Brazilský Kongres bude pokračovat v impeachmentu prezidentky Rousseffové

11. 5. 2016

čas čtení 3 minuty


Úřadující předseda dolní komory brazilského Kongresu změnil kontroverzní rozhodnutí anulovat klíčové hlasování o odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové. To otvírá prostor pro pokračování procesu.


Když Waldir Maranhao anuloval dubnové hlasování v Komoře zástupců, proces impeachmentu se propadl do nejistoty a dále rozdělil brazilskou politickou třídu.

Poslední rozhodnutí naopak otvírá prostor pro dnešní hlasování v Senátu, které se bude týkat otázky, zda schválit impeachment a postavit prezidentku před soud kvůli údajnému porušení fiskálních pravidel při spravování rozpočtu. Pokud se prostá většina senátorů rozhodne pro, Rousseffová bude odvolána a její pravomoci převezme viceprezident Michel Temer, a to až do vynesení rozsudku soudem.

Pokud bude Rousseffová usvědčena a definitivně odvolána, Temer zůstane ve funkci úřadujícího prezidenta do voleb v roce 2018.

Překvapivé Maranhaovo první rozhodnutí z pondělka by anulovalo hlasování v poměru 367 ku 137 ve prospěch odvolání Rousseffové, které posonulo záležitost do Senátu.

Předseda Senátu Renan Calheiros v pondělí prohlásil, že Maranhao si "zahrával s demokracií" a tvrdil, že Senát bude stejně ve středu o záležitosti hlasovat. Očekává se, že k tomu dojde večer, po celodenním jednání.

Maranhaův mluvčí Marcos Alberto v úterý řekl, že úřadující předseda komory změnil rozhodnutí během dvanácti hodin po oznámení předchozího. Takové změny jsou v brazilské politice běžné a celé drama kolem impeachmentu je plné takových dramatických zvratů.

Rousseffová se v úterý v boji o politické přežití obrátila na Nejvyšší soud. Generální prokurátor Eduardo Cardoso požádal soud o anulování impeachmentu.

Impeachment probíhá v Brazílii v kontextu nejhorší recese za mnoho dekád, pokračujícího vyšetřování korupční aféry, která zasáhla špičkové politiky a prominentní byznysmeny, a vypuknutí epidemie viru Zika. Souběžně se Rio de Janeiro připravuje hostit v srpnu Olympijské hry.

Kdysi masivní veřejná podpora Rousseffové erodovala v důsledku přílivu špatných zpráv, v posledních měsících poklesla až k jednociferným percentuálním ziskům. Průzkumy ukázaly širokou veřejnou podporu pro její odvolání, ale také obavy z toho, kdo ji nahradí.

Maranhao tvrdil, že dubnové hlasování zahrnovalo řadu nesprávností, včetně nařizování ze strany lídrů stran, jak mají poslanci hlasovat.

Rousseffová čelí impeachmentu kvůli podezření, že její vláda porušila fiskální pravidla, aby podle kritiků uměla opticky posílila slabou ekonomiku. Rousseffová to odmítá a tvrdí, že předchozí prezidenti používali stejných opatření. Podle ní je impeachment "pučem" proti ní a Dělnické straně, která v zemi vládne 13 let.

Úřadující předseda Komory zástupců Maranhao převzal funkci po Eduardu Cunhovi, který byl hnacím motorem celého procesu impeachmentu. Ten však byl sám odvolán kvůli korupci a podezření z vyhýbání se spravedlnosti, což on sám odmítá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5944

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2016