Vládnoucí britská Konzervativní strana byla pohnána k soudu za podvádění při volbách

12. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Oficiální britská Volební komise, která dohlíží na legální průběh voleb, pohnala dnes britskou Konzervativní stranu před soud za porušování předpisů o výdajích na předvolební kampaň.

Volební komise požádala britský High Court, aby donutil Konzervativní stranu vydat jí k tomu příslušné informace, poté, co to šéfové strany odmítli udělat.

Devět britských regionálních policejních sil zahájilo proti Konzervativní straně vyšetřování za volební podvody. Vyšlo totiž najevo, že konzervativci vozili do citlivých volebních okrsků k doplňovacím i k všeobecným volbám na podporu svých kandidátů autobusy své politiky a stoupence, avšak náklady na tyto předvolební kampaně nevykázali ve svých výdajích, jak to požaduje zákon. Konzervativci tvrdí, že tyto výdaje byly součástí jejich celostátní kampaně, a nemusely se tedy vykazovat místně. Kampaň nicméně byla vedena na podporu jednotlivých místních kandidátů.

Zákon omezuje množství předvolebních výdajů na každý volební okrsek, aby ve volbách nebyly zvýhodněny bohaté politické strany. Všechny kandidující strany musejí po volbách Volební komisi předložit auditované výkazy svých výdajů, aby se zajistilo, že množství výdajů nepřekročily.

Na základě protizákonně překročených výdajů bylo v posledních všeobecných volbách zvoleno asi dvacet konzervativních poslanců, jejichž zvolení nyní může být zpochybněno. Britská Konzervativní strana má v parlamentě většinu jen 12 hlasů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konec dějin nebyl zatím nikdy reálnější

12. 5. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Člověk s čipem voperovaným v mozku může ovládat svou ochrnutou ruku. Geniální vítězství nad problémem, který se ještě nedávno zdál neřešitelný. Je možné, že do několika let bude možné zcela překonávat nejen problémy s nefunkčními nervovými spoji, ale i více či méně podstatné dysfunkce mozku. Představa, že odstraníte své kognitivní limity prostřednictvím antropo-robotizace je natolik svůdná, že najít dobrovolníky bude mnohem snazší než rekrutovat posádku na jednocestnou výpravu na Mars, na kterou by se okamžitě vydalo na 200 tisíc lidí. Za obrovskými možnostmi, které technologie umožňují, je skryt jeden velmi podstatný problém: naprostá ztráta autonomie a riziko reálného konce civilizace v lidském aranžmá a postupný přechod člověka do pozadí.

ČR zrušila Schengen

12. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

To je síla, právě jedu autobusem z Vídně a na hranici byla namátková kontrola pasů! Policistka říkala, že už to dělají od loňského léta kvůli uprchlíkům. Kontrolují prý i vlaky, píše Dominika Švecová.

Hladomor jako aktivní válečná zbraň

12. 5. 2016

čas čtení 5 minut



Moderátor: Před vražděním v syrském konfliktu dále prchají miliony lidí. Ale co ti lidé, kteří byli nuceni opustit své domovy, ale nejsou schopni opustit hranice Sýrie? Náš pořad za poslední týdny a měsíce dokumentuje hrůzy, k nimž dochází v městě Aleppo, avšak to město není jediné, které se snaží vyrovnat se s domácími syrskými uprchlíky.

(škola)

Moderátor: Rodiče v Aleppu se báli posílat děti do školy, protože je cestou či ve škole mohl usmrtit letecký úder. Od vzniku křehkého příměří se situace trochu zlepšila

. Devítiletý kluk: "Díky Bohu začala škola zase fungovat. Kvůli bombardování jsme nemohli 10 dní do školy vůbec chodit."

Moderátor: Pro nejmladší děti zde je válka jediný způsob života, který znají. Trvá už déle než pět let. Zatímto tyto děti v Aleppu zůstávají, miliony lidí uprchly do jiných částí Sýrie. Jsou to interní syrští uprchlíci, i když tento eufemismus zdaleka nepostihuje, co to znamená. Po celém světě je mnoho takových uprchlíků.

Usvědčit ze lži nestačí, čeští politici si zvykli ignorovat v podstatě cokoliv

ODS lže

12. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



Tento vizuál koluje po internetu už více než týden. Poukazuje na očividné rozpory v exaltovaných tvrzeních ODS, která se rozhodla svou předvolební kampaň před volbami do krajských zastupitelstvech postavit na populistické vlně odmítání pomoci imigrantům ze zemí postižených terorem a válkou, ale i inkluze, principu začleňování dětí se speciálními potřebami do běžných škol, jak je tomu ostatně běžné v drtivé většině civilizovaných zemí. Žádná reakce...

Rozhovor Britských listů 56:

Žádný stát neřekl: "Nebudeme dodržovat Ženevské dohody o uprchlících"

6. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta





V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Annou Šabatovou, Veřejnou ochránkyní práv, o uprchlické problematice. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. května 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Czech presidential spokesperson praises a racist website as a "highly pluralist medium"

12. 5. 2016

čas čtení 4 minuty

The widely-read alarmist, racist and xenophobic website Parlamentní listy [Parliamentary Newsletter; this is a misnomer, the website has nothing to do with Czech Parliament] which systematically whips up anti-muslim and anti-refugee sentiment in the Czech Republic, has been praised by Jiří Ovčáček, the official spokesperson of Czech President Miloš Zeman, as a "highly pluralist medium, an island of positive deviation in the sea of one-sided media mainstream."

By praising Parlamentní listy, Ovčáček explained why the Czech President Miloš Zeman regularly gives long, exclusive interviews to its reporter Radim Panenka. Several years ago, Panenka was a member of the extreme right wing "National Party" which became notorious for its campaigns against the Roma and against all minorities in the Czech Republic.

The National Party became infamous during recent elections into the European parliament when it offered "the final solution of the Roma question" within its election programme. During the election campaign, it used a flag on which white sheep kick away a black sheep against the background of the Czech national colours.

"We are the only people who have the courage to stand up and say that there are murderers, pedophiles, deviants and sadists in all the groups of the immigrants," said Zeman's favourite journalist Radim Panenka at a demonstration in Prague in March 2008.

Panenka now dissociates himself from this statement. Nevertheless, the following are the current headlines in Parlamentní listy, a "highly pluralist medium, an island of positive deviation in the sea of one-sided media mainstream," according to Jiří Ovčáček, the official spokesperson of the Czech President Miloš Zeman:

A Philosopher Speaks: Zeman sides with the people against the ruling plutocracy. If we want to survive, we MUST be xenophobic. We will have to wage a bloody war against  the muslims

Islamists are a murderous bunch and we fear the loss of our self-determination in the land of our ancestors. But the people in the street will force the politicians to do the right thing, even if we will have to go backwards

Migrants are here. I am upset by the attitude of the Czech government. Merkel is finished, says Slovakia after a refugee has been shot there

Perversion! Depravity! We have found out how many millions you are paying for the government "HateFree" project

We are cutting a branch we are sitting on. Where all this will lead to. Serious information about the further developments of the refugee crisis

The onslaught of hate speech on Parlamentní listy has been intense over many months. Here is a sample of headlines from September 2015:

- Václav Klaus in Bratislava: These are not refugees, do not call them thus. That word is a naivist, European concept

- Colonel Skácel on 9/11: Two high rises could not have collapsed after being hit by airplanes. Absolute nonsense. Terrorism is a myth

- Europe will go black. Fuck it, swore citizens during a meeeting. And the Czech immigration boss suprised people "We do not moan, so we will be punished."

- Billions of immigrants. Horrifying chaos, conflicts, war and death and catastrophe in Europe. Someone is organising this!

- 100 million immigrants will arrive, according to estimates. This is the end of Europe. The government must rebel against the threats and the crude blackmail from the EU

- Sociologist Petr Hampl: We have the right to deal with the refugees as though they were aggressors. The traitors of the Czech nation are helping them to exterminate us like the whites have exterminated the Red Indians. The Czech Human Rights Ombudsman, she is the real neo-Nazi

- This is death. There will be bloody tragedies. Hatred of the Czechs, monstrous behaviour, treachery, suicide, collaborators, chaos

- Lord Mayor in a Berlin immigration quarter: The immigrants rule us with a rod of iron and terrorise German children, adults and pensioners. They teach their offspring to fight against us

- Disgusting, we must leave the EU. Czech politicians' reactions against the quotas

The Czech Republic does have laws against hate speech and spreading alarmist news, but the Czech police is mostly not investigating these crimes and they are not being prosecuted. 

Source in Czech: HERE

A Czech website which is in the forefront of spreading anti-refugee hatred

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Nikdo neudělal pro sjednocení muslimů a židů více než Donald Trump...

Alternet: FBI konspiruje teroristické útoky

12. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Od 11. září 2001 americké bezpečnostní a výzvědné služby, FBI a NYPD, vyřešily řadu údajných teroristických útoků, které jejich agenti záměrně zosnovali, včetně těch, které měly být zacíleny na synagogy. Ačkoliv byly tyto útoky méně než reálné, jejich "zmaření" mělo velký dopad jak na jejich údajné viníky, tak na potenciální oběti: rozšiřováním strachu mezi židovskou komunitou v USA a paniky, že této komunitě hrozí vysoké riziko útoku.

Britský miliardář vychvaluje "fantastickou nejistotu", kterou by vyvolal odchod Británie z EU

12. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Miliardář Peter Hargreaves, který financuje kampaň za odchod Británie z Evropské unie se vyjádřil, že Brexit by vyvolal "fantastickou nejistotu", která by fungovala jako silný katalyzátor, aby se Britové víc snažili. "Byl by to historicky největší stimulus pro to, abychom pracovali jako diví," vyjádřil se Hargreaves, který patří k nejbohatším lidem v Británii.

"Začneme pořádně pracovat a budeme neuvěřitelně úspěšní, protože budeme zase v nejistotě. Nejistota je fantastická věc."

Jeho názor je v ostrém kontrastu s nejprominentnějšími aktivisty za odchod Británie z EU, kteří tvrdí, že k žádné nejistotě nedojde. Bývalý londýnský primátor Boris Johnson zesměšnil názor britského premiéra Camerona, že by odchod Británie z EU vedl k ohrožení míru v Evropě.

Největší londýnské finanční instituce silně podporují, aby Británie zůstala v EU. Vydávají hospodářské předpovědi varující, že Brexit by způsobil zemi vážné ekonomické škody. Několik velkých bank darovalo peníze anti-Brexitové kampani. Argumentují, že nejistota ohrozí podnikání.

Italský ministr financí Pier Carlo Padogan ve středu v Londýně varoval, že odchod Británie z EU by posílil ultrapravicové a euroskeptické síly po celé Evropě a měl by na Evropskou unii vážný destabilizační dopad:

David Cameron plánuje zavést trestný čin korporátního propírání špinavých peněz

12. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Zatímco Policie ČR nedokáže ani vyřešit útok na nevinného občana na ulici a namísto toho bez důkazů obviňuje oběť trestného činu, že na sebe "zřejmě" zaútočila sama, a české úřady a česká média bagatelizují zjištění spojená s prozrazenými Panama Papers, jiné země jednají. Spojené státy nedávno oznámily, že zakročí proti daňovým rájům.

Před čtvrtečním globálním summitem proti korupci, který se koná v Londýně se rozhodl britský premiér David Cameron zavést nový trestný čin korporátního propírání špinavých peněz.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Tzv. "Islámský stát" zavraždil ve středu 90 muslimů

12. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Více než 90 lidí zemřelo při třech teroristických útocích, které ve středu provedl v Bagdádu tzv. Islámský stát. Útoky byly zaměřené proti šiitským muslimům. Mnoho desítek lidí, včetně žen a dětí bylo také zraněno.

Čtenáři Blesku se dozvěděli jen "to podstatné"...

Facebook údajně manipuluje trendy v neprospěch konzervativců, společnost to popírá

12. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Bývalý - anonymní - zaměstnanec společnosti Facebook obvinil společnost, že manipuluje tzv. Trending Topics, výběrem zpráv, které nabízí svým uživatelům. Mělo jít zejména o informace týkající se konzervativní politiky v USA, které měly být záměrně z toku informací vyřazovány. Témata týkající se konzervativní politiky měla být záměrně upozaďována do okamžiku, než je převzala mainstreamová média. Facebook důrazně popírá, že by byl výběr zpráv jakkoliv manipulován, natož podle ideologického klíče. V ČR přinesla zprávu ČTK a vydala ji některá média. "Nízkoprahový" Blesk pomíjí, že se firma proti obvinění důrazně ohradila a pouze v jedné větě oznamuje, že "kolonka trendy odráží výlučně oblíbenost témat mezi uživateli". Neuvádí ale, že jde o přímou reakci na obvinění a hned v následující větě manipulativním způsobem "potvrzuje" - odkazem na jiný zdroj - že Facebook od praktik "upouští", tedy falešně potvrzuje, že se tak dělo. Pro srovnání, podobnou zprávu vydaly na základě agenturní informace ČTK i Hospodářské noviny

Někdo tu někde je a něco umí

12. 5. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Společnost se ráchá v mnoha zbytečných problémech, které by se měly řešit a mohly vyřešit. Protože jejich eskalace povede k nárůstu samotného problému a ke vzniku dalších problémů. Jedním z nejdůležitějších faktorů nárůstu problému je slovo „někdo“. Vysvětleme si dále.

Bodláky Václava Duška

Intrikánské včelky bez žihadel

12. 5. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Intrikáni poletují lučinami na výsost bohům. Vítejte, odhodlaní otrapové i zpustlé hudrmanice. Koryta obsazena, vzkazuje politický komisař Humus, dávno bez uniformy a terčíku dopraváka. V politických kruzích se mrská, jak ryba v bystré vodě; v nelehkém čase tápání, sebepoznávání i sebelitování, ztrácíme pozornost a volíme bez zájmu - pak se divíme, hudrujeme, nemůžeme zvolenci přijít na slušné pojmenování, ale dobroděj smáčí sosák do státní pokladny, finanční nektar mu jde ku zdraví; eskadry geneticky poznamenaných intrikánských čarodějů zaplavují chudá filozofická kolbiště. Odkaliště mocných přehrazeno zákonnými kličkami - zbavit se kalu zhola nemožné. Chybí vůle a ztracená revoluční jistota, že změníme pošramocenou republiku v zemský ráj to na pohled. Kde nebylo pošramoceno, dokonali jsme totální zkázu ponížených a uražených bytostí - co osobnost, to světová kapacita, na cokoli si pomyslíte.

Jak by to vypadalo, kdybyste museli z ČR utíkat vy?

11. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

To, co Zeman označil za pitomost, vidělo po světě 53 milionů lidí

České ministerstvo školství nedávno odmítlo distribuovat do škol materiály Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky o tom, jak by to vypadalo, kdybyste museli utíkat z České republiky.

Což není vyloučeno - kdo ví, co se stane za pět let? Miloš Zeman materiály označil za idiotské a ministryně školství jimi odmítla "strašit děti".

Zeman Nezeman, mezinárodní charitativní organizace Save the Children vydala před rokem video, v němž ukazuje osud britské holčičky, a co by se stalo, kdyby v Evropě vznikla válka. Do života dítěte zpočátku pronikají zprávy o válce z televize jen útržky, ale...

Video zhlédlo na YouTube více než 53 milionů lidí:



Film končí titulkem:

TO, ŽE SE TO NEDĚJE TADY, NEZNAMENÁ, ŽE SE TO NEDĚJE:

Tento týden v pondělí vydala organizace Save the Children pokračování tohoto videa - po roce:

Závěrečný titulek je letos jiný:

DĚJE SE TO TEĎ

DĚJE SE TO TADY

Czech Republic: University holds Racist Ball, Says “Nothing Wrong” with Stereotypes

10. 5. 2016 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 3 minuty



The Janáček Academy of Music and Performing Arts in Brno (JAMU) is facing criticism and allegations of racism after photos of a themed ball, titled “From Ray Charles to Kanye West” (Od Raye Charlese po Kanyeho Westa) have been circulated on social media. The event, which was held at Divadlo na Orlí at the end of February, was advertised through graphics featuring fried chicken and watermelon, a long-held stereotype concerning African American people, with the venue being listed on the Facebook event page as being in “a small ghetto in the middle of Brno” (V malém ghettu uprostřed Brna). In addition, the traditional competition to find the King and Queen of the ball was renamed in favour of selecting the “Biggest pimp and top hoe” (největšího pimpa a top hoe), another crude stereotype concerning sexual promiscuity of black people. It is unclear whether the event was officially sanctioned by JAMU, however the email address provided on the event page does feature a jamu.cz email address.

166 photos of the ball, which have been uploaded to Facebook, include watermelon decorations, servings of fried chicken and at least nine people in blackface, a practice which has been widely condemned for its racist origins. Several participants can be identified by being tagged in the photos, and all appear to be studying at JAMU. After being challenged over the theme and content of the ball, Ples JAMU defended the actions, stating that “thank goodness we do not have to share all trends, influences and opinions on the social, political and cultural situation of the United States in Central Europe” (Díky bohu nemusíme ve střední Evropě sdílet veškeré tendence, vlivy a názory týkající se sociální, politické a kulturní situace ve Spojených státech) and claiming that the method of ‘expressing admiration for the artistic creations of a particular ethnicity’ does not particularly matter (Co konkrétně se vám na inspiraci a svým způsobem i vyjádření obdivu k umělecké tvorbě určitého etnika nezdá?). These replies have been met with derision. As one commentator put it, “A celebration of black music and culture does NOT look like this.”

As further scrutiny has been placed on racism in the Czech Republic and Slovakia over the past year in light of welcoming further refugees and asylum seekers into Europe, the JAMU ball reflects further ingrained and even institutionalised stereotyping that goes beyond the current increase in racism towards people of Middle Eastern origin. The ball panders to a crude and offensive representation of black people, of which many tropes go back more than one hundred years to the days of mass disenfranchisement and segregation of African Americans. That this has originated from students of a university raises the question if enough if being done to combat discrimination in higher education and amongst the wider student population.



There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Prosíme, jděte všichni volit

11. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Vyfotografováno ve Štýrském Hradci v Rakousku, před druhým kolem prezidentských voleb:

"Prosíme, jděte všichni volit, je to možná už naposledy."



Czech police: "The injured muslim man has probably assaulted himself"

11. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Issak T., the muslim man who was assaulted in Prague in January with a knife and ended up in hospital "may have assaulted himself", says the Czech police in its official explanation why it has decided to shelve the investigation of this crime.

After three months, the Czech police has apparently come up with a number of inconsistencies which it has been unable to explain. There are three possibilities, the police says: Either someone did deliberately injure the muslim man with a knife, or someone did so unwittingly, or the muslim man assaulted himself.

The victim of the crime insists that his statement to the police about the crime is correct but, the police says, the man has failed to explain the inconsistencies. Street cameras installed where the crime allegedly took place did photograph two men whose description corresponded to the descriptions of the perpetrators of the assault. These two men were also seen by a caretaker in a local park. But Issak T has refused to identify these men as the perpetrators.

The wound, inflicted on Issak T. was "only" three centimetres deep and did not bleed much. says the police. Moreover, the video recording from the scene of the crime does not correspond to Issac T.'s testimony, said the police. Isaac T said that after having been knifed, he walked home with pressing his hands onto the wound. However, on the video recording, he is not doing so at all.

But Issak T., told the Hospodářské noviny newspaper that the police is referring to a video recording from a different day, not from the day of the assault.

"When they knifed me, it was extremely painful. I have no reason to invent my testimony. I am not an idiot who hurts himself with a knife. No normal person would do this."

The assaulted man can appeal against the police shelving the investigation but his partner, a pro-refugee activist Eva Zahradníčková, said that he will probably not appeal because they have had enough of all the stress and do not trust the authorities now. Zahradníčková has been subjected to inspections from Czech social welfare officers who have assumed that since she has been helping refugees at Idomeni, she must have been neglecting her own children.

Zahradníčková says that she and Issac T. have been the subject of threats and of hate mail for their pro-refugee activism. About a week before the assault someone sprayed a swastika on a car which was parked before their house. The Czech police does not understand why no one has reported this or taken a picture of the graffiti.

Extreme right wing activists in the Czech Republic have often argued that pro-refugee activists deliberately stage "right-wing" assaults against themselves in order to evoke the sympathy of the public. Many people in the Czech Republic regard pro-refugee activists as dangerous or misguided left-wing extremists.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Czech police has shelved the investigation of a knife attack against a muslim man in Prague

10. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

The Prague police has decided to shelve the investigation of a knife attack against a muslim man which took place in Prague in January. "We received the decision to shelve the investigation of the crime on Monday," said the man's partner, activist Eva Z. She added that her boyfriend was shocked by the news. "He has emigrated into what he thought was a democratic country and now he sees that it is perhaps not that democratic, after all."

The Czech police has refused to comment, but said that the muslim man can appeal against the decision to shelve the investigation.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Proč už bych nikdy nepublikoval na Parlamentních listech

11. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Několik titulků z Parlamentních listů zhruba okolo 21. hodiny v úterý 10. května:

„Filozof: Zeman stojí na straně lidu proti vládnoucí plutokracii. Pokud chceme přežít, musíme být xenofobní. S muslimy nás čeká krvavý konflikt,“ „Mordy islamistů, strach ze ztráty sebeurčení v zemi svých předků... Ulice si správné vyvzdoruje sama. Možná i krokem dozadu, varuje pamětník Karel Srp“, „Migranti jsou tu. Mrzí mě postoj české vlády. Merkelová to má spočítané, zní ze Slovenska po postřelení uprchlice.“

Prohnilost západní politické třídy a rostoucí ruská agresivita představují smrtící koktejl

O Noční vlky jde až v poslední řadě

11. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


V sobotu 7. května zveřejnil Guardian článek ruského zpravodaje Shauna Walkera nazvaný "The day we discovered our parents were Russian spies" (Den, kdy jsme zjistili, že naši rodiče jsou ruští špioni) ZDE. Vypráví příběh bratrů Timofeje a Alexandra Vavilovů, kteří se narodili coby Kanaďané rodičům vystupujícím jako Donald Heathfield a Tracey Foley. Ve skutečnosti ale šlo o Alexandra Bezrukova a Jelenu Vavilovovou, dlouholeté ruské špiony využívající pro účely krytí jmen Kanaďanů zemřelých v dětském věku.

Obavy z ruské světovlády jsou přehnané

11. 5. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Článek Karla Dolejšího, varující před systematickým úsilím Putinovy mafie ovládnout svět, je svým způsobem velmi český. Nemohu se identifikovat s šovinisticky antiruskými postoji mnoha Čechů, vyjadřovaných často na Facebooku lidmi, kteří ani netuší, co je současné Rusko zač, a omylem považují Putina za komunistu. Je potřeba ubrat trochu z hysterie a přidat uměřenosti a soudnosti.

Nikdo nepopírá, že Rusko se systematicky snaží prosazovat svůj vliv v zahraničí - což je něco, co by měla dělat Česká republika, a bohužel to nedělá, protože propadla falešnému předpokladu, že "Západ je na nás hodný", a tak nemusí o sobě v zahraničí šířit informace a vytvářet strategické aliance a prosazovat svůj vliv.

Nikdo také nepopírá, že Rusko při prosazování svého vlivu drtivou většinou používá neetické a nepřijatelné metody. Jenže představa, že lidé ve světě jsou naivní neználkové, kteří automaticky a nekriticky přijímají bezostyšnou propagandu ruských médií, je absurdní. Lidi jsou většinou schopni vnímat objektivní skutečnosti a nestávají se obětí manipulace.

Vzhledem k tomu, že se pohybuji v prostředí slovanských, tedy především ruských, studií na západních univerzitách už skoro čtyřicet let, mám tak trochu povědomí o tom, jací jsou západní rusisté, "studující Gumiljova". Představa, že šíření ruské kultury může znamenat nekritické šíření podpory pro mafiána Putina, je absurdní. Evropští odborníci na ruskou kulturu a politiku jsou často těmi nejkritičtějšími hodnotiteli současné ruské politické situace - protože právě přesně vědí, co se děje.

Britská královna si stěžovala, že čínští činitelé byli "velmi nezdvořilí"

11. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Kamery zachytily britskou královnu Alžbětu na garden party, jak si stěžuje na "nezdvořilost" čínských státních činitelů během nedávné návštěvy číského prezidenta v Británii. Na garden party byla představena velitelce londýnské Metropolitní policie Lucy D’Orsi jako činitelce, která byla odpovědná za bezpečnost během návštěvy čínského prezidenta v Londýně. (Mimochodem, pro čtenáře v ČR: povšimněte si, že velitelem londýnské policie je žena!) Královna na to reaguje, "To jste měla smůlu," a později říká "Oni byli nesmírně nezdvořilí vůči [britské] velvyslankyni. Lucy D’Orsi si pak stěžuje královně, že celá čínská návštěva byla pro ni velkou zátěží a že v jednu chvíli čínští činitelé prostě "odešli" ze schůzky s ní a s britskou velvyslankyní v Číně a oznámili, že návštěva čínského prezidenta "je zrušena".

"Pozoruhodné," říká královna.

"Je to ale velmi nezdvořilé a velmi nediplomatické," dodává policejní velitelka.

Záběry rozšířila mediální služba Buckinghamského paláce.

Na jiné oficiální akci v úterý zachytily kamery zase to, jak se před svou globální konferenci o boji proti korupci královně vytahuje britský premiér David Cameron, že na konferenci přijíždějí prezidenti "dvou fantasticky zkorumpovaných, nejzkorumpovanějších zemí na světě", totiž Nigérie a Afghánistánu.

Věk citlivých mikrofonů a operativních kamer zjevně zrovna nenapomáhá mezinárodní diplomacii.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

V Oresundské úžině se potopil člun s uprchlíky. Jeden člověk je v komatu

10. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Člun se čtyřmi uprchlíky se v pondělí potopil v Oresundské úžině, která odděluje Dánsko od Švédska. Jedna osoba je v komatu. Švédsko zavedlo na oresundském mostě letos v lednu pasové kontroly, aby zabránilo uprchlíkům v příchodu do země.

Dva lidé byli zachráněni z ledových vod nedaleko dánského pobřeží poté, co se snažili přeplout Oresundskou úžinu na lodi a požádat ve Švédsku o azyl.

Švédsko loni přijalo 163 000 žádostí o azyl, avšak letos švédská vláda konstatovala, že zavede dočasná povolení k pobytu a ztíží sjednocování rodin.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

O lidech, které v nemocnici zabila Asadova letadla

10. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Průmyslové kamery v nemocnici jsou objektivníma očima, které zaznamenaly události, k jejichž zaznamenání nebyly instalovány. Události, které v chaosu válek obyčejně nejsou vidět. Zaznamenaly lidi, kteří se rychle stávají pouhými statistikami válečného konfliktu. Tentokrát se to ale nestalo.

V nejlepším případě jsou nemocnice, zejména malé, a zejména ve válečných zónách, jako rodiny. V nemocnici al-Quds ve vzbouřenecké části Aleppa je to právě takové. Podle finančního ředitele této nemocnice, který už odešel domů, když se stala nemocnice terčem leteckého útoku.

Finanční ředitel nemocnice al Quds: My, zdejší zaměstnanci nemocnice, jsme spolu navzájem daleko častěji, než jsme se svými rodinami. Společně jíme a pijeme, sdílíme své bolestí i své radosti. Měli jsme tady rodinnou atmosféru, od ředitele až po nejmladšího zaměstnance. Byli jsme všichni jedna rodina.

Reportér: Středa 27. dubna byla relativně nevzrušený den. Až do 21.37. Hodiny jsou o hodinu pozadu. Když letecký úder Asadových letadel zasáhl vedlejší budovu. Vidíte prach z té exploze. Všichni spěchali na pohotovost, čekali přívoz raněných a mrtvých. Včetně vysokého muže v černých šatech s vysílačkou. Abu Ibrahim. Správce nemocnice.

Jak naservírovat francouzské dělnictvo Le Penové na stříbrném podnose

11. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Zastávám názor, že francouzský systém pracovního práva je skutečně třeba reformovat a "flexibilizovat" - s ohledem na fakt, že v současné podobě fatálně rozděluje společnost na držitele chráněných vzácných pracovních míst a masy zejména mladých, které na taková místa nikdy za celý život nedosáhnou. Pokud ale reforma neprojde řádnou a legitimní procedurou, není možno ji prosadit silou a očekávat, že se dosáhne něčeho dobrého. Naopak - prezident Hollande vážně riskuje, že vládnutím prostřednictví dekretů nažene dělnické voliče ještě masivněji do náruče ultrapravicové Národní fronty Marine Le Penové.

Něco shnilého ve státě českém?

11. 6. 2016

čas čtení 6 minut



Korupce vždycky vede k dražším a horším službám

Michal Klíma, Od totality k defektní demokracii. Privatizace a kolonizace politických stran netransparentním byznysem. Praha, Slon, 2015

Ve volbách v letech 2010 a 2013 zkolaboval existující český stranický politický systém jako domek z karet - stejně jako všude jinde ve středovýchodní Evropě, píše ve své recenzi britský odborník na středoevropskou politiku z londýnské University College Seán Hanley. Voliči začali podporovat celou řadu protestních stran, které slibovaly, že vyřeší problémy země likvidací politických dinosaurů, bojem proti korupci a podporou přímé demokracie.

Kniha Michala Klímy Od totality k defektní demokracii: Privatizace a kolonizace politických stran netransparentním byznysem argumentuje, že Česká republika vůbec neměla po roce 1989 normální politický systém, mírně narušený prvky korupce, ale že v ní vznikl hluboce zkorumpovaný politický systém, který měl pouze povrchní fasádu předstírání, že jde o politické soutěžení pravice s levicí. Klímova kniha vysvětluje, jak a proč tento systém vznikl a jak se rozvíjel.

Příště budou zvát Domažlický a Plzeňský deník k účasti na stavbě plynových komor?

9. 5. 2016 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

1

Čeští fašisté uspořádali provokaci na hranicích s Bavorskem. Ultrapravicová fašistická "Národní demokracie" znovu vybudovala na bavorsko-českých hranicích (Německo označila "chalífát Deutschland") kus železné opony s ostnatým drátem.

Je k nevíře, že Domažlický a Plzeňský deník na tu akci zvali veřejnost jako na výlet. Příště bude Josef Babor z Domažlického deníku zvát veřejnost, aby se podílela na stavbě koncentračních táborů a plynových komor?

Nikomu nevadí, že jde o akce, které porušují zákon. Propad české společnosti k totalitní nesnášenlivosti a normalizace rasismu a xenofobie pokračuje.

Trump "udělá výjimku" pro londýnského primátora Sadiqa Khana

10. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump chce dočasně zakázat přístup do USA všem muslimům, avšak Trump přivítal drtivé volební vítězství Sadiqa Khana ve volbách londýnského primátora.

"Vždycky budou výjimky. Byl jsem rád, že Sadiq Khan zvítězil... Myslím, že je to opravdu velmi dobré a doufám, že bude dobrým primátorem, protože to by bylo opravdu velmi dobré. Vždycky vedete prostřednictvím příkladů. Pokud bude dobrým primátorem - to by bylo vynikající."

Sadiq Khan řekl v časopise Time, že by chtěl navštívit Spojené státy, protože primátoři New Yorku a Chicaga mají zajímavé programy pro svá města, ale muselo by to být před 8. lednem 2017, pokud by Trump zvítězil v amerických prezidentských volbách. "Kdyby se Donald Trump stal prezidentem, nemohl bych do USA jet kvůli své víře, což by znamenalo, že bych nemohl jednat s americkými primátory a vyměňovat si s nimi nápady," řekl Khan.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sadiq Khan: Od ignorantského Trumpa výjimku nechci

10. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Sadiq Khan, nový londýnský primátor, odmítl návrh Donalda Trumpa, že by on sám dostal výjimku z Trumpova zákazu pro muslimy cestovat do Spojených států. Khan poukázal na to, že Trumpův zákaz přímo postihuje osoby, které jsou mu blízké, a učinit výjimku pro něho osobně není řešením.

"Tohle se přece netýká jen mne - týká se to mých přátel, mých příbuzných a všech lidí, kteří pocházejí z prostředí podobného mému, po celém světě. Ignorantský názor Donalda Trumpa na islám by mohl ohrozit obě naše země - riskuje odcizení mainstreamových muslimů po celém světě a hraje to do rukou extremistů. Donald Trump a lidi kolem něho si myslí, že západní liberální hodnoty jsou s mainstreamovým islámem neslučitelné. Londýn mu dokázal, že nemá pravdu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polsko z "bezpečnostních" důvodů nejpřijme jediného uprchlíka

10. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

(Do Británie se přitom nastěhovalo víc než milion Poláků)



Polsko nepřijme jediného uprchlíka, "protože neexistuje mechanismus, který by zajistil bezpečnost", tvrdí šéf ultrapravicové polské vládnoucí strany Právo a spravedlost (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Jeho strana a vláda zaujímá nacionalistický, ultrapravicový postoj ve většině otázek. Ostře se staví proti plánům Evropské unie poskytnout útočiště a přístřeší uprchlíkům prchajícím ze Sýrie a z dalších humanitárních krizí.

V propagandistickém videu, zveřejněném na YouTube, řekl Kaczynski: "Po nedávných událostech spojených s teroristickými činy, Polsko nepřijme uprchlíky, protože neexistuje mechanismus, který by zajistil bezpečnost."

Evropská unie navrhuje, aby její členské země přijaly uprchlické kvóty, anebo zemím s uprchlíky zaplatily náhradu ve výši čtvrt milionu euro za každého nepřijatého uprchlíka. Tyto peníze by měly dostat Itálie, Řecko a Německo, kde je vysoký počet uprchlíků.

Kaczynski odmítl i tyto plány, podle nichž by Polsko mělo buď přijmout pouhých 6500 uprchlíků, anebo uhradit částku 1,6 miliardy euro pro humanitární akce.

"Takové rozhodnutí by zrušilo suverenitu členských zemí EU, samozřejmě, těch slabších," řekl. "Proti tomu se stavíme, protože vládneme a budeme i dál vládnout své zemi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polská ztráta paměti: V osmdesátých letech Evropa přijala desetitisíce polských uprchlíků:

Jeden mrtvý, tři zranění při útoku na nádraží nedaleko Mnichova

10. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Teď probíhá tiskovka policie. Je to blázen z Giessenu, Hessensko, nedávno poslán kvůli pobuřujícím výkřikům na léčení. Proč a jak se dostal na místo činu, se neví. Spolupracuje. Svědkové uvedli, že křičel alláhu akbar a "vy nevěřící musíte zemřít", což přiznal. Holt to všude chudák slyšel kolem sebe, píše František Řezáč.

 Jedna osoba byla usmrcena a tři byly zraněny při útoku nožem na nádraží v Grafingu, který měl údajný "islamistický" motiv. Osoba,podezřelá z útoku, byl sedmadvacetiletý Němec, "který se na scéně zločinu vyjadřoval tak, že to naznačuje politickou motivaci - zřejmě islamistickou", uvedl mluvčí bavorské policie s tím, že se zjišťuje, co přesně muž řekl.

Policie uvedla, že podle neověřených výroků svědků muž údajně vykřikl "Allah je velký". K útoku došlo v 5 hodin ráno místního času.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSN ostře kritizuje porušování lidských práv v Maďarsku, EU k tomu mlčí

10. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Více než deset států odsoudilo v OSN stále nepřátelštější postoj maďarských úřadů vůči sdělovacím prostředkům a občanské společnosti. Spojené státy vyjádřily znepokojení nad "kroky, které likvidují rovnováhu moci" Kolumbie požadovala, aby obhájcům lidských práv bylo v Maďarsku umožněno, aby dělali svou legitimní činnost. Kanada upozornila na případy zastrašování a útlaku kritiků maďarské vlády. Japonsko požadovalo, aby Maďarsko přestalo cenzurovat sdělovací prostředky.

Turecké pohraniční stráže střílí na uprchlíky ze Sýrie

10. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Turecké pohraniční stráže bijí uprchlíky ze Sýrie a střílí na ně. Uprchlíci jsou zabíjeni a trpí vážnými zraněními. Během března a dubna 2016 použily turecké pohraniční stráže násilí proti syrským uprchlíkům a jejich pašerákům a usmrtili pět lidí, včetně jednoho dítěte a vážně zranily 14 osob. Od srpna 2015 brání turecké pohraniční stráže Syřanům ve snaze dostat se z války v Sýrii do Turecka.

Human Rights Watch provedla pohovory s obětmi a svědky, kteří byli přítomni při sedm incidentech, k nimž došlo mezi začátkem března a 17. dubnem 2016, kdy turecké pohraniční stráže střelbou usmrtily tři žadatele o azyl (jednoho muže, jednu ženu a patnáctiletého chlapce) a jednoho pašeráka, jiného pašeráka ubili k smrti, postřelili osm žadatelů o azyl, včetně tří dětí ve věku 3, 5 a 9 let a vážně fyzicky zaútočily na šest uprchlíků. Syřané svědčili, že na ně turecké pohraniční stráže střílely, když se snažili odvézt mrtvoly od pohraniční zdi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lékaři bez hranic zachránili v moři u Tripolisu 131 uprchlíků

9. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Jejich gumový člun se dostal do potíží. Zachránila je loď Bourbon Argos, kterou provozuje organizace Lékaři bez hranic. Uprchlíci byli přijati v italské Lampeduse.

Mluvčí: "Jsou velmi ztraumatizovaní. Spousta zděšených lidí. Ale je dobré, že se nám je všechny podařilo dostat na palubu. Jsou teď v bezpečí. Mezi nimi jsou i děti a snažíme se jim poskytnout důstojné přivítání. Vrátit jim smysl života a pocit, že jsou lidmi."

Co by se v ČR nestalo:

Skotská policie zatkla muže, který naučil psa hitlerovskému pozdravu

9. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Osmadvacetiletého muže ze skotského města Coatbridge zatkla police a obvinila ho z trestných činů vyvolávání nenávisti za to, že zveřejnil na YouTube záběry svého psa, kterého naučil reagovat na slova "židi do plynu" a salutovat nacistickým pozdravem-

Detektiv David Cockburn uvedl: "Zveřejňování urážlivého materiálu na webu či jinde nebude tolerováno a policie bude vždy jednat rychle proti nenávistným trestným činům, motivovaným zlobou směřující proti náboženské víře, etickému původu, genderové totožnosti, sexuální orientci či invaliditě."

"Tento clip se šíří na internetu, což veřejnost uráží a mnoho lidí v naší komunitě to zranilo. Ve Skotsku není místo pro hate crime a policie bere všechny takové incidenty vážně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Slovenští celníci stříleli na auto s uprchlíky, zranili Syřanku

9. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Slovenské úřady uvedly, že slovenští celníci začali střílet na automobil s uprchlíky a zranili jednu ženu, která musela být operována. Patricie Maciková, mluvčí slovenské finanční správy, uvedla, že celníci chtěli v pondělí krátce po půlnoci zastavit čtyři "podezřelé" automobily. Jeden řidič se snažil projet. Slovenský celník nejprve střílel do vzduchu, pak přímo na automobil. Šestadvacetiletá Syřanka byla zraněna a musela být operována v nemocnici v Dunajské Stredě. Střelná rána ji zasáhla do ledviny. Mluvčí firmy, která provozuje nemocnici, uvedl, že Syřance ze zad odstranili kulku.

Slovenská policie neposkytla žádné vyjádření.

Po zavedení pohraničních kontrol na rakousko-maďarské hranici se mohou nyní uprchlíci snažit dostat se do Německa přes Slovensko a Českou republiku.

Zdroj v angličtině ZDE

Konečně se Slovensko světově zviditelňuje!

Britský konzervativní deník Daily Telegraph: "Slovenské pohraniční stráže postřelily syrskou uprchlici"

Článek v angličtině ZDE

Cameron: Odchod Británie z EU by mohl vést k válce

9. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Pokud by Británie hlasovala pro odchod z EU, mohlo by to ohrozit mír v Evropě, varoval v pondělí britský premiér David Cameron.

Británie v minulosti litovala, že se "obrátila k Evropě zády". Evropská unie napomáhá smíření mezi evropskými zeměmi a udržuje mír.

Je odchod z EU "přijatelným rizikem"? ptá se Cameron.

Evropská unie napomáhá smíření mezi zeměmi, které si jinak "šly po krku" po dlouhá desetiletí, řekl Cameron. Varoval, že mír a stabilita, které se těšila Evropa v posledních letech, nemohou být zaručeny. Spolupráce s evropskými zeměmi je v nejlepší tradici britské politiky i britské historie.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21991