Nová studie varuje, že více než tři miliardy lidí by za 50 let mohly žít v téměř neobyvatelných podmínkách

7. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Podle nové studie by za pět dekád více než tři miliardy – de facto jedna třetina světové populace – mohly žít v téměř neobyvatelných klimatických podmínkách. Vědci na Washingtonské univerzitě, Nankingské univerzitě v Číně a na univerzitě Wageningen v Nizozemsku zkoumali historickou podstatu podmínek, ve kterých lidé žili bez zásadních problémů – tj. od období před 6000 lety až po současnost. 

Studie ukazuje, že za toto období převážná většina světové populace žila v oblastech s průměrnou roční teplotou mezi 10 a 15,6 stupně Celsia.

Vědci tlačí na světové vlády, aby přijaly opatření k udržení oteplování země pod 1,5 stupněm Celsia v porovnání s průměrnou teplotou doby před průmyslovou revolucí, a to drastickým snížením emisí. Mnozí se však obávají, že dosažení tohoto cíle není reálné.  

Nová studie říká, že s každým stupněm Celsia, o který se planeta oteplí, bude jedna miliarda lidí přinucena k migraci nebo se bude muset přizpůsobit novým klimatickým podmínkám, které ovlivní pěstování plodin a chov hospodářských zvířat, přičemž tyto podmínky de facto znemožní jakoukoliv práci venku.

Asi 25 milionů lidí dnes žije v nejteplejších oblastech světa, zejména v saharské oblasti Afriky, kde průměrné roční teploty dosahují téměř 29 stupňů Celsia. 

Při rychlosti, jakou se bude planeta podle očekávání oteplovat, by značná část Afriky, některé regiony v Indii, Jižní Americe, jihovýchodní Asii a v Austrálii mohly být příliš horké na to, aby tam lidé mohli žít s dostatkem potravin a pitné vody. Tyto oblasti nyní obývá asi 3,5 miliardy lidí.

Vzhledem k tomu, že pandemie způsobila pokles emisí oxidu uhličitého, a to zastavením světových ekonomik, měli bychom se snažit o to, abychom se z krize zotavili natolik, abychom předešli krizi další. 

Celý text v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
5150

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2020