Katalánští separatisté v poslední den procesu vyzvali k "politickému řešení"

14. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Dvanáct lídrů katalánských separatistů souzených za povstání a další zločiny ve spojitosti s pokusem o jednostranné odtržení v říjnu 2017 učinilo své závěrečné prohlášení během posledního stání ve středu, informují Reyes Rincón a Pablo Ordaz.


Všichni trvají na tom, že jsou kvůli svým myšlenkám politickými vězni. Tvrdí, že jejich jediným cílem bylo poskytnout katalánským občanům šanci vyjádřit se v referendu, a vyzvali k politickému dialogu s centrální vládou v Madridu jako jedinému prostředku překonání konfliktu.

Katalánsko se stalo klíčovým tématem španělské politiky po ilegálním referendu ze dne 1. října 2017, jednostranném vyhlášení nezávislosti, která po něm následovala, a sedmiměsíčním pozastavení samosprávy, které Madrid na Katalánsko uvalil.

Španělský úřadující premiér Pedro Sánchez ze Socialistické strany, který vyhrál nedávné volby, ale ještě nevytvořil vládu, slíbil pracovat na řešení prostřednictvím dialogu.

Proces se 12 lídry separatistů u Nejvyššího soudu ukázal, jak hluboce toto téma španělskou společnost rozdělilo. Po čtyřech měsících a svědectví asi 400 svědků ani obžaloba, ani obhajoba významně nezměnily své původní pozice.

Prokurátoři tvrdí, že obžalovaní organizovali plán na jednostranné odtržení ve vědomém rozporu se zákonem a navzdory opakovaným varováním soudů, když doufali ve vytvoření dostatečného domácího a mezinárodního tlaku, který přinutí Madrid k jednáním.

Obvinění se údajně snažili zničit existující ústavní řád a proto čelí celé řadě obvinění, za nichž jim hrozí až deset let odnětí svobody.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5849

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019