Exministr zdravotnictví a někdejší levicový radikál Ivan David kandiduje za krajně pravicovou a asociální SPD. Žádné překvapení

3. 8. 2018 / Petr Huďa

čas čtení 3 minuty


Ten kdo pozorně sleduje široké spektrum české nestranické levice a její spřízněné weby, nemůže být kandidaturou Ivana Davida za SPD v senátních volbách překvapen.

Když před čtyřmi roky Ivan David zakládal politickou iniciativu a web Nová republika, sliboval voličům nespokojeným s parlamentní levicí radikálně levicovou volební alternativu. Začátek vypadal zajímavě.


Exministr Ivan David byl ve veřejném prostoru znám radikálně levicovými názory a byl politicky aktivní. Dobře si pamatuji jeho články, které svého času publikoval i na Britských listech.

Nová republika se deklarovala levicově a vymezovala se proti fašismu, válkám, militarismu a americkému imperialismu. První rok od svého vzniku web přinášel levicová témata, věnoval se sociálním otázkám a konfliktu na Ukrajině. Pod články probíhala anonymní diskuze, která byla většinou věcná a názorově pestrá. Oproti levicově zaměřeným deníkům jako A2larm nebo Deník Referendum svým obsahem a diskuzí takových kvalit nedosahovala. Spíše to byl a je mimo jiné komerčně zpravodajský web. Jeho tvůrci se inspirovali u Parlamentních listů. O seriózní zpravodajství jim nešlo. Což se časem ukázalo. Většinu článků Nová republika přebírala z jiných webů včetně levicového Alarmu a DR.

S příchodem uprchlické krize kolem roku 2015  nastal na webu obrat. Ivan David spolu s dalšími jako politolog Oskar Krejčí, dokumentarista Václav Dvořák, místopředseda KSČM Josef Skála nebo spisovatelka Lenka Procházková začali objíždět města ČR. Pořádali semináře a veřejné besedy s občany, kteří nejsou spokojeni s polistopadovým vývojem, církevními restitucemi, fungováním EU, globalizací  a cítí se kulturně a bezpečnostně ohroženi migrací neevropských národů a kultur.

Levicová témata a sociální otázky nahradil web autorů článků, kteří se počítají za sympatizanty  M. Zemana, T. Okamury a konzervativně-nacionalistických proudů. Oslavováni jsou nyní politici jako Le Penová, Orbán, Trump, Putin a v Německu hnutí Pediga, AfD atd.

Web začal publikovat převzaté články od tzv. konspiračních a proruských webů. Změnila se i kultura diskuze pod články. Diskuzi totálně ovládlo tvrdé voličské jádro Zemana a Okamury, kteří vůči svým názorovým odpůrcům byli nenávistní a hrubě jim v diskuzi nadávali a nálepkovali je jako sluníčkáře, vítače, euromarxisty. Administrátor diskuze to nechával bez povšimnutí. Nemalá část čtenářů a diskutérů dobře pochopila, že politická iniciativa Nová republika nepřináší progres, ale regres. Někteří to přijali jako “alternativu”, jiní si odplivli a žádali v diskuzi od Ivana Davida vysvětlení, kterého se jim nedostalo.

To jsem vypozoroval z diskuzních komentářů. Někteří na změnu reagovali pozitivně, jiní zase negativně. Místo slibované radikálně levicové alternativy začali Ivan David a celá Nová republika propagovat zemanovsko-okamurovský volební blok.

Tak skončila slibovaná iniciativa  Ivana Davida a jeho politických přátel, kteří měli stát u zrodu radikální levicové platformy, kterou vyměnili  za krajní pravici. Že dnes Ivan David kandiduje do Senátu za SPD, není žádná náhoda.

Za úspěchem Okamurovy SPD ve volbách nestojí pouze krize levice a nedůvěra k tradičním politickým stranám, ale i bývalí sociální demokraté (jestli tehdy vůbec nějakými byli) jako exministr Ivan David a současný prezident Miloš Zeman. Politikům typu Ivana Davida a Miloše Zemana o žádné levicové ideje či sociálně demokratické hodnoty podle mého nikdy nešlo. Jde jim o politickou moc a tím spojený finanční prospěch. Včera byli prodavači demokratického socialismu, dnes kdy je  ultrapravice na vzestupu, je pro ně výhodnější být prodavači strachu a nenávisti.



0
Vytisknout
8599

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2018