Výpady ministra Brabce proti veřejnoprávnímu vysílání během pandemie jsou trestuhodné a neomluvitelné

9. 4. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty
 

Ministr životního prostředí a bývalý vicepremiér ČR Richard Brabec nazývá veřejnoprávní televizi „žumpou“. Aby toho nebylo málo, tak v dialogu, který na svém facebookovém profilu zveřejnil Marek Wollner z Reportérů ČT, ministru Brabcovi sekunduje poslanec vládního hnutí ANO Milan Feranec a šéfredaktor Lidových novin ze svěřeneckého fondu premiéra Andreje Babiše, Ištván Léko.

Reportéři ČT dozajista pochybili, když své reportáží dali rasisticky zavánějící název „Čínská nemoc“ (ZDE). Za označování Covid-19 „čínským virem“ byl v amerických médiích soustavně kritizován Donald Trump (ZDE) a to, že se Reportéři ČT snížili na úroveň jednoho z čelních světových prosazovatelů rasistického vyjadřování, je skutečně zklamáním.

 

Zklamání je o to větší, že propaganda Čínské lidové republiky je českou vládou nekriticky přijímána (v případě vystoupení premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka během vítání placeného „daru“ hraničí s trapnou servilností) a česká veřejnost čelí dlouhodobé propagandistické masáží dezinformačních serverů, která během pandemie mimořádně zesílila, jak na to ve svých analýzách soustavně upozorňují například Čeští elfové (ZDE).

Stále ve vícero zemích Evropy pomalu vyplouvá na povrch, jakým nehorázným způsobem se pandemie zneužívá k nákupu ochranného a zdravotnického materiálu za nevýhodných, anebo pro cílový stát netransparentních podmínek. Reportážím slovinských novinářů o podivných podmínkách nákupu materiálu za vlády staronového premiéra Janeze Janši (ZDE) se věnuje také Orgnized Crime and Corruption Reporting Project (ZDE).

Užívání rasistických titulků ze strany seriózních médií je ale jenom vodou na mlýn dezinformačních serverů a politiků, které dezinformace pomáhají držet u moci.

Nic z toho by ale nemělo omluvit vyjadřování ministra Richarda Brabce na adresu České televize. Snižovat z pozice člena vlády veřejnoprávní televizi tak dehonestujícími vyjádřeními během pandemie, kdy je ČT jedním z klíčových informačních kanálů státu k nejohroženějším segmentům populace, je nebezpečné a trestuhodné. A Richard Brabec si je tohoto moc dobře vědom.

Bizarnost Brabcova rozhovoru na Facebooku s šéfredaktorem jedněch z klíčových novin svého bývalého šéfa z Agrofertu a svého současného šéfa z vlády ČR Babiše je samostatnou záležitostí poměrně dobře ilustrující současný stav politiky v ČR a její podobnost k politickým reáliím v Maďarsku, či Ruské federaci.


0
Vytisknout
7259

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020