Většina plastových kelímků a tácků na potraviny se nedá recyklovat

4. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Většina plastových obalů na potraviny, například kelímky od jogurtů, které lidé myjí a pak umisťují do recyklovacích popelnic, se recyklovat nedá, zjistila společnost BBC.

Směsice plastů, používaná při výrobě mnoha kelímků na jogurty a krabičky s hotovým jidlem se nedá recyklovat. Recyklovat lze jen asi třetinu plastů, ostatní se posílají na skládky a zakopávají se do země.




Britská federace pro výrobu plastů konstatuje, že firmy potřebují finanční dotace, aby začaly používat více plastů, které se dají recyklovat.

V Británii se ročně používá asi 525 000 tun plastových kelímků, krabiček a tácků, avšak jen 169 000 tun tohoto odpadu lze recyklovat. Důvodem je, že výrobci plastových obalů používají směsici polymerů, často nízké kvality.

Jídla pro ohřívání v mikrovlnkách se často prodávají v černých plastových táccích. Černá je jedinou barvou, kterou nedokáží recyklovací stroje rozeznat, takže recyklace je nemožná. Stačilo by jen změnit barvu těchto plastových tácků, aby se umožnila jejich recyklace.

Plastové krabičky, v nichž se prodává ovoce a zelenina, se vyrábějí z až tří různých druhů plastů, včetně polystyrénu, který se nedá recyklovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
7868

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2018