Kterak Česká televize nemá ponětí o světě

9. 9. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Sledujete-li publicistickou tvorbu České televize a publicistické pořady, řekněme v Al Džazíře, můžete snadno nabýt dojmu, že sledujete dění na dvou odlišných planetách. Dokážu samozřejmě pochopit, že českými koncesionáři placená televize nemůže konkurovat televizní stanici ropné monarchie, co se efektivity a technického zázemí týče. Jenže Česká televize očividně ztrácí orientaci ve světě neustálého toku informací, když zásadní globální jevy nedokáže divákům tlumočit v jejich celistvosti.

Rozhovor Britských listů 236. Je české školství ve věku umělé inteligence zaseknuté v roce 1780?

6. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta



O problémech zastaralého českého školství na prahu automatizační revoluce hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík se středoškolským učitelem Jakubem Žytkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. září 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Johnson počtvrté prohrál hlasování v parlamentě: Poslanci požadují zveřejnění důkazů o jeho spiklenectví

9. 9. 2019

čas čtení 2 minuty



Dolní sněmovna schválila rezoluci konzervativního vzbouřence Dominica Grieva požadující prostřednictvím tzv. historické "humble address", "skromné žádosti" královně, zveřejnění veškerých komunikací o jednání o suspendování parlamentu a dokumentů o dopadech divokého brexitu na Británii. Rezoluce byla v pondělí večer schválena 311 hlasy oproti 302 - většinou 9 hlasů. Je to už čtvrtá volební porážka Borise Johnsona v parlamentě:

Británie: Downing Street potvrdila, že Dolní sněmovna bude suspendována od pondělí večer do 14. října

9. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace, pondělí 18.25:

- Zákon který zabraňuje divokému brexitu dne 31. října byl uveden v platnost.
- Předseda Dolní sněmovny John Bercow, který posílil pravomoce parlamentu a řadových poslanců vůči vládě, odchází 31. října.
- Předeseda parlamentu John Bercow dovolil debatu a hlasování o rezoluci konzervativního vzbouřence Dominica Grieva, aby byla Johnsonova vláda donucena zveřejnit všechny tajné analýzy o dopadu brexitu a veškeré komunikace o rozhodnutí suspendovat parlament na pět týdnů:

- Vznikly spekulace, že by Johnson mohl realizovat brexit do konce října, kdyby omezil irskou podmínku jen na Severní Irsko, tedy kdyby připustil, aby Severní Irsko i nadále respektovalo regulační a daňový režim Evropské unie. Tím by vznikla hranice mezi EU a Británií až v Irském moři, mezi Irskem a hlavním britským ostrovem. Proti tomu zuřivě vystupovala fundamentalistická protestantská severoirská strana DUP, na jejíž podpoře závisela vláda Theresy Mayové. Johnson však přišel o svou většinu v parlamentě a DUP už ho nezachrání - ztratila svou moc a roli.


* * *

- Soudy odmítly prohlásit suspendování parlamentu za protizákonné. Je to prý politické rozhodnutí, k němuž jim nepřísluší se vyjadřovat. Je to nejdelší suspendování parlamentu v moderní historii, uprostřed největší politické krize od války:


- Ve středu měl Johnson v parlamentě svědčit o svém pokroku v "jednání" o brexitu. Nebude se muset zodpovídat, upozornil labouristický poslanec Hillary Benn.

Vedoucí představitelé opozičních stran zdůraznili, že v pondělí před uzavřením parlamentu neschválí datum všeobecných voleb, dokud nebude brexit odložen:

Prokremelští kandidáti zaznamenali v Moskvě v komunálních volbách podstatné ztráty

9. 9. 2019

čas čtení 1 minuta






Prokremelští kandidáti utrpěli v komunálních volbách v Moskvě podstatné ztráty poté, co opozice realizovala strategickou hlasovací kampaň. Informují o tom v pondělí ruské tiskové kanceláře.

Po sečtení všech hlasů prohráli kandidáti vládnoucí strany Jednotné Rusko ve 20 ze 45 moskevských volebních okrsků. Tyto okrsky převzala opozice.

Spravedlnost podle polské katolické církve

9. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Oběť sexuálního zneuživání, muž, který svědčil, že ho od devíti let zneužíval katolický kněz, byl církevním soudem nazván "partnerem v hříchu cizoložství". Církevní soud pak kněze osvobodil. Kněz byl později shledán vinným u státního soudu.


K přelomové události: Strejci řeší nízkou porodnost mladých žen

9. 9. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

K přelomové události "strejci řeší nízkou porodnost mladých žen" bych měl, s dovolením, coby taky strejc pár poznámek.

Země strejce Orbána má porodnost 1,45 dítěte na ženu, země strejce Babiše má 1,57, země strejce Kaczynského má 1,37, země strejce Fica má 1,30.

Pak je v Evropě země, která má okolo 2.0, tedy už plusmínus na přirozené reprodukci. Ta země se jmenuje Francie. K vývoji fertility rate přidávám moc hezký obrázek. Francie na tom byla kdysi podobně jako my a naši sousedé, dokonce horší, ale "cosi" udělali a podívejme se, kde jsou. (A nutná poznámka: NENÍ to porodností migrantů, fakt ne).

The Telegraph: Johnsonův "geniální nápad" jak zabránit odkladu brexitu

9. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Jak známo, britská Dolní sněmovna schválila proti vůli Borise Johnsona zákon, který ho nutí, aby v polovině října požádal Brusel o odklad brexitu, pokud do té doby nevyjedná rozumnou dohodu o odchodu Británie z EU. (Tu nevyjedná, protože nevyjednává.)

Probrexitový deník Daily Telegraph, vlastněný zahraničními oligarchy, napsal v neděli večer, že Johnson a jeho poradci si vymysleli "geniální plán" jak tento zákon obejít. V čem spočívá?

Že Johnson sice oficiálně, jak ho zákon nutí, požádá Brusel o odložení brexitu, ale zároveň pošle do EU i druhý dopis, v němž bude Brusel informovat, že prodloužení nechce. ZDE 


Soudce Jo Maugham: Plán je, že Šarlatán dá tajně Evropské unii vědět, že vlastně žádný odklad brexitu nechce.

Cummingsovým brilantním odhalením je, že to Evropskou unii překvapí a způsobí to, že odmítne to, s  čímž by jinak souhlasila.

Někdo by jim oběma opravdu měl vysvětlit, že Evropa má internet.


K tomu Evropská unie: "Článek 50 o odchodu země z EU odkazuje na ústavní procedury členského státu, což znamená, že rozhodne britský Nejvyšší soud, který nám sdělí, který z obou dopisů je platný. Tohle je lepší než seriál House of Cards!

V pondělí ráno byl v britském rozhlase dotazován soudce od Nejvyššího soudu (lord Sumption), zda by Johnsonův trik s dvojím dopisem do Bruselu fungoval. "Ne, samozřejmě, že ne." Ten idiotský nápad, podporovaný deníkem Daily Telegraph, je protizákonný - protože ochromuje právní požadavek zažádat o odklad.


Pokusí se Johnson, podle vzoru Trumpa, v Británii vyhlásit mimořádný stav?

9. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

V neděli večer kolovaly mezi poslanci Dolní sněmovny dohady, že se Boris Johnson možná pokusí vyhlásit mimořádný krizový stav a v rámci něho realizovat divoký brexit.

Sam Coates, náměstek politického šéfredaktor v televizi Sky News, napsal na Twitteru: Dnes večer se hovoří o tom, zda by Boris Johson a Dominic Cummings mohli vyhlásit celostátní mimořádný stav použitím druhé části (Pravomoci v krizi) Zákona z roku 2004 o mimořádných událostech, a tím zrušit nově schválený zákon zakazujicí divoký brexit a nařizující Johnsonovi, aby šel do Bruselu žádat o další odklad brexitu.

Koalice v diskusi o klimatu v ČR

7. 9. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Reportáž pořadu ČT 168 hodin o postojích reprezentantů české společnosti k problematice klimatu. Na jedné straně koalice veřejného zájmu a expertízy. Studenti, kteří budou muset přebírat svět ve stavu odvislém od odpovědnosti předešlých generací střídavších se u vesla a kteří říkají “sami nemáme dost znalostí, abychom radili, co dělat, přirozeně však chceme, aby vědci a politici taková řešení hledal, my totiž budeme postiženi možnými důsledky.” Podpořeni soudobou vědeckou komunitou, která říká “ano, panuje shoda na tom, že bez ohledu na klimatické cykly je vliv člověka v tomto historickém období zcela zásadní a může vést k neřešitelným dopadům.”

A na straně druhé koalice krátkozrakého hlupství a buranské přezíravosti, v níž se spolu neomylně schází Babiš, Klaus dvojjediný, Zeman i Okamura. Slyšet ty holé věty patologicky lhavého premiéra, v nichž - ruce za zády - klame publikum o tom, kterak bojuje s kůrovcem, Zemana a Klause ml., kterak s omezeností a sprostotou sobě vlastní diktují studentům a školám, že vzdělávání a výchova má vést k reprodukci demagogie, jejíž jsou oni výjimečně zdatnými reprezentanty, Klause staršího bez dvou za dvacet popírajícího vědecký konsensus a Okamuru světanápravce, jenž vyřeší klima stejně úspěšně, jako vyřešil migraci... 

Nevyžádaným buřtem na nestravitelné šlichtě je podpora této koalice ze strany dezinfo scény, která dodává výše uvedeným charakteristikám navíc i ostudnou zbabělost: musíte mezi sebou diskreditovat šestnáctiletou holku, abyste si dodali sebevědomí velkých kluků. Nechtěl bych žít s tím malým zvířátkem, které se ve vás každé ráno po probuzení vyleká...

Hospodaření OSBL za srpen 2019

5. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 671,02 Kč, výdaje byly 99 116,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


HRW: Divoký brexit by byl katastrofou pro lidská práva v Británii

8. 9. 2019

čas čtení 2 minuty


Vláda Borise Johnsona uvalila nerealizovatelné podmínky na rozhovory s EU o brexitu. Oznámila, že zahajuje reklamní kampaň, financovanou částkou 100 milionů liber (2,8 miliard Kč), jejímž cílem je "informovat" občany o divokém brexitu. Je to válečná rétorika. Z toho všeho vyplývá, že Johnsonova vláda chce realizovat divoký brexit, varuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch,

Nikdo řádně nepoukazuje na to, že divoký brexit ohrožuje lidská práva lidí žijících v Británii.

Vláda má povinnost zajistit přístup občanů k zdravotnictví a k dostatečnému množství potravin. Divoký brexit ale povede k narušení dodávky léků a čerstvých potravin do Británie.

Rádio Svobodná Evropa má znovu začít vysílat v maďarštině

8. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Je to, jak píše politolog Cas Mudde, obrovská výčitka Evropské unii, že dopustila úpadek demokratických hodnot v Orbánově království


Svobodná Evropa přestala vysílat do zemí střední Evropy v roce 1993. Bylo rozhodnuto, že po pádu komunismu už tohoto vysílání není potřeba. (Jak pamětníci vědí, ředitel českého vysílání RSE Pavel Pecháček si zajistil podporu české vlády, s jehož pomocí samostatně převedl svou stanici do Prahy a později z ní vznikl okruh ČRo Plus).

V důsledku potlačení svobodných médií v Maďarsku za vlády Viktora Orbána uvažují Spojené státy o obnovení maďarského vysílání RSE.  Připravuje ho Americký úřad pro globální média (United States Agency for Global Media), což je nezávislá federální instituce. Rozhodnutí znovu zahájit vysílání v maďarštině musí ještě potvrdit Kongres, ale k tomu zřejmě dojde tento měsíc. Počáteční rozpočet maďarského vysílání má být 750 000 dolarů ročně, "měkký start" vysílání v maďarštině má být zahájen v květnu 2020, "tvrdý start" za rok od dneška.


Cas Mudde: Tohle je smutná zpráva a bylo by to naprosté ztrapnění Evropské unie. Tato "komunita hodnot" dovoluje, aby její součástí byl nedemokratický režim, a (nepřímo) dotuje masivní Orbánovu propagandistickou mašinérii, zatímco Maďaři musejí záviset pro nezávislé informace na USA.


Další problém pro Borise Johnsona: Rezignovala jeho ministryně práce a sociálních věcí

7. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Amber Rudd, do dneška ministryně práce a sociálních věcí: Já už bohužel nemohu zastávat tuto funkci. Byla jsem bohužel překvapena, že se nepracuje na dohodě s EU a nepřipravuje se. Věděla jsem a to přijímám, že pan premiér potřeboval nechat na stole možnost divokého brexitu. Očekávala jsem ale obrovské vládní úsilí dosáhnout dohody s EU. V této chvíli probíhá spoustu příprav na divoký brexit, a ne dost práce se dělá na dosažení dohody o brexitu.

A kromě toho jsem nyní svědkem, že 21 mých kolegů, dobrých, silných, konzervativních poslanců s autentickými, umírněnými pokrokovými hodnotami bylo vyloučeno z Konzervativní strany, což naznačuje, že Konzervativní strana, která je takovou silou dobra ve vládě v této zemi, už nemá místo pro lidi, kteří mají jiné názory na Evropskou unii a to já nemohu podporovat. A tak kromě toho, že odstupuju z vlády, jsem se rozhodla vystoupit z Konzervativní strany a přidat se k nim.


Boris Johnson "skončí ve vězení, pokud nepožádá o odklad brexitu"

7. 9. 2019

čas čtení 2 minuty


Jeremy Corbyn v sobotu varoval Borise Johnsona, že nestojí nad zákonem, poté, co se nynější britský "premiér"  zapřísáhl, že odmítne požádat o odložení brexitu, navzdory tomu, že Dolní sněmovna schválila zákon, podle něhož to Johnson musí udělat.

Šéf Labouristické strany řekl v sobotu: "Octli jsme se v docela pozoruhodné situaci, kdy pan premiér tvrdí, že stojí nad zákonem."

Právní experti varovali Johnsona, že by mohl skončit ve vězení, pokud nesplní příkazy obsažené v zákoně, který byl schválen v pátek a vejde v platnost v pondělí.

NYT: Shakespearovské drama v Británii. Prosadí svou anglický Rasputin Dominic Cummings?

7. 9. 2019

čas čtení 6 minut

Když se ve čtvrtek Boris Johnson dověděl, že jeho bratr Jo Johnson odchází kvůli němu z politiky, rozplakal se

S Dominicem Cummingsem jsem se poprvé setkala na soukromé recepci před referendem v roce 2016, píše Jenny Russell. Na recepci měli předložit své argumenty stoupenec setrvání v EU a brexitér.

Stoupenec setrvání v EU, mocný, sebevědomý muž s konexemi, hovořil první. Předložil sterilní argument: Británie má kvetoucí a klíčový automobilový průmysl. Brexit ho zlikviduje dovozními cly do EU.

Pak promluvil Cummings, hubená, společensky nesebevědomá postava bez úsměvu. Mluvil důrazně, evokativně. O národní hrdosti, nezávislosti, národovectví, suverenitě, důstojnosti, o právu schvalovat své vlastní zákony a dělat svá vlastní rozhodnutí.

Osm Čechů zatčeno v Kosovu

7. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

 
Policie v Kosovu zatkla osm Čechů, údajných fotbalových fanoušků, kteří plánovali vypustit během kvalifikačního fotbalového utkání mezi Kosovem a Českou republikou pro Euro 2020 dron s prosrbským transparentem.

Česká fotbalová asociace konstatovala, že nedaleko kosovského hlavního města Priština bylo zatčeno šest mužů a dvě ženy. Místní policie jim zkonfiskovala dron, srbskou vlajku a transparent s nápisem "Kosovo je Srbsko" a rachejtle a nůž. Všechno měli ve dvou automobilech s českými poznávacími značkami.

V sobotu ráno byli propuštěni.

Kosovo získalo nezávislost na Srbsku v roce 2008, ale Srbsko to neuznává. Drtivá většina obyvatel Kosova jsou Albánci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Dobrý důvod, proč tohle zhlédlo 6,7 milionů lidí

7. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Pane předsedo, jestliže se rozhodnu nosit turban, anebo vy se rozhodnete nosit křížek, nebo on se rozhodne nosit jarmulku, anebo ona se rozhodne nosit hidžáb nebo burku, znamená to snad, že je otevřená sezóna pro ctěné poslance v této sněmovně, aby činili posměšné a konflikty vyvolávající výroky o tom, jak vypadáme?

Ti z nás, kteří od útlého věku musejí trpět a  čelit nadávkám jako "ručníková hlava" nebo "Taliban", nebo že pocházíme ze "země Bongo Bongo", si dokáží plně uvědomit bolest a trápení, které pociťují už tak zranitelné muslimské ženy, když je [Boris Johnson] charakterizuje, že vypadají jako "bankovní lupiči" nebo "poštovní schránky". Takže se neskrývejte za podvodnými kamuflážemi údajných vyšetřování - kdy se pan premiér konečně za tyto urážlivé a rasistické výroky veřejně omluví?

Rasistické výroky, pane předsedo, které vedly k podstatnému zvýšení nenávistných trestných činů. A vzhledem k tomu, že roste počet takových rasistických incidentů v jeho straně, kdy pan premiér konečně nařídí vyšetřování islamofobie v Konzervativní straně? Což on i jeho ministr financí slíbili v celostátní televizi!


Americký satirik: Indie by měla kolonizovat Británii

7. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Trevor Noah, americký televizní satirik: Upřímně řečeno, nechápu, proč si někdo stále ještě myslí, že oni dokáží realizovat brexit. Vy si uvědomujete, že už zničil tři premiéry.  Zcela jasně, je to prokletí. Jako ten poklad ve filmu Indiana Jones. Každý, kdo se toho dotkne, začne, jako, úplně tát. "Já si zasloužím... Néééé ..." V této chvíli je situace v Británii tak zlá, že si myslím, že jedna z jejich starých zemí by je měla kolonizovat. Ano. Je to tam úplně v prdeli, lidi! Podívejte se na ty divochy, oni vůbec netuší, co dělají. Někdo by tam měl vstoupit a přinést stabilitu. Indie by měla přijít do Anglie a říct (pokračuje s indickým přízvukem): "Podívejte se, podívejte, podívejte. My tohle opravdu neradi děláme. Ale když vy lidi si sami sobě neumíte vládnout. Musíme to tady napravit. Musíme to tu celé dát do pořádku."
 


Bolsonaro amazonský prales zničí lehce

7. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut

Foto: Guedes a Bolsonaro

Brazilský prezident jmenoval generálního prokurátora, který přislíbil, že nebude stíhat ekologické trestné činy


Dalším strategickým krokem směrem k bezostyšnému zničení amazonského pralesa vyvolal populistický ultrapravicový brazilský prezident Jair Bolsonaro pozdvižení mezi federálními prokurátory a všemi pracovníky soudnictví, když se rozhodl porušit dlouhá desetiletí tradice a namísto toho, aby do funkce generálního prokurátora jmenoval jednoho ze tří prokurátorů vybraných brazilskými prokurátory, tento "caudillo" se rozhodl jmenovat outsidera, který přislíbil, že zastaví veškeré stíhání osob, které porušily ekologické zákony. Tím Bolsonaro znovu signalizuje, že zničení deštného pralesa za účelem zemědělské a hornické exploatace Amazonie už není trestným činem, který by prokuratura v Brazílii trestala.

Bolsonaro will easily destroy the Amazon

7. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

Photo: Guedes and Bolsonaro

Brazilian President appointed Attorney General who promised to not prosecute environmental crimes

In another move towards the unashamed project of destruction of the Amazon, populist far-right Brazilian President Jair Bolsonaro has caused uproar among federal prosecutors and all members of the Justice system after deciding to break a tradition of decades and, instead of picking one of the names from a list of three prosecutors chosen by their own peers for the top position of the category, the "caudillo" chose an outsider who promised to stop all prosecutions of people who broke environmental laws. Effectively, Bolsonaro is once again signalizing that the destruction of the rain forest for agricultural and wealth exploration is no longer a punishable crime.

Austrálie: Všechno hyne suchem, vznikají požáry

7. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Macquarie Marshes, obrovské mokřady v Novém Jižním Walesu v Austrálii, se staly místem rozsáhlého umírání.

"Včera jsme tu našli jen loužiku vodu a v ní mrtvé a umírající evropské kapry," říká Richard Kingsford ředitel Centra pro ekosystémovou vědu na univerzity Nového Jižního Walesu. "Všude jsou mrtvá a umírající zvířata. Klokani umírají a dokonce  i lišky umírají."

Pro stoupence Czexitu

Britští farmáři se zoufale snaží vyvézt svou úrodu do EU před datem brexitu 31.10.

7. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Pokud by totiž došlo k divokému brexitu, vývoz úrody z Británie do EU by byl od 1. listopadu 2019 drasticky omezen. Každá tuna vyvezených cereálií z Británie do EU by byla podrobena zdanění ve výši 16 euro, čímž by vývoz ztratil v EU tržní konkurenceschopnost. Přitom by celkový objem zemědělského exportu z Británie do EU byl drasticky omezen. Britští farmáři by byli nuceni namísto do EU se pokoušet vyvážet svou úrodu do severní Afriky, kde by ji museli prodávat se slevou, čímž by na obchodu prodělali. "Jakýkoliv vývoz zemědělských produktů z Británie po 31. říjnu bude neobyčejně složité realizovat," varoval Tom Bradshaw z Národního svazu farmářů. Nejenže je doprava dražší, ale nákupčí v severní Africe požadují obsah vlhkosti nižší než 14 procent, kdežto naše britská norma je 15 procent, a dodržet jejich normu s deštivým britským počasím je velmi obtížné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jaká je dnešní atmosféra v Británii

7. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

 

O tom vám hodně napoví tento klip. Zhlédl ho skoro milion lidí:


Konzervativní poslanec, brexitér: Myslím, že lidé jsou tu hodně zdvořilí, chci říct, podívejte se, Gloucester je nádherné město, nádherní lidé, znám tu dnes večer mnoho lidí. Ohledně mnoha věcí souhlasíme, o některých bychom asi nesouhlasili -

Žena: Vdala jsem se za Brita! Vy jste zničil můj život! A život mých tří dětí! Žiju tady dvacet let. Žiju tady déle, než co jsem žila ve Francii. Prosím, prosím, zrušte ten brexit!  Já jsem tady na podporu těchto demonstrantů. Protože brexit, brexit je obrovská katastrofa. Nejen pro mě, já mohu uniknout. Já můžu se svými dětmi odjet. Nevím, co si s tím počne můj manžel. Ale tito lidé tady, ti jsou tady uvízlí. A vy za to neponesete žádnou odpovědnost. Ale my to odneseme. Oni to odnesou.

Já jsem Francouzka, občanka Evropské unie. Žiju v Británii 21 let. Vzala jsem si Brita. Mám tři děti. Jsem učitelka, učím britské děti - -


Středoevropští politikové občanům: Množte se, nebo budete vyhlazeni

6. 9. 2019

čas čtení 1 minuta


Množte se, nebo budete vyhlazeni, to je varování, které svým voličům sdělují středoevropští politikové. Ultrapravice se chystá ve střední Evropě zavést strategii "rodina až na první místě" ve snaze přimět ženy, aby měly více dětí.

Maďarská vláda pořádá tento týden mezinárodní summit o demografii. Na něm dělá reklamu své politické strategii "pro rodinu".

Nativistický maďarský premiér Viktor Orbán na summitu, jehož se účastnil i Andrej Babiš, varoval, že je možné, že Maďarsko, jehož desetimilionové obyvatelstvo se zmenšuje, "by prostě mohlo zmizet z povrchu světa".

29596

O dvou či třech pirátských stranách v ČR

6. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Podle dat Michala Škopa, získaných pomocí „metody ekologické inference“, volební úspěch pirátů ve sněmovních volbách v roce 2017 byl podložen poměrně masivním přísunem voličů pravice: 140 tisíc od TOP09, 70 tisíc od ODS – a pokud jde o 60 tisíc voličů od Ano, i o těch se lze domnívat, že to byli ti pravicovější.

Ian Blackford, SNP: Parlament zabránil divokému brexitu

6. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Ian Blackford, předseda poslaneckého klubu skotských nacionalistů, Dolní sněmovna:  Tohle není vzpoura občanů proti parlamentu,  je to parlament proti Borisu Johnsonovi, který se chová jako diktátor. My jsme proti němu povstali, protože je to v nejlepším zájmu našich voličů. Aby nedošlo ke katastrofě divokého brexitu. Že nedojde k ohrožení pracovních příležitosti, dodávky potravin, léků, a tak dále. On nyní musí přijmout ten mandát. Pokud není ochoten to udělat, musí odstoupit. Avšak, Borisi Johnsone, zpráva pro vás z parlamentu zní: My neodcházíme koncem října z Evropské unie.

Nesmírně důležité je, že jsme tento týden zažili vynikající týden. Existuje návrh zákona který bude schválen a uveden v platnost a ten nutí premiéra, aby nás udržel v Evropské unii až za říjnovou lhůtu. To je vynikající zpráva. Musíme dál vyvíjet nátlak. Johnson je premiér bez mandátu. Přišel o svou parlamentní většinu. Musí nyní přijmout vůli parlamentu. Dostal k tomu mandát. Musí prodloužit lhůtu pro brexit, zachovat naše členství v Evropě, musíme o tom hlasovat v pondělí, abychom na Borise Johnsona udrželi tlak. Ano, chceme volby, ale neuděláme to tak, jak on chce. Budeme mít volby, až bude bezpečně zajištěno, že zůstáváme v Evropské unii, alespoň v krátkodobé perspektivě.

Reportérka: Takže pan premiér je teď v podstatě vaším vězněm?

Ian Blackford: Ano, to je. No, učinil několik upřímně řečeno naprosto absurdních výroků. O tom, že to "buď provede, nebo zemře".  No, nese odpovědnost za to, co řekl. Faktem ale je, že poslanci udělali svou práci. Ti jsou posíláni do parlamentu proto, aby zastávali zájmy svých voličů.

 


BBC: "Johnson prohrál. Volby budou až v listopadu"

6. 9. 2019

čas čtení 2 minuty



Nicholas Watt, politický editor, BBC: Důvodem, proč se (labouristé) zdržují hlasování, je to, že nedošlo k dohodě mezi Jeremym Corbynem a Borisem Johnsonem ohledně toho, kdy se mají konat volby. Boris Johnson tvrdí, že volby musejí být 15. října, aby bylo možno říct britským voličům, kdo pojede na zasedání Rady Evropy 17. října. Bude to Boris Johnson, který chce bezpodmínečně odejít do 31. října, anebo to bude Jeremy Corbyn s odložením brexitu? Jeremy Corbyn poukazuje na to, že volby se nemohou konat dřív než 19. října, což je datum, kdy teprve začne platit tento zákon nyní schválený Dolní sněmovnou, který blokuje divoký brexit. Takže tyto dvě strany se neshodly kvůli čtyřem dnům rozdílu ohledně toho, kdy by se volby měly konat. Avšak tato nedohoda ve skutečnosti znamená, že se volby budou konat nejdříve až koncem listopadu 2019, protože parlament nechal od příštího týdne Boris Johnson suspendovat, takže o tomto problému bude Dolní sněmovna moci jednat až koncem října.





Pozn. JČ: Jestliže se předčasné volby budou konat až v listopadu, znamená to pro Johnsona a konzervativce téměř jistou prohru, protože mu za to, že se mu do 31. října nepodařilo realizovat brexit, jak sliboval, odebere velké množství voličů Farageova Brexit Party a probrexitové hlasy budou beznadějně roztříštěny:

Z průzkumu veřejného mínění, které provedla organizace ICMResearch, vyplývá, že by se v listopadu podpora pro Brexit Party zdvojnásobila z 9 na 18 procent a podpora pro konzervativce by výrazně poklesla, přišli by o říjnový volební náskok nad labouristy a jak konzervativci, tak labouristé by v listopadu měli podporu každá strana jen 28 procent voličů:




Mike Pence rozzuřil Iry: "Vydělal se nám tu na koberec"

6. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Výroky amerického viceprezidenta Mikea Pence během jeho návštěvy v Dublinu, kdy kontroverzně pochválil Borise Johnsona, vyvolaly v Irsku obvinění, že Pence Iry "zradil" a "ponížil".

Komentátorka deníku The Irish Times napsala, že americký viceprezident, "velmi očekávaná návštěva, se, jak se ukázalo, nám tady vydělal na koberec".

Další blábol Borise Johnsona, tentokrát v severní Anglii: "Budu raději ležet mrtvý v příkopě, než abych požádal o odložení brexitu"

6. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

 




Ve čtvrtek řekl Boris Johnson v kontroverzním vystoupení, které si předem nenapsal (takže se mu nedalo říct projev, byl to nesouvislý blábol), že by raději ležel "mrtvý v příkopě", než aby odložil brexit za datum 31. října 2019.

Johnson vystoupil před dvěma řadami nových policejních rekrutů v policejní akademii v Západním Yorkshiru. Přišel s hodinovým zpožděním, takže jedné policistce,


která na slunci na Johnsona s ostatními čekala déle než hodinu, se udělalo nevolno a musela si sednout.

Otto English: Nejpozoruhodnější věcí o té policistce, co začala omdlévat - je to, že Boris Johnson neudělá nic, aby jí pomohl. Zachechtá se. Pokračuje. Nepomůže:



Ve svém nesouvislém projevu se Johnson zapřísáhl, že nepojede do Bruselu a nepožádá tam o další odložení brexitu, přestože ho k tomu zřejmě donutí Dolní sněmovna. Raději bych ležel mrtvý v příkopě, řekl.

Milan Kohout dokáže rozzuřit nejen Čechy, ale i Američany

5. 9. 2019 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta

Nesnášenlivost protikladných táborů v Americe se vyhrocuje do extrémů a to, co tím nejvíce trpí, je princip svobody slova. Princip, který je snad jedinou preventivní zbraní, aby se z obou táborů nestaly soupeřící fašistické hordy, píše Milan Kohout z Bostonu.

Proto jsem tentokrát nechtěl stát na žádné straně a jen jsem přišel obhajovat svobodu slova.

Když jsem rozbalil transparent s nápisem "Svoboda slova pro obě strany", tak mě "politicky korektní" vášnivci okamžitě napadli a řvali cosi o tom, že protikladná strana nemá právo na svobodu slova.

Boston je dle následující studie nejnesnášenlivější město v USA. A přitom je také městem, kde jsou nejvyšší nájmy a ceny nemovitostí v celé zemi.

Něco tady na "levicové" politické korektnosti nehraje!

Viz obě statistiky:


Dear comrades

Yesterday, the  so-called “Straight Pride Parade” marched thought the Boston streets.

In this performance, I decided not to take any sides and I went there only to express my support for  freedom of speech which is melting under our eyes like the glaciers under global warming. The warming caused by the “politically correct” fascism.

Of course, when I unrolled my banner “Freedom of Speech for Both Sides” I was immediately attacked by the counter-demonstrators and one of them tore my sign from my hands and threw it on the ground while yelling at me: “What they do has nothing to do with freedom of speech”.

It looks like fascism is growing on both sides but today fascism was felt more from the crowd of the counter-demonstrators.


K tomu:

Babiš vedle diktátora Orbána na šílené konferenci!

5. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

V Maďarsku se sešli stárnoucí muži, Babiš vedle Orbána (!), kteří chtějí nařizovat ženám, co mají dělat se svým tělem

Andrew Stroehlein, HRW: Pokud jsou znepokojeni snižujícím se počtem obyvatel ve středovýchodní Evropě, měli by skoncovat se svou korupční politikou a s útoky na svobodu, které způsobují, že mladí lidé odcházejí z Maďarska a z dalších středoevropských zemích po tisících.

Maďarský ministr pro lidské zdroje řekl na konferenci, jíž se účastnil Babiš: "Ženy budou rodit, když k tomu budou vychovávány" a předseda maďarského parlamentu dodal: "Rozhodnutí jednotlivých občanů, zda mít děti, jsou otázkou veřejného zájmu". !!!

Babiš se přidal děsivým projevem o tom, jak  bude stimulovat Češky k zvyšování populace bez spoléhání na přistěhovalce. Etnická čistota národa (?) musí být podle něho zachována:



Pozn JČ: Ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch Kenneth Roth apeluje před nadcházejícím zasedáním Rady Evropy, která bude jednat o tom, jak Maďarsko porušuje zákonnost a lidská práva, na členské země Evropské unie, včetně České republiky, aby proti likvidaci demokracie důrazně vystoupily. Roth píše:

"Vstupem do Evropské unie přijala Česká republika svou odpovědnost jako členský stát EUhájit a ochraňovat demokratické hodnoty a zákonnost. Ohrožení zákonnosti a demokratických hodnot v Maďarsku a v Polsku je reálné. Česká republika by měla vstát a zajistit, aby byl její hlas slyšen."


Vzhledem k tomu, že se populista Babiš druží s diktátorem Orbánem při všech možných příležitostech, zdá se velmi nepravděpodobné, že by se rozhodl splnit svou povinnost jako premiér členské země EU a začal razantně hájit navrácení demokratických práv a svobod do Maďarska a Polska. Kromě toho, většinu Čechů nějaká lidská práva nezajímají - pádem komunismu chtěli hlavně získat přístup do německých supermarketů. Proč se starat...




Británie: Bratr Borise Johnsona odchází z politiky, nemůže už snést, co Boris Johnson provádí

5. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Demonstranti při návštěvě Borise Johnsona v severoanglickém městě Wakefieldu (Johnson je přesvědčen, že severní Anglie je pro brexit, a proto tam pořád jezdí) zpívali: "Where is your brother gone? Far, far away!" ("Kampak zmizel tvůj bratr? Daleko, daleko!") - v souvislosti s oznámením Jo Johnsona, že už  nemůže snést, co dělá Boris Johnson ohledně brexitu, a tak odchází z politiky.

Průzkumníci veřejného mínění poukazují na to, že odchod bratra Borise Johnsona z politiky Borise Johnsoa hluboce poškodí, na léta. Konflikt mezi bratry v politice prý britští voliči vnímají jako něco zásadního. Totéž se stalo před lety při konfliktu mezi dvě čelnými aktivisty Labouristické strany, Davidem a Edem Millibandy.

Labouristé už proti Borisu Johnsonovi začali používat heslo: "Když ti nedůvěřuje ani tvůj vlastní bratr, tak kdo ti bude důvěřovat?"



* * *

Jo Johnson, konzervativní poslanec a náměstek ministra školství, oznámil, že odchází z politiky. Nemůže snést, co dělá jeho bratr Boris Johnson:


USA: Skandál se zmanipulovanou meteorologickou mapou

5. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

V poledne ve středu v oválném pracovně v Bílém domě uspořádal Trump tiskovou konferenci ohledně hurikánu Dorian. V jednu chvíli vzal Trump do ruky mapu americkéhop Státního střediska pro hurikány z 29. srpna, na níž byla zobrazena trajektorie hurikánu a jeho intenzita.

Je bizarní, že kdosi použil fixky a  dokreslil na tuto oficiální vládní meteorologickou mapu černou smyčku, která rozšířila trajektorii hurikánu z Floridy až do Alabamy. Byl to zřejmě pokus jakéhosi doprdelisty ospravedlnit předchozí Trumpovo tvrzení, bez důkazů, že hurikán může poškodit i Alabamu.

Měnit oficiální vládní předpovědi počasí je v USA trestným činem.

Trump popřel, že by cokoliv věděl o tom, kdo mapu zkreslil.

Během víkendu Trump bez důkazů varoval, že by hurikán Dorian mohl postihnout i Alabamu a vyvolal tím paniku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Brexit: Další dramatický den: Johnsonovi se nepodařilo prosadit všeobecné volby na 15. října

5. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Dolní sněmovna odmítla žádost Borise Johnsona, aby se předčasné všeobecné volby konaly 15. října, čtrnáct dní před datem brexitu dne 31. října. K schválení data těchto předčasných všeobecných voleb potřeboval Johnson 434 hlasů - tedy dvoutřetinovou většinu. Pro volby dne 15. října hlasovalo však jen 298 poslanců.

Lionel Barber, šéfredaktor hospodářského deníku Financial Times, varoval, na základě rozhovorů s mnoha konzervativci, i členy Johnsonovy "vlády", že vyloučení dvou bývalých ministrů financí z Konzervativní strany, včetně tak umírněného, všeobecně uznávaného poslance Nicolase Soamese, vnuka Winstona Churchilla, bylo obrovskou chybou. "Pokud chceme vyhrát nadcházející volby, musíme je získat zpět."


Jako obvykle, Labouristická strana se chová zmateně, a tím likviduje své šance na volební vítězství:

Tiskové prohlášení Labouristické strany praví, že labouristé podpoří volby, jakmile vzbouřenecký zákon, blokující divoký brexit, bude plně přijat.  To je v přímém rozporu s tím, co (velmi schopný vysoký činitel Labouristické strany) Keith Starmer řekl v parlamentě  ve středu odpoledne. Jeden labouristický poslanec: "Tohle není strategie naší strany."

30504

Tisková zpráva

Rebelie proti vyhynutí narušila dopravu v ulicích Prahy s cílem upozornit na probíhající klimatickou krizi

5. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Malá skupina členů hnutí Extinction Rebellion ve středu ráno blokovala automobilovou dopravu v centru Prahy. Jednalo se o krátké, několikaminutové zastavení provozu v ulicích Starého Města. Členové hnutí blokovali ulice rozvinutým transparentem s nápisem „Klimatické krizi neujedeš“, obcházeli stojící vozidla a rozdávali letáky s textem, vysvětlující podstatu klimatické krize. Jako omluvu za zdržení nabízeli automobilistům oplatky s logem hnutí. Blokáda nemá být protestem proti automobilové dopravě, účelem těchto akcí je narušit zaběhnutý chod věcí a upozornit tím na probíhající klimatickou krizi.

 

Základními požadavky Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) jsou:

1.     Politici musí říkat pravdu o ekologické krizi, přizpůsobit tomu svá rozhodování a spolupracovat s médii v komunikaci této krize.

2.     Parlament musí přijmout zákonná opatření, vedoucí k uhlíkové neutralitě do roku 2025.

3.     Vytvoření „občanského shromáždění“ (Citizens‘ Assembly), demokratického nástroje, který umožní široké veřejnosti informovaně rozhodovat o nezbytných změnách.

 

 

 

 

Hurikán Dorian, který pustoší Bahamy, je akcelerován klimatickými změnami

5. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Ilustrační obrázek

Hurikán Dorian dále páchá škody na Bahamách, kde masivní bouře a záplavy během víkendu způsobily smrt sedmi lidí a uvěznily spoustu dalších na ostrovech Grand Bahama a Abaco, kde živel zničil nebo částečně poničil 13 000 domů. Počet mrtvých však podle tamní vlády bude stoupat a mezi mrtvými jsou i děti.

Bouře s rychlostí větru 180 mil za hodinu zuřila i v pondělí a zatím neustává. Záchranáři hovoří o apokalyptických scénách na ostrovech, které jsou do značné míry závislé na příjmech z turistického ruchu. Většina ze zasažených oblastí zůstává pod vodou, včetně mezinárodního letiště Grand Bahama.

Hurikán Dorian je druhou nejsilnější bouří, která kdy byla v Atlantiku zaznamenána. Očekává se, že zasáhne Floridu a poté zamíří k pobřeží Georgie a Jižní Karolíny. Hurikán v neděli na Bahamách dosáhl kategorie 5, v úterý pak kategorie 3 a jeho intenzita ve středu klesla na kategorii 2.

Spojené státy byly za dobu, kdy v Oválné pracovně úřaduje Donald Trump, ohroženy čtyřmi bouřemi kategorie 5, nicméně prezident prý nikdy o této kategorii neslyšel. Podle odborníků však počet takto silných bouří narůstá v souvislosti s antropogenním globálním oteplováním.

„To je už čtvrtá extrémně ničivá sezóna hurikánů v Atlantiku, včetně hurikánů kategorie 5 jako je Dorian. Na tuto sérii nelze nahlížet bez vědomí toho, že posledních pět let bylo nejteplejších v celé historii měření, a to v důsledku pokračujícího růstu emisí skleníkových plynů,“ uvedl Dennis Ross z Úřadu OSN pro snižování rizika katastrof.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE a ZDE 



Krize demokracie? Kdepak!

5. 9. 2019 / Roman Sikora

čas čtení 1 minuta

Tak já nevím, ale nějaké zastavení trestního stíhání mě osobně nechává celkem v klidu. Nějaká krize demokracie se mě vlastně moc nedotýká.

Měli jsme tady kupónovou privatizaci, megatunely, měli jsme tady oposmlouvu, mrtvé sponzory ODS, za které nikdo nakonec neseděl, čisté-nečisté ruce, Olovo, bamberské kufříky, měli jsme tady nákupy vražedných padáků, předražených letadel a vojenské techniky, měli jsme tady posílání nábojnic u prezidentských voleb, měli jsme Íčko, co po nepodařeném hlasování vykřikovalo, že někdo půjde "bučet", měli jsme tady partu z Toskánka, měli jsme tady taky vládu bezkonkurenčních idiotů Petra Nečase, kdy nejinteligentnější, ale zároveň největší zloději, byli lidi z TOP 09.

Tak jakápak krize demokracie? Tohle všechno je jenom běžnou součástí provozu tzv. české polistopadové demokracie. Nic víc. A když už se to jednoho dne dosere v nějaké diktatuře, která už tady beztak nějakou dobu je, budu mít přesnou představu, proč k tomu došlo.

30422

Politika odpovědnosti a důvěry v. politika preventivního uplácení

5. 9. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Bavil jsem se s jedním velmi informovaným a vzdělaným člověkem o politice. Zcela vážně mi říkal, že poslanci v českém parlamentu by měli mít významně vyšší plat, protože by tím byla omezena jejich korumpovatelnost, žoldáctví ve prospěch osobních či skupinových zájmů. Ano, nejsme Švédsko. Společnost, ve které existuje jen nízká elementární motivace k naplňování veřejného zájmu, musí přemýšlet o tom, jak alespoň zabránit jeho zneužívání. Je to ovšem situace, která z dlouhodobého hlediska znamená obrovskou zátěž, kterou nelze jednoduše překonat. Je to brzda jakéhokoliv vývoje v tempu, kterým postupují společnosti, jejichž vnitřní koheze, soudržnost, a tedy i podpora veřejného zájmu jsou výkonnějším generátorem potřebných řešení. V ČR přitom do značné míry ovlivňují náladu ve společnosti lidé, kteří takovému rozvoji brání: totalitou a následným klausovským tupým neoliberalismem zdeformovaní jedinci ve věku 50 plus, kteří si navíc “vychovávají” své podobně ustrojené následovníky.

Proč je nezbytné brát Rusko jako rovnocenného partnera

5. 9. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Není to tak dlouho, co jsem psal o tom, že se nacházíme v éře neregulovaného jaderného klimatu, neboť padly dva pilíře globální jaderné bezpečnosti, zatímco poslední se povážlivě otřásá v základech. Když Bushova administrativa v roce 2002 jednostranně odstoupila od smlouvy ABM (dohoda o omezení systémů antibalistických raket), již na začátku 70. let podepsali Richard Nixon a Leonid Brežněv. Letos Spojené státy a Rusko letos vypověděly smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) a v ohrožení je i Nová dohoda START. Horečnému jadernému zbrojení tedy prakticky nestojí nic v cestě.

Zpráva OSN o Jemenu: USA, Velká Británie a Francie spolupachateli zvěrstev, zatímco bezpráví trvá

5. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Vyšetřovatelé pověření Radou pro lidská práva OSN zveřejnili detailní zprávu o válce v Jemenu, v níž uvedli, že všechny strany konfliktu spáchaly možné válečné zločiny prostřednictvím leteckých úderů, ostřelování, mučení apod.

Saúdskou Arábií vedená koalice, která stojí za mezinárodně uznanou jemenskou vládou, je obviněna z úmyslně vyvolaného hladovění Jemenců a usmrcení tisíců osob při leteckých útocích. Její nepřítel - vzbouření Húsióvé - jsou obviněni z kladení min, ostřelování měst a nasazování dětských vojáků.

Ekonom: Rozpočtovou kázní posedlá Evropa může bojovat s klimatickou změnou, aniž by se zvedly daně

5. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Zatímco se v USA věnuje pozornost různým podobám zeleného nového dealu, méně se hovoří o selhání evropských zemí v tomto ohledu. A to navzdory faktu, že implementace komplexního programu by byla téměř zadarmo, píše ekonom Dean Baker, který jako jeden z prvních identifikoval bublinu na americkém hypotečním trhu v letech 2007 až 2008. 

Jenže se mnohem více hovoří o brexitu než o tak zásadní otázce, jak se Evropa postaví ke globálnímu oteplování.

Přitom Evropa je v některých ohledech dál než Amerika. Evropané mají zhruba o polovinu nižší uhlíkovou stopu než Američané a řada evropských zemí podnikla rozhodné kroky k podpoře čisté energie a povzbuzuje ochranu životního prostředí.

Právní stát a Čapí hnízdo

5. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Já nejsem žádný právní expert, ale už mnoho let považuji právní stát za tu nejdůležitější vlastnost demokracie. Pomocí práva se dají řešit snad všechny zásadní společenské problémy. Celé dějiny pokroku jsou změnami v právní oblasti, ať už jsou to práva žen, práva dělníků, práva menšin, ale i právní bitvy o vyučování darwinismu nebo škodlivost kouření tabáku.

Brexitoví fundamentalisté Johnsona oslavují, ale ta komedie musí brzo skončit

4. 9. 2019

čas čtení 6 minut

Johnson je obětí kultu z britských soukromých škol, podle něhož pravý absolvent takové školy jedná jen formou nenuceného diletantství, které pohrdá pracovitostí, jíž považuje za vulgární a vhodnou jen pro šprty.


Brexit není první věcí, kterou shledal Boris Johnson obtížnou, možná to ale bude první těžká věc, na kterou se prostě nebude moci vykašlat, píše Raphael Behr. Cesta, po níž se dostal Johnson do Downing Street, je plná odhozených pracovních příležitostí, zásad i vztahů. Pro Johnsona jsou potřeby jiných lidí na obtíž a je zvyklý nad nimi prostě vždycky jen pokrčit rameny. Ale ted byl zapřažen a čelí tíživé státní povinnosti. Že je vyveden z konceptu, to bylo v úterý vidět v parlamentu.

Johnsonův tradiční repertoár nenucenosti a kraválu mu tentokrát neposloužil, rozplynula se jeho autorita i jeho parlamentní většina. První zásadnější zkouška jeho velení skončila ponížením. Porazila ho většina 27 poslanců, ztratil kontrolu nad legislativní agendou, zoufale hodil do parlamentu volební rukavici a bezmocně se díval, jak se jí šéf opozice vyhnul.

Marhoulovo Nabarvené ptáče - děsivý, ale vynikající tříhodinový film

4. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Filmový kritik deníku Guardian Xan Brooks napsal nadšenou recenzi Marhoulova filmu Nabarvené ptáče, který měl právě svou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách. Tento válečný film je výborný, avšak nesmírně brutální, takže diváci několikrát během promítání houfně odcházeli. Vlny opakovaných odchodů diváků vyvolala brutalita filmu.

Film byl natočen podle románu Jerzyho Kosińského z roku 1965, sestaveného z děsivých zážitků skutečných válečných obětí. Název filmu je odvozen od osudu špačka, kterého někdo natřel bílou barvou, takže ho jeho hejno považuje za nepřítele a zobáky ho usmrtí. Film tuto scénu ukazuje v detailních, děsivých podrobnostech. Je to jedna z jemnějších, mírnějších sekvencí tohoto snímku, píše recenzent.

Vizuálně je tento film nádherný. Z dramatického hlediska je vzdorně brutální: je to nelítostná kronika vražedného primitivismu, tak hluboce zakořeněná v hlouposti, že je šokující náhle vidět letadlo či automobil z 20. století, anebo si povšimnout herců známých z méně hrůzných filmů. Smrt postavy, kterou hraje Julian Sands, mě bude pronásledovat týdny, píše recenzent.

Marhoulův film je brutálně divošský. Ví přesně, co dělá, a v rámci té logiky neučiní jediný nesprávný krok. Film ukazuje východní Evropu v krizi, otřesenou válkou, její jádro se rozkládá a psychosexuální radiace se šíří do okolní krajiny.


Podrobnosti v angličtině ZDE


Vzbouřenečtí poslanci v Dolní sněmovně porazili Borise Johnsona

4. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto:  21  vzbouřeneckých konzervativních poslanců, kteří hlasovali proti divokému brexitu Borise Johnsona a  byli okamžitě z Konzervativní strany vyloučeni. Včetně nedávných ministrů. 



Aktualizace, středa 18.30: Poslanci Dolní sněmovny schválili druhé čtení zákona navrhovaného Hillarym Bennem, jehož cílem je zablokovat divoký brexit, počtem 329 poslanců vůči 300 - tedy většinou 29 poslaneckých hlasů. Je to o jeden hlas více než při vzbouřeneckém hlasování v úterý večer.

Podrobnosti v angličtině ZDE




* * *

Boris Johnson oznámil, že požádá parlament o schválení plánů na předčasné říjnové všeobecné volby poté, co utrpěl ponižující porážku během svého prvního hlasování v Dolní sněmovně jako ministerský předseda.

Mezi 21 vzbouřeneckými konzervativními poslanci byli i bývalí ministři v nedávné vládě Theresy Mayové, jako ministr financí Philip Hammond. Sněmovna hlasováním schválila rozhodnutí, aby parlament od vlády převzal kontrolu nad tím, o čem má parlament jednat a co má schvalovat.

Jak seděl brexitér Jacob Rees-Mogg v úterý večer ve sněmovně

4. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Zosobnění elitářství...



Okamžitě se šíří parodie:



Vládní většina:



Co fakt není definice levicovosti

4. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta


Proč se pořád srážejí vlaky?

4. 9. 2019 / Jan Molič

čas čtení 5 minut

 

Hodně se teď píše o samořiditelných autech, robotizaci a pračkách, které budou s dvoumilisekundovou latencí informovat přes IoT, že právě dopraly. Podle jednoho podcastu na Radiožurnálu jsme bez 5G sítí technologicky "strašně pozadu". Napadlo vás ale někdy, proč se navzdory tomu všemu pokroku nadále srážejí vlaky? A zda se budou srážet i poté, až technicky pozadu nebudeme?

Komunikovat s jedoucím vlakem na dálku, potažmo nechat ho zastavit na příkaz z řídicího centra nebo zamezit tomu, aby se rozjel na červenou, bylo technicky možné již v 19. století. Po 140 letech se ale nic nezměnilo na tom, že jednou z nejčastějších příčin nehod je právě projetí červené:

11. 8. 2017 - Na přejezdu uprostřed Grygova na Olomoucku zastavilo včera dopoledne pendolino. Jeho strojvedoucí předtím nerespektoval zastavovací ...

21. 5. 2015 - Na nádraží v Kralupech nad Vltavou v noci na čtvrtek vykolejil osobní motorový vlak. Podle šetření Drážní inspekce strojvůdce přehlédl ...

Aneb obyčejný volič AfD

4. 9. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 5 minut

Většinoví voliči AfD nejsou žádní fanatičtí nacisté. Jistě se tam najde několik echt "hard core" nacistů, ale soudit na základě toho, že AfD je nová nacistická strana, představuje očerňující glajchšaltování, které je podobné tomu, jako když kdysi, a není to tak dávno, byla bez rozdílu celá levice označena za komunistickou, neřkuli stalinistickou. Dokonce i Jiřího Paroubka dopadli: za Marťany, se kterými by prý prosazoval zákony ve prospěch této země, správně viděli komunisty.

Boris Johnson přišel o parlamentní většinu

3. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Boris Johnson přišel o parlamentní většinu jediného poslance, poté, co konzervativní poslanec Philip Lee, zastánce setrvání Británie v EU, dramaticky přešel v Dolní sněmovně od konzervativců k liberálním demokratům. Odehrálo se to, zatímco Johnson informoval parlament o nedávném zasedání G7 ve vystoupení většinou věnovaném brexitu.

Během pečlivě připraveného manévru Philip Lee vstal, jakmile Johnson začal mluvit, přešel přes sněmovnu a usedl na liberálnědemokratických lavicích vedle nově zvolené liberálnědemokratické poslankyně Jane Doddsové.

Pilulka proti zdravotním problémům stáří má být k dispozici do 5 až 12 let

3. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Dvě přestárlé myši. Té napravo byly odstraněny senescentní (přestárlé) buňky a vypadá daleko mladší než ta nalevo

V poslední době se rychle rozvíjí tzv. senolytika - oblast lékařství zabývající se opatřeními proti stárnutí. Čelní světoví gerontologové už prozkoušeli možnosti této vědy u zvířat a nyní zahajují testy na lidech - se slibnými výsledky. Pokud bude tento vědecký pokrok skutečně úspěšný, dnešní lidé středního věku se zřejmě stanou první generací lidstva, která bude žít mladistvěji déle.

Většina vědců studujících dlouhověkost se nesnaží o prodloužení jen života jako takového, ale o prodloužení zdravého života. Přineslo by to prospěch nejen starším lidem, ale i ekonomice.

250 dětí: Skoro všechny zahynuly

3. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Barbara Wintonová: 1. září 1939: měl to být den, kdy měl z Prahy odjet devátý kindertransport. Měl přivézt 250 ohrožených většinou židovských dětí do Británie do bezpečí. Vlak neodjel, protože Němci uzavřeli hranice. Většina těch dětí válku nepřežila. Nicholas Winton velmi litoval, že se mu nepodařilo vypravit ten transport jen o den dříve.


Hlas lidu, hlas boží

3. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Organizace Led by Donkeys promítá Goveovy lži na křídové útesy v Doveru:

Píše je také na britské písečné pláže:

"Náš nezvolený premiér se rozhodl suspendovat parlament a vnutit zemi divoký brexit, o němž i šéf brexitérské kampaně přiznává, že pro něj nikdo nehlasoval. Johnson a Gove chtějí, abychom na to zapomněli. Tak jsme to učinili viditelným z vesmíru:"


Organizace Led by Donkeys (Vedou nás oslové) jezdí ve volebním okrsku brexitéra Michaela Govea s obří obrazovkou, na níž Gove argumentuje, jak silně by bylo nedemokratické pokusit se prosadit divoký brexit suspendováním Dolní sněmovny. (Gove setrvává v Johnsonově vládě, přestože se ten rozhodl suspendovat parlament. Stejně tak dalších devět britských ministrů, kteří předtím energicky kritizovali a vyloučili možnost suspendování parlamentu.)

  Výmluvný je komentář dvou občanů v závěru videa, kteří tu obrazovku sledovali. (Video začíná titulkem VAROVÁNÍ: NÁSLEDUJE POKRYTECTVÍ.

"Co to máme za idiota zdejším poslancem?


Máme velké štěstí, že zatím neutíkáme z ČR jako uprchlíci. Co není, může být

3. 9. 2019

čas čtení 8 minut

Foto: Maha, 23, Sýrie, bývalá zdravotní sestra s třemi dětmi. Ostatní fotografie uprchlíků, jejichž osobní příběhy zveřejňujeme níže, jsou ZDE

Uprchlíci v Evropě: Jsme jako myš v pasti

Duševní zdraví je zásadním problémem pro mnoho lidí, kteří uprchli před násilím ve svých domovech a dostali se do Evropy. Mnoho těchto lidí má pocit, že jsou v pasti, fyzicky i duševně. Imigrační systémy je nutí žít svůj život ve vakuu. Přitom jsou ztraumatizováni hrůzami, před kterými uprchli.

Deník Guardian zveřejnil pozoruhodnou fotoreportáž Christiana Sinibaldiho. Fotografie jsou ZDE  

Víte, že je jen náhoda, že těmito lidmi nejsme my? A že se to může stát i nám? Uvědomíte si to při čtení jejich příběhů.

Příběhy lidí na fotografiích:

Jak brexitéři lžou a vyhrožují médiím

3. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Jenže tentokrát se to nepovedlo:

Firma Cambridge Analytica zneužívala osobní údaje uživatelů Facebooku k vytváření individuálních osobnostních psychologických profilů, jichž pak zneužívala k manipulaci občanů při volbách. Než použila tyto metody k zmanipulování referenda o brexitu  a amerických prezidentských voleb r. 2016, vyzkoušela si tyto metody v několika afrických zemích, včetně Keni, a také ve východní Evropě.




Interview Channel 4 News s pracovnicí firmy Cambridge Analytica, nyní z Farageovy Brexit Party:

Alexandra Phillips, Brexit Party, dnes: Já jsem pro ně nepracovala! Vůbec ne. To je pomluva - to nemůžete zveřejnit na internetu, moje milá. Jestliže tohle použijete na internetu, budete mít velké potíže, OK?

Alexandra Philips v roce 2017: Takže teď mohu mluvit, ale zatímco mám smlouvu s firmou Cambridge Analytica, kdyby ti zjistili, že jsem o nich mluvila s novinářem... Víte, co mám na mysli. Podepsala jsem s nimi smlouvu o utajovaných informacích, a tak...

Alexandra Philips, Brexit Party, dnes: Tohle prosím nedělejte, protože v tom případě se v nadcházejících několika týdnech a měsících bude dít mnoho věcí, které vám velmi ztíží život. Myslím to vážně.

Reportérka: Já jsem novinářka. Vy se mi snažíte říct, co smím a nesmím -

Alexandra Philips, Brexit Party, dnes: Ne, to se nesnažím, samozřejmě, nic vám neříkám... Podívejte se.

Reportérka: Je to v pořádku. Ukončeme to.

Alexandra Philips, Brexit Party, dnes: V životě jsem nebyla zaměstnaná ve firmě Cambridge Analytica. Pracovala jsem v Keni během tamější předvolební kampaně. Pracovala jsem během předvolební kampaně vedle různých lidí a vedle různých organizací. Všechno, co jsem dělala, bylo v zájmu podpory míru, bezpečnosti a stability v té zemi. Miluju Keňu.

Británie: Boj o záchranu země před ultrapravicovým pučem začíná. Bude úspěšný?

3. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, úterý 14.50: Vzbouřenečtí konzervativní poslanci na schůzce s Johnsonem důrazně odmítli podpořit jeho nepřesvědčivou a vlastně nijakou strategii pro brexit.  Sněmovna zřejmě neschválí předčasné volby, dokud nebude schválen zákon znemožňující divoký brexit. 

V úterý 3. září se vrací Dolní sněmovna z letních prázdnin, na pár dní, než bude podle Johnsonova rozhodnutí suspendována dne 9. září. Těch několika málo dní chtějí poslanci využít k schválení zákona bránícího Johnsonovi realizovat divoký brexit dne 31. října 2019. Podaří se to?

Stínová (labouristická) generálná prokurátorka: "Jsem přesvědčena, že osoby, které jsou nyní v úřadu britského premiéra v 10 Downing Street, jsou gangsteři a kriminálníci."


EU možná vyhlásí divoký brexit za vážnou přírodní katastrofu

2. 9. 2019

čas čtení 4 minuty


Umožnilo by to členským zemím Evropské unie získat přístup ke krizovému fondu pro odstraňování následků povodní, požárů a zemětřesení

Evropská unie jedná o tom, zda kategorizovat divoký brexit jako velkou přírodní katastrofu podobnou povodním, požárům či zemětřesením. Postiženým státům by to umožnilo získat krizové finance na zmírnění dopadů divokého brexitu, z tzv. Fondu solidarity, který byl založen r. 2002 v reakci na tehdejší záplavy v Evropě. K dispozici je každoročně asi 500 milionů euro, ale přístup by státy měly i k neutraceným financím z předchozích let.

Toto jednání o pomoci pro členské země EU je v příkrém kontrastu se situací ve Velké Británii, kde vláda tvrdí, že k žádným záporným dopadům nedojde.

Boris Johnson hovoří v pondělí v podvečer před 10 Downing Street. Tvrdí, že prosadí odchod Británie z EU dne 31. října 2019 "stůj co stůj". V televizi je ho skoro neslyšet, protože demonstranti skandují "Stop the coup!" "Zabraňte tomuto státnímu převratu!" (Viz v tomto článku níže.)

Mike Galsworthy: No, to bylo pro něho hrozné. Vylezl ven, zbaběle se neodvážil vyhlásit všeobecné volby a celou dobu během jeho projevu demonstranti skandovali...

Demonstrace, odkud se šířilo skandování "Zastavte tento puč!"



Boris Johnson zřejmě připravuje náhlé všeobecné volby

2. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Ve snaze překřiknout demonstranty, kteří u vrat do Downing Street skandovali "Zastavte tento puč", oznámil v pondělí v podvečer před dveřmi do Downing Street Boris Johnson, že nezamýšlí vyhlásit všeobecné volby. O 40 minut později sdělil vysoký činitel v Downing Street, že Johnson vyhlásí volby na 14. října, pokud budou v úterý 3.9. poslanci hlasovat proti divokému brexitu.

Jak píše James Felton: Jsem dost starý na to, abych si pamatoval, že před 40 minutami Johnson vyhlásil, že žádné volby nebudou:






Šíří se spekulace, že se Boris Johnson chystá uspořádat v Británii náhlé všeobecné volby, pokud se vzbouřeneckým poslancům v Dolní sněmovně po návratu parlamentu z letních prázdnin v úterý 3.9. podaří schválit zákon vynucující si odklad brexitu. Downing Street tvrdí, že by to bylo "vyjádření nedůvěry" vládě.

Británie: Angličané zřejmě chtějí ultrapravicovou diktaturu

2. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Tony Blair: Moc uchvátila v Británii skupina dobrodruhů. Ale pozor: po několikaletém období ochromení britské politiky může být návrh přejít k politice dobrodruhů pro voliče velmi atraktivní

Navzdory rozsáhlým celostátním demonstracím proti rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat parlament, z nejnovějších průzkumů veřejného mínění vyplývá, že velká část anglických voličů "razantnost" Borise Johnsona podporuje, a to bez ohledu na to, že divoký brexit dne 31. října 2019 povede k hospodářskému chaosu, k rozkladu britské ekonomiky a k omezení občanských práv.

Podobně jako velká část Čechů, posedlých strachem a nenávistí z muslimů a uprchlíků, i velká část Angličanů zdá se varování expertů prostě nevěří, pochopení složitostí brexitu je mimo jejich vnímání. Nadšení stoupenci Borise Johnsona zcela ignorují odpor Skotů, Irů v Severním Irsku a farmářů ve Walesu, pro něž bude brexit katastrofou.

Případ Čapí hnízdo - vychutnejte si moc státního zastupitelství

2. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když bylo za Topolánkovy vlády třeba ochránit vládu před následky trestního stíhání ministra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká odňala případ příslušnému státnímu zástupci Radimu Obstovi v Přerově a předala ho Arifu Salichovovi do Jihlavy (červen 2007), který celou kauzu zastavil. Případ Jiřího Čunka se tak nikdy nedostal k soudu, tedy Jiří Čunek byl a je čistý.

AfD v nedělních zemských volbách v Sasku a v Braniborsku posílila, ale nesvrhla mainstreamové strany

2. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Protiimigrační ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland v nedělních zemských volbách v Sasku a v Braniborsku (na území bývalé komunistické NDR) posílila více, než se předpokládalo, avšak nepodařilo se jí svrhnout mainstreamové strany CDU a sociální demokraty.

Nicméně v obou spolkových zemích došlo k ostrému posunu k ultrapravici a v obou zemích se AfD umístila jako druhá. Této straně se podařilo zmobilizovat k volbám několik statisíců lidí, kteří dosud nikdy ve volbách nehlasovali.


Nedospělá občanská společnost

Necháme to Koněvovi

2. 9. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Chápu, že vztah k Rusku je v současnosti předmětem sporu a pro ten jsou historické okamžiky vítaným okamžikem pro aktualizaci. Zejména za situace, kdy s touto autoritářskou a z bezpečnostního hlediska pochybnou zemí kolaboruje prezident ve snaze přispět trochu k podmínkám české oligarchie, jež tam má své prokazatelné zájmy.

Na druhou stranu, toto téma nepřispěje k nějaké společenské katarzi, jak doufá Ivo Bystřičan, jelikož zastávání pozic, zejména na straně neuatentických oponentů (hradní šašek už v tomto směru vydal své twitterové komuniké), povede vždy ke snaze eskalovat napětí, nikoliv dosáhnout vyřešení problému.

Žel, i na straně těch, kteří tohoto okamžiku využívají k tomu, aby upozornili na historickou nejednoznačnost, kterou uctívání ruských symbolů moci představuje, dochází k nepochopení této skutečnosti, což eskalaci pravděpodobně pouze podpoří. Místo katarze tak vznikne jakýsi lidový spor, často velmi nepoučený a emoční, identitární, v němž už sehraje symbolika jen zástupnou roli pro obhajobu zakořeněného postoje.

Dokážu si představit, že ze strany těch vzdělanějších a těch, kteří jsou skutečně autentičtí, bude snaha o pododný proces společenského se vyrovnání s nedávnou historií vedena poněkud promyšlenějším způsobem. A zejména v tomto souhlasím s Janem Čulíkem:

Bože! Jsme skutečně tak hloupí a zahledění do pseudoproblémů nastolovaných pravidelně mediální agendou, že si necháme vnutit méně podstatné před kardinálně podstatným? K žádné katarzi nemůže dojít ve společnosti, která je takto limitovaná. Necháme to Koněvovi? Skutečně?

O Koněvově soše v Guardianu

2. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 

Občasný pražský reportér deníku Guardian a týdeníku Observer Robert Tait má v těchto dnech plné ruce práce. V neděli publikoval v týdeníku Observer článek o bitkách ohledně pomníku maršála Ivana Koněva v pražských Dejvicích. Informoval, že se pomník komunální úřad v Praze 6 rozhodl zakrýt plachtou, protože kdo ho má pořád čistit od barvy.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář musel dostat od pátku policejní ochranu poté, co se stal terčem výhrůžek emaily, na sociálních sítích a esemeskami. Hledají ho, aby ho zmlátili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Koněvova socha je samozřejmě urážlivá, protože je z roku 1979 - není to autentické vyjádření vděčnosti za (teoretickou) pomoc při osvobozování Prahy z roku 1945 či  1946 - je to pokrytecký, kariéristický, ideologický čin z normalizačního období, kdy nikdo žádnou vděčnost za osvobození Prahy - po 34 letech - náhle nepocítil. Stavba pomníku byl doprdelistický čin normalizačních kolaborantů a pomník tedy nemá žádný autentický význam.

Nicméně tak úplně nesouhlasím s Ivo Bystřičanem. Dovolte mi poznamenat poněkud ironicky:

Je to opravdu důležité. Žádné jiné problémy v ČR neexistují. 10 procent národa není v dluhovém otroctví. Školy nejsou blbé. Na robotizaci je ČR dokonale připravena, není třeba dělat nic. ČR nemá problémy se suchem a globální otepování je lež. Ať žijí řešitelé pomníku Koněv!

" Bude antiklerikální prase Siekierski muset brzo čelit Pánubohu?"

2. 9. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 3 minuty

Tento článek byl právě zveřejněn (ale pak okamžitě stažen z webu) na jednom polském ultrapravicovém serveru, který má vazbu na Marcina Rolu, pravicového "novináře", jehož si čtenáři Britských listů snad pamatují z tohoto článku. Týká se to Tomasze Sekielského, filmaře, který nedávno natočil dvouhodinový dokumentární film o pedofilii v katolické církvi. Film se jmenuje "Nikomu to neříkej", psali jsme o něm v Britských listech (má anglické titulky) a na YouTube ho zhlédlo více než dvacet dva milionů lidí. Film je šokující zaznamenáním případů, jak pedofilní sexuální zneužívání kněžími zničilo od dětství do dospělosti mnoha lidem život, a jak tyto kriminální činy polské kněžstvo dodnes hájí a utajuje:



Sekielski je obézní a nedávno podstoupil chirurgický zákrok, který mu zmenšil žaludek.

Británie: "Pokud parlament schválí zákon zamezující divoký brexit, Johnsonova vláda ho bude ignorovat"

2. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Michael Gove, činitel Johnsonovy vlády pro přípravu brexitu, odmítl v neděli vyloučit, že Johnsonova vláda bude respektovat zákon, který parlament schválí s cílem blokovat divoký brexit.

Jeho výroky odsoudili jak labouristé, skotští nacionalisté, tak konzervativní vzbouřenci. Jeden konzervativní poslanec konstatoval, že to dokazuje, že je v Británii demokracie ohrožena.

Na opakovaný dotaz televizního moderátora, zda by to nebylo neuvěřitelné, kdyby vláda odmítla dodržet zákon, Gove řekl: "Uvidíme, co ten zákon praví. My ale už máme zákon o odchodu z EU, pro nějž hlasovala drtivá většina poslanců."


Británie po brexitu přestane povolovat uprchlickým dětem, aby přišly za svými příbuznými v zemi

2. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Lord Alf Dubs, původem Čechoslovák



Britské ministerstvo vnitra se chystá od 1. listopadu zrušit proceduru sjednocování uprchlických dětí s jejich příbuznými, žijícími v Británii. Podle tzv. Dublinského předpisu, platného v Evropské unii, mají členské země EU povinnost v rámci slučování rodin přijmout nezletilé uprchlíky, pokud v zemi mají příbuzné. Po divokém odchodu z EU Británie toto pravidlo přestane dodržovat. Bude to mít fatální dopad na dětské uprchlíky, kteří uvízli v Řecku a v Itálii.

Vysoce zranitelné uprchlické děti žijí většinou jako bezdomovci na ulicích evropských měst a drtivou většinou se stávají obětí sexuálního zneužívání a šikanování.

30503

Koněv jako katalyzátor nevyřešených českých historických kontroverzí

2. 9. 2019 / Ivo Bystřičan

čas čtení < 1 minuta

Jsem za tu vyhrocenou debatu o Koněvovi rád, píše Ivo Bystřičan. Odráží totiž, jak málo jsme se bavili o našem vztahu k Němcům a našich rolích ve válce, o našich fázích vztahu a jednání vůči Sovětům i Rusům, a naší roli v dramatu dějin. Kanalizuje se to nad jedním pomníkem, a byť to má čapkovské kontury - jedni přijdou a pomalují to, druzí to zase smyjí, radnice zahalí plachtou, tu zas někdo sundá - i tak ostrá debata nad konkrétním symbolem má smysl, pakliže dosud jsme kontroverzní stránky dějin nechávali být a názory jen bublaly pod povrchem. Není na tom nic opovrženíhodného.

Diskuse s předsedou vlády Andrejem Babišem o vstupu dalšího mobilního operátora na český trh

To je takový transparentní postup, když se nad obří zakázkou scházejí dva oligarchové...

2. 9. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Tohle mně přijde už naprosto neuvěřitelné. V ČR se chystá čtvrtý telco operátor, protože víme, jak tuhé konkurenční boje spolu svádějí ti tři, ve prospěch nás, koncových zákazníků. To je radost sledovat. Takže se mají dražit frekvence na nového operátora, začátkem příštího roku. A teď pozor. "Sazka a ministerstvo (!)" přišli s nápadem, že se cena dražených kmitočtů sníží na polovinu, tedy udělí se dáreček v hodnotě mnoha miliard korun ze státního. Za dohodou stojí schůzka Andreje Babiše s Karlem Komárkem (majitel Sazky); prostě dva majitelé soukromých impérií se sešli, nejspíš někde v Průhonicích, a "domluvili se". Takhle se u nás řídí stát: sejde se oligarcha s oligarchou, z nichž jeden je současně omylem přírody premiér země. Sejdou se utajeně, žádné regulérní, protokolární jednání na vládě za účasti ministra či náměstka, se zápisem. A udělají deal. Za státní peníze. To se snad neděje ani v Tatarstánu - "Sazka a ministerstvo přišli s nápadem snížit cenu pro Sazku na polovinu". Oni už jsou úplně bez studu; uchvácení státu privátem před zraky všech. (Zdroj informací: Forbes, HN, za jejich přesnost samozřejmě nemohu ručit).

Níže navazuje digitální konverzace s rozčileným předsedou vlády.

Jak přežít kapitalismus?

2. 9. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Bohumil Kartous ve svém textu Seš digitál, kriple? naráží na zásadní myšlenku, již se zdráháme pojmenovat, neboť bychom si museli volky nevolky připustit, že náš životní styl a hodnoty, které vyznáváme, nás vedou do propasti. Pud sebezáchovy mnohým z nás velí, že je třeba nahradit systém - nebo korporátní kapitalismus, chcete-li - jinak se lidská civilizace ocitne ve smrtelném nebezpečí. Ale jak z této šlamastyky ven?

30050

Kuriozity a souvislosti výročí srpna 1968 a 1969

Kdo vlastní pravdu, disponuje mocí: hodnotová a finanční okupace současné ČR sílí

2. 9. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Shromáždění organizovaná, anebo koordinovaná spolkem „Milion chvilek pro demokracii“ přinášejí někdy i nečekané připomínky a vyjádření jak o dnešní politice, tak o 60. letech. Na přibyslavském shromáždění na Vysočině zazněly mimo jiné vzpomínky na místní události v r. 68 a jedna z nejzajímavějších z nich s tradičním vnímáním událostí let 68. a 69. nemá mnoho společného. „Do přibyslavské kroniky bylo dopsáno tužkou: „V roce 1968 zemřel bratr zavražděné (Anežky Hrůzové v Březince u Polné) a v závěti zanechal přiznání, že její vraždu spáchal on sám“, zaznělo z úst organizátora Petra Málka při vzpomínce na další význačné místní události jako například poboření stodoly u Bukovských polským kanónem při průjezdu vojsk varšavské smlouvy nedalekou vískou Dobrá.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24202