Varovný příklad: Jede dnešní Británie po trajektorii výmarského Německa k nacismu?

16. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
 
Je velmi varovné sledovat, jak Velká Británie, země, kterou jsme všichni považovali za zářný příklad zavedené parlamentní demokracie, se nyní propadá k fašismu. Angličtí důchodci se ve vysílání rozhlasu BBC - bez věcné korekce - emocionálně dožadují vypadnutí Británie z EU bez dohody, nikdo řádně neanalyzuje úzkost ekonomů, podnikatelů a státních úředníků, kteří dobře vědí, že "No Deal Brexit" bude pro Británii katastrofou.

Je pozoruhodné, že vidíme, že vůči likvidaci ekonomiky, sociálního smíru a demokracie není imunní ani nejstarší demokracie v Evropě. Nákaza tedy může postihnout jakýkoliv stát. Už jsme zde několikrát upozorňovali, že před hlasováním o brexitu byl v Británii odpor vůči Evropské unii tématem jen pro asi 5 procent ultrapravicových aktivistů. Nekompetentně provedeným referendem o brexitu (v civilizovaných zemích se provádějí hluboké ústavní změny jen na základě dvoutřetinové většiny - i když na to bojácně i v Británii poukázalo veřejně pár právníků, politikové to zcela ignorují) se Cameronovi, který mezitím z politiky utekl, podařilo fatálně rozhádat celou zemi.

Na sociálních sítích se vzedmula vlna odporu proti autoritářskému prosazování brexitu současnými vrcholnými činiteli britské vlády, kteří ignorují skutečnost, že většina britských občanů je v současnosti proti brexitu a chce, aby jejich země setrvala v Evropské unii. Všichnni se bojí agresivních brexitérů, včetně Nigela Farage a jeho Brexit Party.  (Dojde v ČR k něčemu podobnému, když nyní Miloš Zeman požaduje v podstatně likvidaci relativně neutrálního vysílání veřejnoprávní České televize?)

 
Konzervativní strana hlasuje pro lháře a podvodníka Borise Johnsona jako budoucího britského premiéra - už to, že premiéra volí pouhých 150 000 bělošských penzistů z jižní Anglie, členů Konzervativní strany (0,7 procent britských voličů) je naprosto šokující, stejně jako vyhrožování četných kandidátů na funkci budoucího premiéra, včetně Borise Johnsona, že suspendují parlament, aby mohli realizovat brexit bez dohody.

Pro člověka jako já, který zažil v Československu komunismus, je nejpozoruhodnější všeobecná zbabělost - zbabělost, která velmi připomíná někdejší komunistický režim ve východní Evropě. Před časem o tom psal jeden novinář z deníku Financial Times - psal o posledních letech komunistické éry v Sovětském svazu, kdy všichni věděli, že oficiální komunistická ideologie je lživá, ale z existenčních důvodů ty bláboly všichni opakovali.

Děsivým způsobem - aspoň pro mě - připomínají mnohé aspekty současné britské politiky právě poslední dny režimů komunistické éry. Velká část konzervativních poslanců ví velmi dobře, že Boris Johnson je nekompetentní lhář a idiot, ale v zájmu své politické kariéry pro něho hlasují. Nesmysly, které se v současnosti šíří v britských médiích, jsou neuvěřitelné. Zbabělost postihla i společnost BBC.

Skutečný stav společnosti vnímáte pouze na sociálních sítích, nebo v minimálním množství sdělovacích prostředků - jako je deník Guardian či Independent.

Posuďte tento tweet. Zveřejnil ho Alli Catteralll, autor popisků televizních pořadů v novinovém televizním programu deníku Guardian. V neděli se má konat v televizi Channel 4 první televizní debata osob, které se ucházejí u členů Konzervativní strany (jiní občané nemají nárok!) o zvolení britského premiéra:

Alli Catterall: Ha. Napsal jsem tento programový popisek pro televizní program deníku Guardian v slepé zuřivosti: očekával jsem, že mě požádají, abych to zmírnil. Nezměnili ani slovo. Výborně!!

Výběr dne

Živé vysílání: Budoucí britský premiér - Debata v  Channel 4. 18.30, neděle, Channel 4.

Že Británie je na cestě do pekla, do katastrofy, o tom není pochyb. Všechno, co zbývá, je zjistit, které tyto osoby, které unikly z Pandořiny skřínky, nás tam dovezou: je obtížnější si představit v jediném studiu zoufalejší sbírku podvodníků, idiotů, narcistů a lidí, kteří omylem brali drogy, ale holt taková je naše dnešní situace. V asbestovém obleku oblečený moderátor Krishnan Guru-Murthy bude diskutovat s nominanty před publikem, vybraným z těchto rozbitých britských ostrovů. Musím říci, Panebože, pomoz nám! AJC.

Co k tomu dodat.
 


 

0
Vytisknout
10035

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019