OSN ostře kritizuje porušování lidských práv v Maďarsku, EU k tomu mlčí

10. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Více než deset států odsoudilo v OSN stále nepřátelštější postoj maďarských úřadů vůči sdělovacím prostředkům a občanské společnosti. Spojené státy vyjádřily znepokojení nad "kroky, které likvidují rovnováhu moci" Kolumbie požadovala, aby obhájcům lidských práv bylo v Maďarsku umožněno, aby dělali svou legitimní činnost. Kanada upozornila na případy zastrašování a útlaku kritiků maďarské vlády. Japonsko požadovalo, aby Maďarsko přestalo cenzurovat sdělovací prostředky.

Stejně ostře kritizovaly státy v OSN odsouzeníhodnou reakci maďarské vlády na uprchlickou krizi v Evropě. Kanada a Švýcarsko odsoudily skutečnost, že Maďarsko kriminalizuje syrské uprchlíky a naléhaly na Maďarsko, aby dodržovalo zákaz nevracení uprchlíků do zemí, kde jsou ohroženi pronásledováním či porušováním lidských práv. Uruguay, Kanada a Norsko kritizovaly Maďarsko za systematické věznění žadatelů o azyl.

Analýza OSN také poukázala na to, že Maďarsko řádně nevyšetřuje rasově motivované trestné činy, že maďarská vláda systematicky útočí na nezávislost maďarského soudnictví, včetně ústavního soudu a že maďarské úřady nevyšetřují případy domácího násilí.

Státy vážně varovaly, že od posledního hodnocení politické situace v Maďarsku v OSN v roce 2011 se Maďarsko vážně posunulo k autoritářskému režimu. Hodnocení v OSN také poukázalo na to, že Evropská unie na zhoršující se situaci v Maďarsku v podstatě nereaguje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6374

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2016