O Koněvově soše v Guardianu

2. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 

Občasný pražský reportér deníku Guardian a týdeníku Observer Robert Tait má v těchto dnech plné ruce práce. V neděli publikoval v týdeníku Observer článek o bitkách ohledně pomníku maršála Ivana Koněva v pražských Dejvicích. Informoval, že se pomník komunální úřad v Praze 6 rozhodl zakrýt plachtou, protože kdo ho má pořád čistit od barvy.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář musel dostat od pátku policejní ochranu poté, co se stal terčem výhrůžek emaily, na sociálních sítích a esemeskami. Hledají ho, aby ho zmlátili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Koněvova socha je samozřejmě urážlivá, protože je z roku 1979 - není to autentické vyjádření vděčnosti za (teoretickou) pomoc při osvobozování Prahy z roku 1945 či  1946 - je to pokrytecký, kariéristický, ideologický čin z normalizačního období, kdy nikdo žádnou vděčnost za osvobození Prahy - po 34 letech - náhle nepocítil. Stavba pomníku byl doprdelistický čin normalizačních kolaborantů a pomník tedy nemá žádný autentický význam.

Nicméně tak úplně nesouhlasím s Ivo Bystřičanem. Dovolte mi poznamenat poněkud ironicky:

Je to opravdu důležité. Žádné jiné problémy v ČR neexistují. 10 procent národa není v dluhovém otroctví. Školy nejsou blbé. Na robotizaci je ČR dokonale připravena, není třeba dělat nic. ČR nemá problémy se suchem a globální otepování je lež. Ať žijí řešitelé pomníku Koněv!

0
Vytisknout
9790

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2019