"Proti fašismu" v barvách Okamurovy SPD

1. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Před čtyřmi lety se bývalý ministr Ivan David v rozhovoru pro Parlamentní listy rozhořčoval, že prý "mainstreamová média" zamlčují "fašistické zločiny" na Ukrajině. Letos sám kandiduje do senátu za Okamurovu SPD. 


Současná česká politická scéna ovšem paradoxy přímo oplývá. Největší korupčník Babiš slíbil zatočit s korupcí, kdežto největší napomahač německým "revanšistům" z AfD Klaus varuje před německou arogancí. Když se však "bojovník proti fašismu" David k fašistům sám radostně připojí, máme před sebou ještě cosi kapku jiného.

Bývalý člen radikálně levicového sdružení Levá alternativa - Hnutí za demokratický a samosprávný socialismus v roce 1993 vstoupil do ČSSD, kde se postupně podílel na řadě dalších "levicových" projektů jako Levicová platforma či SPaS. V letech 1998-1999 působil jako ministr zdravotnictví ve vládě premiéra MIloše Zemana.

Od roku 2014 provozuje David prokremelskou dezinformační iniciativu Nová republika a o dva roky později proto za "odvážné občanské postoje" získává cenu Sýsovy Unie českých spisovatelů.

David je ukázkovým příkladem toho, jak se z někdejšího levicového radikála a (přinejmenším verbálně) protiautoritářského aktivisty postupně stane zavilý spolupracovník nejhorších autoritářů, a jak se (povýtce verbální) boj s fašismem krásně rýmuje s pragmatickou spoluprací se skutečnými fašisty.

Davidovy moskevské idoly již léta pracují na účelovém propojení obou politických extrémů na Západě, s jediným cílem: Zničit liberální demokracii a odstranit jednou provždy ze scény liberály i jejich svébytnou politickou tradici. Není pochyb o tom, že o totéž už dávno usiluje také David osobně.

Protože tam, kde se káže o levici z pozice kandidáta soukromě vlastněné ultrapravicové strany, kde se mobilizuje proti fašismu na shromážděních Kremlem usilovně kultivovaných fašistů, už nejde jen o do očí bijící nedůslednosti a paradoxy na vlastní nebezpečí přehlížené zaslepenými voliči.

Jde o zradu všeho a všech, čím se David na počátku 90. let oháněl, a neoddiskutovatelné nahrazení veškerých emancipačních idejí cynickou honbou za osobním vlivem.

0
Vytisknout
12232

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2018