První žena v Dánsku pokutována, že měla zakrytou tvář

4. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
Foto: Plačící ženu při demonstraci proti zákazu zakrývání tváří objímá dánský policista

Andrew Stroehlein: Takže žena se stala terčem fyzického útoku proto, že měla na sobě něco, co se útočníci nelíbilo. Dostavila se policie a pokutovala tu ženu za to, že měla na sobě nesprávný oděv. Jak jsou tímto chováním občané Dánska učiněni bezpečnějšími nebo svobodnějšími?



Osmadvacetiletá žena, která měla na sobě nikáb (roušku zakrývající všechno kromě očí) se stala v pátek v Dánsku první osobou, pokutovanou za porušení nového zákona zakazujícího zakrývání tváří.



Policie byla povolána do nákupního střediska v Horsholmu, kde se došlo k potyčce s jinou ženou, která se pokusila oběti strhnout nikáb. "Během potyčky byl její nikáb stržen, ale když jsme dorazili na místo, znovu si ho nasadila," sdělil médiím dánský policista David Borchersen.

Policie vyfotografovala ženu s nikábem, a získala bezpečnostní videonahrávku incidentu z nákupního střediska.

Žena byla informována, že dostane pokutu 1000 dánských korun (3500 Kč) a bylo jí nařízeno, aby si nikáb odstranila, anebo odešla z veřejného prostoru. Rozhodla se odejít.

Od 1. srpna je nošení burky, která zakrývá celou tvář, či nikábu, který zakrývá všechno kromě očí, na veřejnosti v Dánsku pokutováno částkou 1000 dánských korun. Zákaz se týká i jiného zakrývání tváře maskami či falešnými vousy.

Aktivisté za lidská práva argumentují, že zákaz je porušením práv žen, zatímco stoupenci zákazu tvrdí, že zákaz umožní lepší integraci muslimských imigrantů.

Obdobné plné či částečné zákazy zavedly také Beldie, Francie, Německo a Rakousko.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9182

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2018