Rekordní sucho a český anti-intelektualismus

23. 4. 2020 / David Marenčák

čas čtení 2 minuty

Tímto se oficiálně chci vysmát řadě pošetilců, kteří loni na podzim a na začátku letošního roku, když chvíli místo sněžení pršelo, oprašovali zatuchlé symboly popírání změn klimatu a bili se v prsa, jak to všechno opět prokoukli, protože v čase, kdy je normální v řekách počítat povodňové stupně, bylo v korytech po letech o trochu více vody.

Gratulujte si.

Ignoranti jako vy jsou jednou z příčin, proč jsme promeškali veškerý čas, kdy šlo něco zásadního změnit. A nyní, když by šlo něco alespoň mírnit, žvatláte, že Greta je hysterická a měla by jít zpátky do školy.

Čeká nás léto, že nebude stín a vlhko ani pod těmi kameny, kde byste měli být zalezlí.

Napadlo mě, proč jsou na světě vlastně chytrý lidi?

Většina jimi opovrhuje, ať už ze závisti nebo strachu nebo z tisíce jiných důvodů. A to nemyslím jen klasický, všeobecně rozšířený anti-intelektualismus, u nás zesílený překroucenou reálsocialistikou verzí třídního boje.

Nikdo jim nenaslouchá. Média dopřejí sluchu a pozornosti jen těm, kteří říkají, co požaduje majitel nebo inzerent. Vždycky si najdou nějakou mluvící hlavu, která odblábolí, co je potřeba.

Politici a lidé s rozhodovacími pravomocemi jsou tak zaneprázdněni ohlodáváním kostí penězovodů a zbytků moci, která v politice zbyla, že na nějaké naslouchání vědcům či expertům nemají čas.

Když je pohoda, svítí slunko, všichni si hledí jen užívat, urvi si, co můžeš.

Když jde do tuhého, to si najednou vzpomenou a lomí rukama, hledají viníky.

Tak si říkám, že všichni, co se teď můžou poprdět z toho, co všechno Babišova vláda udělala blbě, si ji zaslouží. Nemáte chodit k volbám. A je jedno, že jste Babiše nevolili. Když v lepších časech jen točíte klikou, držíte hubu a krok, proč v těch těžkých čekáte něco jiného?

1
Vytisknout
10835

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2020