkyně

6. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



Truchlení v Americe (Mourning in America) intertextuálně odkazuje na někdejší optimistické volební video Ronalda Reagana Jitro v Americe (Morning in America), které slibovalo Američanům "nový úsvit" v Reaganově éře. Naproti tomu toto video, na jehož výrobě se podílel manžel Trumpovy poradkyně Kellyanne Conwayové George Conway, který je Trumpovým ostrým odpůrcem, předpovídá za jeho vlády jen zkázu a rozklad Ameriky. Jen na You Tube ho zhlédl skoro milion lidí, ale šíří se také na dalších sociálních sítích, zejména na Twitteru. Trump se z tohoto videa může zbláznit, jak o tom svědčí jeho noční tweety:

("RINO" Republicans" jsou "Republicans In Name Only", tedy podle Trumpa jen osoby, které předstírají být Republikány). "Všichni prohráli, já jsem jednička, teď se mi mstí. Kellyanne má "manžela z pekla".

Tímto  se zabývá Trump v době katastrofální krize a pandemie:



"A tady je to video, které vyvolalo Trumpův hysterický záchvat," napsal pod tím Brian Tyler Cohen  a dodal: "Užijte si to:" (A zhlédlo to tu 6 milionů lidí.)



 

Vyrovnávaly se předchozí civilizace s kňouraly tímto způsobem?

6. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

"Člověče, musíme otevřít brány."

"To už jsme řešili, Phile. Venku jsou pořád Mongolové."

"Ale já musím sklidit své tuříny."

"MONGOLOVÉ."

"Uf. Ale sedíme tu už TÝDNY."

"Takhle funguje obléhání, Phile."

"Ale v posledních dnech Mongolové skoro nikoho nezabili."

"To kvůli hradbám, Phile."

"Víš to jistě? Možná, že Mongolové nejsou až tak nebezpeční."

"..."

Jen říkám, jak zlé to asi může být. Nemůžou nás VŠECHNY zabít."

"To je přesně to, co dělají."

"Ale mé tuříny..."

Díra u Hanušovic a Královna Sono

6. 5. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

První africký thrillerový seriál "Královna Sono" vyrobený pro webovou síť Netflix obsahuje vše, co byste od podobného populárního dílka očekávali: Relativně prostou zápletku, atraktivní vizuály, napětí, akční scény a (v míře menší než poslední dobou obvyklé na Západě - nikoli nutně ke škodě věci) nějaké ty milostné scény. Kromě toho však v seriálové zkratce objevíte i poměrně přesně shrnuté nejsoučasnější jihoafrické reálie.

Rozhovor Britských listů 279. Jak se česká ekonomika proměňuje v predátorský kapitalismus

5. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na rozdíl od západoevropských zemí má Česká republika jen malou vrstvičku bohatých podnikatelů. Způsobuje to oligarchizaci českého hospodářství v důsledku predátorské praxe, která připomíná daleko víc země na východ od ČR než země na západ od ČR. V důsledku koronavirové krize zřejmě dojde k výraznému urychlení tototo procesu, argumentuje Albín Sybera v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jiří David: Stát se musí omluvit Jiřímu Fajtovi, dát mu odškodnění a vrátit ho do Národní galerie

5. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Dodatek ke včerejší informaci k očištění jména Jiřího Fajta, píše Jiří David:    

Je to podstatná zpráva z několika dalších souvisejících důvodů: zaprvé tedy jde o očištění jména (to není vůbec málo, zvlaště u nás, kde se hned po podobných napadení zjevují krvežízniví supi a hyeny) a budu schválně sledovat, jak se kdo bude omlouvat (iluze si však nedělám), zadruhé by se mělo v právním státě k této situaci i jednoznačně přihlédnout a zcela logicky navrátit JF do čela NG, neboť oba vykonstruované důvody k trestnimu oznámení, kvůli kterým ho ten zcela nekompetentní vazal Zermana před rokem neoprávněně odvolal, jsou shledány jako neopodstatněné, nepravdivé, a tím pádem je JF nevinný.

S tím jistě souvisi i připravovaný konkurs na generálního ředitele NGP. Měl by být – dle mého – skrečován na základě těchto skutečností.

Samozřejmě by měl nyní JF zažalovat stát, jenž významně (u nás se dá říci skoro nevratně) poškodil skrze svou instituci, a to jednoznačně, jeho dobrou pověst a jméno.

S tím souvisí i finanční nahrada za ušlý plat. Pokud vím, měl by se mu snad dnes ministr kultury veřejně omluvit i za ministerstvo kultury.

Globální oteplování donutí miliardy lidí, aby se přestěhovaly na sever

5. 5. 2020

čas čtení 2 minuty



Studiem 6000 let historie lidstva vědci definovali konkrétní klimatické pásmo, v němž lidé dokáží žít. Americká Národní akademie věd publikovala studii, z níž vyplývá, že každé oteplení o 1 stupeň Celsia donutí 1 miliardu lidí, aby se přizpůsobila novým podmínkám, anebo aby se přesunula z míst svého bydliště směrem k pólům.

„Kristovství“ a „křesťanství“ se nějak liší?

5. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut



((Britské listy nejsou přednostně nábožensky orientovaným elektronickým zdrojem informací, i když se nezříkají občas k některým religiózním námětům zaujmout vztah. Málem jsem se lekl, když po mé zmínce o Britskými listy v nedávných dnech inzerované knížce o Bohu v epidemických časech ten pár dní v nich opakovaný a blikající inzerát se znovu již všude tak naléhavě neobjevil. Ne že bych měl na tom zásluhu, že inzerát bliká dál ještě „včera“, ale nikoliv snad dnes. Leč dodal jsem si odvahy, abych poukázal na některé znaky křesťanské tradice, kterých si možná nejsme dost vědomi. Aniž tu byla jakákoliv souvislost s „covidem 19“!))

Bolsonaro dál eskaluje konfrontaci

5. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Bolsonaro a jím nově jmenovaný šéf Federální policie


Aktualizace: Brazilská armáda odmítla podpořit Bolsonara

Brazilská armáda se rozhodla zveřejnit oficiálně svůj postoj, poté, co Bolsonaro naznačoval, že pokud provede puč, bude armáda na jeho straně.

Brazilská armáda vyždala toto prohlášení:

Armádní síly plní svou ústavní misi

Námořnictvo, armáda a letectvo jsou instituce státu, které považují nezávislost a harmonii mezi těmito silami za klíčově důležitou pro správu naší země.

Svoboda projevu je základním požadavkem demokratické země. Tak jakákoliv agrese proti profesionálům z médií je nepřijatelná.

Brazílie se potřebuje posunout kupředu. Čelíme zdravotní pandemii a společenským důsledkům, které jsou stále ještě nepředpověditelné. To vyžaduje úsilí a porozumění od každého.

Armádní jednotky budou vždy stát na straně zákona, pořádku, demokracie a svobody. To je náš příslib.

Fernando Azevedo e Silva, velitel armádních sil

* * *

Brazilský populistický ultrapravicový prezident Jair Bolsonaro podnikl další kroky ve svém otevřeném boji proti Nejvyššímu soudu a parlamentu. Pouhý jeden den poté, co se účastnil veřejné demonstrace, která požadovala zrušení obou těchto dvou složek triády demokracie, nebyl Bolsonaro schopen znovu jmenovat šéfem Federální policie tutéž osobu, kterou už jmenoval do této funkce jednou a kterou Nejvyšší soud embargoval, a tak do funkce šéfa Federální policie Bolsonaro jmenoval jeho nejbližšího přítele. Důvodem, proč nejvyšší soud v zemi zakázal předchozí jmenování, bylo to, že Bolsonaro byl obviněn nedávno rezignovavším ministrem spravedlnosti, že se snaží změnit vedení Federální policie, aby mohl zasáhnout do vyšetřování sebe samotného, své manželky, svých tří dospělých synů a některých svých zaměstnanců.

Mezitím v Absurdistánu 127:

Hrdinští Poláci masově zachraňovali židy za války, policie chrání Kaczyńského a budou se konat ilegální prezidentské volby

5. 5. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

Už mi lidi nepíšou, že nazývat svou vlastní zemi "Absurdistánem" není férové. Pravděpodobně proto, že všichni si už teď uvědomili, že Polsko si plně toto jméno zaslouží. Jen nedávno, například, (loutkový) Ústavní soud (protizákonně) rozhodl, že polský Nejvyšší soud porušil evropské právo tím, že se přidržel verdiktu, vydaného Evropským soudním tribunálem.  

"Já jsem zákon!" - Bolsonaro ohlašuje puč

4. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut



V projevu adresovaném demonstrantům se brazilský prezident vyjádřil, že "nepřipustí další zásahy" od parlamentu a od Nejvyššího soudu


V projevu adresovaném lidem, kteří byli součástí veřejné demonstrace, oficiálně inzerované jako akce "proti parlamentu a Nejvyššímu soudu a za vytvoření vojenské diktatury", na níž se v neděli odpoledne sešlo asi 5000 lidí, prezident Bolsonaro s dcerou po boku (bez ochranných roušek) ve vzdoru proti demokratickým institucím požádal "Boha", "abych už tento týden neměl žádné další problémy", protože, podle jeho slov "už to stačilo". Bolsonaro dodal: "Má trpělivost je u konce, převezmu tuto zemi dál". Pokračoval: "Všichni víte, že lid je na mé straně, armáda je na mé straně. A Bůh je na mé straně a ten je nade všechny a nad všemi. Opakuji, že žádám Boha, abychom tento týden neměli žádné problémy. Protože už nebude dialog. Od této chvíle budeme jen požadovat. Moje vláda bude u moci za každou cenu."

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
25282