Assange je psychopat, ale americká obvinění vznesená proti němu jsou vážným ohrožením globální novinářské práce

14. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Všechno, co píše Karel Dolejší ve svém článku "Zatčený Assange se nebude moci podílet na druhé Trumpově volební kampani" je pravda. Ale:

Američané obviňují Assangeho ze dvou věcí:

Všechno, co píše Karel Dolejší ve svém článku "Zatčený Assange se nebude moci podílet na druhé Trumpově volební kampani" je pravda. Ale:


Američané obviňují Assangeho ze dvou věcí:

1. Že se neúspěšně hackersky pokusil ochránit Manningovou pokusem zlikvidovat informace o tom, kdo se dostal do počítačového systému Pentagonu. Je to součástí práce každého investigativního novináře, který se snaží ochránit svého whistleblowera.

2. Dále ho žalují ze zveřejnění utajovaných informací. To dosud v Americe NIKDY NEBYL TRESTNÝ ČIN. Trestným činem tam vždycky bylo ukrást utajované informace, jejich zveřejnění v novinách nikoliv. Toto obvinění je nesmírně nebezpečné pro celý svět. BRZO BUDE V ČR TRESTNÝCH ČINEM ZVEŘEJNIT UTAJOVANÉ INFORMACE O BABIŠOVÝCH PODVODECH.

Assange je bezpochyby psychopat, jehož osobní vlastnosti vedly k jeho samozničení. Přesto však jeho americká obvinění jsou nesmírně nebezpečná a kontroverzní. Jak na to konec konců poukazují opravdu renomované globální organizace. Viz například argumentace Kennethe Rothe, generálního ředitele lidskoprávní organizace Human Rights Watch, anebo americké lidskoprávní organizace ACLU.

Nejde o údajný přínos Juliana Assange světové žurnalistice, jde ale o to, že způsob, jímž USA Assange kriminalizují, vyvolává precedens, který vážně ohrožuje investigativní žurnalistiku všude, včetně ČR. Divím se, že to Karel Dolejší nevidí. Chápu jeho důvodnou obavu z nebezpečí Ruska, nemělo by ho to ale zaslepovat vůči nebezpečí ze zkorumpovaného trumpovského ministerstva zahraničních věcí USA. To je skoro stejně tak závažné.

Zde je několik článků, které velmi přesvědčivě vysvětlují, proč případné Assangeho trestní stíhání v USA by bylo globální katastrofou pro novinářskou práci.



Stroehlein: Původně Assange odhalil vážné zločiny Spojených států  
 

ACLU: Trestní stíhání Assangeho v USA by bylo nebezpečným precedentem pro novinářskou práci 

Kenneth Roth, Human Rights Watch: Stíhání Juliana Assangeho ohrožuje moderní novinářskou práci 

Partnerství s Assangem bylo nepříjemné. Avšak práce jako jeho je životně důležitá 

1
Vytisknout
9557

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019