Francouzští muslimové vytvoří "theologický panel" k boji s radikalizací

11. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Rada muslimské víry (Conseil français du culte musulman, or CFCM), hlavní zájmová organizace francouzských muslimů, oznámila vytvoření "theologického panelu" k boji s džihádistickou propagandou na internetu.


CFCM, která zastupuje velkou část z 4,7 milionu francouzských muslimů, tvrdí, že panel bude usilovat o efektivní čelení džihádistické propagandě, která svádí velké množství mladých lidí, zejména online.

"Dává to nový rozměr naší organizaci, která se již nesituuje výlučně na administrativní a manažerskou úroveň," vysvětlil předseda CFCM Anouar Kbibech.

Pětadvacetičlenný orgán zahrnuje všechny odnože islámu s výjimkou ultrakonzervativního salafistického hnutí. Zástupci vzejdou jak z konzervativní Unie francouzských islámských organizací, tak například i z revivalistického hnutí Tablighi Jamaat, které prosazuje návrat k ortodoxnímu sunnitskému islámu.

Panel chce s pomocí "solidních theologických argumentů" reagovat na rétoriku na sociálních médiích, zejména mezi mládeží. "Když dojde na otázky ohledně džihádu nebo hidžry (pouti do Mekky), je důležité mít jasné stanovisko, které bylo určeno kompetentními a důvěryhodnými jedinci," vysvětlil Kbibech.

Uvedený krok přišel den před tím, než premiér Manuel Valls oznámí nový protiteroristický plán v ceně 40 milionů eur. Ten také směřuje k boji s radikalizací na webu, ale nejen tam.

Mezi členy panelu bude také Tarq Oubrou, imám z Bordeaux známý pokrokovými názory.

Zdůrazňuje však, že dosud mnoho neví o tom, jak bude panel fungovat.

Podle Kbibecha se orgán sejde nejméně dvakrát ročně, aby se věnoval boji s radikalizací, ale také diskusi o dalších důležitých tématech, jako je praktikování islámu ve Francii.

Vysvětlil, že CFCM se rozhodne, která témata budou probírána, na základě návrhů vzešlých z muslimské komunity. Panel poté vydá "názor" ke každé záležitosti. Kbibech se starostlivě vyhnul výrazu fatva, které je podle něj často "zneužíván a uplatňován mimo kontext". Doplnil, že fatva je stanovisku ukotvené v islámském právu, zatímco "theologický panel předloží svůj názor k obecným tématům, která se týkají francouzských muslimů".

Zatím však není jasné, jakou autoritu budou mít názory panelu mezi francouzskými muslimy. Samotný imám Oubrou upozorňuje, že samotná CFCM trpí nedostatkem kredibility, zejména mezi mnoha mladými muslimy, kteří se domnívají, že je organizace řízena vládou a "příliš ovládána první generací přistěhovalců".

Podobný názor sdílí Tariq Ramadan o Oxfordské univerzity.

Reprezentace islámu ve Francii představuje stále se navracející téma. CFCM je volena ze zástupců místních mešit po celé zemi, ale často je kritizována, že nedokáže podniknout konkrétní kroky v zájmu muslimů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5692

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2016