REDAKČNÍ KOMENTÁŘ

Co si dnes přečtete v Britských listech

5. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Daniel Veselý ve svém komentáři reaguje na zajímavý rozhovor Bohumila Kartouse s analytičkou Kateřinou Procházkovou o tom, jak českým politickým, mediálním a akademickým prostředím prostupuje čínský vliv. Je to dozajista znepokojivá skutečnost, nicméně současný rozmach Číny je třeba chápat v rámci soupeření se Spojenými státy, které mnozí analytikové nazývají novou studenou válkou. O tom, jaká rizika z tohoto zápasu o globální hegemonii vyplývají, si přečtete zde.

Jan Molič se ve svém názorovém textu věnuje srážce vlaků u Domažlic, při které přišli o život tři lidé. „Proč strojvedoucí dosud nemají aspoň nějaké provizorní zařízení, například mobil s GPS aplikací, která by je varovala před protijedoucím vlakem?“ ptá se Molič. Více se dozvíte zde. O tomtéž tématu píše také František Řezáč.

Nad tím, jak je v odcizené společnosti pozdního kapitalismu vnímán úspěch, se zamýšlí David Marenčák.

Práva žen versus tzv. tradiční hodnoty. Společnost se stává civilizovanější, jsou-li důsledně prosazována lidská práva, včetně práv žen, píše Boris Cvek. Koneckonců ony tradiční hodnoty mnohdy vycházejí z naprostých nesmyslů.

Přestože je zalesňování jedním z klíčových opatření v boji proti klimatické krizi, masivní výsadba stromů s sebou nese značná rizika. Organizace Oxfam tvrdí, že k tomuto environmentálnímu opatření je nutno přistupovat obezřetně a rozumně.

Miliony lidí budou v nadcházejícím desetiletí obětí povodní, dokazuje nová studie. Z modelování globálního oteplování vyplývá, že do roku 2030 vzroste počet lidí ohrožených povodněmi ještě více.

Rozhovor Britských listů 412. Jak si Čína dělá z Česka kolonii a českým úřadům je to jedno

3. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Hegemonie Číny proniká do celé řady zemí světa a Česká republika je zvlášť zranitelná. O tom mluví v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous se sinoložkou Kateřinou Procházkovou, novinářkou a analytičkou spolupracující s projektem Synopsis. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 3. srpna 2021.

Osm lidí zemřelo, lesní požáry dál zuří v jižní Evropě

5. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Lidé zemřeli v Turecku, Itálie a Řecko jsou také vážně postiženi a tisíce lidí bylo evakuováno


V Turecku hasiči bojují s požáry v několika přímořských letoviscích. Deset dalších lidí bylo hospitalizováno. Ve čtvrtek evakuovaly turecké pobřežní hlídky stovky vesničanů žijících nedaleko hořící elektrárny v egejské provincii Muğla.


Dillí minulý týden:



30027

Čínský vliv v ČR na pozadí studené války mezi Washingtonem a Pekingem

5. 8. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

-  Vliv čínského režimu na českou politiku, žurnalistiku a akademii lze bezesporu považovat za znepokojující

- Přesto by bylo naivní se domnívat, že cílem pekingských vládců je radikálně přeměnit politické pořádky v ČR

- Tento vliv je nutno vnímat na pozadí nové studené války mezi USA a Čínou, o které česká média prakticky neinformují


 17533

Srážka vlaků u Domažlic

5. 8. 2021 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Poznamenejme, že trať číslo 180 Plzeň - Domažlice je částí mezinárodní trasy Praha - Mnichov, píše František Řezáč.  Toto spojení zajišťuje sesterská společnost Deutsche Bahn (DB) Alex. To jest dieselová lokomotiva patřičného vzhledu, stejně dekorované vagóny, doplněné modrými vagóny Českých drah (ČD).

V úseku Plzeň - Domažlice je trať jednokolejná a brzy má být zahájena stavba dvoukolejky v úseku Plzeň Skvrňany - Stod. Doporučuju použít mapy.cz.

Tratí jsem jako cestující projížděl nepočítaně. Jako vnuk železničáře, který mě od pěti let vozil z Chebu do Plzně na prázdniny a zpátky, uvykl jsem místo čumění do novin (dnes do mobilu) pozorovat krajinu, cvrkot na nádražích a kolem trati.

To, co teď napíšu, reportéři médií nevědí a neptají se, proč se vlaky v místě neštěstí míjejí na tzv. výhybně a nikoli ve stanici, jak je i pro každého laika běžné.

Proto mě upoutalo právě u Milavče, když už se člověk chystá vystoupit v Domažlicích či se při cestě dál aspoň koukat z okna, zdánlivě nesmyslné zdvojkolejnění u obce Radonice, nedaleko zastávky Milavče, kde už je u budovy zastávky jen jedna kolej.

Na výhybně mimo se totiž vlaky nemíjejí pokaždé, ale jen, když je to třeba.

Nabízí se otázka proč?

Vysvětluji si to tak, že původním úmyslem budovatelů trati bylo mít zastávku, tak jako jinde, se dvěma kolejemi pro míjení vlaků.

Jenže vzdálenost takové zastávky od centra obce Milavče až k Radonicům, se někomu zdála příliš velká a tak prosadil zastávku v centru vedle chráněného železničního přejezdu.

Z původní zastávky zůstala jenom ta výhybna. Pokud se vlaky míjejí ve stanici, jak bývá běžné, děje se tak pod dozorem výpravčího.

To je jiná káva, než někde "na mezi", jak říkával děda. Kdybych byl novinář, tak bych se ptal, proč...


Věci jsou složitější. Patrně nějaký vlivný jézedák prosadil umístění zastávky u budovy JZD. Jezdil jsem tam dvakrát na žních a nedávno na kole. Pitomého fotografa upoutá rozflákaný vagón, ale situaci ve fotogalerii nezobrazí. těch keců kolem, ale samé podružnosti.

Na trati je výhybna ještě mezi zastávkami Zbůch a Chotěšov, ale to bylo kvůli vlečce na vojenské letiště Líně. Podobnou situaci jsem nikde jinde neviděl, a to jsem toho po dráze sjezdil dost. Čili základní otázka je: Proč se vlaky míjejí na výhybně na mezi a ne ve stanici?

Proč se pořád srážejí vlaky III

5. 8. 2021 / Jan Molič

čas čtení 2 minuty

Vzhledem k nejnovější srážce si nemůžu dovolit poznámku k minulým dílům, píše Jan Molič.

https://blisty.cz/art/96854-proc-se-porad-srazeji-vlaky.html
https://blisty.cz/art/100424-proc-se-porad-srazeji-vlaky-ii.html

Zabezpečovací zařízení ETCS hned tak nebude, vyplynulo vloni z vyjádření SŽ. Dobrá tedy, přesto nechápu, proč strojvedoucí dosud nemají aspoň nějaké provizorní zařízení, například mobil s GPS aplikací, která by je varovala před protijedoucím vlakem? Mám dojem, že nejde o technický problém, jako spíš o problém byrokratický. Nasadit jednoduché řešení by bylo - příliš jednoduché.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Covid se šíří v Japonsku a v Austrálii

5. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň a okolí, Strakonice, Praha, Pardubice, Nymburk, Hradec Králové, Příbram, České Budějovice, Havlíčkův Brod, Blansko, Jablonec nad Nisou, Chomutov. Počty nákaz jsou relativně nízké, avšak nákaza se šíří. Ve středu  4.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 205  denních nákazV ČR do 4.8. zemřelo 30 371 lidí.. V nemocnicích je 43 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 674 410 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 539 593 osob, i druhou dávkou  4 786 345 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno cca 52 procent obyvatelstva.

- Počet neočkovaných lidí, kteří v Džakartě zemřeli na covid, je vice než třikrát vyšší než počet očkovaných zemřelých na covid. Smrtnost neočkovaných pacientů nakažených covidem je 15,5 procent, smrtnost očkovaných dvěma dávkami vakcíny Sinovac či Astra Zeneca je 4,1 procent. Vyplývá to z dat nemocnic v Džakartě od téměř 68 000 pacientů od května do července 2021.

- Spojené státy zaznamenaly ve středu rekordní počet denních infekcí za posledního půl roku, více než 100 000 denních nákaz. Varianta delta zuří v oblastech, kde lidé nebyli očkováni. Neočkovaní pacienti tvoří téměř 97 procent vážných případů onemocnění.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že je poravděpodobné, že staří a zranitelní občané budou potřebovat třetí dávku vakcíny a Francie je začne poskytovat od září.

- Nová šéfkaanglického zdravotnictví naléhá na mladé lidi, aby se nechali očkovat. Varuje, že pětina nově hospitalizovaných pacientů na covid je ve věku od 18-34 let. Amanda Pritchard konstatovala, že počet pacientů ve věku 18-34 let se od zimního období téměř zčtyřnásobil z 5,4 procent na vrcholu zimní vlny na nynějších více než 20 procent.

- Francouzský ústavní soud rozhodl, že zákon vyžadující očkovací pasy pro vstup do restaurací a barů od 9. srpna je legální. Souhlasil také, že zaměstnavatelé mohou suspendovat zaměstnance, kteří se odmítnou nechat očkovat anebo nebudou mít negativní test na covid. Odmítl však právo úřadu nutit lidi pozitivní na covid jít na 10 dní do karantény.

Británie ve čtvrtek zaznamenala 86 úmrtí na covid a dalších 30 215 denních nákaz.

29549

Srovnávání

5. 8. 2021 / David Marenčák

čas čtení 9 minut

Poslední dobou se od různých lidí setkávám s obdivem vůči některým vlastnostem a chování, respektive jejich míře, za současného sebekritického vlastního ponižování plynoucího z reflektované zdánlivé nedostačivosti či podřadnosti v oněch záležitostech.

V duchu nad tím kroutím hlavou, kde se takové naivní srovnávání bere. Cítím z toho smrdutý dech slepého kultu výkonu fordismu, který umí měřit úspěch jen počtem vysoustružených šroubků a zápach byrokracie, která zná jen absolutní hodnoty tabulek, to vše rámované kultem úspěchu, kdy vítěz, ten nejlepší jeden bere vše, a ostatní prohrávají, bez ohledu na cokoli.

30173

Umírněné požadavky a pokrok

5. 8. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

- Práva žen bývala společností vnímána v rozporu s tzv. tradičními hodnotami

- S agendou lidských práv dochází k proměně celé společnosti

- Každý nakonec vidí, že to, co tzv. tradiční hodnoty zapovídaly, obohacuje celou společnost

 16447

Průběžné zpravodajství:

V Sydney zemřel na covid sedmadvacetiletý muž, v Británii dvaačtyřicetiletý horolezec

4. 8. 2021

čas čtení 5 minut

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň město, Plzeň-sever, Pardubice, Nymburk , Chrudim, Jablonec nad Nisou, Praha-západ. V úterý 3.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 237  denních nákazV ČR do 3.8. zemřelo 30 372 lidí.. V nemocnicích je 43 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 674 183 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 539 593 osob, i druhou dávkou  4 786 345 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno cca 52 procent obyvatelstva.

- Přestaňte organizovat třetí očkování svých obyvatel a poskytněte vakcíny chudým zemím, požaduje Světová zdravotnická organizace. Tedros Adhanom Ghebreyesus požaduje moratorium na třetí očkování nejméně do konce září 2021. Mělo by to umožnit očkování alespoň 10 procent obyvatelů všech zemí světa. Ghebreyesus poukazuje na to, že není prokázáno, zda třetí očkování pro lidi, kteří už dostali dvě vakcíny, je vůbec účinné.

- Aude Alaskar, 27, operátor vysokozdvižného vozíku, zemřel v australském městě Sydney třináctý den svého pobytu v domácí karanténě. Vyvolalo to silné apely na mladé lidi, aby se nechali očkovat. ZDE
 
- Dvaačtyřicetiletý Angličan John Eyers, sportovec, naprosto fit, který zvedal činky a ještě před měsícem lezl po horách, se odmítl nechat očkovat a nyní zemřel na covid. Jeho sestra ho charakterizovala jako "nejzdravějšího člověka, jakého jsem znala". Předtím, než mu nasadili ventilátor, se vyjádřil, že se měl nechat očkovat. ZDE 

- Rozsáhlá britská studie zjistila, že plně, dvakrát očkované osoby testují pozitivně na covid třikrát méně často než osoby neočkované. Studie React-1, velký monitorovací program pro covid, který provádějí vědci z University College v Londýně, je založena na testování téměř 100 000 lidí v Anglii od 24. června do 12. července 2021. Během tohoto období bylo nakaženo 0,63 procent osob, tedy každý 158. Analýza PCR testů také zjistila, že plně očkované osoby zřejmě šíří nákazu daleko méně než osoby neočkované, protože mají menší virovou nálož.

- Británie registrovala 21 691 nových denních nákaz, je to o 1820 méně než v tutéž dobu minulý týden, hospitalizováno je tam 6099 lidí, je to o 143 více než v tentýž den minulý týden, a na covid zemřelo 138, což je o 7 více než minulý týden.
 
- Šokující jsou některé české servery, které šíří na základě lživých informací na amerických republikánských serverech tvrzení, že "na očkování zemřely tisíce lidí". Jsou to absolutní lži, které způsobují smrt. Ze statistik v USA vyplývá, že 99 procent osob umírajících v nemocnicích na covid je neočkováno. Co vede šílence v České republice k tomu, že ohrožují své spoluobčany smrtí šířením nesmyslných lží? Proč to lidi dělají? A proč tomu lidé věří?

- Mimochodem, upozorňujeme debatéry na fórech BL, že jakmile tam budou umisťovat nějaké lži o covidu nebo očkování, nemilosrdně je budeme blokovat. Jde o životy lidí.

 

30776

Naděje vkládané do zalesňování ohrožují globální potravinovou bezpečnost, varuje Oxfam

5. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 - Oxfam varuje před nadměrným zalesňováním, které ohrožuje potravinovou bezpečnost

-  Aby bylo do roku 2050 dosaženo nulové emisní bilance, bylo by zapotřebí zalesnit oblast zhruba pětkrát rozlehlejší než je Indie

- K vyrovnávání emisí by mohlo být využito asi 350 milionů hektarů půdy, což je plocha zhruba o rozloze Indie, aniž by bylo narušeno zemědělství na celém světě

- Nadměrné zalesňování by podle Oxfamu do roku 2050 mohlo zvýšit ceny potravin až o 80 procent

 17534

Miliony lidí budou v nadcházejícím desetiletí obětí povodní, dokazuje nová studie

5. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Jen 13 procent záložních fondů pro katastrofy je určeno na přípravu a odstraňování škod po povodních, i když např. USA zaznamenaly v letech 2000-2029 škodty způsobené povodněmi ve výši 615 miliard dolarů.

Z modelování globálního oteplování vyplývá, že do roku 2030 vzroste počet lidí ohrožených povodněmi ještě více. Studie předpovídá, že zejména 57 zemí v severní Americe, v centrální Asii a v centrální Africe bude postiženo podstatným zvýšením počtu obyvatel, kteří budou poškozeni povodněmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

 16637

Zatímco USA dosáhly 70% proočkovanosti, chudé země světa sotva překročily 1%

5. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

- Přestože v USA dostalo alespoň jednu dávku vakcíny 70% dospělých obyvatel, pandemie v této zemi zdaleka neskončila

- Oproti tomu alespoň jednu dávku vakcíny dostalo v chudých zemích pouze něco málo přes 1 procento osob

- Čím déle zůstanou miliardy lidí neočkovány, tím více variant se vyvine a ohrozí nás všechny


Aktualizace: Světová zdravotnická organizace požaduje moratorium na dodatečné dávky vakcín v bohatých zemích

29889

Velká Británie: Bloggerovi Craigovi Murrayovi byl uložen trest osmi měsíců vězení za "skládačkovou identifikaci"

5. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

- Blogger a bývalý velvyslanec Spojeného království v Uzbekistánu Craig Murray byl odsouzen k osmiměsíčnímu odnětí svobody za to, že částečně odhalil identitu svědků v procesu s bývalým skotským ministrem

- Reportéři bez hranic považují tento trest za nepřiměřený

- Craig Murray na svém blogu detailně popsal průběh soudního řízení o vydání Juliana Assange do USA

 

Biden mění strategii vývozu amerických zbraní...

5. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

Biden připravuje změnu strategie vývozu zbraní z USA, má být více založena na lidských právech. Skutečnou zkouškou bude, zda to bude znamenat zrušení vývozu amerických zbraní do zemí, které systematicky porušují lidská práva jako Egypt, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Izrael, ptá se Kenneth Roth, ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch.



Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17531

Je policajt víc než občan?

4. 8. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty


Z neděle na pondělí příbramští strážníci řešili konflikt mezi čtyřmi lidmi v obci Březnice. Při zadržení jeden muž upadl do bezvědomí a v nemocnici následně zemřel. Příčinu úmrtí vyšetřuje policie… (Která policie, zpráva nesděluje, takže si můžeme myslet, že policie vyšetřuje policii...)


Strážníci do Březnice přijeli kolem druhé hodiny ráno na oznámení, že se na pouti poprali čtyři lidé. Hlídka při zákroku použila slzný sprej, ale jeden ze zadržených upadl do bezvědomí…Tolik zpráva pondělní středočeské lokálky iDNES.cz 3.srpna t.r.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

30650

Kauza Koudelka, aneb Jak si umýt ruce

4. 8. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Po schůzce se Zemanem Babiš jakoby přehodil odpovědnost za jmenování nového šéfa kontrarozvědky na parlamentní výbor. 
  • Z právního hlediska ale odpovědnost stále spočívá výhradně na jeho vládě. 
  • Babišovy kšefty s Hradem jsou motivovány výhradně bezskrupulózní snahou udržet se u moci za každou cenu. 

Mezitím v Absurdistánu 186:

Z dobrých důvodů byly zvýšeny platy polských poslanců a ministrů o 60 procent

4. 8. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

- Zvýšení platů polských poslanců a ministrů o 60 procent je normální, vždyť to odpovídá zvýšení platu všech zaměstnanců!
- Kongres strany PiS schválil komickou rezoluci, že její poslanci nesmějí zaměstnávat rodinné příslušníky. Avšak tchán "není rodina!"
- Proč ale protestují polští zdravotníci?
- Sportovkyně v Tokiu způsobila skandál - poděkovala v televizi za podporu své přítelkyni
- Připomínka varšavského povstání se stala manifestací ultrapravice
- Bohužel dnes vládne v Polsku nedostatek německých okupantů, tak musí ultrapravice namísto toho podpalovat očkovací centra

 17532

Tání permafrostu na Sibiři hrozí katastrofálním uvolněním metanu. Ten je 84krát nebezpečnější než CO2

4. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Vlna vedra na Sibiři r. 2020 uvolnila emise metanu z prehistorického vápence ve dvou regionech v oblasti o délce 600 km


Vědci se už dlouho obávají "metanové bomby" - potenciálně katastrofálních emisí metanu z tajících bažin sibiřského permafrostu.

Nyní zjistila studie tří geologů, že vlna horka v roce 2020 odhalila nárůst emisí metanu z "potenciálně daleko větším množství" z tajících skalisek v artickém permafrostu.

K vítězství zla je nutné pouze to, aby dobří lidé nedělali nic!

7. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

30777

Studie: Eliminace emisí skleníkových plynů do roku 2050 by v tomto století zachránilo 74 milionů životů

3. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

- Podle nového výzkumu by eliminace skleníkových plynů do roku 2050 mohla zachránit až 74 milionů lidských životů, třebaže toto číslo může být nižší, ale i vyšší

- Nicméně tento počet zahrnuje pouze úmrtí v důsledku veder, takže je patrně silně podhodnocené

- Časopis Lancet loni varoval, že klimatická krize je největší globální hrozbou pro veřejné zdraví

 17317

Sociální sítě jsou bezpečným místem pro rasisty: Zpráva o antisemitismu kritizuje všechny hlavní sociální sítě

3. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Facebook, Twitter, Instagram, YouTube a TikTok neodstraňují ani ten antisemitský materiál, na nějž jim přichází největší množství stížností


Všech pět největších sociálních sítí naprosto selhává a neodstraňuje antisemitismus ze svých stránek. Nabízí je tak jako "bezpečné místo pro rasisty", konstatuje analýza.

Facebook, Twitter, Instagram, YouTube a TikTok neodstranily 84 procent materiálů šířících nenávist a propagandu proti židům, přestože byly na tento materiál upozorněny prostřednictvím svého oficiálního systému pro stížnosti.

Rozhovor Britských listů 411. Volené politiky je za záměrně šířené lži nutno kritizovat

30. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Měli bychom kritizovat Zemanova mluvčího Ovčáčka za nesmysly, které zveřejňuje na Twitteru? Zajímavá analýza publikovaná v britském rozhlase varuje, že když lidé přetvítovávají materiály, které kritizují, přestože s nimi nesouhlasí, vede to k jejich virálnímu šíření. Co s tím? O tom uvažují v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous.



Neuvěřitelné. Státní dotaci na škody způsobené tornádem budete muset vrátit, pokud během 10 let dům prodáte.

3. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Shromažďuji všechny výhody brexitu na jednom místě

3. 8. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení < 1 minuta

píše Tomasz Oryński a dodává: Je to krásný brexit. Právě jsem byl na nákupu v Tescu. Police všude byly plné nezávislosti, suverenity a hrdosti nad návratem modrých britských pasů.

 



Rozhovor Britských listů 408. Klimatická katastrofa má drastické dopady, ale Češi jsou v pohodě

19. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Extrémy v počasí způsobily v posledních dnech absolutní katastrofu povodněmi na západě Německa, v Belgii, v Lucembursku, v Holandsku a ve Švýcarsku. Povodňový poplach vzniká i v některých místech v České republice. Ničivé povodně jsou i na Novém Zélandě a západní část Spojených států a Kanada trpí obrovskými vedry a neuhasitelnými, gigantickými požáry. Neúspěšně se snaží v horku hasit požáry i Rusové na Sibiři. Naléhavě je nutné začít razantně jednat proti klimatickým změnám. Češi ale nedělají nic. O tom, jak aktivisté organizace Děti Země mluví k Čechům jak Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, hovoří Jan Čulík s předsedou této organizace Miroslavem Patrikem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 20. července 2021.


Turecko žádá o pomoc v boji proti lesním požárům, zatímco vedro pokračuje

3. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Ve většině jižní Evropy vypukly divoké lesní požáry, v Řecku teplota dosáhla 45 stupňů Celsia, nedá se vycházet ven


Turecko zahájilo mezinárodní apel - prosí o pomoc při likvidaci lesních požárů, které zuří po celé zemi a v posledních dnech usmrtily osm lidí. Mezitím v jihovýchodní Evropě sílí nejhorší vlna veder za mnoho desetiletí.

 16518

Střípky z Covidů 3

2. 8. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut


Guatemalské ponaučení aneb cesta z krize

Úspěchy kremelské vakcínové diplomacie více škodí, než zachraňují. Škodí odběratelům a vyhovují Kremlu. Zločinný vakcínový Kreml ve Střední a Latinské Americe způsobil velká neštěstí. Kremelská vakcínová diplomacie může slavit stovky tisíc nakažených a tisíce mrtvých. Což však Kreml nikdy příliš netrápilo. Ani ti mrtví, ani ti je netrápí. Kreml dokáže s úsměvem vyhrožovat Brazílii, pokud nezaregistruje ruskou „dataless“ vakcínu Sputnik V. Kreml umí naslibovat hory doly, přičemž zůstanou jen pouště a pustiny. Jedna země za druhou se v Kremlu dotazuje… kde že jsou naše poctivě zaplacené Sputniky? Kam odletěly? Proč nemáme druhý vektor z dvouvektorové vakcíny? K čemu je nám dvouvektorová vakcína, když druhý vektor si syslí v Kremlu? A musí ho dávat na příděl. Smlouva nesmlouva, peníze nepeníze. Jak je vůbec možné, že  se ještě najdou naivní země, které uvěří a svěří naděje a peníze do Putinova  chřtánu?

Rozhovor Britských listů 409. Jižní Morava po tornádu. Potřebujeme nadále pomoc

22. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je tomu skoro měsíc poté, co neobvykle ničivé tornádo zlikvidovalo několik vesnic na Břeclavsku a Hodonínsku. Paní Zlata Maděričová z Moravské Nové Vsi stále ještě nemá ve svém poničeném domě elektřinu z rozvodné sítě. Problém nezmizel a vzájemná lidská solidarita je i nadále potřebná, i když někteří lidé nevědí, co to je, a jiní dokonce podvádějí. O katastrofě po měsíci hovoří se Zlatou Maděričovou Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. července 2021.

 16510

Británie: Brexit a covid vytvořily perfektní atmosféru pro likvidaci demokracie

2. 8. 2021

čas čtení 4 minuty



Máme pocit, že jsme ohroženi a v nebezpečí, a Johnsonova vláda toho využívá k likvidaci základních svobod v Británii


Police v britských supermarketech jsou buď poloprázdné, nebo úplně prázdné, píše John Harris.

V důsledku brexitu nejsou řidiči kamionů:

Přichází příliš mnoho nezávislých analýz zkoumajících britská data o obchodu, které docházejí k témuž závěru: Brexit škodí vývozcům. A nejenom dnes či zítra, ale bude to trvat po velmi dlouhou dobu. Britští vývozci přišli o svůj podíl na trhu.



Populističtí řvouni nyní útočí na Královskou národní instituci záchranných člunů, že prý zachraňováním uprchlíků z potápějících se člunů v kanálu La Manche "provozují pro uprchlíky taxi servis":



Polsko novým zákonem zabrání židům v restituci nemovitostí, které jim odebrali nacisté

2. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Polsko je jedinou významnější zemí, která neumožnila restituci ukradeného židovského majetku. Nyní se chystá navracení židovského majetku učinit ještě nemožnějším.


Před několika lety stála Shoshana Greenbergová před domem v městě Lodź, který kdysi vlastnila její rodina, se starou fotografií v rukou a se slzami v očích.

Greenbergové je nyní 74 let a žije v Tel Avivu. Její otec byl hlavou prominentní bohaté židovské rodiny v městě Lodź, která vlastnila průmyslové budovy, obytné domy a nemovitosti na dovolenou.

 17527

Ovčí rouno populistické krajní pravice a kardinální hřích šíření nenávisti

2. 8. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 
Chtějí dětem cenzurovat informace,  že existují i jiní lidé než heterosexuálové;
Chtějí cenzurovat novináře, kteří kladou otázky odhalující jejich rozpory či korupci;
Chtějí cenzurovat svobodu žen rozhodovat o svém těhotenství;
Chtějí cenzurovat ty, kteří mají jiná náboženství;
Chtějí cenzurovat muslimy, aby se nesměli oblékat tak, jak si přejí;
Chtějí cenzurovat znásilněné ženy, aby se nesměly oblékat tak, jak si přejí;
Chtějí cenzurovat transexuály, aby se nesměli oblékat tak, jak si přejí;

 17528

Věci, které mě moc neberou: Olympiáda

2. 8. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 
Zajímá mě, zda to máte obdobně nebo úplně jinak a proč. Je možné, že se ze mě postupně stává zapšklý brbla, kterému se nelíbí nikdo a nic, tak to potřebuju zavčas vědět.

Ještě je potřeba říci, že jsem sportovní fanda. Třeba fotbalu rozumím naprosto perfektně, ostatně tak jako každý chlap v této zemi. Stačí mně obvykle tři zpomalená opakování z různých úhlů, abych správně poznal ofsajd, a tak. A samozřejmě mám radost z jakéhokoli úspěchu našich sportovkyň a sportovců, a z úspěchu našich tenistek ve čtyřhře mám velkou radost. Jen ta událost samotná mě moc nebere.


 16518

Průběžné zpravodajství:

Někteří potrhlí Němci demonstrují proti ochraně před koronavirem

2. 8. 2021

čas čtení 8 minut

- Británie provede klinické testy nejoptimálnějšího očkovacího programu pro těhotné matky. Britští zdravotníci varují, že varianta delta je pro těhotné matky daleko nebezpečnější než předchozí mutace a doporučují, aby se nechaly očkovat co nejrychleji.

- Spojené státy dosáhly 70 procent proočkování první vakcínou. Tento cíl byl původně plánován k dosažení do Svátku nezávislosti dne 4. července. Průměrný denní počet osob očkovaných první dávkou tam dosáhl za poslední týden 320 000. Zdravotníci a vládní činitelé prezentují novou vlnu koronaviru v USA jako "pandemii neočkovaných". Spojené státy nyní zaznamenávají 72 000 nákaz denně více než loni v létě. V pondělí zveřejnila studii z jednotlivých amerických států Kaiser Family Foundation, z níž vyplývá, že obětí nákazy se stává méně než 1 procento očkovaných osob a rozsah proniknutí nákazy mzi plně očkované je 0,01 procenta v Connecticutu a 0.9 procent v Oklahomě. Více než 90 procent všech případů a více než 95 procent případů končících hospitalizací nebo úmrtím jsou mezi neočkovanými osobami, zjistila studie. 49,7 procent Američanů je nyní plně očkováno. ZDE 

- Britská televizní celebrita Jeremy Clarkson, proslulá svými útoky proti kočovníkům, cyklistům, aktivistům za práva zvířat, řidičům náklaďáků, Georgi Michaelovi a Liverpoolu nyní v rozhlasovém rozhovoru zaútočila na ty "ty komunisty" ve vládním vědeckém týmu pro koronavirus Sage, bránící zrušení karanténních opatření, a argumentovala, "když zemřete, no tak zemřete".  ZDE 

- V olympijském Tokiu roste počet nákaz, Japonsko hospitalizuje vážně nemocné a izoluje jiné nakažené doma.

Boris Johnson čelí vzbouření ohledně "nesnesitelného" hladu a chudoby v kdysi bohatých jihoanglických městech

2. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Brexitérský poslanec Steve Baker z jihoanglického města Wycombe naléhá na ministry Johnsonovy vlády, aby neignorovali krizi chudoby způsobenou pandemií v kdysi bohatých volebních okrscích, jako je jeho. Přidávají se k němu i další konzervativní poslanci.

Podle Bakera se lidé v jeho volebním okrsku v důsledku pandemie "dostali do opravdu vážných potíží". Studie z Sheffield University identifikovala Bakerovo město Wycombe jako město, které má největší "potravinovou nejistotu" v Británii. Přibližně 14 procent jeho obyvatel letos v lednu hladovělo, protože vůbec neměli na jídlo, a asi třetina obyvatel tohoto města měla vážné problémy dovolit si nákup potravin.

 16470

Občané z Evropské unie, kteří zažádali o trvalý pobyt v Británii, čelí hrozbě deportace

2. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Britské ministerstvo vnitra zřejmě porušuje mezinárodní dohodu o brexitu


Občané z Evropské unie, žijící v Británii, kteří po brexitu podle mezinárodní dohody o brexitu zažádali o trvalé povolení k pobytu, jsou ohrožení deportací. Je to v rozporu s ujišťováními od britské vlády a zdá se, že je to v rozporu s ustanoveními mezinárodní dohody o brexitu.

Rozhovor Britských listů 410. Češi si jsou vědomi klimatické krize, ale nevědí co dělat

26. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Katedra environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně ve spolupráci s iniciativou Green Dock vypracovala průzkum veřejného mínění ohledně toho, jaký mají dnes Češi postoj vůči klimatické krizi. Dotazovali se osob starších 15 let. O výsledcích tohoto průzkumu mluví Jan Čulík s Janem Krajhanzlem z Masarykovy univerzity, hlavním autorem tohoto projektu, který se zabývá názory lidí na klimatickou krizi už 18 let.

 17530

Uctěme památku obětí Porajmos, romského holocaustu

1. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Dovolujeme si vás informovat o konání pondělní pietní akce k uctění památky obětí Porajmos, romského holocaustu.


Třetí pražský ročník Leperiben: My nezapomínáme, proběhne v pondělí 2. srpna od 17 hodin v Praze na náměstí Míru. Večer je složen ze scénického vyprávění příběhu přeživšího pamětníka, romské hudby a předčítání jmen obětí.

Utrpení romského národa za nacismu je majoritě stále takřka neznámé. Nemluví se o něm, nepíše se o něm v učebnicích, proto jakoby neexistovalo. Myslím, že postarat se o to, aby oběti této hrůzné zvůle byly řádně uctěny a aby se o Porajmos, tedy holocaustu Romů, mluvilo se stejnou oprávněnou vážností, jakou v tomto kontextu požívají ostatní oběti, je úkolem mé generace, říká David Tišer, ředitel pořádající organizace ARA ART.


 17525

Proč se nevyšetřuje "policejní" smrt Stanislava Tomáše v Teplicích?

1. 8. 2021

čas čtení 2 minuty


Od roku 1990 existuje 10 případů, kdy po policejním zákroku zemřeli lidé


Přátelé,

krátce z tiskové konference, která se týkala policejního zákroku v Teplicích a smrti Roma Stanislava Tomáše, které jsem se zúčastnil společně s paní Editou Pišojovou a Gwendolyn Albert, píše Jaroslav Miko.

Věřím, že celá naše TK byla kvalitně připravena a že jsme se opírali především o fakta namísto emocí.

Byly vyjmenovány konkrétní jednotlivé pochybnosti v samotném teplickém zákroku a také pojmenovány systémové chyby, které ve fungování policie ČR spatřujeme.

Cílem naší výzvy není "démonizovat" policisty, ale reformovat a profesionalizovat policejní práci.

Od roku 1990 existuje 10 případů, kdy po policejním zákroku zemřeli lidé. U většiny z těchto případů šlo o lidi jiné národnosti, či o zvláště zranitelné lidi, například psychicky nemocné.

Co když je globální oteplování hoax a my vytvoříme lepší svět jen tak pro nic za nic?

1. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta


Řečník:

- Energetická nezávislost
- Zahránit deštné pralesy
- Udržitelnost
- Ekologické pracovní příležitosti
- Města, v nichž se dá dobře žít
- Obnovitelné výrobky
- Čistá voda, čistý vzduch
- Zdravé děti

Muž v publiku:

Co když je globální oteplování hoax a my vytvoříme lepší svět jen tak pro nic za nic?

Turisty zachraňovala z hořících letovisek u Středozemního moře flotila lodí

1. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Šest lidí zemřelo v důsledku divokých požárů v Turecku, v Itálii a v Řecku, kde stoupla teplota nad 40 stupňů Celsia. V Grónsku stoupla teplota neobvykle na 19,8 stupňů Celsia a roztálo tam za jediný den 8,5 miliard tun ledu.






Turisti museli být evakuováni záchrannými čluny z přímořských letovisek v Turecku, poté, co lesní požary ohrozily hotely v letovisku u Egejského moře v městě Bodrum. Šest lidí zemřelo a dalších 500 vyžadovalo ošetření v nemocnici ve středomořských městech v Turecku v důsledku zranění požáry, které zuří v Turecku od středy, ničí lesy a některé osady a ohrožují vesnice a turistická letoviska.

Rozhovor Britských listů 407. Proč se Češi proti komunismu skoro nikdy nevzbouřili?

15. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


Poslední dobou se připomínalo výročí založení Komunistické strany Československa v roce 1921. Jakou roli hrála KSČ v historii Československa během dvacátého století, jaké postoje mělo vůči ní obyvatelstvo země a politikové ostatních stran? O tom mluví Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. července 2021.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Teroristická hrozba a politické hry | Španělsko | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Hitler a historie nacismu | Technologie | Občanská společnost | Wikileaks | Energetické úspory | Popkultura a společnost | Oligarchie | Itálie | Slovinsko | Turecko | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Státní správa v České republice | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Socialistická politika a ekonomika | Brazílie | Islamofobie | Ekonomika | Maďarsko | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Vesmír | Sýrie | Povodně a změna klimatu | Poměry v ČSSD | Indie | Vietnam | Budoucnost NATO a OSN | Jemen | Donald Trump | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Sdělovací prostředky | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ukrajina | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Joe Biden | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Sociální inovace | Demokratický proces se zasekl | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Katolická církev | Práva homosexuálů | Extremismus | Druhá světová válka | Řádění exekutorů v České republice | Brexit - vše | Vrbětice | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Hacking, hackeři a bezpečnost sítí | Polsko | Brexit | Francie | Evropská unie | Lidské zdraví | Německo dnes | Imigrace do Evropy | Babiš | Rusko za Vladimíra Putina | Bělorusko | Čína | Velká Británie - politika a společnost | Genderová nerovnost ve společnosti | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Koronavirus | Afrika | Životní prostředí | Ekologie | Rozhovory Britských listů | Spam a šíření dezinformací na internetu | Svoboda slova | Britské listy | Globální oteplování | Česká republika | Doprava | Česká politická scéna | Identita | Rasismus | USA | Lidská práva
22713