Spojené státy nad propastí

28. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Tento text byl načten 6. dubna a téhož dne odeslán do redakce Českého rozhlasu Plus. Nebyl však zařazen do vysílání.

Pozn. šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka: Pražští establishmentoví novináři a šéfredaktoři médií by se měli konečně probudit a VE VEŘEJNÉM ZÁJMU otevřeně informovat o katastrofě, jíž se pod vedením Donalda Trumpa stávají Spojené státy.

K tomu důležitá analýza slavného irského novináře Fintana O'Toolea ZDE. Avšak stovky novinářů dnes ve světě píší obdobně. Zjevně však nikoliv ČRoPlus. Tam jsou otevřené informace zakázány?

* * *

Ačkoli se kroky Trumpovy vlády již od samého začátku vykazovaly nekompetencí, zmatkem a chaosem, teprve až smrtící patogen odkryl děsivou podstatu vládních excesů i přehlížené slabiny americké společnosti. Zjevná je i neschopnost špiček Demokratické strany krizi efektivně řešit.

Spojené státy zasáhla pandemie koronaviru jako ničivý hurikán, který na kost obnažil otřesné slabiny nejbohatší země všech dob, přičemž předchozí bagatelizace a lži Bílého domu vystřídal strohý, byť cynický optimismus, že nákaze podlehne minimálně 100 tisíc Američanů, a nikoliv dva miliony Američanů.

Svět miloval, nenáviděl Ameriku a záviděl jí. Teď, poprvé, ji litujeme

28. 4. 2020

čas čtení 9 minut

 

Po dobu delší než dvě století vyvolávaly Spojené státy v ostatním světě množství nejrůznějších reakcí: lásku i nenávist, strach i naději, závist i pohrdání, respekt a bázeň, hněv. Avšak jedna emoce nesměřovala k Spojeným státům, to až teď: soucit, píše slavný irský komentátor Fintan O'Toole v deníku The Irish Times.

Jakkoliv špatné je to pro většinu ostatních bohatých demokracií, je obtížně nepociťovat soucit pro Američany. Většina z nich v roce 2016 nehlasovala pro Donalda Trumpa. Nicméně jsou nyní uzamčeni v jedné místnosti se zhoubným narcistou, který, namísto aby svůj národ ochránil před COVIDEM-19, zesílil svou smrtonosnost. Země, o níž Trump sliboval, že ji znovu učiní velkou, nevypadala nikdy ve své historii tak ubohá.

Podívejme se na Ameriku a Británii a buďme rádi, že nejsme jako oni

28. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Měli bychom si velmi bedlivě všímat varování z těch zemí, které se v současnosti rozkládají. Pokud obětujeme základní míru rovnosti za hospodářský růst, budeme tím riskovat rozklad společnosti i politiky.

Pandemie nás nemění, alespoň ne v krátkodobé perspektivě. Ukazují, co jsme zač. Reagujeme na ně tak, jak nás utvořila předchozí desetiletí.

Je to zjevné, když vidíme šířící se masakr v USA a v Británi, a to kontrastuje s tím, čeho jsme dosáhli v Austrálii. Možná si myslíme, že naše společnosti jsou víceméně podobné, avšak právě teď jsme svědkem rozdílů mezi nimi a způsobem, jímž se Austrálie dosud vyhnula určitému politickému a společenskému úpadku, a to v Austrálii zachraňuje životy, píše Waleed Aly, komentátor australského deníku The Sydney Morning Herald.

Rozhovor Britských listů 276. Čeští pravičáci jsou líní myslet

24. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



Koronavirová pandemie je komunistické spiknutí, jehož cílem je ovládnout svět a zničit lidskou práci a lidskou svobodu. To je obsahem oficiálního prohlášení, které tento týden vydal brazilský ministr zahraničí Ernesto Araújo a které rozšířil brazilský prezident Jair Bolsonaro. Ten vyzývá občany, aby nedodržovali uzamčení země, aby normálně chodili do práce a po ulicích a proti karanténním opatřením se vzbouřili. Je revoluce populistických ultrapravičáků jako Bolsonaro, Trump, Orbán, Duterte či Klaus důsledkem lenosti ultrapravice a jejích stoupenců na sociálních sítích myslet? A bude nutno, nemáme-li zničit svou existenci, v budoucnu změnit pojetí demokracie? O tom mluví Jan Čulík s brazilským novinářem a sociologem Fabianem Golgem v tomto Rozhovoru Britských listů. Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Londýnští lékaři: Obětí podivných nebezpečných příznaků nákazy COVID-19 jsou nyní i děti

27. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:  O problému se mezitím v Británii hovoří šíře. Lékaři nevědí, zda totální selhání systému, které je možno vyvoláno přehnanou imunitní reakcí dětí, jako u některých dospělých, je způsobeno infekcí koronaviru. Někteří dětští pacienti byli testováni pozitivně na koronavirus, jiní ne. Jenže testování není spolehlivé. Počet případů je malý, zatím v Británii 12. Níže publikované varování má upozornit lékaře na existenci tohoto problému. Oficiální zdravotnická informace pro britské občany zůstává stejná: že koronavirem je postiženo jen málo dětí.

Obdobné případy zaznamenávají lékaři v USA ZDE

Pracoval jsem v pediatrii tento týden více než 50 hodin, množství opravdu podivných případů covidu - viděl jsem podivné vyrážky (tmavé kotníky?!!!),  úplně nesmyslné fyzické projevy a množství nejistoty lékařů, co dělat.

Koronavirus je mutantní prolhaná choroba - zejména u dětí.


Akce

Následující informace nám byly poslány v souvislosti s dětmi, které přicházeji s neobvyklými příznaky. Bolest břicha a gastrointestinální příznaky jsou běžným rysem, stejně jako srdeční zápal. Je nesmírně důležité vám v primární péči poskytnout tyto informace.

Prosíme, informujte o dětech s těmito příznaky s nejvyšší naléhavostí.

Máme informace, že za poslední tři týdny dochází k zřejmému nárůstu počtu dětí všeho věku postižených multisystémovým zápalem vyžadujícím intenzivní péči po celém Londýně a také v dalších regionech Británie.

Tyto případy mají společné vzájemné rysy syndromu toxického šoku a atypické Kawasakiho choroby s krevními parametry závažné nákazy COVID-19 u dětí.

Roste znepokojení, že u dětí v Británii vzniká syndrom zápalu organismu ve vztahu k nákaze SARS-CoV-2, anebo že možná existuje další, dosud neidentifikovaný nakažlivý patogen spojený s těmito případy.


 

FT: Globální počet úmrtí na COVID-19 je zřejmě až o 60 procent vyšší, než se uvádí

27. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

 

 
Počet mrtvých na koronavirus je zřejmě až o 60 procent vyšší, než se uvádí v oficiálních údajích. Vyplývá to z analýzy listu Financial Times, která zkoumala celkový počet úmrtí během pandemie ve 14 zemích světa.

Statistiky úmrtí za dobu pandemie uvádějí v těchto zemích celkem 122 000 úmrtí, což je o hodně více než oficiálně uváděných 77 000 úmrtí na COVID-19 registrovaných v těchže zemích a za totéž období.

Pokud se počet oficiálně zaregistrovaných úmrtí na COVID-19 podceňuje celosvětově, není pravda, že na koronavirus dosud globálně zemřelo 201 000 lidí, ale zřejmě zemřelo až 318 000 lidí.

Hřib a Kolář "možným terčem ruského atentátu"

27. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta

Deník Guardian informuje, že pražský primátor Zdeněk Hřib a Ondřej Kolář se měli stát terčem možného ruského atentátu prostřednictvím ricinu. Podle týdeníku Respekt přicestoval nedávno do Prahy s ricinem ruský diplomat. Hřib má policejní ochranu.

Průběžné zpravodajství:

Uprostřed pandemie si blb Trump stěžuje, že novináři neférově dostávají "vznešenou cenu"

27. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V pondělí 27 .4.  bylo v ČR registrováno 7431 nakažených, v nemocnici bylo 360 osob a 222 osob zemřelo.
 
- Ve Spojených státech je nakaženo koronavirem 957 875 osob a počet mrtvých stoupl na 53 922.

- Francouzští vědci chtějí začít zkoušet na lidech svou hypotézu, že nikotin lze možná použít jako lék proti koronaviru. Skupiny zdravotníků a pacientů budou na sobě mít nikotinové nálepky, jiní budou mít jen placebo. Bude se zkoumat, zda vznikne odlišná reakce. Ve Francii vyšla tento měsíc studie, z níž vyplývá, že lidé, kteří kouří, mají o 80 procent menší pravděpodobnost, že onemocní koronavirem, než nekuřáci v jejich věkové kategorii.

- Množství nově nezaměstnaných zaměstnanců londýnských restaurací a hostinců přespává venku na ulicích, protože nemají na činži.

- Zahraniční výbor Demokraty ovládané Sněmovny reprezentantů zahájil vyšetřování Trumpova rozhodnutí zablokovat financování Světové zdravotnické organizace.

- V Británii zemřelo za posledních 24 hodin na koronavirus 360 lidí, počet mrtvých zemřelých v nemocnicích jer 21 902. Tento počet nezahrnuje počet mrtvých, kteří zemřeli v institucích sociální péče ani doma.

- Bílý dům se přece jen rozhodl v pondělí v 17 hodin washingtonského času uspořádat další "tiskovou konferenci" Donalda Trumpa poté, co předtím byla zrušena.
 

Hospodaření OSBL za březen 2020

16. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

V březnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 052,14 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Západ se snaží dohnat Rusko v tankové technice

27. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Ve skrytém soupeření západních společností s ruským vojenskoprůmyslovým komplexem v oblasti stavby tanků po triumfálním objevení se těžké univerzální pásové platformy Armata nastoupila zřetelná jasnost. I když poněkud podmíněná, píše Ivan Konovalov.

Je anarchie v kyberprostoru udržitelná?

27. 4. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 13 minut

 
Další nepopulární téma, za které to obvykle schytám z obou stran, takže pokus 4.02 o zatraktivnění špenátu milovníkům smažených chipsů:

Svobodný internet!!!

- ikonické heslo, které podepíše každý a které dává automatickou argumentační převahu jakékoli straně, která ho stihne rychleji zvednout ze země. Zároveň heslo které v sobě koncentruje maximum myslitelné mystifikace, nepochopení a iluze.

Spor o význam slova "svoboda" a "anarchie" stejně starý jako nekonečně se opakující. V současnosti třeba s libertariány, kyberanarchisty typu Pirátů aj. duchovními nástupci anarchistů 19. stol. nebo jiných idealistů. Filosofické jádro sporu je dobře popsáno v základních učebnicích politické filosofie, nic co by kdo musel znovu vymýšlet. Jde o koncepci Moci a Přirozené povahy Člověka.

Všimsisi?

27. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut


Ne že bych zrovna mínil takto připomínat, že když se konečně zhruba před pěti tisíciletími začalo skromně uplatňovat hláskové písmo, jednotlivé hlásky se od sebe neoddělovaly (včetně pak slov). A ne že by měl pisatel právo přezíravě oslovovat možné čtenáře tykáním (hned od nadpisu, nezdvořák). A taky „ne že by“ se o tom nepsalo a nemluvilo pořád: Copak tu nemáme epidemii, o níž zatím přijatelně nevíme, jak se bude její virus chovat, když se konečně podaří lidstvu vrátit k tzv. normálním poměrům?

Nervózní Republikáni sledují propad Trumpových preferencí a obávají se ztráty Senátu

27. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Zmatené zvládání koronavirové epidemie prezidentem Trumpem, horšící se stav ekonomiky a kaskáda zlověstných veřejných i soukromých průzkumů způsobuje, že Republikáni jsou stále nervóznější z toho, že by mohli prohrát prezidentské volby a současně ztratit většinu v Senátu, pokud Trump nenavede stát na radikálně nový kurs, hlásí New York Times.

Rozsah výzev, jimž Republikáni čelí, vykrystalizoval předminulý týden. Když 26 milionů Američanů požádalo o podporu v nezaměstnanosti, Trumpovo postavení ve státech, které mu v roce 2016 zajistily vítězství, vypadá stále hůře. Nové průzkumy ukazují, že výrazně pokulhává v Michiganu a Pennsylvánii a dokonce lehce zaostává na Floridě, kde musí vyhrát.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 275. Koronavirus: Aplikace, která vám poradí, kdy máte chodit ven a kam

21. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Jan Čulík hovoří s Tomášem Krajníkem z laboratoře chronorobotiky ČVUT v Praze, který s kolegy vyvinul aplikaci, jež vám poskytne informace, kde a jak se vyhnout v dnešní pandemii davům. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 22. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

O politice šoku a hrůzy

27. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V roce 2016 nemalý počet zejména voličů Republikánské strany ovlivnila masově šířená konspirační teorie navazující na s Kremlem koordinované aktivity organizace WikiLeaks. Podle této poudačky kandidátka Hillary Clintonová měla být namočena do obchodování se sexem nezletilých v síti pizzerií a restaurantů ZDE. - Voliči Bernieho Sanderse a dalších levicových radikálů z okrajů Demokratické strany zase v nemalých počtech slyšeli na varování, že "Killary" je údajně součástí spiknutí globálních elit a v případě zvolení vyvolá 3. světovou válku ZDE.

Konec snů o "promoření" a "stádní imunitě"?

25. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Podle Světové zdravotnické organizace neexistuje důkaz, že by jedno prodělání choroby COVID-19 bránilo opakování infekce. Avšak právě předpoklad, že prodělání infekce vytváří spolehlivou imunitu, je základním pilířem strategie, která počítá s "promořením" populace virem a vytvořením "stádní imunity" proti němu. - Jinými slovy SZO konstatuje, že takovéto strategie se nemohou opřít o spolehlivé vědecké důkazy a jsou tedy zřejmě nespolehlivé a pochybné.

Od vnitřních démonů přes Britské listy a Deutsche Welle k Hararimu?

26. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 

Britské listy 24. dubna uvedly rozhovor Deutsche Welle s prof. Hararim. Ten se hned na začátku toho interview zmínil: „Lidstvo má veškeré vědecké znalosti a technologické nástroje k překonání viru. Opravdu velkým problémem jsou naši vlastní vnitřní démoni, naše vlastní nenávist, chamtivost a ignorance.“ Abych příliš neodbíhal mimo svůj výchozí záměr, připomněl bych jako ilustraci už jenom to, abychom si teď navíc znovu všimli, co v posledním svém doporučení sděloval prezident Trump naslouchajícím (aby si píchali savo; BL z 26. dubna). Ne že bych mínil porovnávat ta dvě sdělení. I když se přímo vnucuje všimnout si aspoň někdy toho, jak kvalifikací a formulacemi zcela rozdílně mnohdy formulují svá stanoviska vědci a politici.

Zneužijí Babiš a kamarádi koronavirové pandemie k sežrání konkurenčních podniků?

25. 4. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

"Zestátňování nebo injekce do velkých soukromých společností se má provádět po detailním rozboru a se souhlasem parlamentu," požaduje seskupení KoroNERV-20 ve svém prohlášení, které publikujeme níže.

Člen seskupení KoroNERV-20 Bohumil Kartous k tomu píše toto:

“Každá krize přináší příležitosti, to je jistě pravda. Ne všechny je ale radno naplňovat. Například potřebu vlastníků některých dlouhodobě neúspěšných firem zneužít situace a nechat si od státu zaplatit ztrátu, jež nebyla primárně způsobena nouzovým stavem. Za jisté situace je nepochybně důležité, aby stát ochránil společnosti, jejichž pád by ohrozil některé důležité společenské funkce a potenciálně společnost destabilizoval. Ani v případě ČSA, natož v případě firmy Leo Express, o nichž se v této souvislosti hovoří, k žádnému ohrožení české společnosti nedojde. Je žel smutným faktem, že tyto společnosti budou muset zbankrotovat. Pokud se stát rozhoduje tomu bránit kompenzací ztrát vlastníkům, doporučuji - v nadsázce - všem ostatním podnikatelům, aby žádali o totéž. Preventivně by bylo dobré, aby žádali okamžitě.”

Mně připadá prohlášení KoroNERVU příliš upjatě pravicově ideologické, píše Jan Čulík.  Jako by jeho signatáři nevnímali nynější drasticky změněnou situaci.  V dnešní situaci kolapsu celé ekonomiky, pokud se nebude dotovat obrovskými státními finančními částkami, je opravdu docela komická obava členů KoroNERVU, že takové státní dotace v nynější krizi, kterou svět nezaznamenal snad nikdy (mezinárodní ekonomické instituce varují, že takovou krizi jsme nezažili stovky let), bude Evropské unii vadit, pokud bude česká vláda dotovat státní podniky!

Mezinárodní debata je trochu jiná. Shodou okolností se o krizi debatovalo v domácím britském rozhlase v pořadech Any Questions a Any Answers v sobotu v poledne, kdy se poukazovalo na rozumný postoj vlád, jako je vláda německá či novozélandská, že ty poskytují ohroženým podnikům celoplošné dotace a platí platy jejich v karanténě držených zaměstnanců, aniž by řešily, zda někdo třeba nějaké dotace krade - protože daleko důležitější je plošná záchrana ekonomiky.

V tomto smyslu je opravdu možná docela pošetilé se starat, zda se na případné plošné státní dotaci - která je pro záchranu ekonomiky opravdu nutná - sveze i nějaký krachující podnik, nebo se budeme hádat o to, kolik andělů se vejde na špičku jehly, totiž zda podnik před pandemií už krachoval samovolně, nebo nekrachoval? A neměla by sanace krachujících podniků a pomoc k tomu, aby začaly vydělávat, být součástí každé rozumné a zdravé ekonomické politiky?

V té britské rozhlasové diskusi se mimo jiné doporučovalo i to - a podpořili to i konzervativní poslanci! že ony obrovské peníze, které stát nyní dává podnikům, by se měly proměnit v zaměstnanecké akcie, aby podniky nebyly zestátněny, ale dostaly se do rukou svých zaměstnanců. Kdo to navrhne v České republice?

Toto provolání skupiny KoroNERV20 je zřejmě motivováno obavou, že koronavirové pandemie zneužijí nejmocnější oligarchové v České republice, kamarádi Andreje Babiše, kteří dostanou přednostně dotace a ty jim umožní sežrat krachující konkurenci.


Doufejme, že bude Evropská unie dostatečně silná na to, aby v oligarchizaci české společnosti zabránila i Babišovi.

Průběžné zpravodajství:

Trump po doporučení, aby lidi si píchali savo, už "nebude dělat tiskové konference"

26. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V neděli 26.4.  bylo v ČR registrováno 7352 nakažených, v nemocnici bylo 352 osob a 219 osob zemřelo.

- Africké země spoléhají na agresivní testování a vyhledávání kontaktů jako na zřejmě jedinou použitelnou strategii pro boj proti koronaviru. Za posledních 10 dní stoupl počet nákaz na africkém kontinentu o 40 procent na 28 000 a počet úmrtí na 1300. Světová zdravotnická organizace varuje že do tří až šesti měsíců bude na světě 10 milionů nákaz, i když úřady upozorňují, že počet úmrtí může být nižší, pokud se úřadům podaří izolovat centra nákazy. Afrika má velmi mladé obyvatelstvo, což by mohlo proti úmrtím pomoci, avšak mnoho lidí trpí podvýživou či různými nemocemi.

- V pandemii už zemřelo 202 846 osob, informovala Johns Hopkins Univerzity v sobotu. Potvrzeno bylo 2 896 746 nákaz.

- Po více než měsíci, kdy Donald Trump šířil na tiskových konferencích národu své nesmysly o koronaviru, nejnověji o tom, že by si měli lidé píchat do žil savo, v sobotu už na tiskové konferenci nevystoupil, poté, co ho poradci varovali, že jeho vystoupení ohrožují jeho znovuzvolení. Napsal na Twitteru, že tiskové konference "nemají cenu", protože novináři jsou vůči němu nepřátelští a "tisk lže". Poradci ho varovali, že jeho vystoupení jsou kontraproduktivní. Starší voliči mají strach před koronavirem a to, že Trump na tiskových konferencích nadává novinářům a Demokratům, případně doporučuje neověřené "léky" a "léčebné metody" proti koronaviru, "není to, co lidé chtějí vidět". ZDE 
 

- V Británii stoupl počet mrtvých v nemocnicích nad 20 000.


Britská vláda čelí soudu pokud nezveřejní výsledky simulační studie o hrozbě pandemie z r. 2016

26. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 
Výsledky cvičení, k přípravě na pandemii z roku 2016 byly "příliš děsivé", a tak je vláda veřejnosti utajila


Britská vláda čelí soudnímu procesu, pokud odmítne zveřejnit výsledky cvičení z roku 2016, z něhož vyplynulo, že Británie nezvládne pandemii chřipky.

Dr. Moosa Qureshi, lékař z britského státního zdravotnictví, požaduje, aby britská vláda zveřejnila svou zprávu o Exercise Cygnus, třídenního cvičení, jehož se v roce 2016 účastnily v Británii vládní a veřejné instituce.

Memento mori - Konec: Bolsonaro spáchal politickou sebevraždu

25. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Foto: Sérgio Moro

 

Sérgio Moro, soudce, který je nejpopulárnějším Brazilcem ve všech průzkumech veřejného mínění od té doby, co odsoudil bývalého prezidenta Lulu za korupci k 12 letům vězení, vystřelil proti brazilskému prezidentu Jairu Bolsonarovi stříbrnou kulku. Moro byl Bolsonarovým ministrem spravedlnosti a drtivá většina brazilského obyvatelstva ho považuje za hrdinu. Odstoupil tento pátek a pozval novináře, aby si vyslechli jeho projev, v němž vypočítal mnoho zločinů spáchaných Bolsonarem. Ten se Mora snažil přesvědčovat, aby zmanipuloval práci brazilské federální policie, která se snaží chytit Bolsonarovy tři syny. Podíleli se totiž na vlastních velmi vážných trestných činech, od vraždy politického oponenta, koordinace polovojenských seskupení, které vydírají obyvatele favel o peníze, až po zneužívání státních peněz a prezidentského paláce a státních počítačů k šíření fake news, tunelování platů státních zaměstnanců, podvodů, falzifikací, a seznam dále pokračuje. V podstatě v Brazílii převzal moc nad pátou největší zemí světa, osmou největší světovou ekonomikou mafiánský boss a jeho tři zločinečtí synové.

Mladí lidé a lidé středního věku, nakažení COVIDEM-19, umírají na infarkty

26. 4. 2020

čas čtení 3 minuty



Lékaři volají na poplach, protože pacienti kolem třiceti a čtyřiceti dostávají infarkt a umírají, nebo se stávají těžkými invalidy. Někteří ani netušili, že jsou nakaženi koronavirem


Lékař Thomas Oxley nebyl ani ve službě, když ho zavolali do práce, do jeho nemocnice na Manhattanu, píše Washington Post. Musel se věnovat pacientu, kterému nic nebylo, až najednou nemohl mluvit a byla ochromená pravá půlka jeho těla. Rentgenem se ukázalo, že má na levé straně mozku obrovský trombus.

Pacientovi bylo 44 let a byl nakažen koronavirem.

Rozhovor Britských listů 274. Jak se my v Česku můžeme poučit ze světové koronavirové krize

14. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Daniel Veselý hovoří o světové koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Prezident selhal, jeho voliči ne!

24. 4. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 5 minut

 

Čas krizí tříbí charaktery, většina z nás obstála, až na jednu výjimku.

Lékaři odvážně léčí, sestřičky a pečovatelky příkladně pečují, policisté slouží a vojáci pomáhají, jak jim káže čest a povinnost občanská. Neziskovky, skauti a církve pomáhají jak mohou: od roznášek jídla až po duchovní útěchu, od dopisů seniorům až po výukové programy. Média veřejné služby nezklamala a i vláda, jak nejsem její fanoušek, celkem a až na pár chyb, zaslouží uznání, že nás z nejhoršího vysekala. Jen Miloš Zeman selhal. Už dříve jsem jej kritizoval, ale jeho jednání v krizi překročilo všechna očekávání.

Memento Mori -The end: Bolsonaro commits political suicide

25. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Photo: Sérgio Moro

Sérgio Moro, the judge who is the most popular Brazilian in every poll since he condemned former president Lula to 12 years in jail for corruption, has shot a silver bullet against Brazilian president Jair Bolsonaro. Moro has been Bolsonaro's Minister of Justice and is considered a hero for the vast majority of the population. He resigned this Friday and called the press for a speech in which he listed a lot of crimes committed by Bolsonaro while trying to convince him to manipulate the work of the Federal Police towards catching his three sons, who are involved in separate and very serious crimes that go from the murder of a political opponent, coordination of militias that extort money in the favelas, the use of public money and the presidential palace and computers to spread fake news, tunneling of public employees salaries, fraud, falsification and the list goes on. Basically, a mafia boss and his three “capo” sons took power of the fifth biggest country on Earth, the eighth economy of the planet.

Monitor Jana Paula: Co je normální? Aneb může být ještě lépe, než je právě teď?

24. 4. 2020 / Jan Paul

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jan Paul, koláž z cyklu "Příběh koncentrované banality"  (2002) 

Mnozí, včetně různých odborníků, naléhavě volají po návratu k normálu, k normálnímu způsobu života, k tomu, co bylo před vyhlášením nouzového stavu. Nabízí se ale otázka, co bylo vlastně normální, co bylo tou normalitou, nyní opět toužebně očekávanou? Byla to jen možnost navštívit své blízké v nemocnici, jít zase mezi lidi, posedět v restauraci, navštívit kino, anebo cestovat? Bylo normalitou jen vydělávání peněz a jejich zábavné utrácení? Věc má vždy rub a líc. Ano, není normální, aby závažná onemocnění musela čekat na to, až se zruší epidemiologická opatření, na druhou stranu nikdo nemohl v březnu přesně vědět, do jaké situace se Česká republika může dostat.

Vesele k promoření, holoto

24. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Tak už prý můžeme všechno, hurá za kopečky, hurá do hospod, hurá do ciziny, hurá do rakví, píše Štěpánka Saadouni.

Jakýsi pán v taláru zavelel a vláda si cvrkla do textilu. Jak rychlí jsou šašouři v talárech, když se mohou mediálně zviditelnit a připsat si u kámošů z politiky nějaký ten bodík a nejen bodík. Škoda, že nejsou tak rychlí, když se řadový ovčan marně soudí o svoje meze, o svoje právo, svoji střechu nad hlavou vůči různým elektrošmejdům a šmejdům z řad realitních manipulátorů. V tom případě se kauzy vlečou měsíce a roky, bez ohledu na slepou bábu spravedlnost. K soudům se chodí prý pro rozsudek a ne pro spravedlnost. Ano jsme rovní a rovnější, holt kdo nemaže, nejede.

Noste roušky, myjte si ruce, mějte odstup od lidí, co mluví nebo zpívají...

24. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Thomas Puyeo pokračuje ve vydávání svých analýz jak se vyhnout nákaze koronavirem. Více než polovinu nákaz šíří lidé, kteří jsou asymptomatičtí, u nichž se nákaza dosud neprojevila. Nákaza se nešíří jen kýcháním a kašláním, ale i pouhým hovorem či zpěvem, v Americe se nakazil celý sbor zpěváků. Nákaza se pravděpodobně šíří na vzdálenost větší než 2 metry.

Puyeovy závěry:

- Mějte na sobě podomácku vyrobené roušky. Čím méně je vidět látkou, kterou používáte, tím je efektivnější.
- Myjte si ruce. Nákaza se přenáší dotykem rukou na obličej.
- Držte si odstup od lidí, kteří mluví nebo zpívají.
- Vyhýbejte se skupinám lidí či společenským akcím, zejména, pokud jsou tam lidé z jiných sociálních skupin.
- Držte si odstup od lidí, nejméně 2 metry, pokud možno více.
- Neseďte před lidmi.
- Změňte poměry ve svém podniku, aby si lidi mezi sebou mohli udržovat odstup.
- Kdyby 60 procent lidí na světě nosilo roušky, pandemie by skončila.  Rozšíření infekce v ČR zřejmě zabránilo systematické nošení roušek, míní autor.

Kompletní článek v angličtině ZDE   

Velké problémy, malí lídři

24. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Henry Kissinger si myslí, že svět po koronaviru nebude stejný, napsal Moisés Naím. "Zažíváme, jak se časy mění," říká slavný diplomat a pak nás varuje, že "historická výzva pro dnešní lídry je zvládnout krizi, zatímco budují budoucnost. Jejich selhání při tomto úkolu může svět uvrhnout do plamenů."

Začaly testy britské vakcíny proti koronaviru

24. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Výzkumníci z University of Oxford ve čtvrtek naočkovali první pacienty potenciální vakcínou proti chorobě COVID-19.

Prvními účastníky testů se stala mikrobioložka Elisa Granatová a výzkumník rakoviny Edward O´Neill.

Zatímco Granatová dostala koronavirovou vakcínu, O´Neill obdržel vakcínu proti meningitidě, která je při testech používána kvůli srovnání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Kultura korupce a represe v čínské komunistické straně si vyžádala životy po celém světě

24. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Existují autoritativní a přesvědčivé důkazy, že pokud by prezident Si Ťin-pching zasáhl a oznámil propuknutí koronavirové epidemie o tři týdny dříve, nákaza virem po celém světě mohla být významně omezena. Jedna stude University of Southampton dokonce tvrdí, že přenos viru mohl být zredukován o 95 %, píší Irwin Cotler a Judith Abitanová.

Kauza íránského jaderného programu se blíží ke konci

24. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Zatímco se politici v globálním měřítku zabývají zvládáním devastujícího dopadu pandemie COVID-19, zdá se, že kolem íránského jaderného programu dochází k radikálnímu průlomu. Ačkoliv se USA a Írán počátkem roku vyhnuli přímé vojenské konfrontaci. řada událostí od té doby, zřejmě posílila vyhlídky na americký útok proti íránským cílům někdy před listopadovými prezidentskými volbami, upozorňuje Connor Dilleen.

Aby se Česká republika mohla vymanit z vlivu autoritářských režimů, tak musí především začít měnit sama sebe.

23. 4. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Hackerské útoky proti českým zdravotnickým zařízením mohou být tou nejviditelnější částí mozaiky mezinárodních vztahů, ve kterých se ČR v současnosti nachází. Podobně jako pobaltské státy během první dekády 21. století  zažívaly novou realitu blízkosti Putinova Ruska, tak i ČR si po množících se hackerských útocích (ZDE) bude muset připustit, že Putinův režim, ale stejně tak i Čína, se nachází mnohem blíže než kdesi v nekonečném prostoru mezi ruskou stepí a Žlutým mořem.

Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých na koronavirus v USA přesáhl 50 000

24. 4. 2020

čas čtení 13 minut

 
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V sobotu 25.4.  bylo v ČR registrováno 7273 nakažených, v nemocnici bylo 385 osob a 215 osob zemřelo.

- Británie: Obě sedmatřicetiletá dvojčata zemřela na koronavirus. Jedno dvojče bylo zdravotní sestrou:

- Globální počet mrtvých překročil 193 042 osob. 2,7 milionu lidí bylo nakaženo. V Británii zemřelo za posledních 24 hodin 684 osob, celkem je v nemocnicích registrováno 19 506 mrtvých. V Británii je oficiálně nakaženo nejméně 143 464 osob.

Donald Trump doporučoval na své "prezidentské" tiskové konferenci pití sava poté, co mu ho doporučil šarlatán Mark Grenon. Grenon doporučuje svým zákazníkům, aby pili savo, a napsal v tom smyslu Trumpovi, že kysličník chlóru, silné bělidlo, používané při průmyslových procesech, jako je výroba textilu, po jehož požití člověk zemře, "je vynikající detoxikační prostředek, který v těle usmrtí 99 procent patogenů". Grenon v dopise Trumpovi dodal, že "savo dokáže v lidském organismu COVID-19 zlikvidovat." ZDE 

- Zdravotnictví v největších brazilských městech je na pokraji kolapsu.

- V Thajsku bylo zaznamenáno 53 nových případů nákazy a úmrtí 48 letého Thajce, který byl naakžen spolu se čtyřmi dalšími členy své rodiny. Většina nákazy je mezi migrantskými dělníky. V největším městě v Amazonii, Manaus, kopou masové hroby a pohřbívají až 100 lidí denně.

- Saúdská Arábie prodloužila své jednostranné příměří v Jemenu o další měsíc, ve snaze potlačit tam epidemii.

- Neodemykejte zemi, varuje německý Robert Koch Institute. Situace je příliš labilní. Německo by mělo uvažovat o dalším rušení karanténních opatření teprve, až by počet nových nákaz klesl na několik stovek denně. V současnosti roste denně o 2000.

Pravidla nouzového stavu: Platí pro všechny, jen ne pro politiky?

24. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Rozhodnutí pražského městského soudu o zrušení čtyř omezujících opatření ukazuje, jak blízko má Česko ještě stále k politické kultuře bývalé východní koloniální velmoci. Zatímco občan porušující pravidla karantény může dostat namístě až desetitisícovou pokutu, vláda a ministerstvo zdravotnictví obzvlášť se ani nenamáhají postupovat při vyhlašování nouzových opatření podle zákonných pravidel. 

Korunu pak kauze nasadilo vyjádření Hradu, že prý soud konstatováním pochybení a tím, že nechal vládě několik dní na nápravu jí samotnou způsobeného nezákonného stavu, na sebe "bere veškerou odpovědnost za dopady svého rozhodnutí. Ať už jde o dopady na životy a zdraví obyvatel, tak na hospodářství celé republiky" ZDE. - Tak, a teď tu o Červené Karkulce!

O konzervativních pokrokářích, aneb To jsou paradoxy!

24. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Neúspěšné tažení seniorních politiků typu Corbyna či Sanderse za "obnovu západní levice" odkrývá jedno nepříjemné tajemství, jehož by se levičáci rádi zbavili. Tímto tajemstvím je, že "levicovost" se dnes zpravidla sama opírá o ještě mnohem "usedlejší" a konzervativnější mentální výbavu, než s jakou pracují typičtí konzervativci přiznávající barvu. Na jedné straně jsme měli explicitní konzervativce jako Roger Scruton přicházející s tezí, že by skutečný konzervativec mohl a měl s užitkem čísti Marxe; na druhé máme konzervativce na zapřenou, konzervativce "dialektické", sahající pro svůj ideál mnohem dále do minulosti než otevřené konzervy ve stylu Klause staršího.

O pokrytectví Harvardovy univerzity

23. 4. 2020 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta


Milí přátelé,

zde je příklad totálního a naprosto neuvěřitelného pokrytectví jedné naší americké akademické instituce. Harvardova universita v Bostonu se nestyděla požádat o finanční stimulus americkou vládu, protože “ztrácí” peníze díky corona virové epidemii. Přitom má tato naprosto “politicky korektní levicová“ universita naškudleno 40 miliard dolarů (kdo nevěří, ať si to ověří) ve své nadaci.

Je to další smutný příklad, jak takzvaná “levice” ztrácí takovým pokrytectvím podporu amerických občanů, kteří pak hledají jiné politiky, které by volili. Mimochodem na Harvardu učí Elizabeth Warrenová, která se ucházela o nominaci na presidentku za Demokratickou stranu.

Z Bostonu

Milan Kohout

30201

Kterak pandemie zastihla česká média v nedbalkách

23. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nikdy jsem neměl velké mínění o tuzemských sdělovacích prostředcích, ať už soukromých či veřejnoprávních. Polistopadovou mediální scénu bych charakterizoval jako myslivecký rajon sametových vítězů, kteří si dlouhá léta žárlivě střežili své dobyté teritorium, aniž by pustili ke slovu kohokoliv, kdo jakkoli narušoval zdánlivou politickou a ekonomickou idylu České republiky. Západní společenství – zejména Spojené státy, Velká Británie a Německo – se stalo vzorem veškerého našeho konání, a zcela zjevné paradoxy, zejména implementace na Západě zdiskreditované ekonomické doktríny, byly zameteny pod koberec. A disent jako by najednou přestal existovat.

Romská stipendia. Darujte!

23. 4. 2020

čas čtení 2 minuty



www.romskastipendia.cz/darujte

Dobrý den,

jak možná víte, naši stipendisté patří k nízkopříjmovým rodinám a mnoho z nich žije v sociálně vyloučených lokalitách. A i přesto usilují o lepší život. 

 

Nůžky sociální nerovnosti se možná rozevřou v blízké budoucnosti ještě více, než tomu bylo dříve. A my tu chceme pro studenty být i v dalších letech a pomoci jim a jejich rodinám překonat možné obtíže. Dokončené vzdělání bude to největší jistotou, kterou jim nikdo nebude moci vzít.  

Pokud je to pro vás možné,  přispějte na podporu vzdělání těchto mladých lidí i Vy. 

 

Jsme vděční za každý dar. 

Díky Vám tak podpoříme minimálně 60 studentů ve studiu a pomůžete nám udržet stipendijní program pro potřebné i v dalších letech. 

 



Jsme se studenty v kontaktu i v těchto dnech a zjišťovali jsme, jaké musejí překonávat v současné době překážky. Mnoho studentů nemá notebook anebo se o jeden musí dělit se svými sourozenci. Možná se to může zdát neuvěřitelné, ale jsou i takové rodiny, které si nemohou nákup počítače dovolit. A tak kromě toho, že jsme spustili kampaň s názvem DÍKY VÁM, abychom dofinancovali chybějící část rozpočtu ve výši 500 000 Kč do konce června, bychom vás rádi požádali i o věcný dar.  

Pokud Vám doma přebývá nějaký notebook a mohli byste ho studentům darovat, byla by to velká pomoc. Máme v organizaci IT technika, který počítač vyčistí a připraví tak, aby ho student dostal v co nejvíce funkční podobě. Poté ho odešleme studentovi, ten se s notebookem vyfotí a fotografii dostanete společně s poděkováním na Váš email. Stačí odpovědět na tento email, či napsat na email dary@romea.cz. 

 

 




 

Děkujeme, že studentům pomáháte i v této době. 

 

  

S úctou a poděkování

Mgr. Monika Mihaličková a celý tým Romského stipendijního programu

fundraising, péče o dárce

ROMEA, o.p.s.

Korunní 127, 120 00 Praha 2

www.romskastipendia.cz/darujte

www.romeaops.cz

 






Kroky EU na začátku koronavirové krize

23. 4. 2020

čas čtení 10 minut

 tisková zpráva

Řada politiků opakuje, že Evropa a EU v reakci na pandemii zaspala nebo nic neudělala. Přinášíme Vám proto shrnutí faktů, které ukazuje, kdo zaspal a jak evropské státy odmítly pomoc EU v době, kdy byl přenos do Evropy už odborníky očekáván.


Leden – Fáze varování a odmítání pomoci

Rozšíření infekce COVID-19 do Evropy je velmi pravděpodobné a jeho potenciální dopad je vysoký, varovala Evropská komise v lednu několikrát členské státy EU. Nabídla jim také všeobecnou asistenci a podporu při nákupu zdravotnického vybavení, testovacích sad či ochranných pomůcek. Členské státy ale tuto pomoc odmítly s tím, že jejich zdravotnické systémy jsou na virus dostatečně připraveny. Jejich zástupci opakovaně uvedli, že žádnou podporu při boji proti nemoci či pomoc se zajištěním zdravotnického vybavení nepotřebují.

Vláda odmítla pomoc pro 150 tisíc občanů v nesnázích

23. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Praha 22. dubna 2020 – K návrhu Pirátů na rozšíření kompenzačního bonusu pro pracovníky na dohodu o provedení práce a o provedení činnosti se vládní poslanci obrátili zády. 150 tisíc lidí, z nichž většinu tvoří matky samoživitelky a invalidní důchodci či například studenti, tak zůstane na holičkách. Jde o lidi, kteří řádně pracovali a platili pojistné. Jedinou zasaženou skupinou, pro jejíž podporu vládní poslanci zvedli ruku, jsou pedagogičtí pracovníci s vedlejším příjmem OSVČ.

Communavirus: Brazilian government believes COVID-19 is a Communist plot (and Nazism a Communist ideology)

23. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Photo: Brazilian PM Jair Bolsonaro and his  foreign secretary  Ernesto Araújo

The Brazilian government published an official note on coronavirus. It was not a guideline for tackling this which is the worst health crisis in history, but a warning about the need to fight Communism: "Coronavirus makes us awaken again to the Communist nightmare. Comunavirus has arrived", the text warns.

Signed by the Minister of Foreign Relations, Ernesto Araújo, it argues that "Marxists have been hiding for thirty years: globalism replaces socialism as a preparatory stage for Communism. The coronavirus pandemic represents an immense opportunity to build a world order without nations and without freedom," said the Brazilian minister, on behalf of the government of Jair Bolsonaro. "Since the fall of the Berlin Wall, when Communism did not die, but only provided itself with new instruments, globalism became the new path of Communism", wrote the minister.

Komunavirus: Brazilská vláda je přesvědčena, že COVID-19 je komunistické spiknutí

23. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Foto: Brazilský prezident Bolsonaro a jeho ministru zahraničí Araújo

Taky si myslí, že nacismus je komunistická ideologie

Brazilská vláda vydala oficiální prohlášení o koronaviru. Nebyly to instrukce o tom, jak bojovat proti této nejhorší zdravotní krizi v historii. Bylo to varování, že je nezbytně nutné bojovat proti komunismu. "Koronavirus znovu probudil naši bdělost vůči noční můře komunismu. Komunavirus je tady!" varuje ten text.

Rozhovor Britských listů 273. Neboj se. Nejsi sám

9. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



K Velkému pátku hovoří Jan Čulík o významu Velikonoc s teologem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. dubna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Kdo dodá v krizi lidem lidové auto?

23. 4. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Už dlouho sleduji v Česku problematiku aut lidových cenou – například jak mizí, a dnes (když listuji weby) i nejspíš zcela zmizela auta do 200 tisíc korun (včetně DPH, tj. obyčejná osobní auta pro obyčejné lidi). Bavím se o nových autech, protože nemám rád, když někdo určitou část veřejnosti pasuje automaticky na ty, kteří, jako společensky méněcenní, mají nárok pouze na ojetiny. Mělo by to být tak, že "bohatí" si mohou koupit i drahá nová auta a "chudí" mají mít možnost si koupit alespoň levná nová auta – pokud tedy nové auto chtějí.

Státu vadí zestárlá populace osobních aut na vozovkách, ale nemá žádnou nosnou politiku obnovy, tj. umožnění obyčejným lidem pořízení si nového auta lidového cenou (které bude logicky také ekologičtější a bezpečnější).

Rozhovor Britských listů 272. Kdy bude konec světa? Až umřu.

8. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s šansoniérem Jiřím Dědečkem o změněné situaci v době koronavirové pandemie. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, v neděli 12. dubna, na Boží hod velikonoční.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Pandemie: Test lokálních přístupů a globální koordinace

23. 4. 2020 / Marek Hrubec

čas čtení 10 minut

Současná pandemie může mít vážné dopady jak na zdraví a životy mnoha lidí, tak na dlouhodobé uspořádání světa – podobně jako působily v dějinách jiné závažné nemoci či války.

Bývalý ministr zahraničí USA a národní bezpečnostní poradce Henry Kissinger ve svém článku „Koronavirová pandemie navždy změní světový řád“ zdůrazňuje, že je nutné jak zvládnout současnou pandemii, tak se začít připravovat na novou éru. Vláda by měla zajistit ochranu zdraví lidí a chod země a zároveň by všichni měli začít pracovat na proměně podmínek, které by byly schopny reagovat na bezprecedentní společenské, technologické a geopolitické proměny.

Jürgen Habermas ve svém posledním rozhovoru o koronaviru „Ještě nikdy jsme toho nevěděli tolik o naší nevědomosti“ klade důraz na rizikový charakter naší proměňující se komplexní společnosti. Nejistota se podle něj netýká pouze vědomostí o epidemických rizicích, ale také poznání obtížně předvídatelných důsledků v oblasti společnosti, ekonomiky a politiky.

Rekordní sucho a český anti-intelektualismus

23. 4. 2020 / David Marenčák

čas čtení 2 minuty

Tímto se oficiálně chci vysmát řadě pošetilců, kteří loni na podzim a na začátku letošního roku, když chvíli místo sněžení pršelo, oprašovali zatuchlé symboly popírání změn klimatu a bili se v prsa, jak to všechno opět prokoukli, protože v čase, kdy je normální v řekách počítat povodňové stupně, bylo v korytech po letech o trochu více vody.

Gratulujte si.

Ignoranti jako vy jsou jednou z příčin, proč jsme promeškali veškerý čas, kdy šlo něco zásadního změnit. A nyní, když by šlo něco alespoň mírnit, žvatláte, že Greta je hysterická a měla by jít zpátky do školy.

Rozhovor Britských listů 271. Epidemiolog: Musíme nechat koronaviru řízený průběh populací

7. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří s epidemiologiem Petrem Smejkalem z pražského IKEMU o tom, jak si Česká republika poradila s pandemií koronaviru, kdo je nejvíc ohrožen a jaká by měla být cesta vpřed. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Antropogenní megasucho

23. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Historické dokumenty popisující dění na severní hranici Nového Španělska (dnes jihozápad Spojených států) obsahují nepodložený důkaz o neobvyklém suchu na konci 16. století. Avšak časoměrné záznamy o megasuchu, k němuž došlo v 16. století, byly získány teprve nedávno, a to ze stovek exaktně datovaných, na vláhu citlivých letokruhů z Kanady, Spojených států a Mexika.

Časopis Science zveřejnil nové vyhodnocení zástupných klimatických údajů z amerického jihovýchodu. Ukazuje se, že megasucho z 16. století představuje nejhorší období sucha na jihozápadě USA za posledních více než 1200 let. Ke druhému nejhoršímu období sucha došlo na rozhraní jihozápadu Spojených států a severu Mexika v letech 2000 až 2018, přičemž k němu patrně dochází i nyní.

Studie na základě podrobných údajů určuje, že k intenzitě současného sucha do značné míry přispěly antropogenní klimatické změny.

Více informací v angličtině ZDE

 

Po stopách skutečného počtu obětí pandemie

23. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

V průběhu uplynulého měsíce zemřelo během pandemie nejméně 25 000 dalších lidí. Z přehledu údajů o smrtnosti na Covid-19 v několika zemích vyplývá, že existuje jasnější, i když stále neúplný obraz koronavirové krize.

V minulém měsíci ve Španělsku, Francii, Nizozemí, Belgii, Švýcarsku, Anglii a Walesu, v Istanbulu, Jakartě a New York City zemřelo mnohem více lidí než v předchozích letech za totéž období. Tento počet zahrnuje jak oběti Covidu-19, tak oběti dalších chorob - a patrně i osoby, které kvůli přeplněným nemocnicím nemohly být léčeny, informuje list New York Times.

Rozhovor Britských listů 270. Premiér Babiš poslal v krizi nepravdivý dopis. Co proti tomu dělat?

2. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Premiér Andrej Babiš poslal dopis s nepravdivým tvrzením, že neziskové organizace nepomáhají v době koronavirové krize. Ve skutečnosti fungují neziskové organizace v době koronavirové krize daleko rychleji a účinněji než státní aparát. Babišův dopis je pro všechny tyto lidi pozoruhodnou urážkou. Co dělat proti premiérovým nepravdám? Nad tím v tomto Rozhovoru Britských listů uvažuje Bohumil Kartous s Richardem Vlasákem, historikem a teologem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od soboty 4. dubna 2020.

Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace varuje: Pozor, pandemie teprve začíná. Pozor na nebezpečnou samolibost!

23. 4. 2020

čas čtení 5 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 22.4. bylo v ČR registrováno 7087 nakažených, v nemocnici bylo 412 osob a 208 osob zemřelo.

- - Původně si lékaři mysleli, že koronavirus je jen taková chřipka. Pak zjistili, že útočí na plíce, ledviny, srdce, střeva, játra a mozek. A nyní zjišťují, že i pacienti, kteří zdánlivě mají naprosto mírné příznaky, mohou náhle zemřít. Je to zřejmě proto, že koronavirus způsobuje, že se krev v organismu pacienta proměňuje v želé a vytváří množství sraženin a trombóz. Při pitvách jsou u mrtvých pacientů v jejich plících objevovány stovky mikrotrombóz. K trombózám dochází, lékaři nevějí proč. Lékaři uvažují, že by všem pacientům preventivně měli dávat léky, kteří ředí krev.    ZDE   

- Ředitel Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval, že přestože národní epidemie v západní Evropě se stabilizovaly či slábnou, rostou epidemie v Africe, ve střední a jižní Americe a ve východní Evropě. "Šíření viru zabránila uzamčení zemí, ovšem většina zemí je teprve v první fázi epidemie a v některých z nich už dochází k obnovení epidemie. Nemylte se, máme před sebou ještě dlouhou cestu. Šíření epidemie zabránily příkazy, aby lidé zůstali doma. Avšak virus zůstává nesmírně nebezpečný."


- V Británii se bude muset "velmi destabilizující" sociální distancování dodržovat nejméně do konce roku 2020, varoval hlavní vládní britský zdravotník profesor Chris Whitty. Šance, že by ještě letos byla k dispozici vakcína či lék, je "neuvěřitelně malá". Sociální distancování se bude muset praktikovat, dokud nebude k dispozici vakcína. ZDE  

- Nepouštějte kočky ven! Dvě kočky v New Yorku byly nakaženy koronavirem:
- Spojené státy se vůči pandemii COVIDU-19 chovají jako země v třetím světě, varoval nositel Nobelovy ceny, ekonom Joseph Stiglitz. V důsledku chaotického přístupu Donalda Trumpa k pandemii směřují Spojené státy podle něho k nové Velké hospodářské krizi. ZDE 

- V britských nemocnicích stoupl počet mrtvých na koronavirus za posledních 24 hodin o 759 na 18 100, avšak z analýzy deníku Financial Times vyplývá, že úmrtí spojených s nákazou koronavirem bylo dosud v Británii zřejmě až 41 000.

Věk stability je u konce a koronavirus je teprve začátek

23. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Lidstvo si teprve nedávno zvyklo na stabilní klima. Po většinu své historie se dlouhodobé doby ledové střídaly s krátkými teplými obdobími. Přechody z chladného do teplého klimatu byly zvláště chaotické. Poté, zhruba asi před 10 000 lety, planeta vstoupila do období klimatické stability, již moderní lidé nikdy předtím nezažili. Avšak kvůli stále narůstajícím emisím oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů lidstvo toto stabilní období nyní ukončuje.

Americká ropa a uhlí jsou k ničemu

23. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Cena za americkou surovou ropu v pondělí klesla o více než sto procent, takže za "černé zlato" jeho majitelé musejí ještě platit, aby se ho mohli zbavit. Miliony galonů ropy jsou nyní skladovány na obřích tankerech po celém světě, což samozřejmě stojí peníze. Vzhledem k tomu, že produkce ropy v USA stojí nejméně 30 USD (za barel), mohli jsme pozorovat bankrot u menších producentů, kteří mají hluboko do kapsy, nebo už předtím měli velké dluhy. Firmy specializující se na hydraulické štěpení jsou vystaveny značnému riziku, protože frakování je mnohem dražší než konvenční vrty, píše Juan Cole.

KoroNERV-20 navrhuje masivnější přímou pomoc

ČR ve srovnání se státy EU v podpoře ekonomiky postižené koronavirovou krizí zaostává

23. 4. 2020

čas čtení 11 minut

Česká republika doposud investovala do záchrany ekonomiky postižené koronavirovou krizí výrazně nižší částky než jednotlivé členské státy EU. Vláda ČR přitom může být díky nízkému zadlužení daleko aktivnější. K tomu ji také vybízí občanská iniciativa KoroNERV-20 a navrhuje několik opatření: Masivnější přímou pomoc malým a středním podnikům a OSVČ, na základě žádosti odložit platby DPH a sociálního pojištění minimálně do ledna 2021 nebo plošně poskytnout garantované úvěry pro zasažené sektory.

Proti komu budou v éře pokoronavirové mobilizovat evropští "bojovníci za mír"?

22. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Daniel Vazquez upozorňuje na stále zřejmější zastaralost základní jednotky amerických ozbrojených sil, brigádního bojového týmu (brigade combat team, BCT) v kontextu obnoveného velmocenského soupeření - a navrhuje proto dalekosáhlou reorganizaci ZDE. Jednotka byla totiž postupně optimalizována pro boj s druhořadými protivníky v expedičních operacích v Iráku či Afghánistánu (dokončeno po roce 2015) a ztratila tak schopnost působit na plnohodnotných konvenčních bojištích. Protože stávající předpisy stropují počet ozbrojeného personálu, Vazquez předkládá radikální návrh: Rozpustit jeden ze tří pěších praporů v každém BCT a uvolněné pozice využít zejména k vybudování nyní neexistujících kapacit v oblasti protivzdušné obrany a radioelektronického boje.

Rozhovor Britských listů 268. Koronavirus: Je zapotřebí efektivní koordinace

1. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Jestliže jsem pracoval jako číšník v restauraci, která byla podle příkazu vlády uzavřena, nebo jako zaměstnanec ve výrobě, která je v době karantény nerealizovatelná, jsem-li zaměstnanec krachujících aerolinek, jak mi česká vláda v této chvíli pomůže? Měly by se i v Česku rozdávat peníze z vrtulníků? A skončí krize opravdu za měsíc, nebo do 11. dubna? O ekonomických, sociálních i politických aspektech nynější koronavirové krize v mezinárodním srovnání s Británií a s USA hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s ekonomem Danielem Münichem z CERGE-EI Jan Čulík.  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. dubna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Rozhovor Britských listů 269. Koronavirus: Jak se zbavit strachu ze smrti

1. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll down)

Muhamed Duraković pochází z bosenského městečka Srebrenica, kde v roce 1992 pomalu začala genocida  místního obyvatelstva. (Vyvrcholila r. 1995.) Začalo to doslova přes noc. Mladý Muhamed byl středoškolák a chodil normálně do školy. Z jeho třídy, v níž bylo 24 žáků, přežili jen tři. Čelíme li - jako dnes - možnosti náhlé smrti, co dělat, aby se člověk zbavil strachu? O tom s panem Durakovičem hovoří Jan Čulík.  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15. dubna 2020.

How to get rid of the fear of death

Mr. Muhamed Duraković comes from the Bosnian town of Srebrenica, which experienced the beginnings of genocide in 1992. The killing started literally overnight.  (It culminated in 1995.) Young Muhamed was a secondary school pupil, he went to school. Of his class, which consisted of 24 students, only three survived. When we feel - like today - the possibility of imminent death, what should we do to free ourselves of fear? Jan Čulík discusses this issue with Muhamed Duraković in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th April 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Záhada: Jsou Středoevropané chráněni před koronavirem opakovaným přeočkováním starou vakcínou proti tuberkulóze?

22. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Před několika dny jsem se zabýval zde v Britských listech záhadou, na kterou mj. upozornila jedna bulharská profesorka, podle níž je prý ve středovýchodní Evropě tak málo úmrtí na koronavirus, protože tam jsou lidé chráněni starým očkováním proti tuberkulóze. Jenže je to složité, píše Jan Čulík:

https://blisty.cz/art/99550-je-stredovychodni-evropa-lepe-chranena-proti-koronaviru-protoze-dele-pouzivala-starou-vakcinu-proti-tuberkuloze.html

Potíž je, že na koronavirus umírají lidé nad šedesát, respektive nad sedmdesát, kteří všichni byli všude  tou vakcínou očkováni. Přesto tito očkovaní lidé na koronavirus v Británii umírají po tisících.

Ve výše citovaném článku naleznete odkaz na zdroje Světové zdravotnické organizace, z nichž vyplývá, že v současnosti se už tou vakcínou neočkuje ani v ČR, ani ve většině západních zemí, ale ano v Bulharsku, v Srbsku, v Chorvatsku, atd.

Jenže mladí lidé na koronavirus většinou neumírají.

Jinak jsem tam někde nalezl, že pokud ta vakcína BCG proti koronaviru funguje, trvá to prý jen rok po očkování. To by stejně nefungovalo ani u těch starých očkovaných, ve východní Evropě i v Británii, ani dnes, protože ani v ČR se dnes už tou vakcínou BCG v ČR neočkuje.

Tak vám nevím.

K tomu napsal zajímavě Petr Firbas:

Bernieho selhání je poučením pro levici

22. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Zdá se, jako by od poloviny března uplynula velmi dlouhá doba. V tom čase se COVID-19 zdála být předmětem okrajového zájmu. Dalším rozšířeným předpokladem přede dvěma měsíci bylo, že Bernie Sanders je na nejlepší cestě získat nominaci Demokratické strany, napsal James Bloodworth.

Průběžné zpravodajství:

V USA zemřelo od včerejška 2675 osob

22. 4. 2020

čas čtení 5 minut

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 22.4. bylo v ČR registrováno 7041 nakažených, v nemocnici bylo 412 osob a 204 osob zemřelo.

- Nejméně 177 445 lidí zemřelo globálně dosud na koronavirus. Více než 2,5 milionu lidí je nakažených.

- Německo zahajuje první testy vakcíny pro COVID-19 na lidech. V první etapě testů dostane vakcínu 200 lidí ve věku od 18 do 55 let. Je to vakcína RNA a vyrobila ji biotechnologická firma BioNTech.

- Osm nemluvňat a batolat v tokijském středisku pro sirotky či děti ohrožené rodiči bylo nakaženo koronavirem.

- Tisíce vedoucích podnikatelů varujee před dlouhou hospodářskou krizí a nebezpečím, že mnoho firem zkrachuje. Asi 60 procent ředitelů firem se připravuje na dlouhou obnovu ekonomiky.

- OSN varuje před hladomorem biblických rozměrů. David Beasley, šéf úřadu OSN pro potravinovou pomoc, upozornil, že svět musí podniknout naléhavé akce, jinak dojde ve více než 30 zemích světa k rozsáhlým hladomorům, nejméně 265 milionů lidí se octne na hranici hladu.

- Dva lidé zemřeli v Kalifornii na nákazu koronavirem už začátkem února 2020. Virus se tedy rozšířil v USA daleko dříve, než se dosud usuzovalo. ZDE 

- Nová studie dokazuje, že hydrochlorochin, lék proti malárii, který agresivně prosazuje Donald Trump, COVID-19 nijak neléčí a je spojen s větším množstvím úmrtí mezi americkými veterány.

- V úterý bylo v USA 800 000 nákaz a více než 44 000 úmrtí na koronavirus.

- Americký stát Missouri žaluje Čínu za virus. Požaduje odškodné za "úmyslné podvádění a nedostatečnou akci proti pandemii"-

- Šéf amerického úřadu pro boj proti nemocem a pro prevenci CDC varuje před "ještě vážnější" druhou vlnou nákazy v zimě letošního roku.

- Itálie zkoumá možnost uvolnit uzamčení země po prvním podstatném poklesu infekcí.

- Některé testovací soubory na koronavirus "jsou katastrofou", varoval generální ředitel švýcarské firmy Roche. Firma Roche zkoumala některé existující výrobky a odmítla je jako naprosto nespolehlivé pro určování, zda je někdo nakažen. "Je eticky velmi sporné vůbec uvádět tyto produkty na trh." Firma Roche uvede na trh vlastní testovací soubor v květnu.

- Mnoho pacientů nakažených koronavirem začne rychle trpět drastickým poklesem kyslíku v krvi, aniž si to uvědomují. Když to konečně vyjde najevo, umírají. Léčba ventilátorem je často neúčinná. Smrti pacientů by se dalo efektivně předcházet, kdyby se jim hned po příchodu do nemocnice systematicky měřilo množství kyslíku v krvi, a objevila by se tak rychle ona "tichá hypoxie" (absence kyslíku v krvi) systematickým uživáním běžného lékařského zařízení, které je možno si bez předpisu koupit ve většině lékáren - pulsový oximetr. Je tak jednoduchý jako teploměr. Kdyby lékaři byli včas informováni, že pacientům nakaženým koronavirem drasticky klesá obsah kyslíku v krvi, mohli by včas podnikout záchranné kroky, píše v deníku New York Times lékař Richard Levitan. ZDE   

- Analýza v časopise Science varuje, že koronavirus drastickým způsobem útočí na mnohé části lidského organismu, a to zcela bezprecedentním způsobem. ZDE  

- Počet oficiálně registrovaných mrtvých zemřelých v nemocnicích (nikoliv tedy další mrtví, zemřelí v domovech důchodců, doma, či v institucích pro invalidy) stoupl v Británii za posledních 24 hodin o 823 na 17 337.

Rozhovor Britských listů 267. Režim, který jsme tu měli po roce 1989, právě skončil

26. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



O především ekonomických, ale i společenských a kulturních důsledcích pandemie koronaviru pro Českou republiku hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s podnikatelem Markem Benešem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Někdy je nejsilnějším aktem odporu nedělat nic

22. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Stavět se na odpor je lidské právo. Proto preambule Všeobecné deklarace lidských práv tvrdí, že budou "donuceni uchýlit se jako k poslední možnosti k rebelii", pokud lidská práva nebudou respektována, a vysvětluje, proč obrana lidských práv zmíněná v mnoha rezolucích OSN podporuje odpor proti kolonialismu a apartheidu. Nemůže tomu být jinak. Pokud jsou vaše práva porušována, musíte mít kam se obrátit. Normálně by to byla záležitost zákona a soudů, ale pokud čelíte vážné a nekompromisní nespravedlnosti, útočištěm se stává odpor. Jenže když se na odpor staví ostatní a my sympatizujeme s jejich cíli, co bychom měli dělat? Odpověď je překvapující, píše Gwilym David Blunt.

Rozhovor Britských listů 266. Koronavirus: Tohle je krize, která bude mít dopad jako druhá světová válka

20. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



Znamená dopad pandemie koronaviru na ČR, že skončí česká divadla, české galerie, česká kultura? A jak to bude s obětmi exekutorů, chudými lidmi a lidmi pracujícími na volné noze? Co se stane se zaměstnanci podniků, které zkrachují? O epochálním politickém, sociálním a kulturním dopadu koronavirové krize, která potrvá možná rok, možná déle (vydrží lidé být tak dlouho v izolaci?) hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se bude vysílat na Regionalnitelevizi.cz ve středu 25. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Myslet pandemii

22. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Pandemie koronaviru přiměla mnoho komentátorů, blogerů a popularizátorů vyjadřovat se k samotě, která je obvykle pojímána jako nezbytný adaptační mechanismus, píše Meng-hu. Nehovoří však o samotě jako takové, ale k tomu, co Sue Halpernová v knize "Migrations to Solitude" označuje za "nechtěnou samotu". Lze však setrvávání doma, sociální izolaci v pandemii, srovnávat s nechtěnou samotou samotáře, vězně, pacienta s terminálním onemocněním, ovdovělých nebo truchlících, duševně nemocných? Skutečná samota není jen nedobrovolná, ale jde o profesi, projekt, přijetí osobnosti a osudu. Nejde o maličkost ve srovnání s tím, co komentátoři považují za úder izolace vyvolávající potřebu spousty zabíječů času: Her a skládaček, závislost na sledování filmů a čtení svazků, které jinak nikdy neměly být přečteny.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
27639