Francie: Zákaz smartphonů ve školách

1. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Francouzské děti od září budou muset nechávat své smartphony, tablety a podobná zařízení doma, nebo je ve škole budou muset vypínat, informuje Rory Smith. Zákaz se vztahuje na děti ve věku 3-15 let a parlament jej schválil v pondělí. Francouzská lycea dostanou na výběr, zda žákům předloží podobný zákaz.


"Dnes víme, že existuje fenomén závislosti na displeji, fenomén špatného použití mobilního telefonu... Naší hlavní rolí je chránit děti a adolescenty. Je to základní role vzdělávání a tento zákon ji umožňuje," prohlásil v televizi ministr školství Jean-Michel Blanquer.

Zákon jeden z kampaňových slibů prezidenta Emmanuela Macrona. Prošel poměrem hlasů 62 ku 1. Někteří poslanci pravice a levice se zdrželi hlasování a tvrdili, že zákon změní jen málo.

"V našich očích tohle není zákon pro 21. století, ale z éry zpravodajských kanálů a binární debaty," prohlásil Alexis Corbiere, levicový poslanec a bývalý učitel.

"Ve skutečnosti byl zákaz již proveden," dodal s odkazem na zákon z roku 2010. "Neznám žádného učitele v této zemi, který povoluje telefony ve třídě."

Zákon schválený v roce 2010 zakázal užití smartphonů "během veškeré výukové aktivity".

Nový zákon stanoví výjimky pro studenty s postižením, během nepovinných aktivit a pro "pedagogické využití".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8521

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2018