AfD v nedělních zemských volbách v Sasku a v Braniborsku posílila, ale nesvrhla mainstreamové strany

2. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Protiimigrační ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland v nedělních zemských volbách v Sasku a v Braniborsku (na území bývalé komunistické NDR) posílila více, než se předpokládalo, avšak nepodařilo se jí svrhnout mainstreamové strany CDU a sociální demokraty.

Nicméně v obou spolkových zemích došlo k ostrému posunu k ultrapravici a v obou zemích se AfD umístila jako druhá. Této straně se podařilo zmobilizovat k volbám několik statisíců lidí, kteří dosud nikdy ve volbách nehlasovali.


 

Z průzkumů provedených u východů z volebních místností vyplynulo, že CDU zůstává v Sasku nejsilnější stranou, ale přišla o 6 procentních bodů a získala 33 procent voličů, kdežto AfD 28,1 procent- AfD tam posílila o 18 procent.

V Braniborsku se těsně udrželi u moci sociální demokraté, kteří tam vládnou od roku 1990. Získali 26,6 procent a přišli o 5 procentních bodů. AfD získala 24,5 procent a posílila o více než 10 procent.

Hlasovací právo mělo asi 5 milionů lidí, což je asi desetina všech německých voličů.

Bavorská publicistická rozhlasová stanice B5 přinesla před nedělním hlasováním podrobnou analýzu situce v obou těchto bývalých východoněmeckých zemích. Zaznamenala, že Východoněmci jsou frustrováni: mají menší platy než v západním Německu, mají pocit, že jsou v Německu občané druhého řádu, v jejich spolkových zemích nedochází k žádným investicím, nemají skoro žádné politické zastupitele na německé federální úrovni. Silná je nenávist vůči uprchlíkům. Na předvolebních shromážděních zněla fašistická hesla, jako "Německo pouze Němcům!" "Právo na německou vlast je lidské právo!" "Učiňme Německo zase velkým!"

Celkový dojem byl děsivý.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7799

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2019