David Cameron plánuje zavést trestný čin korporátního propírání špinavých peněz

12. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Zatímco Policie ČR nedokáže ani vyřešit útok na nevinného občana na ulici a namísto toho bez důkazů obviňuje oběť trestného činu, že na sebe "zřejmě" zaútočila sama, a české úřady a česká média bagatelizují zjištění spojená s prozrazenými Panama Papers, jiné země jednají. Spojené státy nedávno oznámily, že zakročí proti daňovým rájům.

Před čtvrtečním globálním summitem proti korupci, který se koná v Londýně se rozhodl britský premiér David Cameron zavést nový trestný čin korporátního propírání špinavých peněz.

Británie byla dosud obviňována, že britská zahraniční teroritoria jako například Panenské ostrovy, fungují jako nekontrolovatelné daňové ráje, kde Británie netrvá na identifikaci podnikatelů. To má zřejmě skončit.

Britská vláda nyní zavede zákony, podle nichž budou muset poprvé v historii všechny zahraniční firmy, kupující jakékoliv nemovitosti v Británii, ve veřejném rejstříku publikovat své skutečné vlastníky.

Pokud bude v budoucnosti zaměstnanec nějaké firmy žalován za propírání špinavých peněz, trestní odpovědnost ponese i firma sama, pokud nedokáže prokázat, že zavedla procedury s cílem zabránit propírání špinavých peněz a podvodům.

Cameron charakterizoval korupci jako "jednoho z největších nepřátel pokroku" a zdůraznil, že nová opatření "očistí britský trh s nemovitostmi a vyšle korupčníkům jasný signál, že v Británii už pro ně není místo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6200

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2016