Íránské válečné námořnictvo blokuje Perský záliv

3. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Írán aktivizuje svou činnost v zóně Perského zálivu, upozorňuje Vladimir Muchin. Brzy zde má začít cvičení vojenského námořnictva islámské republiky a pobřežních vojsk. Podle CNN se manévrů zúčastní až 100 lodí a člunů Revolučních gard, stovky bojovníků, letecké jednotky a pobřežní raketové baterie, ale také íránští vojáci bez vztahu k Revolučním gardám. Podle CNN je jedním z cílů cvičení demonstrovat možnosti Íránu ohledně zablokování Hormuzského průlivu. Pokud se na trasách sloužících k přepravě ropy objeví mořské miny, může začít válka.


Námořní aktivita Íránu v Perském zálivu byla vždy pozorně sledována. Nicméně nyní je nadcházející cvičení sledováno se zvýšenou pozorností. V nejužším místě činí šířka strategického Hormuzského průlivu pouhých 50 km a koncentrace velkého množství íránských bojových plavidel vnáší do regionu zvýšené napětí.

USA plánují 4. srpna oznámit rozhodnutí ohledně opatření, která mají omezit export íránské ropy. V Teheránu však již nejednou prohlásili, že v případě uvalení mezinárodních omezení na koupi ropy může Írán uzavřít Hormuzský průliv.

Íránské námořnictvo nashromáždilo velké zásoby námořních min, třebaže zastaralých, a takřka všechna zde přítomná bojová plavidla dokážou miny klást. Přičemž provést zaminování lze ve velmi krátké době - a doslova první nebo druhý výbuch tankeru může paralyzovat veškerou lodní dopravu.

K tomu CNN dodává, že podobná cvičení v obvyklém roce probíhají mnohem později. Kromě toho v Perském zálivu je v danou chvíli přítomna pouze jedna americká bojová loď - torpédoborec Sullivans třídy Arleigh Burke.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11722

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2018