Utajování informací v ČR je zneužíváno k mocenské manipulaci v zájmu vlivných osob

10. 5. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty
V návaznosti na skandální hlasování většiny českých poslanců nezveřejňovat agregovaná zdravotnická data navzdory veřejnému zájmu je dobré uvědomit si, že český stát, respektive jeho zástupci v politických a úředních pozicích jednají ve vztahu ke zveřejňování informací krajně nedemokraticky.

 

Jde o tentýž totalitní prvek, který pozoruju celé roky na diskusi týkající se agregovaných dat z výsledků maturitní zkoušky (zde se povedlo donutit stát zveřejnit informace až po intenzivním a soustředěném tlaku).

Snahou taková data tajit vzniká důvodné podezření, že cílem je vytvořit manévrovací prostor k tomu přijímat opatření omezující svobody a práva nikoliv z důvodů posílení bezpečnosti, nýbrž z důvodu snadné manipulace v prospěch zástupných zájmů, jež mohou prospět jednotlivcům či skupinám a mohou poškodit zájem celku.

V případě maturitních zkoušek například panuje důvodné podezření, že kvůli utajovaných datům řešení jednotlivých úloh docházelo mezi lety k nikým neschváleným změnám v náročnosti testů, což mělo za následek prokazatelný nárůst neúspěšných maturantů (důkazy na webu http://data-mat.cz/).

Ten byl ale zpětné interpretován jako “zhoršující se úroveň maturantů”.

Podobným způsobem lze demagogicky manipulovat veřejností ve věci koronavirové epidemie, nebudou-li zveřejňována data, která požaduje mimo jiné Daniel Münich.

Právní experti by měli posoudit, zda toto jednání nezakládá podezření z porušování ústavních práv.


Nezveřejňování dat je v obou případech doprovázeno osobním osočováním vůči těm, kdo data požadují. Jak v případě maturit (zástupci Cermat), tak v případě zdravotnických dat o koronaviru (náměstek Prymula) jsou žadatelé obviňováni z postranních podnikatelských zájmů.

0
Vytisknout
11284

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2020