Cameron: Odchod Británie z EU by mohl vést k válce

9. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Pokud by Británie hlasovala pro odchod z EU, mohlo by to ohrozit mír v Evropě, varoval v pondělí britský premiér David Cameron.

Británie v minulosti litovala, že se "obrátila k Evropě zády". Evropská unie napomáhá smíření mezi evropskými zeměmi a udržuje mír.

Je odchod z EU "přijatelným rizikem"? ptá se Cameron.

Evropská unie napomáhá smíření mezi zeměmi, které si jinak "šly po krku" po dlouhá desetiletí, řekl Cameron. Varoval, že mír a stabilita, které se těšila Evropa v posledních letech, nemohou být zaručeny. Spolupráce s evropskými zeměmi je v nejlepší tradici britské politiky i britské historie.

V Evropě je sice od roku 1945 víceméně mír, avšak válka v bývalé Jugoslávii se odehrála ani ne před dvaceti lety a nedávno Rusko válčilo s Gruzií a s Ukrajinou.

"Můžeme si být tak jisti, že bude skutečně zajištěn mír a stabilita na našem kontinentu, mimo jakoukoliv pochybnosti? Já by to tak zbrkle nepředpokládal," varoval Cameron.

Dodal, že "izolacionismus Británii nikdy dobře neposloužil".

Spojil rok 2016 s významnými historickými událostmi, jako bylo poražení španělské armády r. 1588, bitvy u Blenheimu a Waterloo v letech 1704 a 1815, s oběma světovými válkami a s pádem berlínské zdi.

"Pravdou je, že co se děje v našem sousedství, je pro Británii důležité. To platilo jak v roce 1914, tak v roce 1940 i v roce 1989. A můžete přidat 1588., 1704 a 1815. A pokud vznikou problémy v Evropě, nepředstírejme, že budeme od následků imunní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8138

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2016