Rosatom korumpuje české novináře

Zakázka na zvýšení jaderných energetických kapacit v ČR má zvýšit vliv Ruska v ČR

7. 5. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Ruská státní agentura Rosatom chce “poděkovat” za spolupráci “vybraným” novinářům prostřednictvím grilování na Císařské louce v Praze. Níže uvedenou pozvánku obdržely redakce českých médií. V pozadí koronavirové paniky totiž česká vláda schválila sérii smluv o dostavbě nových bloků jaderné elektrárny Dukovany a z některých indicií vyplývá, že právě ruská státní agentura by mohla zakázku získat.


Samotné navyšování jaderné energetické kapacity v ČR je předmětem dlouhodobých sporů a neexistuje transparentní, racionální zdůvodnění, o které by mohla vláda své rozhodnutí opřít (za všechny dostupné oponentury jen nejčerstvější finanční rozklad zakázky na dostavbu Dukovan od Jiřího Hlavenky). Naopak existuje reálná hrozba, že se Rusko stane prostřednictvím dostavby jaderné elektrárny významně vyšším bezpečnostním rizikem, než je tomu nyní, kdy může reálně pouze zneužívat svých dezinformačních praktik a - nadneseně - hádek o Koněva.

Je pravděpodobné, že snaha posunout dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech blíže realizaci a zároveň blíže k úspěchu ruské agentury je výsledkem dohody mezi otevřeně proruským obsazením hradní kanceláře (paradoxně lidmi, kteří nemohou dosáhnout na bezpečnostní prověrku, jako je pan Mynář či poradce pan Nejedlý) a Andrejem Babišem, jenž sice nemá na takovém obchodu přímý zájem, ale dokáže ho pravděpodobně využít k naplnění jiných zájmů. ČR se tak dostává do situace, kdy budou občané platit z daní významné zvýšení bezpečnostní hrozby ve prospěch predátorského, nedemokratického státu, jímž je v současnosti Rusko. Absurdní.

Pozvánka, kterou prostřednictvím komunikační agentury rozesílá Rosatom českým médiím:


Date: út 5. 5. 2020 v 14:40

Subject: Save the date - Barbecue na Císařské louce v Praze

Dobrý den,

dovolte mi, abych Vás jménem společnosti Rosatom Central Europe pozvala na neformální setkání na Císařské louce v Praze. Můžete se těšit na kvalitní pohoštění, dobrou společnost a mírně nestandardní zábavu.

Pozváni jsou vybraní zástupci médií a zástupci českých společností, spolupracujících s Rosatomem na zahraničních trzích.

Pozvánku na akci Vám zašleme ve druhé polovině května.

Přijměte prosím naše pozvání, které má být nejen poděkováním za Vaši spolupráci, ale také doufejme příjemným nastartováním doby "pokoronavirové".

S pozdravem

Essential Communication, s.r.o.

0
Vytisknout
8815

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2020