Po stopách skutečného počtu obětí pandemie

23. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

V průběhu uplynulého měsíce zemřelo během pandemie nejméně 25 000 dalších lidí. Z přehledu údajů o smrtnosti na Covid-19 v několika zemích vyplývá, že existuje jasnější, i když stále neúplný obraz koronavirové krize.

V minulém měsíci ve Španělsku, Francii, Nizozemí, Belgii, Švýcarsku, Anglii a Walesu, v Istanbulu, Jakartě a New York City zemřelo mnohem více lidí než v předchozích letech za totéž období. Tento počet zahrnuje jak oběti Covidu-19, tak oběti dalších chorob - a patrně i osoby, které kvůli přeplněným nemocnicím nemohly být léčeny, informuje list New York Times.

Tyto údaje podkopávají představu, že spousta lidí, která koronaviru podlehla, by stejně brzy zemřela. V Paříži v průběhu každého dne zemřel více než dvojnásobek lidí než v minulých letech - což je mnohem více než při vrcholu špatné chřipkové sezóny. Ve městě New York je tato cifra dokonce čtyřikrát vyšší.

Údaje o počtu zemřelých uprostřed pandemie nejsou samozřejmě úplně přesné. Rozdíl mezi oficiálním počtem úmrtí a celkovým nárůstem úmrtí s největší pravděpodobností odráží spíše limitovanou testovací kapacitu než úmyslné podhodnocení skutečného stavu věcí.

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7460

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2020