Francouzský premiér představil program reforem

14. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Francouzský premiér v parlamentním projevu představil vládní reformní agendu, zatímco prezident Emmanuel Macron usiluje o rozhýbání ekonomiky po vyčerpání protestů "žlutých vest".


V projevu k Národnímu shromáždění premiér Édouard Philippe slíbil "hlubokou změnu metod", zatímco předložil seznam opatření - včetně daňových škrtů a změn ve vyplácení dávek v nezaměstnanosti - což má být provedeno ve zbývajících třech letech Macronova prezidentování.

Prezident nakloněný byznysu se snaží vdechnout nový život plánům na obnovu ekonomiky, když nyní protesty "žlutých vest" slábnou a jeho popularita opět roste.

Vláda počítá s předem slíbenými daňovými škrty pro středostavovské zaměstnance a úplně zruší daň z bydlení, která již byla snížena.

Philippe řekl, že podpora v nezaměstnanosti pro ty nejlépe placené se bude postupně snižovat, aby přiměla nezaměstnané vrátit se rychleji do práce. Firmy budou zvýhodňovány za rušení krátkodobých smluv, které jsou ve Francii běžné.

Pokud jde o velmi citlivé téma penzijní reformy, Philippe prohlásil, že vláda vytvoří pobídky pro Francouze, aby zůstali v zaměstnání déle, než činí současné minimum, tj. 62 let.

Tyto změny jsou potenciálně výbušné v zemi, kde v minulosti miliony lidí demonstrovaly proti změnám penzijního systému.

Francouzský premiér také představil návrh ekologických opatření, včetně 100 % recyklace plastových odpadů, a slíbil postavit ekologii do centra vládních reforem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7253

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019