Íránské vojenské technologie a poradci pomáhají útokům Húsiů v Rudém moři

26. 1. 2024

čas čtení 7 minut
Teherán poslal high-tech raketové komponenty a rušičky dronů, upozorňují Benoit Faucon a Warren P. Strobel.

Írán posílá spojencům v Jemenu stále sofistikovanější zbraně, říkají západní představitelé a poradci, čímž zvyšuje jejich schopnost útočit na obchodní lodě a narušovat mezinárodní obchod, navzdory týdnům náletů vedených USA.

Húsiové, kdysi vysmívaní jako nesourodé milice operující ve vyprahlém jemenském zapadákově, se vynořili jako jeden z nejschopnějších íránských proxies, říkají tito činitelé a analytici, a to díky přílivu zbraní z Teheránu – a jejich vlastní domácí vynalézavosti.

Kromě jiných špičkových zařízení poskytl Írán Húsiům rušičky dronů a díly pro rakety a střely dlouhého doletu. Íránci a jejich libanonští spojenci z Hizballáhu vyslali do Jemenu poradce, aby pomohli Húsiům plánovat a zahájit jejich útoky.

Raketové a bezpilotní útoky Húsiů na obchodní lodě a americké válečné lodě, o nichž říkají, že jsou odvetou za válku Izraele proti Hamásu, vyvolaly dva týdny amerických a britských protiútoků. Ty na oplátku riskují, že zatáhnou Washington do dlouhotrvajícího vojenského tažení oko za oko a eskalují americko-íránskou zástupnou válku. Jak se Húsiové dostávají pod tlak amerických úderů, západní představitelé vidí známky toho, že se vojensky přizpůsobují, a říkají, že nové technologie by mohly zvýšit efektivitu útoků Húsiů na lodě a izraelské území.

V pondělí USA a Velká Británie zahájily druhý velký útok proti osmi lokacím Húsiů, celkově poosmé, kdy se USA zaměřily na tuto skupinu a její zbraně, z nichž mnohé byly poskytnuty Íránem. Američtí představitelé uvedli, že nálety zničily rakety, bezpilotní letouny a sklady zbraní.

11. ledna, den před prvním z těchto západních protiúderů, se američtí Navy SEALs zmocnili plavidla naloženého nejmodernějšími íránskými vojenskými technologiemi, uvedli západní představitelé a poradci. Mezi ně patřily montážní sady pro Ghadir, íránskou protilodní raketu s doletem 400 km, kterou Húsiové dosud nepoužívali; trysky motoru pro Tufan, balistickou raketu, kterou skupina nedávno představila a která by mohla účinněji zacílit na Izrael; a optická zařízení určená ke zlepšení přesnosti útoků dronů. O tři dny dříve ománští úředníci také zabavili rušičky dronů, které podle západních představitelů a poradců také pocházely z Íránu.

Spolu se zbraněmi íránské Islámské revoluční gardy a jejich libanonský spojenec Hizballáh vyslaly do Jemenu poradce, aby pomohli s námořními útoky této skupiny a odpalováním raket a bezpilotních letounů, uvedli západní bezpečnostní poradci a činitelé.

Teherán angažuje pašeráky, aby přivezli zbraně do Jemenu z Íránu, a prostředníky, aby nakupovali náhradní díly prostřednictvím nastrčených společností. Inženýři v Jemenu a dalších zemích v regionu pomáhají sestavovat rakety a bezpilotní letouny a provozovat je a pracovníci lodního průmyslu poskytují živé zpravodajské informace o tom, na která plavidla se zaměřit, uvedli bezpečnostní poradci a úředníci.

Rostoucí íránská vojenská pomoc Húsiům přiměla Washington, aby si stěžoval Teheránu prostřednictvím Švýcarů.

"Írán je dodavatelem Húsíů a poskytl vybavení, výcvik a odborné znalosti dalším zástupným organizacím v regionu," řekl v pondělí pozdě večer vysoký představitel amerického ministerstva obrany. "Komunikovali jsme... že tuto činnost považujeme za nepřijatelnou." Mluvčí íránské delegace při OSN v New Yorku neodpověděl na žádost o komentář.

Íránskou pomoc Húsiům mají na starosti někteří z nejelitnějších důstojníků Revolučních gard. Šéfem operací Teheránu v zemi je Abdolreza Shahlai, který kdysi dohlížel na útoky na americké vojáky v Iráku, uvedli západní bezpečnostní poradci a činitelé. Nyní ho hledá Washington s odměnou 15 milionů dolarů.

Západní bezpečnostní poradci a činitelé uvedli, že na transfer technologií a výcvik v použití balistických raket dohlíží Jednotka 340, která cvičila personál Húsiů v Íránu a Libanonu a je vedena Hamidem Fazelim, bývalým šéfem íránského programu kosmických raket.

Íránské polovojenské síly také poskytují jemenským Húsiům zpravodajské informace a zbraně v reálném čase, včetně dronů a raket, které rebelové používají k útokům na lodě proplouvající Rudým mořem, uvedli dříve západní a regionální bezpečnostní činitelé.

Írán trvá na tom, že se nijak nepodílí na operacích Húsiů a že akce této skupiny jsou motivovány výhradně hněvem kvůli válce v Gaze. "Odpor má své vlastní nástroje... a jedná v souladu se svými vlastními rozhodnutími a schopnostmi," řekl v prosinci náměstek íránského ministra zahraničí Alí Bagherí s odkazem na své spojence v Jemenu a na celém Blízkém východě.

Analytici však uvedli, že zatímco jemenská frakce jedná do značné míry autonomně, Írán dovoluje, aby se situace vyhrotila, protože slouží jeho agendě nátlaku na Izrael a USA beze strachu z přímé odvety.

"Íránská vojenská DNA spočívá v popírání odpovědnosti a snaze přimět ostatní, aby dělali špinavou práci," řekl Saeid Golkar, odborník na teheránské bezpečnostní služby z University of Tennessee v Chattanooze.

Aby narušili arzenál Húsiů, USA a jejich spojenci bombardují odpalovací místa raket a sklady zbraní v Jemenu a hlídkují ve vodách, aby narušili tok zbraní k Húsiům. To zahrnuje operaci z 11. ledna, která zabavila nejnovější části raket íránské výroby určené pro rebely v Jemenu, při níž byly na moři ztraceni dva Navy SEALs.

Přesto se Húsiové a jejich íránští spojenci tlaku přizpůsobují. Poté, co se americké válečné lodě přesunuly do Rudého moře, jemenští rebelové začali útočit na plavidla na východ v Adenském zálivu, kde USA nemají přítomnost.

Húsiové také přemisťují vybavení a personál, aby odvrátili útoky, a zdá se, že dostávají zbraně v plovoucích balíčcích, spíše než v přepravách z lodi na loď, které by byly lépe viditelné ze vzduchu, říkají západní představitelé a poradci. Mezitím íránská špionážní loď, která poskytovala informace o cílech v Rudém moři, odplula, zřejmě aby se vyhnula tomu, že se stane terčem USA.

Behnam Ben Taleblu, vedoucí pracovník think-tanku Foundation for Defense of Democracies ve Washingtonu, řekl, že Húsiové mají nejsmrtonosnější schopnost úderu dlouhého doletu ze všech íránských proxy skupin a jsou jediní, kteří používají protilodní balistické rakety.

Húsiové nejméně při jedné příležitosti použili raketu, která byla později nalezena v íránském arzenálu, což představuje první známý případ šíření balistických raket mezi proxies, řekl.

"Existují důkazy, které naznačují, že Jemen je důležitým bojištěm pro íránské zbrojní testy a potenciální rozvoj," řekl. "Írán má arzenál jak doma, tak v exilu."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2347

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2024