Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých na koronavirus v USA přesáhl 50 000

24. 4. 2020

čas čtení 13 minut
 
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V sobotu 25.4.  bylo v ČR registrováno 7273 nakažených, v nemocnici bylo 385 osob a 215 osob zemřelo.

- Británie: Obě sedmatřicetiletá dvojčata zemřela na koronavirus. Jedno dvojče bylo zdravotní sestrou:

- Globální počet mrtvých překročil 193 042 osob. 2,7 milionu lidí bylo nakaženo. V Británii zemřelo za posledních 24 hodin 684 osob, celkem je v nemocnicích registrováno 19 506 mrtvých. V Británii je oficiálně nakaženo nejméně 143 464 osob.

Donald Trump doporučoval na své "prezidentské" tiskové konferenci pití sava poté, co mu ho doporučil šarlatán Mark Grenon. Grenon doporučuje svým zákazníkům, aby pili savo, a napsal v tom smyslu Trumpovi, že kysličník chlóru, silné bělidlo, používané při průmyslových procesech, jako je výroba textilu, po jehož požití člověk zemře, "je vynikající detoxikační prostředek, který v těle usmrtí 99 procent patogenů". Grenon v dopise Trumpovi dodal, že "savo dokáže v lidském organismu COVID-19 zlikvidovat." ZDE 

- Zdravotnictví v největších brazilských městech je na pokraji kolapsu.

- V Thajsku bylo zaznamenáno 53 nových případů nákazy a úmrtí 48 letého Thajce, který byl naakžen spolu se čtyřmi dalšími členy své rodiny. Většina nákazy je mezi migrantskými dělníky. V největším městě v Amazonii, Manaus, kopou masové hroby a pohřbívají až 100 lidí denně.

- Saúdská Arábie prodloužila své jednostranné příměří v Jemenu o další měsíc, ve snaze potlačit tam epidemii.

- Neodemykejte zemi, varuje německý Robert Koch Institute. Situace je příliš labilní. Německo by mělo uvažovat o dalším rušení karanténních opatření teprve, až by počet nových nákaz klesl na několik stovek denně. V současnosti roste denně o 2000.

 

- Světová zdravotnická organizace oznámila plán pro globální boj proti pandemii v hodnotě 7,5 miliard euro.

- Švédsko zaznamenalo 812 nových případů, celkem bylo ve Švédsku nakaženo 17 567 osob. Zemřelo dalších 131 lidí, celkem 2152 osob.

- Britská vláda byla varována loni, že Británie musí mít robustní plán boje proti virové pandemii a jejím potenciálně katastrofálním sociálním a ekonomickým dopadům. Šestisetstránková tajná analýza britské vlády varovala, že i mírná pandemie usmrtí desetitisíce lidí, a zdůraznila, jaké přípravy musí země učinit pro neutralizaci škod. Neudělalo se nic, v britské vládě jsou nekvalitní jedinci, jen ti, kteří podporují brexit.  ZDE 

- Čína naléhá na Evropskou unii, aby zmírnila svou analýzu dezinformační kampaně, kterou vede Peking.

- Zatímco ve Spojených státech už zemřelo na koronavirus 51 000 lidí a téměř každý šestý člověk přišel o zaměstnání, státy jako Georgia, Oklahoma a další ruší od pátku veřejnou karanténu. V Georgii nechává guvernér Brian Kemp otevřít fitka, holičsetví, tetovací salóny a další pracoviště, navzdory varování zdravotníků.



- Proč si nejlépe vedou proti koronaviru země, v jejichž čele stojí ženy? Německo, Tchajwan a Nový Zéland?  ZDE 

- Americké námořnictvo chce vrátit do funkce kapitána letadlové lodi Theodore Roosevelt Bretta Croziera, kterého vyhodil Trumpův úředník za to, že Crozier požadoval ochranu proti koronaviru pro své námořníky.

- Počet mrtvých na koronavirus v USA přesáhl 50 000. Je nejvyšší na světě a za posledních 10 dní se zdvojnásobil. Počet osob nakažených v USA koronavirem přesáhl 857 000.

- Vedoucí světoví politikové se dohodli, že koordinují spolupráci na vývoji vakcíny proti koronaviru po celém světě. Spojené státy se na této iniciativě Světové zdravotnické organizace rozhodly neúčastnit.  ZDE 

- Americké úřady varují lékaře před předepisováním hydrocholorochinu pacientům s koronavirem. Americký úřad pro správu potravin a léků varoval, že hydrochlorochin má někdy u pacientů smrtelné důsledky. Způsobuje nepravidelnost srdečního tepu. Donald Trump při svém hraní na lékaře tento lék opakovaně doporučoval veřejnosti.

- V tajném vědeckém výboru SAGE, který radí vládě k problémům pandemie, zasedají i dva nevědci - brexitový maniak a hlavní poradce Borise Johnsona Dominic Cummings a jeden mladík, který předpověděl Johnsonovo vítězství ve všeobecných volbách v prosinci 2019.

- Globální počet mrtvých na koronavirus dosáhl nejméně 193 042 osob. Počet je zřejmě vážně podhodnocen.

- Donald Trump vyjádřil názor, že by se koronavirus mohl léčit tím, že by se lidem do žil vpouštělo savo:


- Celkový počet nákaz se zvýšil nad 2,7 milionu a počet úmrtí nad 190 000. Spojené státy mají téměř 870 000 nákaz a téměř 50 000 úmrtí. Druhá nejhorší je Itálie s 25 549 úmrtími, Španělsko s 22 157 úmrtími a Francie s 21 856 úmrtími. Británie zaznamenala v nemocnicích asi 18 700 úmrtí.

- Rusko potvrdilo nárůst infekcí za 24 hodin o 5849 případů. Celkem bylo v Rusku zaznamenáno 68 622 infekcí. V Moskvě lékaři v nemocnicích zápolí s množství případů mladých lidí, kteří museli být napojeni na ventilátory:

- Výsledky prvních testů vakcíny pro koronavirus na lidech nebudou k dispozici po dlouhé měsíce, varoval Andrew Pollard, ředitel Oxford Vaccine Group. Ve čtvrtek byli novou vakcínou očkováni v Oxfordu dva dobrovolníci a bude se teď řadu dní čekat, zda má vakcína nějaké záporné důsledky. Dobrovolníci nebudou záměrně nakaženi koronavirem, čeká se, zda k tomu dojde v komunitě spontánně, avšak v současnosti je šíření nákazy v důsledku uzamčení Británie potlačeno. "Je těžké předpovědět, kdy se setkají s koronavirem a může to trvat dlouhé měsíce." Vědci dosud nevědí, co je bezpečnou dávkou této vakcíny.

- Zdravotníci všeobecně odsoudili Trumpovy bláboly na tiskové konference, zda by se mohla používat dezinfekce a ultrafialové paprsky jako lék pro lidi nakažené virem.

- Spojené státy zřejmě prodlouží sociální distancování do léta.

- Primátor japonského města Osaka se stal terčem kritiky za své vyjádření, že by měli nakupovat muži, protože "ženy nakupují příliš dlouho".

- Dr. Peter Tun, 62, lékař z britského zdravotnictví, který zemřel na koronavirus v Royal Berkshire Hospital dne 13. dubna poté, co týden před tím byl pozitivně testován na koronavirus, marně žádal ředitele nemocnice dne 23. března o ochranné prostředky pro sebe a své zdravotnické kolegy. Jeho žádost management odmítl.

- Švédsko zaznamenalo 16 755 nákaz a 2021 úmrtí. Vláda Švédům doporučuje, aby se vyhýbali zbytečnému cestování, pracovali z domova a nechodili ven, pokud je jim nad 70 či jsou nemocní, ale nenařídila uzamčení země. Švédové zuří, že v důsledku toho zemřelo množství starších občanů. Švédský epidemiologi Anders Tegnell však tvrdil v pátek ráno v britském rozhlase, že je nyní Švédsko prý lépe připraveno na druhou vlnu, protože je prý ve společnosti nyní "15-20 procent imunity" (neví se, zda imunita vůbec funguje). Až 50 procent úmrtí bylo v domovech důchodců. Lena Einhorn, virolog, který kritizuje švédskou strategii vůči koronaviru, charakterizuje ji jako "naprosté selhání", protože "oni tvrdili, že hlavním cílem je ochránit starší lidi". Nature o jeho přístupu publikovala článek: "Je těžké mít ohledně koronaviru strategii, vzhledem k tomu, že o něm nevíme nic. Je nesmyslné uzavírat evropské hranice, protože koronavirus je v Evropě už všude. Větší znepokojení máme ohledně cestování uvnitř Švédska." 


- Rakouské lyžařské letovisko Ischgl, které se stalo centrem rozšíření koronaviru a rozšířilo se v únoru odtamtud více než 800 nákaz, chce zrušit dosavadní "skupinovou turistiku".
 
- Remdesivir, protivirový lék, o němž vědci doufali, že je nadějným lékem proti COVIDU-19, neměl v prvním kompletním lékařském testu žádné pozitivní důsledky. Léku je nyní globálně nedostatek, protože je to jeden z léků, o němž se Donald Trump vyjádřil, že je "slibný". Při vysoce kvalitním textu 237 pacientů, kdy někteří dostali remdesivir a někteří ne, lék neměl žádný efekt. Test byl také předčasně ukončen, protože měl lék záporné vedlejší účinky. ZDE  

- Koronavirový test čtyř osob v palestinském uprchlickém táboře v Libanonu byl pozitivní. Celkem tam bylo nakaženo pět osob.

- Evropské mistrovství v atletice, které se mělo konat v srpnu 2020 v Paříži, bylo v důsledku koronavirové pandemie zrušeno.

- V Peru došlo v posledních devíti dnech k zdvojnásobení počtu nakažených na 20 194. 572 osob zemřelo.

- Evropská unie se ve čtvrtek neshodla ohledně toho, jak zachránit své ekonomiku před hospodářskou krizí vyvolanou pandemií. 27 šéfů EU uložili vedoucí představitelce EU Ursule von der Leyen, aby vypracovala plán záchrany. V EU včetně Británie dosud zemřelo více než 108 000 osob. Itálie, Španělsko a Francie prosazují dotace pro nejpostiženější země, formou "trvalých" dluhopisů, vydávaných Evropskou unií. Německo, Švédsko a Holandsko to odmítají a nechtějí poskytnout víc než půjčky. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že vytvoření fondu pro záchranu ekonomiku je v zájmu Německa a že Německo bude muset poskytnout do rozpočtu EU větší finanční částky. Avšak odmítla dluhopisy EU. ZDE 

- Česká republika chce urychlit rušení uzamčení země o čtrnáct dnů a povolit provoz všech obchodů, restaurací a hotelů od 25. května.

- Spojené státy zřejmě nikdy neobnoví financování Světové zdravotnické organizace, řekl ministr zahraničí Pompeo. Čína zvýšila svůj finanční příspěvek do WHO.

- Počty úmrtí na malárii by se v subsaharské Africe mohly letos zdvojnásobit, protože boj proti malárii je ochromen pademií COVID-19. Pokud budou narušeny dodávky protimalárických sítí a léků, zemřelo by letos v Africe až 769 000 lidí, což by byl návrat do doby před dvaceti lety.

- Další 4,4 miliony Američanů se přihlásily o podporu v nezaměstnanosti. Celkem přišlo o zaměstnání od začátku pandemie 26 milionů Američanů. Očekává se, že  počet registrovaných nezaměstnaných ještě o další miliony naroste, protože systém sociální podpory je zahlcený a nebyl schopen dosud zpracovat další miliony žádostí o finanční pomoc.

- Ve Velké Británii zemřelo za posledních 24 hodin dalších 616 osob na COVID-19, celkový počet mrtvých, kteří zemřeli v nemocnicích (úmrtí doma a v ústavech sociální péče se nepočítají) dosáhl 18 738.

- Muslimský svět se připravuje na Ramadán v uzamčených společnostech. Mešity zůstanou uzavřeny a hodování po západu slunce, které se tradičně koná v mešitách, bude letos jen v prostředí soukromí v rodinách.  Ramadán začíná v pátek.

- Francie příští týden zveřejní svůj plán na uvolňování uzamčení země. Restaurace a kavárny neotevřou okamžitě a cestovní omezení budou nadále platit.

- Řecko prodloužilo uzamčení země do 4. května. Je tam registrováno 2408 nákaz a 121 úmrtí.

- Anglická banka varuje před nejhorší hospodářskou krizí "za mnoho staletí".

- Počet nákaz v Turecku překročil 100 000.

- Britský premiér Boris Johnson se má "vrátit do práce" (otázkou je, zda vůbec tuší, co koncept "práce" znamená) v pondělí.

 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE


-

0
Vytisknout
14918

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2020