Británie: "Pokud parlament schválí zákon zamezující divoký brexit, Johnsonova vláda ho bude ignorovat"

2. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Michael Gove, činitel Johnsonovy vlády pro přípravu brexitu, odmítl v neděli vyloučit, že Johnsonova vláda bude respektovat zákon, který parlament schválí s cílem blokovat divoký brexit.

Jeho výroky odsoudili jak labouristé, skotští nacionalisté, tak konzervativní vzbouřenci. Jeden konzervativní poslanec konstatoval, že to dokazuje, že je v Británii demokracie ohrožena.

Na opakovaný dotaz televizního moderátora, zda by to nebylo neuvěřitelné, kdyby vláda odmítla dodržet zákon, Gove řekl: "Uvidíme, co ten zákon praví. My ale už máme zákon o odchodu z EU, pro nějž hlasovala drtivá většina poslanců."


 

Stínový labouristický ministr financí John McDonnell se vyjádřil, že Goveovy výroky, že vláda bude ignorovat zákon schválený sněmovnou, je velká eskalace konfliktu. "Toryovský útok na naši demokracii se zhoršuje. Gove právě odmítl potvrdit, že vláda přijme zákon přijatý parlamentem," napsal na Twitteru a dodal: "To je ohromující rozhodnutí, dosud jsme nic takového nezažili. Johnsonova vláda se stává elektivní diktaturou."

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová konstatovala, že je to "nebezpečná doba pro demokracii", když ministři nedokáží jasně odpovědět na otázku, zda budou dodržovat zákon. "Nesmíme dovolit, aby se takovéto chování normalizovalo."

Johnsonova vláda oznámila konzervativním poslancům, že jestliže v nadcházejícím týdnu budou v Dolní sněmovně před jejím suspendováním hlasovat proti divokému brexitu  dne 31. října a pro odklad brexitu, budou odstraněni z volebních kandidátek Konzervativní strany pro příští všeobecné volby (které se mohou konat téměř  okamžitě). Johnsonova vláda bude toto hlasování považovat o hlasování o důvěře:


Jonathan Lis: Johnsonova vláda doslova požaduje, aby poslanci Konzervativní strany podpořili propadající se libru a nedostatek léků pro pacienty, jinak přijdou o zaměstnání. Nemám slov, abych popsal jak patologické a bezprecedentní a do prdele šílené tohle je:



Michael Gove v neděli oficiálně zahájil kampaň Johnsonovy vlády "Připravte se na brexit". Reklama bude obsahovat televizní, rozhlasové a billboardové reklamy, na něž britská vláda vydá 100 milionů liber (2,8 miliard Kč). 

Tato neuvěřitelně drahá, nesmyslná reklama vypadá takto:



Okamžitě je ovšem parodována:


"PŘIPRAVTE SE NA NIŽŠÍ PLATY:"


0
Vytisknout
8232

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2019