Čeští stalinisté pořádají další oblíbenou honbu na čarodějnice

21. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: DVTV je krutě bulvární médium které nekorigovanými nesmysly drsně škodí české společnosti. Slušný člověk se k nim nepřiblíží ani na ty dva metry.

Stalinisté v ČR útočí na Michala Pullmanna, děkana FF UK

Když člověk, který není historikem, obviní historika, že se chová ahistoricky, to, co má ve skutečnosti na mysli, je, že tento historik nepodporuje jeho vlastní normativní názor. Tím vlastně sděluje, že nemá absolutně žádnou představu o tom, čím je historie jako disciplína, píše historička Muriel Blaive.

Rolí historie není podporovat normativní názory, i když je samozřejmě nemožné uniknout z kontextu, v němž člověk žije.

To je ale ten rozdíl mezi tím, když je někdo profesionální historik a někdo, kdo píše historii v hospodě u piva a pro samolibý dav obdobně smýšlejících kamarádů.

Takhle pak někdo dokáže lehce bagatelizovat skutečnost, že něčí otec byl členem komunistické strany ("no a co?"), zatímco skutečnost, že otec někoho jiného byl členem KSČ, je pro něho najednou nesmírně významná. Vládne dvojí metr.

Bylo by to celé docela komické, kdyby "závěrem" z celé této analýzy nebyl absurdní osobní útok formou obviňování, bez jediných důkazů, že člověk "popírá zločiny komunismu". A to je pak otevřením dveří k další "analýze", podle níž Michal Pullmann " tuto tradici špiní bolševickou slinou" (Miroslav Kalousek).

Holt v některých kruzích v ČR stále vládne stalinismus.

0
Vytisknout
9471

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2020