Mezitím v Absurdistánu 137:

Po volbách je strana Právo a spravedlnost na koni

22. 7. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Jak se všeobecně předpovídalo, poté, co strana Právo a spravedlnost zvítězila v prezidentských volbách, okamžitě drsně zabrzdila. Sliby Andrzeje Dudy - jako že dá důchodcům víc peněz - byly zrušeny hned druhý den po vyhlášení předběžných volebních výsledků. Prý by to bylo příliš drahé.    Příslib tzv. "turistického poukazu" - poukazu, který měl údajně Polákům umožnit jet na dovolenou, což mělo pomoci turistickému sektoru ekonomiky, taky nebude platit pro důchodce. Zároveň nebude možné, aby lidé toho poukazu využili k nákupu služeb od malých firem, jako například těch, poskytujících turistické průvodce nebo od půjčoven kajaků - tato možnost byla zrušena, neboť poslanci strany Právo a spravedlnost podezřívají, že by ten kupón Poláci používali na služby nemající nic společného s turistikou.  

 

Staré známé pořekadlo praví "Podle sebe soudím tebe" a to vysvětluje, proč si poslanci PiS myslí, že i jiní občané použijí ten poukaz na to, aby od vlády kradli. Avšak skutečnost, že ty poukazy bude možno použít jen pro placení velkým firmám, znamená, že celý účel tohoto projektu, totiž pomoci polskému turistickému sektoru, se vytratil.

Ano, výsledky práce polského parlamentu nejsou vždy zrovna nejinteligentnější. Ale alespoň je to kupa zábavy. Zejména nedávné hlasování o volbě "údů komise pro pedofilii". Předsedkyně parlamentu se nemohla přestat smát, když si uvědomila, jak legrační je to slovo "úd". Hahaha, hihihi, ať někdo to šílenství zastaví!




Předsedkyně Witek je, jak se zdá, poslední dobou v hodně dobré náladě. Rozhodla, že parlamentní komise bude zkoumat návrh zákona od občanů, který má zakázat lidem, aby se  31. října oblékali do kostýmů kostlivce, čarodějnice, upíra, ďábla či kohokoliv spojeného s peklem.   Má to být potrestáno patnácti dny vězení. No, je hezké, že strana Právo a spravedlnost konečně naslouchá přáním občanů, jak slibovala.   

Jiným zajímavým zákonem, který parlament už schválil, je nový zákon, který povoluje pálení stromů v tepelných elektrárnách. To je údajně akce strany PiS jak používat "obnovitelných energetických zdrojů" a bojovat proti globálnímu oteplování. Strana argumentuje, že jde jen o stromy, které jsou nepotřebné pro dřevařský průmysl (polámané, uschlé, příliš malé, nakažené kůrovcem, atd.). Avšak ten předpis je tak nejasný,  že v tepelných elektrárnách může skončit jako palivo jakékoliv dřevo. Ekologické organizace si nemyslí, že to to zábavné.

Avšak nejen parlament v poslední době si užíval humoru. Poté, co byla státní televize TVP obviněna, že šíří nenávist (už prohrála pár soudů, v nichž se bránila, že  prý je nesprávné spojovat její nenávistnou kampaň zaměřenou proti primátoru Gdańska Pawłu Adamowiczovi s jeho vraždou), restrukturalizovala svůj výbor pro etiku. Takže od nynějška bude řešit všechny stížnosti na zaujatost televize TVP tým jejích vedoucích propagandistů včetně člověka, který přirovnal Donalda Tuska k Hitlerovi a k Stalinovi.  

Tyto normy nyní budou velmi pravděpodobně vnuceny i jiným sdělovacím prostředkům. Jarosław Kaczyński ve svém interview hovořil otevřeně o TVP jako o "našich médiích"   a obvinil "jiná média" z manipulace. Podle něho je to vinou právě nezávislých médií, že mladí Poláci nepodporují PiS a Andrzeje Dudu. Naštěstí se to brzo změní, protože se rychle připravuje zákon nařizující "popolštění médií", protože by se Polsko nemělo odlišovat od západních zemí a mělo by se přidržovat jejich příkladu.  

Neměl snad na myslí "východní"? Protože pokud jde o západní média, postoj strany Právo a spravedlnost k médiím není zrovna uznáván jako cenný. Poté, co Andrzej Duda hovořil o komentáři k polské politické situaci v listě Die Welt jako o "německém útoku", jednatřicet reportérů ze zemí jako Francie, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Británie, Slovensko, Litva a Rumunsko protestovalo proti tomuto útoku na reportéra Die Weltu Phillipa Fritze.

Nicméně stále ještě nevíme přesně, jak bude to "popolštění médií" vypadat. Avšak někteří stoupenci strany Právo a spravedlnost se rozhodli vzít věci do vlastních rukou: redakce FAKTY byla zvandalizována. Její počítače byly zničeny, pevné disky jim byly ukradeny a někdo napsal na zeď redakční místnosti FAKTY TVN JDĚTE DO HÁJE. Jestliže bude policie hledat pachatele, radím jim, aby začali hledat blbce, protože oni zvandalizovali redakci úplně nesprávných FAKTŮ   - nikoliv redakci vlajkového zpravodajského pořady soukromé televize TVN, ale nějakého časopisu, který s tou televizí nemá nic společného, jen stejný název jako ten pořad. Možná, že ta paní, která vjela se svým autem pod vlak, "protože vlak troubil, tak si myslela, že jí dává přednost" je dobré místo, kde začít hledat? (Podařilo se jí z trosek auta vylézt jen s malými zraněními.)

Avšak navzdory takovým útokům jsou sdělovací prostředky ještě svobodné - zatím. A díky tomu vidíme, jak strana Právo a spravedlnost sešlápla pedál plynu až na zem. Aktivistka LGBT, která  protestoval proti vozidlu, které jezdí po Varšavě s nápisy lživě spojujícími homosexualitu s pedofilí a z reproduktorů šíří nenávist, byla brutálně zatčena.   Vzhledem k tomu, že je obviněna ze spáchání jen minimální hmotné škody, záběry policie, která vtrhla do jejího bytu a brutálně ji na ruce za zády dala pouta, zdá se, že je to jasný příklad politické perzekuce. Když zatčená požádala, aby si směla vzít ponožky a boty, policistu to zjevně pobavilo, protože jí to dovolil, ale pouta jí nesundal, takže to bylo pro ni nemožné. Bart Staszewski, další aktivista, známý tím, že umísťuje nápisy LGBT-free zóny k silničním cedulím s názvy míst a měst, která o sobě prohlašují, že takovými zónami jsou, byl také na policii podroben výslechu. Zatím jen jako svědek, protože to znamená, že má méně práv než jako obžalovaný. Byl opravdu překvapen, kolik informací policie shromáždila o něm a o jeho přátelích,   zejména vzhledem k tomu, že to, co dělá, lze v nejlepším případě klasifikovat jen jako drobný přestupek.

A tohle je teprve začátek "národního očišťování", pokud bereme vážně účastníky neonacistické demonstrace, která se konala v Katowicích.  Připravuje se také odchod Polska z Istanbulské konvence   proti násilí vůči ženám a násilí v domácnostech. Vládní zdroje tvrdí, že je tato konvence zneužívána "k vynucování genderové ideologie, kterou katolické a prorodinné organizace považují za cizí polským rodinným tradicím." To je údajně přesvědčivým důvodem proč omezit ochranu obětí domácího násilí...

Nyní polská vláda, spolu s Viktorem Orbánem, bojuje v Bruselu za to, aby dotace z Evropské unie nebyly vázány na dodržování zákonů. Mimochodem, účelem této skandální podmínky je prý vnutit Polsku sňatky homosexuálů a ideologii LGBT - pokud máme věřit polskému ministru spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi.

Strana Právo a spravedlnost také signalizovala, že zlikviduje nezávislost místních komunálních správ. "Je načase rozbít ta knížectví velkých měst, v nichž vládne opozice,"  bouřil jeden poslanec PiS. Nedokázal se vyrovnat se skutečností, že většina velkých měst si nepřeje, aby jim vládla strana PiS.

A jsem si jist, že o tom budou provládní média informovat správně. Protože si to mohou dovolit. Zatímco tisk a časopisy po celém světě v této složité době pandemie zápolí o přežití, ta média, která v Polsku podporují stranu Právo a spravedlnost, ničím netrpí, protože dostávají obrovské množství placené reklamy od státem vlastněných firem a institucí.  Některé tituly, jako Gazeta Polska Codziennie, zaznamenaly ve srovnání s týmž loňským měsícem, růst o 87 procent. Státem vlastněné firmy zdvojnásobily nebo dokonce i ztrojnásobily svůj rozpočet na reklamu na podporu provládních médií.

V dalších zprávách:

- soud rozhodl ve prospěch odvolání muže, který byl pokutován za to, že jel na kole bez roušky. Verdikt potvrzuje odborný posudek právních expertů, že nutit lidi nosit roušky, aniž by byl zaveden kvůli pandemii mimořádný stav, je protizákonné. 

- jiný soud rozhodl, že Sebastian Kościelnik, mladý řidič, do jehož automobilu najela limuzína Beaty Szydlo, tu nehodu zavinil. Nebude potrestán, ale musí zaplatit  1000 zlotých jí a jejímu řidiči.  V tomto případě se právní experti, že tento verdikt je skandální.

- Vyšlo najevo, že Andrzej Duda měl zpoždění, a proto se jeho letadlu nepodařilo odletět z malého letiště v Babimostu nedaleko Zielové Góry, než bylo letiště na noc uzavřeno. Letadlo nakonec odletělo, ale zpochybňováno je, zda byly splněny normální procedury.  Prezidentův štáb popírá, že by na posádku letadla vyvíjel jakýkoliv nátlak. Zjevně se nijak nepoučili z příběhu nechvalně známého letu do Smolensku.

- Historický most v Pilichowicích nedaleko Jelení Góry bude vyhozen do povětší při natáčení nové verze filmu Mission Impossible. Vyhazování do povětří historických staveb v Polsku je prý "dobré pro zahraniční reklamu pro zemi", a není to problém, protože most se teprve měl dostat na seznam historických památek, "protože je stejně starý" - a filmaři zaplatí za stavbu mostu nového.

A nakonec, ale nikoliv v poslední řadě: největší zpráva posledních dní: svatba Jacka Kurského, ředitele státní propagandistické televize TVP. Svatba se konala 18. června a po ceremonii ve svatyni v Łagiewnikách šel během barvitého procesí, v jehož čele kráčel  sám Jarosław Kaczyński k hrobu svého bratra na hradě Wawel. Samozřejmě, není lepší svatba než ta, při níž se navštíví hroby rodiny vašeho dnešního politického předáka (ne, dělám si legraci, byla to trapnost nad trapnost). Avšak tohle nebyla normální svatba, tak to tedy opravdu ne. Nestává se to každý den, že by katolická církev dovolila lidem, kteří neovdověli, aby se podruhé oženili  - a jak Jarosław Kurski, tak jeho manželka měli už předtím v kostele svatbu s někým jiným a oba mají děti z předchozích sňatků. Ale zjevně, když máte peníze a protekci u biskupů, všechno je možné, a tak předchozí Kurského manželství, navzdory tomu, že trvalo 24 let, měl v něm tři děti, a nepožehnal mu nikdo jiný než sám papež Jan Pavel II., bylo nyní prohlášeno za neplatné. Podle církevního práva prý toto manželství nikdy neexistovalo, což ze zjevných důvodů vyvolalo kontroverzi. Jestliže jsou Kurského děti také bohabojnými katolíky, budou asi hodně naštvaní, protože poté, co katolická církev nyní rozhodla, že manželství jejich rodičů neexistovalo, stali se tak rázem nemanželskými dětmi a bible praví: nikdo nema právo vstoupit do shromáždění Páně, pokud je nemanželský anebo potomek nemanželských dětí - ani v desáté generaci (Deuteronomy 23).

Nicméně problém vstupu do shromáždění Páně je zřejmě relevantní jen pro dvě z těch dětí, protože Gazeta Wyborcza právě zveřejnila dlouhý investigativní článek, podle něhož Kurského nejstarší syn po dobu mnoha let sexuálně obtěžoval od devíti let jejího věku o osm let mladší dceru jejich sousedů.  Celé je to ještě trapnější tím, že šéfredaktorem Gazety wyborczej je Jarosław Kurski, vlastní bratr Jacka Kurského.

V každém případě je to velmi zajímavá doba pro Kurského rodinu. Ale, nezapomínejme, jsou to přece homosexuálové, kteří ničí manželství a zavádějí pedofilii.

0
Vytisknout
8159

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2020