Proč si Putin bez ohledu na vše myslí, že útok na Ukrajinu byl správný

1. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Mnoho lidí se ptá, proč se Vladimir Putin rozhodl právě letos napadnout Ukrajinu, přičemž mnozí naznačují, že jeho postupující věk ho přivedl k rozhodnutí, že musí udělat něco dramatického, aby si upevnil své místo v ruské historii. To mohl být jeden z faktorů, ale rozhodně ne ten nejdůležitější, říká Alexej Levinson.

Místo toho vůdce Kremlu nabyl přesvědčení, že obrat Západu k zelené energii v reakci na změnu klimatu by odstranil moc, kterou mu ruský export ropy a plynu dal nad evropskými a jinými zeměmi, a že tedy potřebuje přijmout geopolitická opatření.

Putin cítil, že jakákoli snaha o dosažení geopolitické hegemonie se stává situací teď, nebo nikdy. Evropa teprve začínala směřovat k zelené energii a USA, které v tom zaostávají, mají podle jeho názoru slabého vůdce, který nebude schopen provést významné změny v ekonomickém uspořádání.

Přechod na zelenou energii v průběhu jednoho až tří desetiletí ohrožuje Rusko ztrátou místa, které ve světě obsadilo. A ohrožuje současné vládce a jejich nástupce kvůli ztrátě příjmů z ropy a zemního plynu nebo jejich schopnosti vládnout zemi.

Vzhledem k této vyhlídce a také k tomu, že se Ukrajině může podařit integrovat se do Evropy, Putin a jeho okolí napadli Ukrajinu. Je to pro ně jediný dostupný prostředek k obraně pozice Ruska ve světě a své vlastní pozice v Rusku - což jsou dvě věci, které v tuto chvíli přinejmenším Rusové jako národ také podporují.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
10425

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2022