Když lichváři řídí Vaše životy

30. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Na povrchu možná zatím není nic znát, ale v podzemí to neustále žhne..
(Y. B. Mangunwijaya, 1998)


Tak jsme se zase dnes nasmáli, jak jednodušší a hloupí jsou lidé (nejen) ve vyloučených lokalitách. Je to vůbec možné? Oni poslechli "vlastně" Babišův vtip a šli vsadit své poslední "sociální dávky" na jeho zvolení někdy ve čtvrtek, kdy byl kurs 12:1…Prý získají 12 tisíc, cha, cha..Už jsi to četl?

Jenže ten příběh je opět trochu složitější. Omlouvám se, opět to není optimistické čtení a řešení problému jako individuální sociální pracovník také nemám v kapse.  Jen vím, že bez obrovské pomoci celé politické reprezentace - bude tato rakovina stále rychleji metastázovat a individuální sociální, případová práce, kterou používám třeba v Praze -  zde již naprosto nestačí:  

 

1, devadesát pět procent lidí v těchto lokalitách je pod totálním vlivem lichvářů (ti většinou určují jejich životy, jde vlastně o novodobé otrokářství) 


2, tam kde tito predátoři vidí možnost zisku, ihned zaútočí a využijí totální závislosti těchto lidí na jejich nápadu, rozhodnutí, doporučení…Nikdo jiný totiž není a bez těchto lidí nelze přežít… "Stockholmský syndrom" se zde vyskytuje velmi často.


3, lichváři půjčí tisícovku, ukáží na mobilu zprávu, kde Babiš tvrdí, že získají 12 tisíc…Tak jednoduché to je v situaci totálního ovládání a závislosti. Oběti většinou žádné dávky totiž nemají, buď jsou úplně mimo systém a tvrdě pracují v patologickém a kriminálním prostředí, nebo odevzdávají veškeré dávky ihned lichváři/ otrokáři. Navíc je konec měsíce. Dávky hmotné nouze se vyplácejí příští týden..

4, a je hotovo, další zadlužení, další zisk pro lichváře, další oběti lidských neštěstí:  Ženská a dívčí prostituce, dětské prostituce, další oběti prodávání drog, další připoutání obětí na své trýznitele a zároveň zachránce před totální bídou, další snížení průměrného věku dožití, které je často vysvobození z životního pekla (skoro) tábora, který má neviditelné ploty a neviditelné dozorce.. O to hůře se toto společenské zoufalství sděluje veřejnosti. Musí přece hlavně chtít hlavně sami, proč neodejdou? 

A jak ta absurdní situace vznikla? Možná takhle: 

A, představuji si, jak prostě jeden důležitý kreativec v Babišově týmu měl ve středu v noci zoufalý nápad, vlastně tomu ani sám nevěří, že to něco ovlivní, jen ještě musí předstírat práci. Babiš už to dávno vzdal někdy ve středu, tam dostal jasné průzkumy, které hovořili jasně, odpíská výjezdy a jde to již spíše mimo jeho osobu…

B, možná je v tom i určitá frustrace v týmu pana Prchala a Topinky (nejsou zvyklí prohrávat), která se kanalizuje na tyto skupiny lidí, kterými hluboce pohrdají a ze kterých si uděláme až sadistickou legraci…A třeba se to trochu povede a pár procent to zvedne, kdo ví? 

C, a najednou je katastrofa v těchto lokalitách na světě a pro většinu obyvatel této země je tohle jen absurdní, komické a všechny to utvrzuje v dalším předsudku vůči těmto lidem…

7
Vytisknout
11132

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2023