Polský a americký prezident podepsali deklaraci o vojenské spolupráci

14. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Polský prezident Andrzej Duda a jeho americký protějšek Donald Trump podepsali společnou deklaraci ohledně přítomnosti amerických vojáků na polském území.


Deklarace podepsaná Dudou a Trumpem začíná důrazem na fakt, že "Polská republika a Spojené státy americké jsou spojeny historií přátelství založenou na oboustranném úsilí, společných hodnotách a vzájemné úctě." Obě země potvrzují své závazky vůči NATO, včetně těch vyplývajících z článků 3 a 5 Severoatlantické smlouvy jako základ pro vnitřní obranné vztahy.

"USA plánují zvýšit svou nynější vojenskou přítomnost v Polsku, která teď činí asi 4 500 příslušníků rotujícího vojenského personálu. Tato přítomnost se zvýší v blízké budoucnosti o zhruba 1 000 dalších vojáků a soustředí se na získání dalších schopností Polsko bránit a odstrašovat od útoku," uvádí se v deklaraci.

"Polsko plánuje poskytnout US Army dodatečnou podporu překračující standard NATO pro hostitelský stát," shodují se Polsko a USA v dokumentu.

Deklarace také zahrnuje plán vytvoření letky bezpilotních letounů MQ-9 amerického letectva v Polsku, využívané pro sběr informací a průzkum.

V reakci na podpis deklarace generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že je potěšen plány na rozmístění větších amerických sil v Polsku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5733

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019