Polsko z "bezpečnostních" důvodů nejpřijme jediného uprchlíka

10. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


(Do Británie se přitom nastěhovalo víc než milion Poláků)



Polsko nepřijme jediného uprchlíka, "protože neexistuje mechanismus, který by zajistil bezpečnost", tvrdí šéf ultrapravicové polské vládnoucí strany Právo a spravedlost (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Jeho strana a vláda zaujímá nacionalistický, ultrapravicový postoj ve většině otázek. Ostře se staví proti plánům Evropské unie poskytnout útočiště a přístřeší uprchlíkům prchajícím ze Sýrie a z dalších humanitárních krizí.

V propagandistickém videu, zveřejněném na YouTube, řekl Kaczynski: "Po nedávných událostech spojených s teroristickými činy, Polsko nepřijme uprchlíky, protože neexistuje mechanismus, který by zajistil bezpečnost."

Evropská unie navrhuje, aby její členské země přijaly uprchlické kvóty, anebo zemím s uprchlíky zaplatily náhradu ve výši čtvrt milionu euro za každého nepřijatého uprchlíka. Tyto peníze by měly dostat Itálie, Řecko a Německo, kde je vysoký počet uprchlíků.

Kaczynski odmítl i tyto plány, podle nichž by Polsko mělo buď přijmout pouhých 6500 uprchlíků, anebo uhradit částku 1,6 miliardy euro pro humanitární akce.

"Takové rozhodnutí by zrušilo suverenitu členských zemí EU, samozřejmě, těch slabších," řekl. "Proti tomu se stavíme, protože vládneme a budeme i dál vládnout své zemi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polská ztráta paměti: V osmdesátých letech Evropa přijala desetitisíce polských uprchlíků:

0
Vytisknout
8156

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2016