Rusko přišlo o největší offshore v Evropě: Kyperské banky uzavřely účty 82 % klientů z Ruské federace

26. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Největší offshorový ruský byznys v Evropě, kam se hrnuly desítky miliard dolarů surovinových superzisků z tučných let před anexí Krymu, konečně zavřel své dveře Rusům.

V letech 2014 až 2022 uzavřely kyperské banky účty 82 % zákazníků z Ruské federace, uvedla agentura AP s odvoláním na statistiky místních finančních úřadů. Objem vkladů, které ruští občané a firmy drží v kyperských bankách, se za stejné období zečtyřnásobil (o 76 %). Celkem bylo v bankovním systému ostrovní republiky uzavřeno 126 000 účtů, zejména v souvislosti s Ruskem, a 60 000 fyzickým a právnickým osobám byly odepřeny bankovní služby.

Úzké vazby Kypru s ruským kapitálem jsou minulostí, řekl v úterý prezident Nicos Christodoulides Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy (PACE). "Připouštím, že došlo k chybám," řekl v komentáři k obviněním, že se na Kypru léta praly pochybné peníze ruského původu. Chybou byl podle Christodoulidese také program "zlatých pasů", s jehož pomocí bylo vydáváno kyperské občanství pro investice do ekonomiky republiky.

Kyperské úřady zahájily vyšetřování ruské přítomnosti na ostrově na jaře a otevřely celkem 29 případů poté, co Spojené státy a Británie v dubnu uvalily sankce na 13 firem a jednotlivců, u nichž bylo zjištěno, že ukrývali majetek oligarchů. Mezi nimi byli Roman Abramovič a Ališer Usmanov.

V prosinci dorazila na Kypr "výsadková skupina" agentů FBI a Úřadu pro potírání finanční kriminality amerického ministerstva financí, aby pomohla místním úřadům najít způsoby, jak by se Rusové mohli vyhnout sankcím. Jedním z hlavních případů je přeregistrace vlastníka společnosti Severstal, miliardáře Alexeje Mordašova, a jeho podílu v německé cestovní kanceláři TUI, několik minut před zveřejněním sankčního seznamu EU.

Pod hrozbou přísných opatření opustilo za posledních šest měsíců Kypr nejméně 10 velkých ruských společností. Mezi nimi jsou TCS Group Holding, mateřská společnost Tinkoff Bank; Etalon Group, jeden z největších vývojářů v Ruské federaci; Transmašholding, největší výrobce železniční a městské kolejové dopravy v SNS, náborová služba HeadHunter a internetový prodejce Ozon.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2558

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2024