Stonehenge: Původ těch, kdo postavili světově proslulý monument, odhalil průlomový výzkum

3. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Experti zjistili, že kremace vedla ke krystalizaci struktury kosti. To umožňuje odhalení původu této kosti - což bylo dosud považováno za nemožné, informuje David Keys.


Nová studie poprvé odhaluje, kdo postavil slavnou britskou neolitickou památku Stonehenge.

Komplexní testy provedené na 25 neolitických lidech pohřbených v době stavby nebo po ní zjistily, že 10 z nich nežilo nikde poblíž Stonehenge, ale v západní Británii, a polovina z nich navíc potenciálně přišla z jihozápadního Walesu (odkud pocházejí nejstarší monolity Stonehenge).

Dalších 15 může pocházet přímo z Wiltshire, nebo může jít o děti jiných potomků migrantů ze západu. Všechny ostatky prošly kremací.

Až dosud se mělo za to, že není možno ze spálených kostí zjistit původ zemřelého - ale nedávný výzkum belgického vědce Christophe Snoecka ze Svobodné univerzity v Bruselu na Oxfordu odhalil, že kremace ve skutečnosti krystalizuje strukturu kosti a brání tomu, aby izotop klíčový pro určení původu byl kontaminován izotopickými signály z okolní půdy.

Kremované ostatky 10 osob západobritského původu ze Stonehenge byly postupně pohřbeny v období mezi 33. a 28. stoletím př.n.l.

Polovina z nich (vesměs z 33. až 30. století) zřejmě pochází ze západního Walesu, zatímco ostatní (vesměs z 30. až 28. století) patrně souvisí s místy, která leží mezi západním Walesem a Gloucestershire. Je pravděpodobné, že šlo o přibližně rovnoměrnou směsici žen a mužů s vysokým společenským postavením.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9971

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2018